ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
37.8%активност

Източник: Резултатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник", активността - на "Алфа Рисърч"

Васил Божков разпространи кореспонденция, за която твърди, че е с Горанов

Васил Божков разпространи кореспонденция, за която твърди, че е с Горанов


Бизнесменът Васил Божков, който се намира в Обединените арабски емирства, разпространи на страницата си във Фейсбук в петък сутрин (15 май) две текстови съобщения, за които се твърди, че е провел с лице, записано в телефона му като Влади Горанов (вероятно финансовият министър Владислав Горанов). Ако те са автентични - едно от нещата, които прави впечатление е, че през януари тази година (когато вече текат проверки на прокуратурата и инспекция в комисията по хазарта) Божков не се е чувствал притеснен за бизнеса си, а е продължавал да се договаря с финансовия министър, който му обещава съдействие.


С министър Горанов ли са есемесите


Първият есемес разговор (според снимките) е от 24 февруари 2018 г. Вторият разговор е проведен на 15 януари (вероятно тази година). Според бележките към тях хората, които се споменават като "девойката" и "Сашо", са двама от председателите на комисията по хазарта през последните години. Съобщенията са публикувани с кратък анонс от Божков: "Преди дни казах, че за хазартния ми бизнес съм контактувал с Влади Горанов, а не с ДКХ (Държавната комисия по хазарта - бел. ред). Ето как се случваше".

"Дневник" опита да се свърже с министър Горанов за коментар дали е водил есемес кореспонденция с Васил Божков, за когото потвърди, че са се срещали, но при три позвънявания телефонът му даваше заето. От пресцентъра на ведомството казаха, че ще се запознаят с "въпросните публикации и тогава ще преценим дали да коментираме". По-късно от там отговориха, че "няма да коментират".


Васил Божков разпространи кореспонденция, за която твърди, че е с Горанов

© Фейсбук/Васил Божков


През декември миналата година първо министърът на финансите Владислав Горанов съобщи, че е възложил проверка на Комисията по хазарта след получен сигнал за това, че е облагодетелствала една от регулираните от нея компании с неплатени милиони левове към държавата. Вторият разговор е проведен само дни след акцията на специализираната прокуратура в Държавната комисия по хазарта, която беше на 22 януари. Малко повече от седмица по-късно Божков получи първите си обвинения - на 30 януари тази година. По нищо в съдържанието на разговорите не личи Божков да се е чувствал притеснен за бизнеса си.

За кого се споменава в разговорите


Според обясненията на самия Божков към разменените съобщения "девойката" е Мария Филипова, предшественичка на Александър Георгиев, председател на ДКХ от 8 февруари 2018 г., понастоящем зам.-председател на Комисията за финансов надзор.
Повече за "девойката" и Сашо - четете тук.


"Сашо" (наречен така в разговора от Горанов) според Божков е Александър Георгиев - председател на ДКХ от 25 април 2019 г. до февруари 2020 г.; зам.-директор на Националната агенция за приходите от май 2017 г. до април 2019 г.


На 1 февруари Александър Георгиев бе обвинен в длъжностно престъпление, а според медийни публикации той е направил пълни самопризнания, като е заявил, че е покровителствал хазартния бизнес на Божков. Официално потвърждение от прокуратурата за подобни самопризнания нямаше. Той бе назначен за председател на Комисията по хазарта през април 2019 г. на мястото на Мария Филипова, която оглавяваше хазартния регулатор за около година, след което бе избрана за зам.-председател на Комисията за финансов надзор. Преди това Георгиев бе зам.-директор на Националната агенция по приходите, в чиято система работеше от години.


Бившият партньор на Васил Божков Цветомир Найденов, който в края на 2019 г. започна да говори публично срещу бизнесмена и го обвинява от това, че го е заплашил с убийство до това, че е "сериен изнасилвач", заговори в телевизионно интервю за бивши шефове на Комисията по хазарта, които били в близки отношения със собственика на "Нове холдинг". "Защо не го питахте Димитър Терзиев (бивш шеф на хазартния регулатор) колко пъти е идвал в офиса на "Нове Холдинг", заяви той пред Би Ти Ви и добави, че всички шефове на регулатора, без Мария Филипова и Калоян Кръстев, са идвали в офиса на Божков.


Васил Божков разпространи кореспонденция, за която твърди, че е с Горанов

© Фейсбук/Васил Божков


Публикуването на комуникацията между Божков и човека, записан в телефона му като Влади Горанов, се случва два дни след като Божков постави премиера Бойко Борисов в сложна ситуация, след като партньорът му Георги Попов джироса акциите на "Левски" на името на министър-председателя. Той отказа (през ПР-а си) да ги приеме, но все още не е коментирал темата публично.


В четвъртък вечер от офиса на "Нове холдинг" обявиха, че Божков в петък сутринта ще представи "доказателства", които са част от сигнал до институции. И обявиха, че това ще става на страница във Фейсбук - явно това ще бъде каналът, през който обвиняемият бизнесмен ще говори от Дубай. В нея е написано, че "това е личната страница на Васил Божков, на която ще споделя без цензура истината за рекета и изнудването от страна на управляващите".


Срещу Васил Божков има повдигнати 11 обвинения (едното е за организирана престъпна група, действала от 2014г.) и текат няколко разследвания (за изнасилвания, убийства и принуда), а властите подадоха през февруари искане за екстрадирането му от Обединените арабски емирства.


Първите реакции след публикуваните разговори


"Първо Горанов каза, че срещите са били за бизнеса. Второ по-важно е - от началото на тази сага ние, парламентарната група на ДПС, сме взели решение, че няма да коментираме и нямаме отношение. Работа е на съдебните органи и изпълнителната власт", това заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев в студиото на "Нова тв", помолен да коментира разпространените съобщения.


Той обясни, че партията им не коментира, защото това отклонявало вниманието от основните проблеми на обществото - "тази сага не е основен проблем на обществото. Има органи, които с това се занимават".


Божков обеща сигнал преди седмица


Преди седмица в първото си интервю след три месеца мълчание обвиняемият бизнесмен обяви, че за хазартния си бизнес общувал само с финансовия министър Владислав Горанов, който не го допускал до комисията по хазарта, но го представял на нейни председатели. Тогава той каза, че ще подаде сигнал до прокуратурата и всички институции, без да изясни за какво. Но заканата му дойде в контекста на темата за ролята на Горанов и закона за хазарта.


"Ако е знаел, че се приемат и отхвърлят данъчни закони, да си подава оставката. Ако не е знаел - пак да си подава оставката. Да не би господин Горанов да отрича, че се е срещал с мен многократно", заяви Божков.


В разговора пред Би Ти Ви Божков няколко пъти намекна, че премиерът и финансовият министър няма как да не са запознати с проект, който е предложен от ГЕРБ и подкрепен от управляващата партия в края на 2014 г. Става дума за промени в Закона за хазарта (Горанов е сред вносителите), които въвеждат две ставки за държавна такса - да се плаща 15% върху събраните залози или 20% от събраните комисиони (залози минус изплатени награди). Заради този текст сега фирмите на Божков са разследвани, че са спестили около 700 млн. лева такси за 5 години, защото са плащали по втория вариант. Тяхната версия е, че законът им го позволява и са действали по него. Защитата на Горанов е, че той не е знаел за това, а "грешката" е ставала благодарение на членове на хазартната комисия и фирмите на Божков.


След интервюто миналия петък премиерът Борисов реагира, че знае за такива срещи, но Горанов "да се обясни". Горанов даде извънреден брифинг в парламента и потвърди, че се е срещал с Божков, както и с други бизнесмени с успешен бизнес. Разговорите били за промени в Закона за хазарта, които обаче не били приети от ГЕРБ. Той каза, че не вижда причини да подава оставка.


В създадената страница във Фейсбук, през която Божков явно ще разпространява информация, е качено интервюто от Би Ти Ви - с акцента за премиера и финансовия министър. "Защо ГЕРБ продължават да лъжат, че не те са приели поправките в Закона за хазарта? Може ли лидерът на една политическа сила да не знае, когато неговата политическа сила приема и отхвърля един закон? Може ли финансовият министър Владислав Горанов да не знае кога се приема и отхвърля данъчен закон", пише в поста.


Миналата седмица от офиса на "Нове холдинг" разпространиха и справка как са гласували депутатите за поправката.


Кои са "девойката" и Сашо от пазговорите - тук.
Кога и какви обвинения бяха повдигнати на Божков - четете тук и тук
За разследването срещу него, по което все още няма достатъчно доказателства - тук


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK