Проф. Кантарджиев отчете успехите на щаба, загрижен да не изплаши някого

Проф. Кантарджиев отчете успехите на щаба, загрижен да не изплаши някого

© Правителствена информационна пресслужбаЗаплахата от безконтролното разпространение на коронавируса е преодоляна, благодарение на ранната подготовка на държавата и навреме взетите правилни мерки, отчете днес на брифинга на Националния оперативен щаб един от неговите членове проф. Тодор Кантарджиев.


Съобщавайки традиционните данни за изминалото денонощие, той оборваше критики срещу щаба и отчиташе успехи, като минимум двадесет пъти повтори фразите "Нали не плашиме никого" и "Без да плашим никого".


Кантраджиев посочи, че държавата е започнала подготовка за мерките срещу коронавируса от януари, като са поръчани предпазни маски и костюми, и е започнало събиране на информация за заразата, нейното разпространение и диагностициране. По повод тестовете, той отбеляза, че вече има 25 държавни лаборатории за проверка на проби, а изследваните отиват към 2000 на милион население.
Коментирайки работата на щаба, Кантарджиев подчерта, че се е действало на базата на научен анализ. Целта била да се направи така, че в България ситуацията да е по-лека дори от държави, "които са ни били пример в медицинско отношение".


От изявлението на професора, стана ясно, че най-много е засегнат от критиките, че се е работило безпланово. "Работили сме безпланово? Кой бе! Всеки ден за следващата седмица планирахме мерките. Господ и народът ни е свидетел, че благодарение на навременните мерки и поемане на политическата отговорност, можем да се похвалим с тези резултати, но не бива на брега на Дунав да се удавим", отбеляза Тодор Кантарджиев.


Членът на щаба посочи, че забавянето на разпространение на заразата е позволило да се разширен ресурсът на болниците, да се обучат работещите в спешна помощ и болниците, като крайният резултат е по-малко страдание, по-малко болни и по-малко случаи на смърт. Кантарджиев не пропусна да отбележи, че в България дори не се е стигнало до драконовски ограничителни мерки като полицейски час и напускане на домовете с декларации.


В заключение, той отбеляза, че според германското изследване от миналата седмица, хората, които са спазвали мерки за хигиена и дистанция, боледуват по-леко, ако се заразят с коронавируса. Друго изследване показало, че мъжете, починалите от коронавирус и имали други заболявания, е можело да живеят средно още 13 години, а жените средно 11.

Актуалната ситуация с разпространението на коронавируса следете тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK