Не сме получили от САЩ уличаващи данни за съдия Андон Миталов, обяви Лозан Панов

Не сме получили от САЩ уличаващи данни за съдия Андон Миталов, обяви Лозан Панов

© Велко АнгеловСАЩ не са предоставили на Висшия съдебен съвет (ВСС) никакви конкретни данни, които да уличават съдия Андон Миталов в корупционни действия. Това се разбира от позиция на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, който е и начело на Съдийската колегия на ВСС.


Преди ден в интервю за "Свободна Европа" представляващият ВСС Боян Магдалинчев съобщи, че през март ВСС е получил писмо от Министерството на външните работи, в което има поверителни данни от представители на Държавния департамент на САЩ по случая със съдия Андон Миталов. Днес в своя позиция, разпространена от пресцентъра на ВКС, Лозан Панов заяви, че това не отговаря на истината. Според него става дума за "опити на представляващия ВСС да манипулира общественото мнение и да създаде неверни внушения за съществуващи доказателства".


Панов обяснява, че на 13 март в Министерството на външните работи е имало среща между представители на министерството и на американското посолство в България. Той е разбрал за тази среща седмица по-късно от копие на паметна бележка, получено във ВСС.
"В това писмо само се обективира наличието на проведената среща, но не се съдържа информация, която да дава отговор на питането на Съдийската колегия на ВСС относно твърденията за корупционно поведение на съдия Андон Миталов", обясни Лозан Панов.


На 5 февруари държавният секретар на САЩ Майк Помпео съобщи, че на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов му е наложена забрана за влизане в Щатите заради участието му в "корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България". Подробности за конкретните нарушения на Миталов така и не бяха дадени. Ден по-късно Съдийската колегия на ВСС реши да поиска информация за санкцията срещу Миталов от САЩ, главния прокурор и КПКОНПИ.


Лозан Панов съобщи, че главният прокурор вече е отговорил и е съобщил, че "във ВКП не са постъпвали жалби или сигнали, съдържащи данни за извършено престъпление от съдия Андон Миталов и към момента няма данни той да е привлечен към наказателна отговорност за извършено престъпление", от КПКОНПИ пък не са дали отговор дали са извършвали проверка на съдия Андон Миталов.


Андон Миталов е съдията, който пусна да отиде в Москва за получаване на орден "Дружба" от президента Владимир Путин обвинения в шпионаж лидер на движение "Русофили" Николай Малинов. Освен това миналата година два пъти прекрати делото срещу двама души, които бяха обвинени в това, че са подготвяли убийството на депутата от ДПС и издател Делян Пеевски. Заради решението за Николай Малинов, Миталов беше проверен от Инспектората към ВСС, който обаче не откри нарушения по образуването, движението и приключването на делото.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK