Бетина Жотева не разбира защо България е на 111-о място по свобода на словото

Бетина Жотева

© Юлия Лазарова

Бетина ЖотеваИскам да ми разяснят от "Репортери без граници" по каква методика България е на 111-то място по свобода на словото, запита Бетина Жотева, която наскоро бе избрана за председател на Съвета за електронни медии (СЕМ) по БНТ.


В разговора с водещия Георги Любенов в събота тя постави под въпрос обективността на класацията като запита кого са питали от базираната в Париж международна организация и доколко представителна е тази група за България.


В действителност, отговорите са на сайта на организацията в ясно обозначена секция "Методология", включваща и формулата, по която се изчислява Индексът за свобода на медиите от 2013 г. насам.
"Сега в случая някой ни слага на 111-то място с Того и Гана без да каже колко души от България са питани, какви са хората, които са питани, какви въпроси са им задали... Изведнъж ние се събуждаме със 111-о място и честно да ти кажа и на мен ми е обидно, а и на една армия от честни журналисти, стойностни, които работят по 12 часа на ден. Предполагам, че на тях също им е обидно да ги сложат на 111-о място без да им обяснят защо са там", каза Жотева.


Мястото на България в класацията за 2020 г. не е при Того и Гана. Гана е на 30-о място - точно след Литва и Испания и преди Южна Африка, Словения, Словакия, Франция и Великобритания. Того е на 71-о място след Косово и преди Тунис и страни от ЕС като Малта и Унгария. България е в компанията на Гвинея, Непал и Бенин.


"Репортери без граници" обаче изброяват 7 критерия, по които правят оценката. Анкетата е от 87 въпроса и е преведена на 20 езика. За улеснение такъв подробен въпросник от 14 страници е прикачен на сайта. Ето, например, как изглежда въпрос С10: "През последните 12 месеца виждали ли сте насочени към журналисти някои от изброените действия от страна на правителствени или религиозни власти или от едри бизнес интереси, или от заинтересовани групи, свързани с някои от изброените? Посочетете честотата по скала от 0 до 10." Предложените отговори са: "Публично дискредитиране", "Публични обиди и нападки", "Език на омразата".


"Приемам напълно, че сме на 111-о място, но изразвам оромен скептицизъм за начина, по който това място е определено и за методиката, по която сме сложени там", допълни тя.


"Репортери без граници" посочват, че въпросниците са изпратени на "медийни професионалисти, юристи и социолози, подбрани от организацията. Резултатът от отговорите е коминиран с данните за тормоз и насилие срещу журналисти в оценявания период. За всяка страна, включително за България, винаги има и обяснение за медийната среда през изминалата година от предходния доклад. Тази година тази част се нарича "Черната овца на Европейския съюз".


Според нея "използването" на заключенията на доклада на "Репортери без граници" като политически аргумент било отправяне на обида към журналистите и обезценява техния труд. "Ето, затова мен много ме боли. Да, има журналисти, които са позор на професията - е, миришат на мухъл, алкохолизирани, такива дегенерати, но има хора, които действително работят великолепно и благодарение на тях хората са информирани правилно, те не лъжат и ще ни спасят от фалшивите новини."


Видимо развълнувана и раздразнена, тя завърщи с "Поне ни кажете как сте сметнали, че сме точно за това 111-о място".


Бетина Жотева е член на СЕМ от януари 2016 г., когато България дори беше на още по-лошото 113-о място от 180 държави. На 111-а позиция страната е от 2018 г. насам, т.е. трета поредна година. Водещият Любенов не попита защо за всички тези години гостенката му така и не се е намерила или потърсила отговори на въпросите си от "Репортери без граници" като член на основен медиен регулатор в държавата, включително при двете посещения в София през 2019 г. на директора и регионалния представител на организацията.


В началото на разговора тя сама си отговори на част от въпросите, които изреди, и даде достатъчно аргументи за класацията.


В подготвяния нов Закон за радиото и телевизията отново БНТ и БНР като обществени медии и общественият регулатор СЕМ няма да имат осигурено финансиране с точно определен процент от брутния вътрешен продукт на страната. Те ще продължат да бъдат на бюджетна издръжка, което ще продължи пряката им финансова зависимост от изпълнителната власт.


"Няма да има фиксиран процент от БВП, който да се получава от обществените медии. Това хубаво предложение е било отхвърлено още в първите разговори (с Министерството на финансите). Ще си останем бюджетни предприятия - БНР, БНТ и СЕМ", обясни Жотева.


В момента БНТ има 30 милиона лева натрупани задължения и от тях 22 милиона са за вече осъществено цифрово разпространение на програмите. Ако не се платят, би трябвало от 1 юни ефирното излъчване на БНТ да спре, подсказа водещият Любенов.


"Теоретично може, но няма как да се случи, защото г-н Кошлуков каза, че е в преговори с БТК и имаме уверения, че БНТ ще остане в мултиплекса (ефирното цифрово разпространение). Ще се намери начин чрез цесии", обясни тя нагледно как се решават финансовите проблеми на БНТ.


Запитана дали СЕМ ще се заеме с фалшивите новини, Жотева обяви, че това е манипулация и те не са такъв орган. Тя напомни, че преди две години е прието допълнение към Закона за собствеността на медиите. В него е посочено, че трябва да се изготви регистър на медиите - и ясни критерии, по които да се влиза в този регистър на медиите: да имат конкретни собственици и др. Такъв регистър още не е изготвен, заяви Жотева.


"Защо депутататите вече две години не попитат Министерството на културата какво се случва с този регистър на медиите? С него ще стане ясно кои са официални и със собственик и кои са от онези бот сайтове, които се създават, за да разширят обема на фалшивата новина", запита Жотева.


В повечето европейски държави са създадени конкретни контролни органи за разкриване на фалшивите новини. Тези органи, наричани факт чекъри или ловци на истината, и изследват новините и публикациите, доколко са истински фактите в тях, как манипулират и така разкриват лъжите в медиите. Данните от тези проверки се качват за публична употреба.


"Къде е този орган у нас", запита Жотева. Запитана защо страната е поставена на 111-то място по свобода на словото, тя изведнъж започна да се чуди по какви критерии е изготвена тази оценка на медийната среда у нас.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (104)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на julius
  julius
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Чампоева сега ще ги сложи на мястото им! :)

 2. 2 Профил на честита промяна
  честита промяна
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Отдавна се чудя дали Дневник има роля за да сме на това незавидно 111-то място?

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8012 Любопитно

  Аз да питам - СЛАВИ ТРИФОНОВ и неговите приятели, които постоянно изтъкват ''несвободата на медииите'' ???
  Нали, ако това нещо, което се води репортер на 7/8 ТиВи - пусне една добра новина за кабинета на Борисов ти, Слави, ще го изхвърлиш от медията си ???

  [email protected]
 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8012 Любопитно

  Аз да питам - СЛАВИ ТРИФОНОВ и неговите приятели, които постоянно изтъкват ''несвободата на медииите'' ???
  Не е ли това основната причина - ком. 4
  Ето откъде идва НЕсвободата на българската журналистика. Тя не идва от законите или преследване от страна на Държавата, а от страна на медията, в която работят.

  [email protected]
 6. 6 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Така и не разбрах по какви критерии е изготвена тази оценка на медийната среда у нас.
  Има ли някаква яснота по въпроса?

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8012 Любопитно

  ... Защото въпросите и отразяването на брифингите са индиректно против правителството. Да не говорим един репортер дали трябва да дава мнение - мнение може да дава, ако се глави за съветник на ген. Мутафчийски.

  [email protected]
 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8012 Любопитно

  И пак за Слави и неговия подчинен :
  всъщност това репортерче е един обикновен конформист - според мене. Само ако някой му плати с пет лева по-висока заплата и то ще ти задава и на теб, Слави, със същия апломб и негативизъм такива въпроси. Така не се става журналист - ето заради това сме на сто и единадесето място по свобода на словото. Не, защото някой е арестувал журналисти последните години, а защото тези журналисти нямат свободни медии. И се ограничават и вместват в изискванията на своите работодатели.

  [email protected]
 9. 9 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2978 Весело

  "каква методика" - чудно е, че не се чуди каква е методиката за избори в СЕМ, за млн. които хем ги има като дълг, хем и с тях може да се спазва закона, хем контрол колкото искаш, но фалшиви новини също? К`во да прави жената, нЕли трябва да си пази изборното място. Що не създаде една комисия, която да открива нова методика? Стара калинка е, от време оно, знае, че крилцата трЕбе да се поддържат.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 10. 10 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1340 Весело

  "Къде е този орган у нас", запита Жотева."

  Това е култово. Благодаря, Дневник. Смях се с глас.

 11. 11 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1085 Весело

  "Къде е този орган у нас", запита Жотева."Това е култово. Благодаря, Дневник. Смях се с глас.
  —цитат от коментар 10 на ju.li


  Кат беше млада, що органи е видяла, ма са няма, мъка!

 12. 12 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#5] от "karabastun":

  бастун,предлагаш репортерите тип мисирки да са на 100% навсякъде ли????

 13. 13 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8012 Любопитно

  До коментар [#12] от "свети георги груп от последните дни на герп":

  Не са ли ?
  Ти виждаш ли някаква разлика между ''смелият '' репортер на 7/8 и другите ?
  В този канал освен вулгарния език на момчетата, които се наричат сценаристи - другото, което чувам е явната неприязън към Борисов. Не защитавам Борисов - защитавам принципи .
  Свободата на словото не Е перманентно плюене на някого !!!

  [email protected]
 14. 14 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Говорителката на Пеевски се чуди защо няма свобода на словото?! И това ако не е цинизаъм, здраве му кажи! Тази има отвратителна хигиена в поведение, изказ, мислене.

 15. 15 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3022 Неутрално

  Ами госпожо Жотева не споменавате БТА."Директора на БТА се избира от парламента ама оттам нататък има разлика с БНР и БНТ защото БТА защото БТА освен с целеви средства от държавата се издържа и от продажба на информационни продукти и реклами.И по БНТ и БНР се излъчват реклами и пак няма пари.Нека социалните,политически,детски програми и новини да нямат реклами ама спорт,филми,театър шоу програми могат да се продават.Това се нарича Мениджмънтът.За СЕМ може да се помисли за фиксиран процент от БВП или от бюджета.Въпрос на преговори.

 16. 16 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  Живеем в егати държавата!
  Министър-председател е Бойко Борисов.
  Председател на парламента - Цвета Караянчева.
  Преуспял млад бизнесмен - Делян Пеевски.
  Председател на медийния регулатор - Бетина Жотева.
  Главен прокурор - Иван Гешев.
  Министър на финансите - Владислав Горанов.
  Министър на правосъдието - Даниел Кирилов.
  Най-популярния футболен клуб - от 10 години тайно собственост на Бойко Борисов.
  Най-лансираната поп-звезда - Михаела Филева.

  Абсурдистан.

 17. 17 Профил на jelezo
  jelezo
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Тази Бетина е изключително неприятна!

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2209 Неутрално

  Баш от репортери без граници, не трябва да ти обясняват НИЩО. Каквото са имали да обяснят, вече са го казали. Докато точно такива, като дамата, би трябвало да обяснят много, още от времето, когато беше говорител.

 20. 20 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Методиката е анкета сред журналисти ,разбира сече ще отразява тяхното мнение и претенции.
  "Репортери без граници" е частна неправителствена организация,Основана 1985 г. Седалище Париж, Франция,20% от финансиранетои идва от частни корпорации,основно Отворено обшество на Сорос,Санофи-Авентис -една от най-големите фармацевтични компании .Benetton, и подобни.Около 12 % пубклични средства,половината от тях от френското правителство.

 21. 21 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  Защото гледа сороската класация, правена по доноси на мисирките от ДеБъ! Ако гледа нормалните класации сме на 39-то и на 41-во място!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 22. 22 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Като те повикат в един кабинет и застанеш мирно пред един лалугер, ще разбереш!

 23. 23 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2331 Неутрално

  311-то, това място заслужават българските медии и журститутки! Жотева е една от тях!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 24. 24 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  311-то, това място заслужават българските медии и журститутки! Жотева е една от тях!
  —цитат от коментар 23 на chichka


  Журналисти нямаме! Никакъв професионализъм, всеки се хванал с някаква група или партия и бълва само техните фалшификации! Ама това не значи, че няма свобода на словото! Напротив! Имаме слободия до шия! Всакокви простаци ласират всякакви простотии, без някой да ги наказва за лъжите!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 25. 25 Профил на ntonev
  ntonev
  Рейтинг: 365 Неутрално

  "В разговора с водещия Георги Любенов в събота"

  Ясно, че БНТ е пробита, но Г. Любенов се превръща в един от главните пристани на властта по оста Пеевски-Борисов.
  Само на едно не мога да си отговоря все още - дали Любенов умишлено е удобен и в услуга на тези си гости, или просто толкова си може поради крайна некомпетентност и умствен дефицит.

 26. 26 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4717 Неутрално

  До коментар [#14] от "4u4o":

  За разлика от чистофайницата Миролюба Бенатова.

 27. 27 Профил на faro
  faro
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "pinoccio":

  Сашо Йовков може да разкаже по темата....и много други, разбира се....)))

 28. 28 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2018 Любопитно

  И аз питам как така Бети е избрана за шеф на СЕМ, по коя методика, но не очаквам отговор, явно по Методиев ;) 111 ще ни се види добро...

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 29. 29 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  Като те повикат в един кабинет и застанеш мирно пред един лалугер, ще разбереш!
  —цитат от коментар 22 на mara71


  По подробно може ли?
  В чий кабинет са те викали и пред кого си заставала "мирно"?

 30. 30 Профил на vlq37647807
  vlq37647807
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Така и не разбрах по какви критерии е изготвена тази оценка на медийната среда у нас.Има ли някаква яснота по въпроса?
  —цитат от коментар 6 на nhh18551388


  Критериите са същите, по които „умнокрасавците“ решиха, че Д.Пеевски не става за шеф на ДАНС – т.е. критерии изсмукани от пръстите.

  До коментар [#6] от "nhh18551388":

 31. 31 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  Бетина Жотева не разбира защо България е на 111-о място по свобода на словото
  —цитат от коментар 0 на заглавие


  При липса на обективни критерии за оценка - класацията няма никаква стойност.

 32. 32 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Сега Жотева - Чампоева ще тури в ред свободата на словото и всички свободи, за които се сетите. Това е една кариеристка, която се издигна благодарение на съпруга си и явно още лежи на тази кълка, защото не виждам на какво може вече да разчита.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  До коментар [#25] от "ntonev":

  С удоволствие следя предаванията на Георги Любенов.
  Интелигентен журналист, правещ качествено предаване!

 35. 35 Профил на vlq37647807
  vlq37647807
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Говорителката на Пеевски се чуди защо няма свобода на словото?!
  —цитат от коментар 14 на 4u4o


  Жотева не може да е говорителката на г-н Пеевски, защото по времето на протестите срещу Орешарски, тя (Жотева) с пяна на устата си плюеше по новия шеф на ДАНС.
  Със сигурност Б. Жотева е протеже на Росен Плевнелиев!

  До коментар [#14] от "4u4o":

 36. 36 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  ""Репортери без граници" сложи убийството на Виктория в графата покушение над журналист"

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 37. 37 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  Ама защо е България на 111 място, трябва да е още по-назад....

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 38. 38 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1200 Неутрално


  ""Репортери без граници" коригира грешката си за убитата журналистка Виктория Маринова"

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 39. 39 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Причината е проста и очевидна. Най-отвратителните хулители са потомците на престъпната, терористична БКП, чиято родина е Москва. Прикрити в спящи терористични клетки, като БСП, десетки проруски НПО-та, сайтове и блогове бълват доноси и антибългарска пропаганда докъдето могат. Помните наглата Бокова, нали?

  Така ще бъде докато властовите им тотеми за реванш стърчат из българските градове под формата на паметници на съветската окупация.

  Navigare Necesse Est
 40. 40 Профил на deacon
  deacon
  Рейтинг: 352 Любопитно

  Тази въобще не се впечатлява от тези класации...а и като я гледам по телевизията,май има възможност и да си го мести в другия крачол!

 41. 41 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  Ама защо е България на 111 място, трябва да е още по-назад....
  —цитат от коментар 37 на anonim440


  Нека да позная!
  Пишеш от затвора, където се намираш, защото си осъден за коментар срещу правителството?

 42. 42 Профил на tvn35646372
  tvn35646372
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не разбрала. Ами то методологията ясно си я пише. Аман то тъпи мисирки. Ей затова България е на 111 място.

 43. 43 Профил на donyon
  donyon
  Рейтинг: 659 Весело

  Бетино,я свий сармите на Кошлук тв,че да върнат на работа Сашко Йовков,защото се надига недоволство в БългариЕ,ГърциЕ,ТурциЕ и др.балкански страни...

 44. 44 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3705 Неутрално

  Бе и аз не разбирам. С тази "свобода" на словото, можеше и по - назад да сме.

 45. 45 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  "Бетина Жотева не разбира защо България е на 111-о място по свобода на словото"

  Егати дългото заглавие.
  "Бетина Жотева не разбира" е напълно достатъчно.

 46. 46 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  До коментар [#41] от "atmanpg":

  Ако пишех от Турция, да. Там има политически затворници (Турция е на 154 място в класацията).
  Тук политически затворници няма, но и свободата във всяка държава си има специфики.
  Не мисля, че България е чак толкова свободна страна.
  1. Навсякъде е пълно с комунисти (журналисти, редактори, главни редактори, политици, магистрати и т. н.).
  2. Комунистите не обичат хората да са свободни и всячески се опитват да ги поробят.
  3. Комунистите не обичат истината, а обичат лъжата. Където има лъжа, няма свобода.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 47. 47 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 737 Любопитно

  ""Репортери без граници" посочват, че въпросниците са изпратени на "медийни професионалисти, юристи и социолози, подбрани от организацията."
  -------------------------------------
  Даам...
  Не че мястото ни не е заслужено, но ако това е обективно, значи си заслужаваме мисирките...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 48. 48 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 634 Неутрално

  ""Репортери без граници" посочват, че въпросниците са изпратени на "медийни професионалисти, юристи и социолози, подбрани от организацията."


  Който се връзва на лицемерите без граници си е за негова сметка. Ключовата дума е ПОДБРАНИ от организацията. Анкета-менте без каквато и да е тежест... Съвпадение е сигурно и това, че всички списвачи в рубриката "Анализи" попадат в таргет групата на ИБРАНИТЕ. Айде, у лево...

 49. 49 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  Бе и аз не разбирам. С тази "свобода" на словото, можеше и по - назад да сме.
  —цитат от коментар 44 на Vlado Nikolov


  Кой ти е попречил да изразяваш мнението си? Ама конкретно !
  Свобода на словото липсваше преди 30 години.
  При наличието на свободен Интернет да се говори за ограничаване на свободата на словото е идиотизъм.

 50. 50 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2229 Неутрално


  До коментар [#34] от "atmanpg":

  До коментар [#25] от "ntonev":С удоволствие следя предаванията на Георги Любенов.Интелигентен журналист, правещ качествено предаване!
  —цитат от коментар 34 на atmanpg


  Не се съмняваме. Дори нямаше нужда да ни го казвате.

 51. 51 Профил на milenmihailov
  milenmihailov
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Георги Любенов е учил фиология и театрознание в НАТФИЗ. Работи като водещ, а НЕ Е журналист - правете разлика. По едно време беше пък и модел.

 52. 52 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 712 Неутрално

  [quote#35:"vlq37647807"][/quote]

  Много наивно изказване. Той и Бойко беше против Пеевски за шеф на ДАНС, ама в момента му подарява най-сгодните обществени поръчки, обслужва му медиите, подкрепя му законите, пламенно го праща в Дубай и се опълва на всеки, който го критикува. До кога ще я карате така?! Не разбрахте ли, че в политиката нищо не е каквото изглежда. Порастнете малко. Бетинчето си е баш таш@к на Пеевски и скоро всички ще се убедите в това, като видите кои медии напада и кои брани. И тая калинка се интересува единствено, как да е по-услужлива към господарите си. Алчност, цинизъм и сервилност съчетани в едно.

 53. 53 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  хахаха от времето на Румен Петков нищо ново не са научили

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 54. 54 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 638 Неутрално

  А сагата с "Хоризонт" Назначаването на Кошлуков, на СЕМ, смъкването от ефир и уволнение на журналисти които си позволяват неудобни въпроси? А журналистите които бяха заплашвани, бити по улиците, наричани мисирки и т.н. ? Но истината е че що-годе качествените журналисти се броят на пръстите на едната ръка. След като изгледах цялото интервю на Бенатова с Мутафчийски се чудя защо той не прекъсна интервюто по-рано? Грабнали микрофона и без достатъчна култура, ум и предварителна подготовка тръгнали в търсене на сензации, по-голямата част наистина си заслужват да ги сравняват с мисирки. Спомням си как в "Съдебен спор" една журналистка питаше една жена от село дошла в съдебната зала "Ти виж как си се облякла ма" та на мен дори ми стана неудобно от такова тношение.

 55. 55 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  Браво на Бетина.
  Автора ли не знае как сме попаднали на това 111-то място.
  Аз ли тряба да му казвам, че ако сме там където са ни сложоли безграничните репортери, тази статия нямаше да е публикувана, нямаше да знаем за това 111-то място, ние тук нямаше да коментираме.... и ред други неща. В България има не само свобода, но свободия на словото. Всеки може да напише какво ли не и не носи никаква отговорност за това. Проблема в България е, че няма независима журналистика. Всяка редакция и журналист си има господар.
  Та това 111-то място е лъжа създадена от 'партньорското' подаване на изкривена информация навън и връщането и като преработен резултат за вътрешна политическа употреба.

  111-тото място е лъжа.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 56. 56 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Бетина Жотева не разбира защо България е на 111-о място по свобода на словото. Бетина Жотева иска да ми ѝ разяснят по каква методика България е на 111-то място по свобода на словото.
  Правилно и похвално е след като не разбира да поиска разяснение.
  Без значение дали ще разбере евентуално дадените разяснения дали на свой ред би могла да разясни на неразбиращите по каква методиках е избрана за председател на Съвета за електронни медии (СЕМ)?

 57. 57 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Георги Любенов е учил фиология и театрознание в НАТФИЗ. Работи като водещ, а НЕ Е журналист - правете разлика. По едно време беше пък и модел.
  —цитат от коментар 51 на milenmihailov

  Явно сте добре информиран. Бихте ли "осветлили" колко от най-популярните, водещите "журналисти" са журналисти по образование? За някои се разбра, че не са завършили висше образование. Въпреки че са били подканяни. За какво им е?

 58. 58 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3559 Любопитно

  Явно е била слаба в училище или се е занимавала с извънкласна дейност , че не разбира очевадни неща в професията си......ами , защо не напусне , като не разбира или и тя е в групата на незнаещите , но можещи ?!

 59. 59 Профил на MakoJacko
  MakoJacko
  Рейтинг: 8 Неутрално
 60. 60 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  Вижте само кой е председател на СБЖ !!!
  Само да не си помислите, че между чучелото начело на СБЖ и 1111- тото ни място, има връзка! Ама, моля ви се, това не е така!

 61. 61 Профил на vlq37647807
  vlq37647807
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#35:"vlq37647807"]
  —цитат от коментар 52 на 4u4o
  ... Бетинчето си е баш таш@к на Пеевски и скоро всички ще се убедите в това, като видите кои медии напада ...[/quote]

  Няма какво да се чака – вече се е видяло, кои медии не харесва Б.Жотева. Това са държавните медии!
  Б. Жотева вече е заплашвала служителка от БНТ. Знаем за скандала между Б.Жотева и Къдринка Къдринова от БНТ.
  А че е протеже на Росен Плевнелиев я издава некадърността ѝ.

  До коментар [#52] от "4u4o":

 62. 62 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 594 Неутрално

  "... Бетина Жотева не разбира..."
  Това изчерпва цялата тема относно професионализма на дамата.
  Но, пък, например, г-н Денчев разбира.

 63. 63 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Имено поради това и неразбиране, са я турили за председател на тоя съвет. Другата година ще каже, "ми не разбирам защо сме на 211 място".

 64. 64 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Явно и тази не може да чете :) сигурно мутрата я е препоръчал.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 65. 65 Профил на vlq37647807
  vlq37647807
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Явно и тази не може да чете :) сигурно мутрата я е препоръчал.
  —цитат от коментар 64 на ck2013


  Не ! Бойко Борисов препоръча Росен Плевнелиев за президент. Даже след изборите каза на гласувалите пред очите на Плевнелиев, че са толкова прости, че и магаре да им докара и за магаре ще гласуват. Помня как Плевнелиев си замълча с което се съгласи. Но след това Плевнелиев доби самочувствие и израз на това е протекцията му за избирането на Бетина Жотева на добре платената длъжност.


  До коментар [#64] от "ck2013":

 66. 66 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 223 Весело

  и аз не разбирам защо минималната заплата е 450 лв за 10 часов работен ден , ама не съм чул журналист да пита някой от властта , къде отива разликата в заплащането ? или пък защо депутатите не получават единствено минималната заплата ,щом с тея средства може да се живее

 67. 67 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  До коментар [#66] от "rossen4i4o":
  и аз не разбирам, защо някой ще се съгласява да работи за минимална заплата, при положемие, че има по-добри предложения. Е сега последните два месеца е кофти, но те са извънредни. Тези на мин. заплата от години карат така

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 68. 68 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1004 Неутрално


  Критериите са същите, по които „умнокрасавците“ решиха, че Д.Пеевски не става за шеф на ДАНС – т.е. критерии изсмукани от пръстите.
  —цитат от коментар 30 на vlq37647807


  А ставаше ли Д.Пеевски за шеф на ДАНС? Един мамин "бизнесмен" на 33 г, на чието име тогава нямаше никаква собственост, назначаван за следовател без да е работил и един ден като такъв? Да назначиш вълк за пазач на стадо овце?

 69. 69 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  ... В България има не само свобода, но свободия на словото. Всеки може да напише какво ли не и не носи никаква отговорност за това. Проблема в България е, че няма независима журналистика. Всяка редакция и журналист си има господар.
  —цитат от коментар 55 на zz_s


  Да ме прощаваш, но това което си написал е оксиморон. Имало пълна свобода на словото, но всички журналисти били зависими!? Това е безмислица. Не може свободното слово да е зависимо!

 70. 70 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 739 Весело

  Когато на един умен човек му кажат, че е глупав, той се замисля, защото знае, че има неща които не знае и в конкретния случай може насрещната стран да е права.
  Когато на глупака му кажат истината в очите, че е глупав той веднага реагира и обикновено защитата му е - Кой си ти, че да ме оценяваш?

  Всяка прилика с лица от настоящето е случайна.

 71. 71 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  До коментар [#69] от "vankata1":

  Оксоморон е.
  А сега ми кажи тези които са ни поставили на това 111-то място независими ли са.
  Зависими са и още как. От там нататък какво им е моралното право да ни класират където и да било.
  Предполагам не си противоречим къде е проблемът на свободта на словото. Като казваме България, а медиите са под частна/политическа зависимост, държавата ли е в дъното на това.
  Ето в другите класации сме на около 40-то място.
  На кого му е запушена устата да говори истината от страна на държавата?
  Публикуват се лъжи по корпоративно-партийни интереси.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 72. 72 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Тая е толкова тъпа, че е вдлъбната.

 73. 73 Профил на vlq37647807
  vlq37647807
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А ставаше ли Д.Пеевски за шеф на ДАНС? Един мамин "бизнесмен" на 33 г, на чието име тогава нямаше никаква собственост, назначаван за следовател без да е работил и един ден като такъв?
  —цитат от коментар 68 на vankata1


  Щом като Д. Пеевски може да бъде избран за депутат в НС, значи може да стане и шеф на ДАНС.
  Условия, че е само на 33 години или че няма собственост не са пречка за избирането на който и да е кандидат за шеф на ДАНС. Може би това е условие Президента Плевнелиев да не подпише назначението му.

  До коментар [#68] от "vankata1":

 74. 74 Профил на kerel
  kerel
  Рейтинг: 13 Неутрално

  ГолЕмо плашило ! Ами вземи прочети какви са критериите, аланкоолу ! Мисирка до мисирка, на кое място да ти го сложат ! Ти го плюеш, то си мисли, че дъжд вали !

 75. 75 Профил на vlq37647807
  vlq37647807
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да назначиш вълк за пазач на стадо овце?
  —цитат от коментар 68 на vankata1


  А бе, преди г-н Пеевски да стане шеф на ДАНС (па и после) – добри „пазачи на стадо“ ли имаше?
  Петко Сердов изчезна и ДАНС не знаят къде е
  (в Русия или в Турция).
  Най-голямата акция на ДАНС е арестуването на Ахмед Башев кмет на Община Гърмен по сигнал на ортака на ДСБ – Яне Янев.

  До коментар [#68] от "vankata1":

 76. 76 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  А пък не разбирам защо тази калинка е начело на СЕМ.

 77. 77 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Аз пък не разбирам Бетина Жотева.
  И не разбирам защо Бенатова е в графата журналисти, Слави минава за рупор на народа, а някакви другари(по манталитет и разбирания) са новото лице на дясното пространство.
  Мистерия е днешното време, явно ни е застигнало китайското проклятие - да живееш в интересни времена.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 78. 78 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 688 Гневно

  "Приемам напълно, че сме на 111-о място, но изразвам оромен скептицизъм за начина, по който това място е определено и за методиката, по която сме сложени там, допълни тя."
  Аз не го приемам до като не го обяснят как правят класацията и проверяват обективността на анкетираните, и кои са те. Кои са прецедентите и порочни практики за да сме толкова унизително класирани? Иначе е похвално, че най-после някой публично постави под въпрос тази любима дъвка на опозицията.

 79. 79 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 688 Гневно

  Така и не разбрах по какви критерии е изготвена тази оценка на медийната среда у нас.Има ли някаква яснота по въпроса?
  —цитат от коментар 6 на nhh18551388


  Отдавна се питаме, но не ни го обясняват. Явно не им отърва.

 80. 80 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#52] от "4u4o":

  Темата не е Бетина, а защо сме на 111-то място. Приемаш ли го?
  Въпрос на национално достойнство е отдавна да вдигнем шум за това и да разберем защо го дължим.

 81. 81 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 475 Неутрално

  > "Приемам напълно, че сме на 111-о място, но изразвам оромен скептицизъм за начина, по който това място е определено и за методиката, по която сме сложени там", допълни тя

  Дамата има рядко гладък мозък.

 82. 82 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Калинка. От какво ли разбират калинките?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 83. 83 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1200 Весело

  До коментар [#52] от "4u4o":

  чичка, добре че си ти да отвориш очите на б гражданите. чичка президент

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 84. 84 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1200 Весело

  До коментар [#60] от "Северозападнал":

  ми туй СБЖ има имоти станции по морето. ти ко му придиряш?

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 85. 85 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 768 Неутрално

  "В разговора с водещия Георги Любенов в събота тя постави под въпрос обективността на класацията като запита кого са питали от базираната в Париж международна организация и доколко представителна е тази група за България."

  Остава да са питали работодателя ѝ Борисов

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 86. 86 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 275 Весело

  [quote#11:"pinoccio"][/quote]

  Ми тя затова се е заинтересувала жената.

 87. 87 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Не вЕрвайте на разни измислени класации на презадоволени евроглобалисти.

  Да кажем не на педерастията!
 88. 88 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#71] от "zz_s":

  Не знам дали са зависими, но мисля че на никой по света не му дреме за около сто и петдесет държави, между които е и България, защото от тези държави нищо не зависи.
  Точно Бетина, като Председател на СЕМ, трябва много добре да разбира каква е методиката и защо България е на 111-о място. Не само това, но и работата и е да се бори България да се придвижи по-напред в свободата на словото според общоприетата методика.
  На крива ракета космоса и пречи. Смешно е Бетина Жотева да се оплаква от методиката на някаква си световна класация, в която България била незаслужено назад, ама се оплаква пред българските медии. "Искам да ми разяснят от Репортери без Граници", ама говори пред българска медия. Аз като искам нещо, искам го от този, от когото го искам, не се правя на интересен пред някой друг.
  Един журналист дори и в държавите, класирани като такива с най-свободно слово, би трябвало винаги да е недоволен от недостатъчната свобода на словото и да иска повече свобода. Бетина обратното, твърди, че има голяма свобода на словото в България, а претендира, че е журналист?

 89. 89 Профил на toucanmax
  toucanmax
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Класацията на Репортери без граници има две части:

  Едната е "обективна" и се формира на база брой политически убийства и арести на журналисти. По тази част България има 0 точки, т.е. тя не допринася за класирането ни.

  Втората се формира на база на въпросник, пратен до избрани журналисти и експерти. Въпросникът е публичен и всеки може да го прочете. До кого е пратен, и методологията, по която са избрани, естествено, е тайна. Голям брой от въпросите включват отговор по скала от 1 до 10. Пример:

  What influence does the government have on the staff of the following media?
  Note: “1” signifies no influence at all; “10” signifies maximum influence that gives authorities total control over editorial policy

  Media that favour the government (1)
  Opposition media (2)
  Public media (3)

  Как ще се измери влиянието на правителството върху медиите по скала от 1 до 10, и как се гарантира, че репортери от различни региони, култури, и произход ще оценят по сходен начин ситуацията?

 90. 90 Профил на Vicente Tsvetkov
  Vicente Tsvetkov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А нима цялото предаване на "информацията" покрай Ковид-19 беше цялостна и обективна? И въпросите които задаваха на щаба бяха смислени и въпросите които ние си задаваме? На мен ми мирише на 111то място. Иначе и понятието "фейк нюз" нямаше да се опитват да го лансират толкова активно.

 91. 91 Профил на Harry Krup
  Harry Krup
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Опитаи се да използваш думата САПУН в вестник DNES.BG и моментално ти я трие модератора като НЕЦЕНЗУРИРАНА дума.А повториш ли НЕ ти пуска коментара.Това е ценЗура мила или ненорамален мо де РатоРРРРР.

  Harry Krup
 92. 92 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 362 Неутрално

  Мисирките на Бойко се чудят защо в България няма свобода на словото...

 93. 93 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 926 Неутрално

  На всички управляващи в тази "държава" нещо не им е ясно. Да се чуди човек за чий х** са управляващи и какво точно управляват 🙈

 94. 94 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 510 Неутрално

  "Който плаща, поръчва музиката". От една страна имаме едни олигарси на власт в момента, а от другата пак подобни, които искат да ги сменят. Нормална борба за влияние. И двете групи си имат медии, с които обработват хората. Няма правилна и грешна страна при това положение.

 95. 95 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Жотева не разбрала, Бомбонко не вижда никакви проблеми от 10г на сам, влади не бил той, Гешев не чул... Ейтва ни е държавата

 96. 96 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 337 Неутрално

  В България няма независими хора борещи се за добри каузи. Ей ти ги зелените, земята ще изровят само и само мръсния дизелов автобус да тръгне до Алеко, но на лифт няма да се качат за да фалира Цеко! Дори и на рима им го докарах. Природата и въздуха не се от значение в случая.

 97. 97 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1521 Любопитно

  Жотева може ли да обясни, по каква методика беше атакувано БНР?

  По каква методика, 4 души пратеници на комунистическата мутра борисов, атакуваха Силвия Великова чрез шефа на тази медия?

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 98. 98 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Не разбирала:) Рано или късно те тряска тухла в тиквата. Появяват се звездички и проглеждаш:)
  Да не се прави на тъпа, а да си набие тухлата още сега в тиквеницата!

 99. 99 Профил на Dobromir Dobrev
  Dobromir Dobrev
  Рейтинг: 110 Неутрално

  Едно време ми харесваше, когато се изявяваше като новинарка и дишаше тежко с повдигане на гърдите. Сега в ролята й на надзорник е доста скучна, а на моменти и нагла. Прилича на едновремешните ОФ-та и активисти агитпропчици, апаратчик на синекурна длъжност. СЕМ трябва да бъде закрит.

 100. 100 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Чета си днес новините и виждам снимка за замърсяване на морето покрай Варна в следствие спукана канализационна тръба и пишеше, че вече се виждало от космоса. Държавата била знаела за това от доста месеци насам. Това означава, че някой е установил проблема, уведомил е за проблема, тръгнали са преговори за ремонта и т.н , но обикновените хора научават доста по късно. Тия всички хора замесени по веригата защо не са казали на някоя медия? Защото или се надяват да извлекат облаги или ги е страх. Това свобода на словото ли е ???

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK