Някои от първите нови филми по кината ще са "Тенет", "Мулан", "Спондж Боб" и "Тролчета: Турнето"

Снимката е архивна

© Надежда Чипева

Снимката е архивнаФилмът "Тенет" е първият нов филм, който (засега) ще бъде показан в България на 17 юли. Екшънът се разпространява в страната от "Александра филмс". На 24 юли пък се очаква да е премиерата на игралната версия на "Мулан", на 7 август - "Спондж Боб", на 14 август - "Тролчетата: Турнето", но е под въпрос дали ще има отворени кина за посетители, въпреки че посещенията официално са разрешени.


Както "Дневник" писа, причините повечето киносалони да не отворят са, че условието да работят на 30% от капацитета си е нерентабилно и правилата за спазване на противоепидемичните мерки срещу разпространението на коронавируса са неясни. "Освен 11 малки кина в страната от петък, с по 1-2 зали, други кина няма да работят", каза за "Дневник" Виктория Богданова, която е управител на киноразпространителя "Форум филм". Тя уточни, че засега няма информация да отворят киносалони в София. По думите ѝ повечето кина ще изчакат две седмици, за да преценят ситуацията и нагласата на хората.


"Не сме готови, защото беше доста изненадваща тази заповед както за екзибиторите (киносалоните - бел. ред.), така и за дистрибуторите", смята Виктория Богданова. Тя казва, че мейджърските студиа (например FOX, Universal, Warner Bros) няма как да пуснат нови филми, при положение че в Европа (засега) са отворени само четири пазара: в Исландия, Норвегия, Чехия и България.
На кината, които все пак ще отворят за посетители, "Форум филм" ще предложат за излъчване филмите, които са били на екран в дните преди обявяването на извънредното положение и забраняването на посещения на кина, музеи и театри. "Те не са и доиграни, не е разгърнат целия им потенциал. Например: "Напред", "Соник" и "Невидимия" - в три различни жанра, за да можем да покрием различни таргет групи", казва Виктория Богданова, въпреки че смята, че "потенциалът на доиграване" на филмите няма да е много голям заради разпространеното пиратство в България. И за разпространителите ограниченията за работа на 30% от капацитета на киносалоните са от значение, защото получават от приходите от продажбата на билети. В същото време организацията по доставянето на даден филм е една и съща, независимо дали ще го излъчват всички или само няколко кина.


Ще има ли къде да се ходи на кино - тук
Развитието на ситуацията с коронавируса днес - тук


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK