Връщането в офисите се отлага засега - препоръките за работа в извънредната обстановка

Връщането в офисите се отлага засега - препоръките за работа в извънредната обстановка

© Георги КожухаровПрепоръката към работодателите за въвеждане на дистанционна работа, която бе издадена за времето на извънредното положение в страната, остава и след замяната му с "извънредна епидемична обстановка", която засега е в сила до 14 юни. Със заповед на здравния министър от днес се указва всички работодатели, според спецификата и възможностите на конкретната трудова дейност, да организират дистанционна форма на труд за служителите си.


Държавата и работодателските организации досега не са предоставяли данни каква част от бизнеса е минал в "дистанционен" режим на работа. Според представително проучване на социологическата агенция "Алфа Рисърч" месец след обявяването на извънредното положение в работните места на всеки пети човек се е наложила реорганизация, като 10% редуват седмици на работа от дома със седмица на работното място, а други 8% са преминали изцяло към т.нар. домашен офис.


Здравният министър дава конкретни правила за противоепидемични мерки и организация на работния процес в случаите, когато дистанционната работа е невъзможна. Те включват:

дезинфекция (конкретен алгоритъм е посочен по-долу);
недопускане до работните помещения на хора с прояви на остри респираторни болести (повишена температура, кашлица, хрема и други);
инструктаж на персонала за правилна хигиена на ръцете и осигуряване на сапун и вода и дезинфектант;
създаване на организация, която да осигури физическа дистанция между хората най-малко от 1.5 м;
осигуряване на лични предпазни средства на персонала в зависимост от спецификата на работа и оценката на риска на работното място (защитна маска за лице, шлем, ръкавици и др.).
"Ако работата изисква обслужване на клиенти на разстояние по-малко от 1.5 метра, е задължително използването на защитна маска за лице или предпазен шлем", се казва в заповедта. Има обаче и изключение - когато са осигурени механични прегради от стъкло или друг прозрачен материал, който позволява влажно почистване или дезинфекция.
Собствениците или управители на търговски или други обекти с обществено предназначение, които предоставят услуги на гражданите (обществен транспорт, търговски, спортни или културни обекти, администрации, храмове и др.), освен това следва да:

осигурят спазване на дистанция от най-малко 1.5 м между клиентите в помещенията и прилежащите към тях площи на открито;
осигуряват дезинфектант за ръце на входа на обекта;
организират контрол на входа по отношение на броя на влизащите хора, така че да не се допуска струпване и да се спазва изискваната дистанция;
поставят на видно място информационни табели или да информират по друг начин потребителите за задължението за спазване на физическа дистанция, хигиена и носене на предпазни маски в съответния обект.
Носенето на предпазни маски или шалове на закритите обществени места остава задължително. Остава и изискването всички хора, освен ако не са от едно семейство, да спазват дистанция от най-малко 1.5 метра на откритите обществени места, включително паркове, улици и автобусни спирки.


Към заповедта са приложени и конкретни инструкции за носенето на предпазни маски, за миенето и дезинфекцията на ръцете и за избора на дезинфектантите и почистването на повърхностите.


Инструкцията за правилно носене на маска гласи:

Защитната маска трябва да покрива изцяло носа и устата - от основата на носа до брадичката.
Преди поставяне на маската ръцете се измиват със сапун и вода или се обриват с дезинфектант за ръце на алкохолна основа.
Защитната маска за лице се сваля отзад напред, като се хванат връзките (ластиците) ѝ и се избягва докосването на предната ѝ страна.
След сваляне на маската ръцете незабавно се измиват със сапун и вода или се обтриват с дезинфектант за ръце.
Защитната маска за лице за еднократна употреба се изхвърля в кош за отпадъци веднага след сваляне.
Защитните маски от текстил за многократна употреба е необходимо да се обработват по следния начин:
- чрез изпиране с гореща вода и перилен препарат при температура на водата 60-90° C за не по-малко от 20 минути; или
- чрез изпиране с хладка вода при температура под 60° C с препарати с дезинфекциращо действие с концентрация съгласно указанията на производителя.
Защитната маска се сменя с нова веднага щом се навлажни.
Защитните маски за еднократна употреба не се носят повторно.
В инструкцията за миене на ръцете е записано,


че те се мият в продължение на 20 секунди с вода и сапун, а ако това е невъзможно, се използва дезинфектант за ръце с вирусоцидно или частично/ограничено вирусоцидно действие за обтриване на сухи ръце. Във втория случай продължителността на обтриване с дезинфектанта следва да отговаря на указаното от производителя, а след това трябва да съхнат, колкото е указано на етикета, преди да се докосне дадена повърхност. Посочено е и да се обръща специално внимание на палците, зоната между пръстите, върховете на пръстите и гърба на дланите).


Ръцете се мият винаги:

когато са видимо замърсени;
след кихане или кашляне;
преди, по време на и след приготвяне на храна;
преди хранене;
след ползване на тоалетна;
след досег с животни или техни изпражнения;
при непосредствена грижа за болен.
Работодателите следва да определят


критични точки, които подлежат на дезинфекция.


Това са всички повърхности, свързани с поток от хора и с често докосване, например бюра, дръжки на врати, прозорци, ключове за осветление, бутони на асансьори, банкомати, парапети, стационарни телефони и апарати, сензорни екрани, тоалетни чинии, мивки и т.н. Те трябва да бъдат дезинфектирани всекидневно.


"При наличие на потвърден случай на COVID-19 в обекта/офиса се извършват почистване и дезинфекция на повърхности, влезли в контакт със заболялото лице, работното помещение, общите части", гласи заповедта.


Посочва се, че може да бъдат използвани както готови дезинфектанти, така и концентрати и се отправят препоръки за употребата им според повърхностите. За малките повърхности се препоръчва използване на готови дезинфектанти под формата на спрей, с които да се пръска директно или да се се обтрива с предварително напоена кърпа или тампон. Малките повърхности могат да се обтриват и с дезинфекциращи мокри кърпи, като при събирането и изхвърлянето им следва да се спазват указанията на производителя.


За големи повърхности като стени, подове и работни плотове се допуска използването на концентрати, от които се прави разтвор съгласно указанията на производителя. Посочва се, че следва стриктно да се спазват изискванията на производителя за проветряване, последващо забърсване или изплакване на повърхностите и др. "Може да се използват като допълнение към химичните методи на дезинфекция и физични методи (бактерицидни лампи и др.)", се казва в инструкциите.

Указание за избор на дезинфектанти:
- дезинфектантът, който се избира, трябва да е разрешен от Министерството на здравеопазването;
- в зависимост от обектите и повърхностите, които ще бъдат третирани, дезинфектантите трябва да бъдат разрешени за Продукта в тип 2 "Дезинфектанти и адгициди, които не са предназначени за пряка употреба върху хора или животни" и/или Продуктов тип 3 Ветеринарна хигиена** и/или за Продуктов тип 4 "Област на употреба, свързана с храни и фуражи";
- необходимо е да се избере дезинфектант, в областта на приложение на който е вписано вирусоцидно или ограничено/частично вирусоцидно действие;
- препоръчително е да се избере дезинфектант, постигащ ефективност при по-кратко време на въздействие (до 15 минути).
Заповедта може да бъде обжалвана пред Административния съд в едномесечен срок от публикуването ѝ на сайта на Министерството на здравеопазването.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moti
  moti
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Повечето хора са щастливи да чуят, че връщането по офиси се отлага, тъй като работата от вкъщи има редица предимства. А и доста работодатели ще проумеят, че и така става и може да станат по-гъвкави и занапред.

 2. 2 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Нашият работодател каза, че не е задължително и се радва, че “стадото” се събира в офиса.

 3. 3 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 703 Любопитно

  Хъ, научих нова думичка...Nulla dies sine linea!

  "Дезинфектанти и адгициди, които не са предназначени за пряка употреба върху хора или животни"

  Адгицид що ще рече?

  А ако от МЗ визират алгицит- имат ли разяснение, сами за себе си, каква е разликата между вирус и водорасло?

 4. 4 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 386 Неутрално

  До коментар [#1] от "moti":

  В много случаи не може от вкъщи.
  Работата вкъщи има много предимства, но и много недостатъци, както за работещия, така и за работодателя/клиента.

 5. 5 Профил на Maslara
  Maslara
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Родителите с малки деца как ще се върнат на работа при затворени детски градини и училища?

 6. 6 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 809 Неутрално

  До коментар [#5] от "Maslara":

  Градините може и да ги отворят, но училищата категорично отказаха да ги отварят.
  Родителите на деца до 4 клас продължават да си стоят вкъщи до второ пришествие и ще се оправят сами. Кой както може. Имаше идея за летни занимални за малките ученици, но учителите категорично отказаха, така че и това отпадна.

 7. 7 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 625 Неутрално

  В крайна сметка, как ще развием имунитет, ако сме затворени като скотове? Винаги ще има някой болен. По-правилно е мерките да са само за възрастни хора или такива със заболявания.

 8. 8 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 980 Неутрално

  То няма смисъл, офиса ще е като военна зона. А и вече свикнахме.

 9. 9 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 966 Весело

  В крайна сметка, как ще развием имунитет, ако сме затворени като скотове? Винаги ще има някой болен. По-правилно е мерките да са само за възрастни хора или такива със заболявания.
  —цитат от коментар 7 на chepokalipsis


  Така сме постъпвали последните 100 години. Сега пробваме нещо ново. :)

 10. 10 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5475 Весело

  "Връщането в офисите се отлага засега ..."

  Ще се организират работни места на открито, по гори и полянки

 11. 11 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Не зная дали тези хора действително си мислят, че някой им спазва препоръките.

 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3151 Неутрално

  Препоръки :)

  А те' ви изследване по въпроса за "мерките" :

  Все повече се поставя под въпрос и способността на обществото доброволно да си налага всички предписания за физическа дистанция. 38%, повечето от които възрастни, отговарят, че ще продължат да спазват стриктно мерките, 48% възнамеряват да се придържат към част от мерките, а 11% изобщо ще ги игнорират. 4% признават, че и досега не са ги спазвали. Според авторите на изследването заради удълженото прилагане на извънредните мерки и при нарастващата убеденост, че това може да продължи дълго, спазващите мерките ще намаляват.

  Като в София хората, които изобщо не възнамеряват да спазват мерките, са 30%. Но планиращите да спазват само част от мерките в столицата са 56% – с 8% над средното за страната ...

  Прочее ... погледнете и към днешния протест пред НС.
  Въпреки, че е обявен от "Възраждане" - хора има много и всякакви ...

 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3151 Весело

  "Връщането в офисите се отлага засега ..."Ще се организират работни места на открито, по гори и полянки
  —цитат от коментар 10 на pet_fire


  Но без да се сяда по пейките!

 14. 14 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Идеално, хоум офиса много ми харесва.

  The best way to predict the future is to invent it.
 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3151 Любопитно

  В крайна сметка, как ще развием имунитет, ако сме затворени като скотове?
  —цитат от коментар 7 на chepokalipsis


  Че от Властта кой, къде и кога е споменавал, намеквал дори, че има цел да се развива някакъв си имунитет у мат'рялоединиците?

 16. 16 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 627 Гневно

  "Защитната маска трябва да покрива изцяло носа и устата - от основата на носа до брадичката."
  Това трябва да се набие в главите на всички който ходят с маска само на устата, а носът им любопитно наднича отгоре.

 17. 17 Профил на Котаракът в чизми
  Котаракът в чизми
  Рейтинг: 137 Неутрално

  Не публикувайте снимки на трансферните автобуси на летището, а покажете как дезинфекцират автобус 73 или 102, демек градския транспорт.

  Законите са като наденичките. По-добре да не виждаш как се правят. /Ото фон Бисмарк/
 18. 18 Профил на Котаракът в чизми
  Котаракът в чизми
  Рейтинг: 137 Любопитно

  До коментар [#10] от "pet_fire":

  Ко праим с кърлежите?

  Законите са като наденичките. По-добре да не виждаш как се правят. /Ото фон Бисмарк/
 19. 19 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  Тези инструкции за правилно носене на маски и миене на ръце са малко като за бавно развиващи се.

 20. 20 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 396 Неутрално

  "Връщането в офисите се отлага засега - препоръките за работа в извънредната обстановка".
  Не, недейте да работите, те парите ще паднат отгоре. Думата "работа" вече е остарял термин, ние говорим само за Ковид 19 и за нищо друго. И когато се сетите, че благата се създават в производството, ще престанете да дрънкате глупости от сутрин до вечер и да се правите на месии.

 21. 21 Профил на army
  army
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Важна и смислена препоръка, особено за компании със служители над 100 човека в затворено пространство!

 22. 22 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Междуградските микробуси как ще осигурят 1,5 дистанция? Също и в градския транспорт, особено по натоварените линии.

 23. 23 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5475 Неутрално

  До коментар [#18] от "Котаракът в чизми":

  Пръскаха април месец за тях, не са опасни

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Очаквайте промяна по нощите.

 25. 25 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#5] от "Maslara":

  Никак. Да не говорим, че работат с малко дете/деца вкъщи е на практика невъзможна. Всичко е едно безкрайно жунглиране, еквилибристики, опъване на нерви и напрежение. Цял ден с децата, цяла нощ работа. Ад!

 26. 26 Профил на kostadincho
  kostadincho
  Рейтинг: 278 Неутрално

  На нас ни казаха че септември октомври ще се върнем в офиса и само който желае, не е задължително

 27. 27 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Всяко зло, за добро. Повечето фирми схванаха, че е крайно време да минат в 21 век. Ако не всеки ден, но повечето работни дни, човек може и да си върши работата от вкъщи. Естествено не за всички бизнеси. Държавата и тя схвана, че приказките за електронно управление, понякога са животонеобходими. В образованието, видяха че компютърът не е само за игри. Дори НОИ и БТ схванаха, че няма нужда за едно и също нещо човек да ходи да подава документи в двете организации. Ако стане и електронната, здравна карта ще свършим за няколко месеца нещо, което десетки години не може да стане. Така че чашата е наполовина пълна според мен.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK