"Маските за граждани" от Китай няма да са за граждани

"Маските за граждани" от Китай няма да са за граждани

© Георги КожухаровПредпазните маски, които държавата купи от Китай по договор от края на март, и за които бе обявено, че ще се раздават на хора без възможности да си купят, едва ли ще стигнат до гражданите. Това се разбра от думите на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинга късно в сряда, на който обяви правителственото решение за "извънредна епидемична обстановка" до 14 юни.


На 31 март при отмяната на първата си заповед за задължително носене на маски, които в онзи момент бяха дефицитна стока, Ананиев заяви, че "българската държавата ще купи 1 милион предпазни маски, които ще ги раздадем чрез службите на Министерството на труда и социалната политика на хората, които са социално слаби, и на хората, които нямат възможност да си закупят такива маски". Те ще са от типа FFP2/FFP3, които са най-добрата защита за гражданите, и ще бъдат със сертификат, уточни тогава министърът. Досега в страната от Китай пристигнаха две пратки с предпазни маски и медикаменти - на 17 април и на 2 май.


"Една част от тези маски пристигнаха, сигурно ще има още два самолета, които ще докарат останалите маски, така че след като дойдат по заявки на РЗИ-тата ние ще ги разпределим и ще отидат там, където трябва, но
те са от обикновените маски и са най-вече за административните структури -


това са Регионалните здравни инспекции, "Гранична полиция", социалните служби и т.н.", изброи Ананиев на въпрос на "Дневник" по какви критерии ще се раздават маските за гражданите. На въпрос дали все още важи обещанието, че маските ще се раздават на хора, които нямат възможност да си купят, той каза:


"Да, има и такава вероятност, но след като обаче удовлетворим потребностите на тези хора, които са на първа линия."


Преди дни сайтът "Биволъ" съобщи, че поръчаните от Китай маски не предпазват от заразяване с коронавирусна инфекция, а филтрират само твърди частици. От Министерството на здравеопазването тогава коментираха пред "Капитал", че тези маски не са медицински, а само предпазни и няма да бъдат разпределяни сред лекари и персонал в лечебни заведения.


"KN95 са тези маски", каза вчера Ананиев на въпрос на кой европейски стандарт отговарят предпазните средства.


Компанията производител Anhui RYZUR Medical Equipment Manufacturing Co. Ltd. посочва на сайта си два типа маски, които прави: RZ95A и RZ95B, като първите са медицински, а вторите - за граждани. Те са с ниво на защита KN95 - китайски модел, подобен на N95, който е сходен с използваните в Европа маски FFP2 - най-високото ниво на предпазване от вируси, бактерии и прахови частици. За китайските маските от типа KN95 в края на април Канада се оплака, че не отговарят на стандартите.


В началото на май моделът RZ95B бе тестван от американската Национална лаборатория за персонални защитни технологии (NPPTL) и посочен като такъв с изключително ниско ниво на защита. Според теста тези маски имат максимална филтрация 33.9%, освен това не прилягат добре към лицето, а крайната оценка е, че ефективността е само като на филтър за твърди частици, писа "Капитал".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK