(Непреодолимите) трудности да си хронично болен в България по време на COVID-пандемия

(Непреодолимите) трудности да си хронично болен в България по време на COVID-пандемия

© Юлия ЛазароваДа имаш хронично заболяване в България е трудно - често за да си осигуриш нормален живот, трябва да разполагаш с пари, комбинативност и здрави нерви. И това в "нормално време". А във време на пандемия като тази с разпространението на COVID-19 с всичките ѝ ограничения ситуацията става почти невъзможна. Още повече, че и държавата не е склонна да съдейства за намиране на решение.


В България често просто няма


Основният проблем на много от хората с хронични заболявания е, че често не намират необходимите им лекарства в аптеките. От една страна, причината е в това, че българското законодателство изисква цените на лекарствата да са най-ниски в сравнение със 17 други в Европейския съюз. Това прави страната непривлекателна за фармацевтичните фирми, дори да не се взима предвид минусът на малкия пазар.


От друга страна, от години се говори за проблем с паралелния износ, който държавата се опитва да контролира от 2017 г. с промени в закона. Но както отбелязва през февруари тази година сайтът "Медиапул", Изпълнителната агенция по лекарствата все още няма електронна система, с която да се следят количествата на лекарствата в България и да се спира износът им, ако има недостиг в България. Сам по себе си паралелният износ не е незаконен и фармацевтичните търговци го практикуват, защото извън страната печелят повече.
Нерядко самият фармацевтичен производител спира производството на дадено лекарство, защото преценява, че това е по-добре за бизнеса му.

По данни на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия от началото на извънредното положение на 13 март досега има подадени 112 сигнала за недостиг на лекарства. От тях 76% са за неразрешени в страната (за тях пациентите пътуват в чужбина), 14% са за лекарство, за което производителят не прави доставки в България от месец февруари, а останалите 10% от сигналите са за лекарства, които според организацията се продават в аптечната мрежа, но пациентите би трябвало да ги търсят на повече от едно място.
От трудно към по- трудно


Ограниченията за пътуване от и до България вчера бяха удължени поне до 14 юни. Това е третият месец, в който те действат и превръщат ситуацията в критична.


"Дори и с трудности, с много вложени лични средства, преди пациентите можеха все пак да стигнат до някоя страна и да си купят лекарствата. Сега те нямат тези възможности по никакъв начин", разказва пред "Дневник" Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.


(Непреодолимите) трудности да си хронично болен в България по време на COVID-пандемия

© Юлия Лазарова


Тя обяснява, че по принцип има кореспонденция с аптеки извън България и така знае в коя кога може да се намери дадено липсващо тук лекарство, както и какви са изискванията на аптеката: "Някъде може с нашата т.нар. бяла рецепта да се даде това лекарство или с някой близък, другаде вече е намерен някой лекар, който ще издаде рецепта, или пътуват шофьори, които са отзивчиви и могат да донесат лекарството", обяснява Веска Събева, като казва, че хората пътуват например до Германия, Франция, Гърция, Македония, Турция, Румъния и Сърбия.


Боряна Ботева, която е председател на Асоциацията на пациентите с ревматологични заболявания, обяснява за друг аспект на липсващите лекарства и пандемията от коронавирус: медикаментът хидроксихлорохин, който е жизненоважен за пациенти с лупус и ревматоиден артрит, не е регистриран в България, а производството на подобния хлорохин е спряно от миналата година. Така и за двете основни лекарства нуждаещите се пациенти е трябвало да пътуват до чужбина. На фона на пандемията от COVID-19 обаче медикаментите са станали изключително търсени. "Излязоха данни, че помагат при коронавирус, сега ги опровергават, но в самото начало беше друго. Така държавите в цяла Европа ограничиха продажбите на тези лекарства само на техни здравноосигурени граждани", обяснява Боряна Ботева.


"Не се получи номерът"


Веска Събева от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия е написала писмо до Министерството на здравеопазването в началото на епидемията от коронавирус в България "с молба да вземе отношение, но не, не се получи номерът". Тя твърди, че и резервите от лекарства, които са имали в организацията ѝ, са разпределени към семействата, потърсили помощ. Сега Събева съветва хората с епилепсия да се обърнат към лекуващите ги лекари, за да се предпишат заместители - поне за тези пациенти, на които заместителите влияят добре.


"Предполагам, че хората са се запасили и може би все още имат, но вече изчерпват запасите. Обикновено купуваме от чужбина така, че поне за два месеца да имаме резерви", казва тя. Твърди, че по принцип "се разбира добре с министерството, но нямат механизъм да се справят с проблема".


В отговор на въпроси на "Дневник" как да постъпят в периода на ограничени пътувания пациентите, които намират лекарствата си в чужбина, от здравното министерство отговориха, че в позитивния лекарствен списък (това е списъкът с лекарства за хронично болни, които са разрешени за употреба в България и напълно или частично се плащат от здравната каса - бел. ред.) са включени над 100 лекарства за пациенти с епилепсия на домашно лечение, както и 13 медикамента, които са за лечение на заболяването в болница. Затова според министерството в "България има достатъчно лекарствени продукти, заплащани с публични средства, за лечение на епилепсия". От институцията пишат още, че при тях няма сигнали за недостиг на лекарства за епилепсия.


Спасението на давещите се ...


Снимката е архивна

© Цветелина Белутова

Снимката е архивна


И Боряна Ботева от Асоциацията на пациентите с ревматологични заболявания е писала до властите още през март. Получила е отговор, че има ред, според който нерегистрираните в България лекарства могат да бъдат достъпни за пациентите тук, като за това дадена болница трябва да направи комисия, за да заяви медикамента и да изготви протоколи.


Тези документи се изпращат в Изпълнителната агенция по лекарствата и нейни служители се свързват с фирма, която може да достави лекарството. "Болниците не стартират такива процедури за набавяне на лекарствата. Тя е леко административна и изисква организация, но за съжаление няма интерес да се направи за пациентите", казва Ботева, като уточнява, че решението за това не зависи само от ревматолозите в лечебните заведения, но и от директорите им. Не на последно място: усилията и ресурсите на големите болници сега са съсредоточени към COVID-19.


Засега работещото решение за пациентите с ревматологични заболявания идва от една аптека, която внася необходимата суровина и я прави на таблетки, казва Боряна Ботева. "Това е единственият вариант за момента и се радваме, че го има, защото другия го има, но го има на хартия. Спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се", обобщава председателката на асоциацията.


Възможно ли е да има ваксина за коронавирус още до есента - тук
Само за богатите ли ще е ваксината за COVID-19 - тук
За завръщането в България и карантината - тук
Интервю на "Дневник" за развитието на епидемията в България - тук

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3298 Разстроено

  "за да си осигуриш нормален живот, трябва да разполагаш с пари, комбинативност и здрави нерви" - новият, нашумял генерал се скара, че някаква си журналистка МУ задавала неудобни въпроси, а то за нормален живот иде реч... Какво и кога се променя в здравната политика на БГ институциите, още повече, че се увеличават болни, с проблеми, за които уж трябва отдавна да има т.н. алгоритъм? Във век, през който поредната система, обхващаща света от Космоса, ние още нямаме електронен регистър, въпреки, че пробвахме с отпечатъци да спретнем нещо! Колко хартия отива за протоколи, болнични, копия за какви ли не институции, само и само да се улеснят нещата, но не на хората, за които трябва да е първа грижа на държавата, а за неКАКВИ чиновници, които така и няма да прогледнат по-далеч от бюрата си. Система, която става все по-непрактична - за всички. Прехвърлянето на ОТГОВОРНОСТ продължава...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4790 Неутрално

  Тотална липса на лекарствена политика и грижа за хронично болните.
  Тъпи и крадливи решения на гърба и джоба на пациентите.
  Никой не казва защо последните месеци цените на почти всички лекарства се ПОВИШИХА !!!
  ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Нямаше да има толкова тръдности ако не беше глупавото решение да се обособи Ковид-19 отделение във всяка по-голяма болница в страната.

  Още Януари се видя какво правят Китай, Корея и други засегнати тогава страни. Обособяват се специализирани болници само за Ковид-19 както и клиники за хора със симптоматика. Хората биват тествани и ако тестът е положителен отиват в специализираната болница.

  Два месеца по-късно нашият "пръв" пациент колабира пред входа на най-голямата многопрофилна болница в страната. После по едно време решиха да тестват хората в белодробните отделения и .. О, чудо! Ами то имало болни от Ковид-19 сред тях.
  И накрая за капак, постфактум се взе решението да се отворят отделения за Ковид-19 в 380 болници в страната...

  Превъртаме филма 2 месеца напред, Май, и виждаме статии като тази. Изненадани?

 4. 4 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  "Да имаш хронично заболяване в България е трудно - често за да си осигуриш нормален живот, трябва да разполагаш с пари, комбинативност и здрави нерви. И това в "нормално време". А във време на пандемия, като тази с разпространението на COVID-19 с всичките ѝ ограничения, ситуацията става почти невъзможна. Още повече, че и държавата не е склонна да съдейства за намиране на решение. "
  ТОВА СЪВСЕМ НЕ Е ВЯРНО за България ! Знам защото не съм "мисирка " , а съм в системата ! Хронично болен без лекарства може да остане , само ако забрави да си ги потърси! От "касата " има облекчения за получаващите ежемесечно лекарства по "здравна книжка "!

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4523 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Повишиха се, защото по задължение трябва да са верифицирани, с индивидуален идентификационен код и ако ти прави впечатление, всички опаковки се смениха, сега станаха едни тумбести, огромни, едва се събират по шкафовете, а опаковките са скъпи, при някой лекарства сигурно струват повече, отколкото блистерите в нея.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 6. 7 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  Тя здравната ви система в България е тотално сбъркана и за хората с хронични заболявания е особено трудна и с много препятствия.
  Знам го от мои роднини и приятели там - някои и с хронични заболявания.
  Издават се едни протоколи, майка плаче, грамофон свири. После лекарствата така и не са безплатни, чака се, не винаги има всичко и т.н.
  Тук нещата са много опростени - специалистът ти ти издава обикновена рецепта - защото електронната система те е зарегистрирала вече. Лекарствата за хронично болни са или безплатни, или с много ниски доплатки. От всяка лекарствена група има поне едно лекарство, покривано 100% от касите (тук те са 7). Ако изразходиш над 5000 крони (ок. 360 лева) за година на доплатки за лекарства за хронични заболявания - касата тио е задълвена да ти ги върне. Ако си дете или старец - границата е 500 крони.

  E PLVRIBVS VNVM
 7. 8 Профил на Венко
  Венко
  Рейтинг: 94 Неутрално

  Предполагам статията е писана от няколко който няма хронични заболявания или никога не се грижил за човек с хронични заболявания. Не отричам че нашата здравна система и каса има доста недомислици и проблеми. Но пък да се обобщава на фона на едно заболяване - артрит, за всички други, също не е правилно.

  Хроничните заболявания са доста, най-разпространеното от които е хипертонията. Майка ми е на 80г с повече от 10 диагнози. Няма лекарство, което да не съм намерил в кварталната аптека, в най-лошите случай с един-два дни изчакване.

  Та, проблеми има, но не обобщавайте на фона на едно заболяване.

 8. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4790 Неутрално

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  Това стана миналата година. Говоря за последните 2 месеца.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 10 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2556 Весело

  До коментар [#7] от "PavelCZ":

  Ама това е, щото там скъсахте със социализЪма. А тука всичко е направено така, че хем да се уредят "нашите" фирми ("Софарма" например), хем да нямаш избор (една здравна каса - частното е на принципа на застраховането, не на осигуряването), хем да има мегдан за корупция на всички нива.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 10. 11 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Много по-важно е да се вземат мерки човек да не боледува, но тук държавата иска точно обратното - Мръсен въздух, жесток шум, тормоз от бюрокрация и т.н.т. Ако си вегетарианец те гледат като престъпник! Има места за разходка на кучета но не и човек да потича. Ако пък има или ги асфалтират за да забранят бягането, или разхождат там кучета или пък паркират коли!

  Е цените са за спекулантите! Нали било капитализъм...
  Е Израел, Пакистан, Германия се водят капиталистически, но там държавата се старае да се грижи за хората... Могат да контролират цените на хляба, могат ако смъкнат ДДС, това да понижава цената...

 11. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7998 Неутрално

  Кога ще ни кажат, колко хора починаха от липса на лечение, докато лекувахме коронавируса.

 12. 13 Профил на xri09609626
  xri09609626
  Рейтинг: 8 Неутрално

  " новият, нашумял генерал се скара, че някаква си журналистка МУ задавала неудобни въпроси, а то за нормален живот иде реч...
  —цитат от коментар 1 на ЗаНиЗа


  И какво общо има "новият нашумял генерал" с темата на тази статия?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK