Спасителните постове по плажовете извън курортите може да бъдат разредени

Спасителните постове по плажовете извън курортите може да бъдат разредени

© Цветелина Белутова, КапиталСпасителните постове и медицинските пунктове на плажовете извън националните курорти да са по-нарядко, предвиждат предложения за промени в Наредбата за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи, публикувани за мнение на портала за обществени консултации на правителството. Сегашните текстове са от 1996 година и според вицепремиера Мариана Николова, министъра на туризма Николина Ангелкова и здравния министър Кирил Ананиев се нуждаят от актуализация.


Предложението е извън националните курорти спасителните постове да са на разстояние 150 вместо 100 метра един от друг. Като мотив се посочва, че на тези плажове туристите са по-малко, а осигуряването на нужния брой спасители е проблем заради малкото желаещи.


С разреждането на постовете ще има и нужда от по-малко специализирано оборудване, което също ще намали разходите на концесионерите, наемателите и областните управители, които имат ангажимента за обезпечаване на задължителните дейности по неохраняемите морски плажове. Също с цел икономии се предлага и разреждане на медицинските и реанимационни пунктове на плажните ивици. Освен по-малко разходи за лекари ще се намалят и инвестициите в задължителните медикаменти, които сега често оставали неизползвани и бракувани.


Проектът на постановление за изменение и допълнение на Наредбата за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи от 1996 г. е публикувана на портала вчера - 12 май, като мнения се приемат не както обикновено в рамките на месец, а само за две седмици (до 26 май). Аргументът е, че наближава началото на новия летен сезон. Предвид ситуацията с коронавируса обаче към момента няма яснота кога ще започне той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK