Димитър Франтишек подаде оставка като шеф на спецпрокурорите

Димитър Франтишек Петров ще остане редови прокурор в специализираната прокуратура.

© Велко Ангелов

Димитър Франтишек Петров ще остане редови прокурор в специализираната прокуратура.Шефът на спецпрокуратурата Димитър Франтишек Петров е подал оставка като ръководител и на днешното заседание на прокурорската колегия на ВСС молбата му за напускане бе гласувана. Сега той остава редови прокурор в специализираната прокуратура.


Главният прокурор Иван Гешев обясни изненадващата оставка с това, че е "възникнал проблем, който му пречи да се концентрира върху дейността си като ръководител".


По думите на Гешев в спецпрокуратурата има специфики и рискът бил по-голям. Той даде пример с "атаки от кръгове, свързани с обвиняеми, политически интереси и медийно отражение". Гешев подчерта, че под ръководството на Димитър Петров спецпрокуратурата е укрепнала кадрово, а резултатите били видими.
Освен това обясни, че натовареността също е голяма, работата е тежка и въпреки определените финансови стимули няма голям брой желаещи за работа в тази прокуратура. Гешев благодари на Димитър Петров за работата в спецпрокуратурата.


За временен шеф на спецпрокурорите е определен Ангел Илиев от Върховната административна прокуратура.


Кой е Димитър Франтишек Петров


Димитър Франтишек Петров пое спецпрокуратурата в края на юли м.г. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет го избра единодушно с 11 гласа "за" за административен ръководител на специализираната прокуратура. Той бе единственият кандидат за поста, а досега бе временен шеф на спецпрокуратурата. Тогава бившият главен прокурор Сотир Цацаров се обърна към него с репликата: "Честито, назначен сте."


Преди това Франтишек беше неин зам.-председател, а негов шеф беше номинираният за главен прокурор Иван Гешев. Според магистрати Франтишек е "близък и доверен" на Гешев. Двамата заедно наблюдаваха показния арест на кмета на "Младост" Десислава Иванчева през април 2018 г. В специализираната прокуратура Франтишек работи в т.нар. антикорупционно звено.


През последните месеци Франтишек работеше активно и по обвиненията срещу бизнесмена Васил Божков. Той лично присъстваше на обиските в Държавната комисия по хазарта, както и във фондация "Тракия" по време на изземането на културно-исторически ценности.


Преди това професионалната му биография включва няколко случая, които го правят популярен в медиите:


През 2015 година той отказва да образува досъдебно производство срещу Делян Пеевски. Сигналът срещу депутата от ДПС, бизнесмен и собственик на медии е за набеждаване и е от един от тримата задържани през юни 2014 г. и обвинени в т.нар. опит за убийство на Пеевски, за което по-късно се оказа, че няма никакви доказателства.


През 2017 г., докато е прокурор в Софийска градска прокуратура, сайтът "Биволъ" цитира бащата на дете, което Франтишек е блъскал в училищна лавка, защото го е прередило. Получава забележка, но по-късно ВСС я отменя. В публикации за случая се цитира и прекият му шеф по това време Емилия Русинова, която обяснила на родителите на детето, че прокурорът бил "по-краен във възпитанието на децата си" и такъв бил темпераментът му.


Франтишек е прокурорът, който прекратява разследването по "Яневагейт" с неясни мотиви.


Завършил е Техникума по фина механика и оптика "М. Ломоносов", а след това право в Нов български университет и първо е работил като следовател в Силистра (2004 г.) и в София, а през 2006 г. е назначен за прокурор в Софийската районна прокуратура. В биографията си е написал, че чете "отлично" руски, английски - на "добро" ниво, а сред техническите умения и компетенции е посочил и интернет.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1373 Весело

  Честито.
  Сега спокойно може да се отдаде на любимото си хоби - да блъска и души деца по опашките пред кварталните лавки.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 2. 2 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Завършил е Техникума по фина механика и оптика "М. Ломоносов", а след това право в Нов български университет и първо е работил като следовател в Силистра (2004г.) и в София, а през 2006 г. е назначен за прокурор в Софийска районна прокуратура. В биографията си е написал, че чете "отлично" руски, английски - на "добро" ниво, а сред техническите умения и компетенции е посочил и интернет.

  Кратко и ясно CV, с отличителен белег - не е учил в магнаурската школа, а в неин филиал.
  А, това че има технически умения да сърчва в Гугъл, го отличава видимо от останалите пръскачки в СП.
  Това, че си е подал оставката със сигурност не е случайно, а това че е набил непознато дете е съвсем случайно.
  Милиционери, сър.

 3. 3 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 757 Неутрално

  По думите на Гешев, в спецпрокуратурата има специфики и рискът бил по-голям. Той даде пример с "атаки от кръгове, свързани с обвиняеми, политически интереси и медийно отражение". Гешев подчерта, че под ръководството на Димитър Петров спецпрокуратурата е укрепнала кадрово, а резултатите били видими.

  Резултатите са видими само ако се използва много мощен микроскоп с розови лещи. Иначе са почти незабележими.

 4. 4 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  "дете, което Франтишек е блъскал в училищна лавка, защото го е прередило"

  Очевидно външният вид не лъже.

 5. 5 Профил на Elan Morin
  Elan Morin
  Рейтинг: 790 Любопитно

  През последните месеци Франтишек работеше активно и по обвиненията срещу бизнесмена Васил Божков.
  —цитат от коментар 0 на статията


  Божков днес контраатакува.

 6. 6 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дори при гешефт не може шефа на прокурорите да е по-голям престъпник от клиентите си... Чудно защо само оставка? Явно пак е играла корупцията по високите етажи....

 7. 7 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 238 Неутрално

  Интересно какъв гаф е станал?

 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3906 Весело

  " През 2015 година той отказва да образува досъдебно производство срещу Делян Пеевски. Сигналът срещу депутата от ДПС, бизнесмен и собственик на медии е за набеждаване и е от един от тримата задържани през юни 2014 г. и обвинени в т.нар. опит за убийство на Пеевски, за което по-късно се оказа, че няма никакви доказателства.
  През 2017 г., докато е прокурор в Софийска градска прокуратура, сайтът "Биволъ" цитира бащата на дете, което Франтишек е блъскал в училищна лавка, защото го е прередило. Получава забележка, но по-късно ВСС я отменя. В публикации за случая се цитира и прекият му шеф по това време Емилия Русинова, която обяснила на родителите на детето, че прокурорът бил "по-краен във възпитанието на децата си" и такъв бил темпераментът му.
  Франтишек е прокурорът, който прекратява разследването по "Яневагейт" с неясни мотиви."

  Представяте ли си само какъв сериозен удар представлява оттеглянето на въпросната персона за българското правосъдие и битката с организираната престъпност ? Всички се просълзихме и заридахме неудържимо......

 9. 9 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 436 Неутрално

  "дете, което Франтишек е блъскал в училищна лавка, защото го е прередило"Очевидно външният вид не лъже.
  —цитат от коментар 4 на galapagas


  Само че това е неточно. Детето не го е прередило, защото в лафката е имало надпис и правило, че децата с предимство. Но от човек, който бие деца не може да се очаква, че може и да чете.

 10. 10 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  До коментар [#7] от "linard":

  Нищо. Просто обвиняемият за когото отговаряше и когото до момента трябваше да е ошамарил като нахален предреждач в училищна лавка днес унизи публично и направи да изглежда жалък и смешен единия от тримата Шишковци. И то баш най-себелюбивия.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 11. 11 Профил на Dimov
  Dimov
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Нечии конци са дръпнати...Тази оставка е превантивен ход, целящ да се ограничат насрещни (от В.Б.) действия и/или да се предотврати разрастване на пожар нагоре по стълбата.
  Според мен, някъде тепърва става ясно, че В.Б. наистина е голяма лъжица...

  VD
 12. 12 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  Това не беше ли тоя тъпогрозник дето биеше деца?

  Обичам да грухтя и плюскам.
 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4898 Неутрално

  Няма безкрайно щастие.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Интересно. Току-така от нищото такива оставки не се подават. Предстои да разберем.

 15. 15 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2336 Весело

  Вижда се вече , че "Бистришките тигри " ще са в Първа лига......честито и на собствениците ! В последните 30 години няма случайни оставки или проговорили съвести….

 16. 16 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  А защо има извънредна прокуратура в 21 век!?

 17. 17 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  Дами и господа, става дума за огромно недоразумение! Ние говорихме Франтишек да изтараши офиса на Прокопиев и вестник Дневник да започне да пише хвалебствия за властта. Вместо това, трябва да прочетем от соросоидните медии на Прокопиев, че Франтишек е уволнен.

 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4898 Неутрално

  До коментар [#14] от "Doge":

  Стъпил е накриво от герберастката линия.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Не, бе.
  Този независим и честен прокурор се готви да оглави на Кьовеши екипа тук, та му късат опашката в момента. Целта е да се обезопаси това звено да не е ефективно.

  Умен и красив жълтопаветник.
 20. 20 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 515 Неутрално

  някъде е настъпал неправилно мотиката като е сърфирал сега из интернета предполагам, за миналото му няма да коментирам - доказал се е че е истински човек от съдебната система - целия е потопен в казана с фекалии....

 21. 21 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2982 Любопитно

  изненадващата оставка с това, че е "възникнал проблем, който му пречи да се концентрира върху дейността си
  ___________
  Може пък активни мероприятия свързани с гешеФт командата която се концетрира във враговете на първия ред гербери да му идват в повече?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 22. 22 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Това милиционерче явно е сгафило доста, че такива позиции се бранят с кръв и по партизански

 23. 23 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2135 Неутрално

  Интересна е смяната на такъв чиновник и реалните причини за нея , сигурно рано или късно ще стане ясно .

 24. 24 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Интересна е смяната на такъв чиновник и реалните причини за нея , сигурно рано или късно ще стане ясно .
  —цитат от коментар 23 на edin drugii


  Очевидно причината не е, че бие абсолютно невинни деца. Вероятно има нещо общо с цирка на Божков и акциите на Левски.

 25. 25 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Добре, че училищата и училищните лавки сега са затворени, че този господин сега ще има повече свободно време. :-)

 26. 26 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#19] от "WALL-E":

  Това ще стане, знаеш ли кога? - Точно никога!

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  По всичко личи, че не заслужава да е на този пост, но едва ли това е причината. Може и да му е писнало да изпълнява задачи, които нямат нищо общо с правото.

 28. 28 Профил на Yarak4You
  Yarak4You
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Франтишек, Боршош, Сиди, Контрера, Габриел, Мейер...Само малка част от хората с интересни фамилии по етажите на властта на Республиката. След това някой да каже пак, че в България нямало мултикултурализъм. :)

  Ти чукаш и влизаш, а аз влизам и чукам........
 29. 29 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Ясно готвят този за друг висок пост. Ще лъсне след 1-2 седмици макс.

 30. 30 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 759 Любопитно

  Бе в тази прокуратура всички ли са с голи глави? Т'ва някаква секта ли е или капутско сдружение? А пък в МС гледам масово са се "барнали" с голи глави, но пускат бради. Едно време на такава комбинация му казваха "контрабийтълс" и беше модерно за тези от нас, които бяха остригани от "народната милиция" я за носене на дънки, я за дълга коса. И като питаха 'що сме с брада казвахме, че и Маркс е бил с брада . . . и до там.

 31. 31 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Хахха колко наивни коментари тук - че този бил се скарал с гсосподарите си или че бил развил съвест.
  Да, добре!
  Готвят го за излитане на по-висок пост.

 32. 32 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2903 Весело

  До коментар [#23] от "edin drugii":

  "Интересна е смяната на такъв чиновник и реалните причини за нея , сигурно рано или късно ще стане ясно ."

  Инструменът на Господ ги е посочил ясно реалните причини: "под ръководството на Димитър Петров спецпрокуратурата е укрепнала кадрово, а резултатите били видими."

  "Укрепнала кадрово" означава липса на професионализъм, а само сплотяване на ОПГ.
  А "видимите резултати" са като освобождаването от ареста на семействата Баневи и Арабаджиеви, ами и побоя над нашите спецове в Дубай при опита им да "откраднат" Божков, тая непреводима "инвестиция" на ОАЕ.

 33. 33 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 807 Любопитно

  Може би не е намерил акциите,които са си били в София и разбира се,не са дошли с куриер,нито на сърф от Интернет.Намериха му милиционерско досие от 1979,а проспаха акциите.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 34. 34 Профил на thenomad
  thenomad
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Да чакаме компромати за Митко? Любовница? Някой имот придобит на атративна цена? ...?

 35. 35 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  Гафа е ясен. Не са наложили запор на акциите на Левски. И главната мутра получи звучен и блестящ шамар. Еднокнижния и прост селски хитрец се сблъска челно с някой, който е с пъти по-умен от него. Дано това е само началото...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 36. 36 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1789 Любопитно

  До коментар [#32] от "wanderer":

  Я раздуй повече за ".побоя над нашите спецове в Дубай."
  Тук в пресата така или иначе няма да публикуват нищо...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 37. 37 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2903 Неутрално

  До коментар [#36] от "mitko11":

  Публичната версия:
  "Според информация в медиите български прокурори и оперативни лица на посещение в Емиратите са поискали среща с издирваните Васил Божков и Георги Попов. Домакините са откликнали, но българските ченгета са се опитали да отвлекат Божков и Попов.
  Стигнало се е до физически сблъсък с местните власти и огромен дипломатически скандал, след който главният прокурор Иван Гешев – идеолог на акцията, се покри и прекрати медийните си изяви за няколко седмици. Междувременно посланикът ни в Абу-Даби няколко пъти е викан “на килимчето” за обяснения."
  https://bivol.bg/медицинските-фурми-от-оае-стигнаха-до.html

 38. 38 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#30] от "Косьо Генчев":

  И в Чечения, когато Рамзан Кадиров си обръсна кратуната, защото фризьорските салони не работят заради карантината, всички държавни служители - мъже са с бръснати глави.

 39. 39 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 488 Неутрално

  МА ,ЩО ГО МАХАТ????
  ТА ТОЯ СИ Е НАЙ-ТИПИЧЕН БЪЛГАРСКИ ПРОКУРОР!!!

 40. 40 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Няма безкрайно щастие.
  —цитат от коментар 13 на КМЕТ В СЯНКА


  ЕДИН КОТАРАК ГО ОСТАВИЛИ ДА ЖИВЕЕ В МЕСОКОМБИНАТА ,А ТОЙ ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ СЕ СТРАХУВАЛ ДА НЕ ГО КАСТРИРАТ ЩОТО НЕ ВЯРВАЛ,ЧЕ ЖИВОТЪТ МОЖЕ ДА БЪДЕ ЧАК ТОЛКОВА ГОТИН.

 41. 41 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Умението да се организират групови мероприятия... бе, това за банкети ли става дума?

 42. 42 Профил на alexpetrov
  alexpetrov
  Рейтинг: 229 Весело

  поне не се самоубива като последните няколко

  тая работа е много стресова

 43. 43 Профил на bacillus
  bacillus
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Тая калинка беше слуга на слугата на слугата. Нормално да не издържи или по-скоро са го принудили. Все тая, няма да липсва на никого.

 44. 44 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 647 Любопитно

  До коментар [#16] от "svoboden":


  А защо има извънредна прокуратура в 21 век!?
  —цитат от коментар 16 на svoboden


  Не е извънредна, а е специална.
  Има разлика.

  Поже би това ВИ бърка:
  Чл. 119.
  (1) Правораздаването се осъществява от Върховния касационен съд, Върховния административен съд, апелативни, окръжни, военни и районни съдилища.
  (2) Със закон могат да се създават и специализирани съдилища.
  (3) Извънредни съдилища не се допускат.
  Конституция.

  Но специалната прокуратура няма нищо общо с извънреден съд.

  Тази прокуратура, специалната, се занимава само с ОПГ. Т'ва и е специалното.


  По темата:

  Абе имам чувството, че някои прокурори с ги избирали с конкурс за... несъответстващо, да кажем, на морала, закона и добрите нрави в страната поведение. :))))

  Жалко. Професията прокурор не заслужава подобни срамно петно.

 45. 45 Профил на faro
  faro
  Рейтинг: 35 Неутрално

  До коментар [#8] от "samoedin":

  Франтишек е пич....искам го за себе си....))))

 46. 46 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 434 Весело

  Божков май ще ги подкара по ред на номерата. И като истински мъжкар, не скача на най-слабия (както постъпва тиквата), а започва от оня, който си е въобразил, че е "Шефа".
  Всички тези смешници, които в скоро време, (съвсем без време) ще се окажат извън играта, трябва не да събират, а да им умножават QI-то, за да се доближи до това на Божков...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK