Ул. "Съборна" става почти пешеходна, а ул. "Цар Шишман" - изцяло

Главният архитект на София Здравко Здравков и Борис Бонев.

© Велко Ангелов

Главният архитект на София Здравко Здравков и Борис Бонев.Пешеходна зона ще бъде обособена по улица "Съборна" за сметка на паркоместата, които сега са напречно на улицата. Там ще се поставят дървета в кашпи, пейки и градска мебел, обявиха главният архитект на София Здравко Здравков и Борис Бонев от "Спаси София".


Ул. "Съборна" е дълга едва 300 м - започва от площад "Св. Неделя" и свършва при Градската градина, като еднопосочното движение на коли ще се запази само в участъка от ул. "Леге" до ул. "Цар Калоян". Там ще е разрешено и паркирането, но само успоредно на южния тротоар. Напълно се затваря за коли участъкът от ул. "Леге" до входа на Градската градина, който най-сетне ще се отвори. За тази цел част от паркоместата по ул. "Княз Александър I" също ще се премахнат.


Затваря се за коли и пасажът по "Съборна" между ул. "Цар Калоян" и площад "Св. Неделя". Кашпи ще блокират платното, като ще се преместват само за коли със специален режим. Подходът с автомобил към Софийската митрополия, където е резиденцията на патриарх Неофит, ще бъде откъм бул. "Витоша" и площад "Св. Неделя" покрай Богословския факултет.
Идеята е да се свържат пешеходната зона на бул. "Витоша" през площад "Св. Неделя" с Градската градина, която според изследване била най-предпочитаното място за отдих. Предстои проектът, който е изработен от общинската "София проект", да бъде гласуван от Столичния общински съвет
(СОС).


Проектът за обновяване на ул."Съборна"

Проектът за обновяване на ул."Съборна"


"Това е крачка в посоката София да стане град за хората (не само за автомобилите). Световна тенденция е в условията на пандемията в градовете да се развиват публичните пространства за хората. И така да се спазва по-лесно социалната дистанция от 1.5 м", посочи Бонев.


Премахването на паркоместата по северната страна на ул. "Съборна" няма да ощети живеещите наоколо софиянци, каза кметът на район "Средец" Трайчо Трайков от "Демократична България". Те сега се ползват като служебен абонамент за автомобили на различни институции.


Трайков: Ул. "Цар Шишман" трябва да стане пешеходна! Изцяло


Живеещите по ул. "Цар Шишман" са споделили с районния кмет Трайков, че са съгласни тя да стане изцяло пешеходна. Първоначално това ще е във вечерните часове от петък до неделя, а има варианти и в някои часове от работните дни - вечер или нощем. Идеята получи подкрепа от Борис Бонев, който е проучвал баланса между автомобили и пешеходци и е стигнал до извода, че пространството за хората е много малко. Затварянето на улицата ще трябва да бъде гласувано в СОС.


Обсъжда се вариант по ул. "Цар Шишман" да имат право да паркират само живеещите на нея, както е в много други европейски градове, каза зам.-кметът по транспорта Кристиян Кръстев.


Сега ул. "Цар Шишман" цялата е оградена от колчета,

© Юлия Лазарова

Сега ул. "Цар Шишман" цялата е оградена от колчета,


За ул. "Съборна" нагласата е промяната да се извърши до началото на лятото. Обновяването й няма да е скъпо, около 30 хиляди лева според предварителни изчисления на "Спаси София". То ще е временно, тъй като до 3 години би трябвало да започне реконструкцията на площад "Св. Неделя" по проекта на студио "Фуксас", спечелил международния конкурс на Столичната община.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK