Дарителска кампания търси подкрепа за деца младежи в риск

Дарителска кампания търси подкрепа за деца младежи в риск

© ФондацияФондация "Сийдър" започна дарителска кампания за събирането на 9500 лв., с които да купи храна, образователни игри, два таблета/лаптопа, няколко слушалки за нуждите на 70 деца и младежи в риск, както и да осигури онлайн психологически консултации със специалисти, защитни материали и транспорт за персонала си.


Тази неправителствена организация предоставя денонощна индивидуална грижа и специализирана подкрепа на деца и младежи в неравностойно положение (предимно с увреждания). Те са настанени в девет центъра за социални услуги в Кюстендил и Казанлък - структури, които замениха закритите заради лоши условия държавни домове за деца. Поради извънредната ситуация в страната децата и младежите без родителска грижа вече 2 месеца не могат да напускат пределите на центровете от семеен тип, които са техният дом. В тези центрове те живеят в групи от 8 до 14 деца, като много от тях са уязвими поради увреждания и редица съпътстващи заболявания.


В интервю за "Дневник" изпълнителният директор на фондацията Александрина Димитрова твърди, че извънредното положение заради разпространението на коронавируса в България е довело до по-голямо натоварване на екипите, които се грижат за децата и младежите, защото не ходят на училище. Освен това са се увеличили разходите им за храна, както и за транспорт на персонала. "Изисква се много по-сериозно внимание за физическото и психическото им състояние, включително чрез организиране и провеждане на нови и интересни занимания, помощ в усвояването на учебния материал онлайн, както и непрекъсната засилена дезинфекция и защита в центровете", пишат още от фондация "Сийдър" в информацията към дарителската си кампания. В голямата си част служителите на центровете за настаняване от семеен тип са в рисковата възрастова група за COVID-19 и не се препоръчва да се придвижват с обществен транспорт. Засега няма потвърден случай на COVID-19 в центровете от семеен тип, за които отговаря фондацията.


Ако искате да дарите за кампанията - тук
Още за коронавируса и трудностите в грижата за децата в неравностойно положение - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK