Прокуратурата се самосезира по публикации в медиите за изливането на фекални води във Варненското езеро

Скрийншот от видеото, което показва изтичането на 8.3 хил. куб. м. фекални води дневно във Варненското езеро.

© Дневник

Скрийншот от видеото, което показва изтичането на 8.3 хил. куб. м. фекални води дневно във Варненското езеро.Варненската окръжна прокуратура се е самосезирала по публикации в пресата за замърсяване на Варненското езеро и залива пред града с отпадните води на два квартала след скъсване на напорен тръбопровод.


В съобщението на прокуратурата не се съобщава кое е изданието, по чиито публикации тя се е самосезирала. Миналата седмица обаче от обвинението поискаха копия от две публикации на "Дневник", след които дълго премълчаваният проблем стана публичен. Първата статия с информация по темата се появи още в края на април в изданието maritime.bg.


В тях подробно разказахме за канализационен тръбопровод, аварирал през лятото на м.г. След откриването му през 2011 г. той е трябвало да транспортира фекалните води на варненския район Аспарухово и кв. Галата през Варненското езеро до пречиствателната станция в с. Тополи.
От разследването на "Дневник" стана ясно, че тръбата е била изградена по програма ИСПА на стойност близо 6, 2 млн. евро с бенефициент община Варна и оператор - "ВиК" - Варна. Изпълнител на проекта е било българо-гръцкото дружество "SFELINOS S.A. - Струма имоти" ООД, а институцията, отговорна за реализацията на проекта, е Министерството на околната среда и водите.


Проектът е с разрешение за ползване от 6 декември 2011 г. , както според заданието му тръбата е трябвало да бъде вкопана в дъното на езерото. Това обаче очевидно не е било направено, което е станало и причина той да бъде прекъснат от преминаващ кораб. За това сигнал до местната администрация във Варна е бил подаден още на 20 август м.г., но въпреки че от скъсания канал в езерото се изливат дневно по 8.3 хил. куб. м, фекални води той не е ремонтиран и до днес от собственика си - община Варна.


Всичко за аварията можете да прочетете тук.


Какъв е размерът на замърсяването и какво се излива в езерото - тук.


Подводни видеоклипове на аварията - тук.


По случая Окръжна прокуратура във Варна е започнала три проверки - две по публикации в медиите и една, образувана по същия повод, но по сигнал на общинския съветник от "Демократична България" Стела Николова.


Проверките трябва да установят дали са налице достатъчно данни за неизпълнение на служебни задължения от длъжностни лица във връзка с контрола на изпълнението и последващата експлоатация на подводното съоръжение по дъното на Варненското езеро, пише в съобщението, разпространено днес. Възложена е и проверка на РИОСВ - Варна. "Изискана е информация и заверени преписи от документи от кмета на община Варна и управителя на "Водоснабдяване и канализация" ООД - Варна, по случая с екологичното замърсяване с отпадни води на езерото и част от залива вследствие на скъсания подводен напорен тръбопровод", пише още в съобщението.


Разпоредените проверки трябва да установят каква е причината за скъсването на напорния тръбопровод, който отвежда отпадните води на двата варненски квартала Аспарухово и Галата към канално-помпената станция "Запад" в с. Тополи.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на khs12646386
  khs12646386
  Рейтинг: 47 Неутрално

  8.3 хил. куб. м. фекални води дневно.

  Не са се самосезирали.

  Самонадушили са.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5724 Неутрално

  Просто да не повярваш !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5724 Неутрално

  Сега като ТЕЦа и водата в Перник и въздуха и ремонтите в СОФИЯ - ВИНОВНИ НЯМА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 1045 Любопитно

  Пред г.вната всички са равни, даже и прокурорите, които са недосегаеми.

 5. 5 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2232 Неутрално

  Самосезирали се. То от няколко седмици цялто езеро смърди. Те сега научили.

 6. 6 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 759 Весело

  Много ги следят тия медии от прокуратурата, бе. Че и бързо се самосезират. Само че, за фекалните води, носещи се из МФ и изтичащи от офиса на Влади Горанов удобно са пропуснали.

 7. 7 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 954 Неутрално

  Браво на Стела Николова. Общински съветник да свърши някаква работа е чудо невиждано.

 8. 8 Профил на doggy
  doggy
  Рейтинг: 256 Неутрално

  И нито думичка кога ще започне ремонта!!!

 9. 9 Профил на doggy
  doggy
  Рейтинг: 256 Неутрално

  И нито думичка кога ще започне ремонта!!!

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8462 Неутрално

  Гешев що все чака друг да му върши работата. Иначе, като стане нещо по селата, не чака пресата да го подсеща.

 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7751 Неутрално

  Тръбопроводът е изграден от гръцка фирма през 2011 година. По време на аварията съоръжението е било в гаранция. Изпълнителят обаче не е отстранил проблема.
  Сега собствениците на тръбата - Община Варна и ВиК, отстраняват аварията.

  karabastun1@abv.bg
 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7751 Разстроено

  Ремонтът на тръбопровода ще приключи до 3 месеца. Много повече време обаче ще е необходимо за възстановяване на екологичното равновесие във Варненския залив, твърдят специалистите.

  karabastun1@abv.bg
 13. 13 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4357 Весело

  На място едно посещение ще е напълно достатъчно , защото даже кметът не може да скрие случилото се.....случайно т.к.

 14. 14 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1705 Неутрално

  Докато тези от прокуратурата са били във Фейсбук случайно да са видели и някакви есемеси?

 15. 15 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7751 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Има виновни - гърците , - Тръбопроводът е изграден от гръцка фирма!
  Изпратено е и писмо до фирмата-изпълнител SFELINOS S.A. за предприемане на спешни мерки по отстраняване на дефекта, възникнал в рамките на гаранционния срок, който, съгласно условията на договора с МОСВ, е до 6 декември, 2019 г. В писмото е посочено изрично, че при непредприемане на действия за ремонт на тръбопровода, Община Варна ще изиска по съдебен ред покриването на разходите за отстраняване на дефекта, който има и екологични последици.

  karabastun1@abv.bg
 16. 16 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":Има виновни - гърците , - Тръбопроводът е изграден от гръцка фирма!Изпратено е и писмо до фирмата-изпълнител SFELINOS S.A. за предприемане на спешни мерки по отстраняване на дефекта, възникнал в рамките на гаранционния срок, който, съгласно условията на договора с МОСВ, е до 6 декември, 2019 г. В писмото е посочено изрично, че при непредприемане на действия за ремонт на тръбопровода, Община Варна ще изиска по съдебен ред покриването на разходите за отстраняване на дефекта, който има и екологични последици.
  —цитат от коментар 15 на karabastun


  Вината е тънка работа, в предишни публикации се твърдеше че трябва да е вкопан, а не бил (то за това пак фирмата ще е виновна, но и приемащите).
  Ако обаче не е бил вкопан, бил е обозначен на навигационните карти, отговорност трябва да се търси от корабособственика.
  Общината ще отстрани аварията, но от кого и дали ще вземе парите за това ще видим.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7751 Любопитно

  До коментар [#16] от "zz_s":

  Аз не съм чак такъв специалист, като някои - може и да е бил вкопан, може и да е мръднал и да е излязъл - не знам дали знаете, но това е реално река ....

  karabastun1@abv.bg
 18. 18 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  До коментар [#17] от "karabastun":

  Така е но течението е слабо. Пак в предишни публикациии се споменаваше, че е преди е бил провлачен от котвата на друг кораб, който тогава обаче не го е скъсал . Може той да го е изровил от дъното.
  Да го оправят по бързо, че планктона вече е цъфнал както когато бяхме деца (когато всичко се изливаше директно в морето)

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 19. 19 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7751 Любопитно

  До коментар [#18] от "zz_s":

  Може и да е така, а може някой да е играл и с тонажа на кораба - и съответно да е газил по надълбоко и да си е влачил котвата..... за някой се допуска повече футове газене и има файда - на около метър по-дълбоко газене е над 10 000 тона полезен товар за някои кораби - а това в пари също е сума .....?

  karabastun1@abv.bg
 20. 20 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3498 Неутрално

  До коментар [#9] от "doggy":

  Преди да започне ремонта трябва да се разбере, защо съоръжението не е изпълнено по проект. Става въпрос за спестени милиони и, че някой си е затварял очите като е приемал обекта. Предполагам, че доста високопоставени варненски общинари са разтревожени.

  Бивш tww09306483.
 21. 21 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3498 Неутрално

  До коментар [#15] от "karabastun":

  А кой трябваше да контролира гръцките изпълнители? След почти 10 години, кого ще търсят и къде ще го намерят този грък или гръцка фирма?

  Бивш tww09306483.
 22. 22 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7751 Неутрално

  До коментар [#21] от "Petleshev":

  МОСВ.приема.

  karabastun1@abv.bg
 23. 23 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7751 Неутрално

  До коментар [#21] от "Petleshev":

  А кой контролира - не знам?

  karabastun1@abv.bg
 24. 24 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7751 Разстроено

  До коментар [#21] от "Petleshev":

  Предполагам, че няма виновни и ще си прехвърлят топката т.е.л..йната...

  karabastun1@abv.bg
 25. 25 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4175 Весело

  До коментар [#5] от "Doge":

  " Самосезирали се. То от няколко седмици цялто езеро смърди. Те сега научили."

  В тая институция, особено по върховете им, миризмата на фекалии не е нещо необичайно и не им прави особено впечатление ! Просто го правят от кумова срама.......

 26. 26 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  Варна - най-лошо управляваният град в България!
  По-лошо управляван дори от София!

 27. 27 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  То езерото се препълни с фекалии и преля, ама каскета досега се ослушваше. не схващаше накъде е морския бриз. Ако фирмата е в тефтера в графа да се потули резултата ще е отрицателен за варненските данъкоплатци, както и за всички данъкоплатци в България.

 28. 28 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  Тръбопроводът е изграден от гръцка фирма през 2011 година. По време на аварията съоръжението е било в гаранция. Изпълнителят обаче не е отстранил проблема. Сега собствениците на тръбата - Община Варна и ВиК, отстраняват аварията.
  —цитат от коментар 11 на karabastun


  Че колко е гаранцията. В тях години некадърните ни политици бяха приели законодателство, което позволяваше дори да няма гаранционни срокове. Именно такъв е станишевият участък на магистрала Тракия (той е малко от по-предни години 2008, ако не се лъжа).

 29. 29 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  До коментар [#5] от "Doge":" Самосезирали се. То от няколко седмици цялто езеро смърди. Те сега научили." В тая институция, особено по върховете им, миризмата на фекалии не е нещо необичайно и не им прави особено впечатление ! Просто го правят от кумова срама.......
  —цитат от коментар 25 на samoedin


  А най-интерсното е да се возиш в жипката и да слушаш господин Борисов вашите чорапи миришат най-хубаво.

 30. 30 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2104 Разстроено

  Сетила се Мара да се...прокуратури. Не знам за вас хора, но за мен, случващото се е пълна трагедия и катастрофа. Ееех Българи!

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 31. 31 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1713 Неутрално

  Какво е общото между Варна и Перник? Сигналът за скъсания тръбопровод е подаден на 20 август 2019г, по съшото време Перник се къпе във вода все едно е в подножието на Ниагарския водопад. И в двата града кметовете са гепаджии, и областните управители и те са гепаджии и в името на стабилностт и предстоящите избори мълчаха като гепаджии на разпит. Във Варна резултата е видим, а в Перник още са на режим! Апропо 2011г кой управляваше Варна и Блгария?

 32. 32 Профил на Ogyges
  Ogyges
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  До коментар [#15] от "karabastun":

  Айде до тук с лъжите. Гръцката фирма е с български подизпълнител, освен това тази гръцка фирмичка се занимава най-вече с направата на плувни басейни, няма сили за нещо по-мащабно.

  https://www.google.com/maps/place/Leof. +Andrea+Papandreou+255,+Sikies+566+26,+Гърция/@40.6554355,22.960615,3a,48.7y,247.73h,92.73t/data=!3m6!1e1!3m4!1sYP0P8eNMar2dm3qxpXncSA!2e0!7i13312!8i6656!4m5!3m4!1s0x14a83836b2489e35:0x2bb90d6c05e271e0!8m2!3d40.6552448!4d22.9603829

  Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω
 33. 33 Профил на Ogyges
  Ogyges
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  Горния линк няма да го отвориш - пробвай тук.

  shorturl.at/eBKZ7

  Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω
 34. 34 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 589 Весело
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK