Гешев не си "причинил" есемесите между Горанов и Божков, но не се налагало прокуратурата да реагира

Иван Гешев

© Велко Ангелов

Иван ГешевГлавният прокурор Иван Гешев обясни в интервю пред БНТ в събота (16 май) сутрин, че "не си причинил" да чете есемесите между Владислав Горанов и Васил Божков, но колегите, които ги прочели му казали, че не се налагала "наказателно-правна" реакция.


В петък сутрин обвиняемият бизнесмен разпространи снимки от два разговора чрез текстови съобщения, за които твърди че са между него и финансовия министър от различни периоди през 2019 и 2020 година. С тях Божков искаше да докаже, че за хазартния бизнес е общувал само с Горанов, което обяви седмица по-рано. Досега автентичността на есемесите не е отречена, а министърът в петък каза, че няма да коментира повече.


Ако съобщенията и хората, които се споменават в тях - "девойката" и "Сашо" (обяснени от Божков като двамата предишни председатели на комисията по хазарта Мария Филипова и Александър Георгиев) са верни се поразбира, че Горанов им дава указания как да действат в полза на интереси на Божков и пряко се меси в работата на комисията. До момента той твърди, че не е знаел, че 5 години компании на бизнесмена са плащали по по-ниската такса за хазартни игри и тази "грешка", която изчислява на "700 млн. лева по-малко в хазната" е открита сега.
Премиерът Бойко Борисов коментира темата днес, като не намери нищо нередно в разговорите. С включването си главният прокурор показа, че

проверка на Горанов явно няма да има


Гешев припомни само, че действащ министър вече е бил задържан (бел.ред. - става дума за Нено Димов).


Той не беше питан защо няма да проверят кореспонденцията. Едно от обвиненията срещу Божков е за укриване на данъци от хазартни игри и за предлагане на подкуп на членове на комисията по хазарта. Александър Георгиев е обвинен в длъжностно престъпление и е под гаранция, а Мария Филипова поне според публичната информация явно е пропусната от проверките в хазартната комисия.


Интервюто с него беше на запис от петък. Гешев коментира повече темата с джиросването на акциите на "Левски" на премиера Бойко Борисов като го определи като "иновативно решение" на Божков и "подигравка" с един от най-големите клубове. Той каза, че няма да коментира чия е сега собствеността на отбора, защото не е тема на прокуратурата, но продължи, че човекът, който го прави не е левскар. В този ход Гешев видя и


опит за дисбалансиране на държавата


Борисов днес коментира публично ситуацията с акциите на "Левски", като обяви, че с тях казус няма..


Според главния прокурор обаче случващото се било част от сериал и на няколко пъти сравни или свърза Божков с действия и реакции на бившия собственик на КТБ Цветан Василев, който се укрива в Сърбия. Те не са приятели, но съвпадат по интереси. Интересите да защитят себе си, парите си и се обединяват пред общия враг - прокуратурата и в най-общ план държавата, твърди Гешев и отново говори за кръгове, които атакували държавното обвинение.


Гешев отрече да има списък, и Божков не бил първия в него. Той припомни другите обвинени - освен Цветан Василев, Арабаджиеви, Баневи, Миньо Стайков и че прокуратурата е активна, но след това зависи от съда какво ще реши. "Докато никой не ги закачаше, те живееха в една правова държава. Когато прокуратурата работи, се оказва, че Европейският съюз се състои от неправови държави, а правовите държави станаха Сърбия и някои страни от Близкия Изток", заяви Гешев.


В отговор на въпрос той каза, че обвиненията срещу Божков "засега са 11". Според официалната информация прокуратурата все още разследва сигнал срещу бизнесмена за убийства, изнудване и изнасилвания.


Коментирайки ограничителните мерки, заради коронавируса и тяхното спазване, Иван Гешев отбеляза, че само в България е видял "държавата да се моли сутрин, обед и вечер на нарушителите да спазват правилата". "Държавата е създадена за това, за да налага правилата по отношение на тази малка част от гражданите, които не спазват правилата в интерес на тази голяма част, над 90% от хора, които спазват правилата", обобщи главният прокурор.


Кои са "девойката" и "Сашо" от разговорите между Божков и Горанов - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK