Туристически сезон 2020: Неизвестните са много, рисковете - непредсказуеми

Николина Ангелкова

© Дневник

Николина АнгелковаСитуацията е динамична" - това беше ключовата фраза в отговора на въпросите по време на днешната пресконференция на министъра на туризма Николина Ангелкова след срещата ѝ с представители на бранша във Варна. Все пак тя определи 31 май като крайна дата за внасяне на повече яснота по условията, при които ще бъдат възможни туристическите пътувания между България и съседните страни от региона - Гърция, Сърбия и Румъния.


Уклончив беше и отговорът, който Ангелкова даде на въпроса на "Дневник" дали българите, които се очаква да се върнат у нас за лятната си почивка, ще бъдат подлагани на 14-дневна карантина.


"Тези мерки към момента са реципрочни и важат за всички държави към днешна дата - 14 май. Виждате, че когато пътуват и от България в чужбина, ги подлагат на такава картина. И обратно - няма изключения в момента. Вчера Европейската комисия излезе с насоки и препоръки да започнем поетапно обсъждане за отваряне на вътрешните граници, но постепенно и на база на епидемичната обстановка във всяка една страна в зависимост от броя на заразените там", каза тя.
Мерките при установяване на заразен с коронавирус сред туристите от страни в Западна Европа, които евентуално се очаква да пристигнат у нас, са съгласувани с Министерството на здравеопазването и главен здравен инспектор при спазване на указанията на Европейската комисия, каза Ангелкова.


"Ако има установен турист със симптоми на коронавирусна инфекция, той трябва да бъде настаняван в предварително оборудвана за това стая при спазване на всички санитарни изисквания", обясни министърът на туризма.


"Всяко място за настаняване трябва да има план за действие в такава обстановка и да бъде отделена стая, която да даде възможност там да се настани туристът със симптоми. След това незабавно трябва да бъде повикан лекар, с който би следвало да разполагат всички висококатегорийни хотели. Другите места за настаняване са длъжни да имат договор с медицински центрове и болници", каза още Ангелкова.


Според нея една от най-дълго обсъжданите мерки за подпомагане на туристическия бранш след възобновяване на пътуванията между държавите е свързана с възможността да се субсидират чартърните полети.


"Знаете, че това е много важно за нас, защото ще ни даде сериозно конкурентно предимство. Субсидията, предвидена с промените в Закона за туризма, е 35 евро на място в чартър, но само когато пътуването е с цел туризъм", каза Ангелкова.


Тя обаче уточни, че конкретният механизъм за насърчаване на чартърните полети ще бъде разработен в Наредбата за приложение на промените, внесени в закона.


На днешната си пресконференция министърът на туризма повтори отново параметрите на противоепидемичните мерки, които ще трябва да предприемат концесионерите на плажове по Черноморието.


Всеки от тях ще може да увеличи с до 4% търговската площ на плажа, за да компенсира по този начин новото отстояние между чадърите. През идващото лято всеки от тях, оборудван с два шезлонга, ще трябва да разполага с 20 кв.м от плажа.


"Намаляването на концесионните такси за тази година ще бъде пропорционално на намалената цена на плажните услуги. Ако то е 50%, с толкова ще бъде намалено и концесионното възнаграждение", допълни тя.


До 12 месеца е удължен и срокът за възстановяване на сумите за предплатени ваканции и почивки, осуетени заради пандемията COVID-19. Както в останалите страни от ЕС, така и у нас ще бъдат прилагани указанията на Европейската комисия, сумите, платени предварително, да бъдат възстановявани под формата на ваучери за бъдещи почивки.


До края на годината е удължен срокът за подновяване на удостоверенията за категоризация на хотелски бази, чиято валидност е изтекла.


Според нея оптимистичните очаквания на бранша са за късен сезон, който да започне на 1 юли, но тепърва предстои да стане ясно колко от базите по Черноморието ще отворят. "Рисковете са големи, а неизвестните - много, така че това ще е индивидуална преценка на всеки от хотелиерите, каза тя. Всичко зависи от развитието на епидемиологичната обстановка в страната."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK