Намаляването на ДДС за книгите е полезно, но крие и риск, според Банов

Боил Банов

Боил БановНамаляването на ДДС за книгите на 9% е полезно за "духовната храна" на нацията, коментира министърът на културата Боил Банов пред Дарик радио. Управляващото мнозинство в Народното събрание предложи да се свали на 9% ДДС за ресторантите, хотелите и за книгите от 1 юли до края на следващата година. Министър предположи, че намаления данък за книгите ще се запази и след 2021 г, както обяви при представянето на мярката премиерът Бойко Борисов.


Банов оцени идеята като "изключителен ход на премиера", но изказа и опасение, че с намаляването на данъка ще се свият и постъпленията от издаването и продажбата на книги, а това би могло да се компенсира с орязване на средствата за други дейности в тази сфера. Според Борисов става дума за 12-13 млн. лева, от които държавата може да се лиши.


"От миналата година държавата дава 2 милиона лева на библиотеките за изкупуване на български книги, за да попълнят фондовете си. Дано не се окаже, че тези средства ще се орежат", каза Банов.
Защо за кината може, а за театрите - не


Всеки актьор има право да откаже да участва в даден спектакъл, ако прецени, че има риск да се зарази, обясни Банов. Театрите и другите сценични изкуства вече могат да започнат изяви, но само на открито. Това условие е за безопасността на артистите и музикантите, които са поне час и половина на сцената в един спектакъл и няма как да играят с маски или шлемове, обясни той. Това е разликата с киносалоните, където се позволява публика на закрито (30% от капацитета на салона).


"Сега един директор на театър или опера не може да издаде заповед за дадено представление, дори на открито, ако не може да осигури на артиста или музиканта необходимото отстояние", посочи Банов. Според него всеки артист трябва сам да декларира, че е готов да участва в даден спектакъл.


От понеделник се отварят музеите и галериите като основната задача на техните ръководства е да организират еднопосочното движение на посетителите, отбеляза Банов.


Нова програма ще подпомага художниците и скулпторите


От допълнителните 5 милиона лева, отпуснати от правителството за независимия сектор в културата, ще се подпомогнат всички видове изкуства, като се създава и нова програма. Тя ще е за визуалните изкуства и ще е с бюджет от 500 хиляди лева, насочени само към проекти на художници и скулптори - за изложби и галерии, обясни министър Банов.


Държавата ще изкупи частния дял в Червената къща


Запитан как ще се реши казусът с Червената къща, той ясно заяви, че държавата ще търси начин да изкупи дела на частния собственик. След реституция той е получил по-голямата част от ателието на големия скулптор Андрей Николов (1878-1959) и по тази причина няма как държавата чрез Националната галери да създаде музей там.


"Това е нашето желание и то трябва да се случи. Времето показа, че това съжителство е абсурдно Ще търсим юридическите форми за законно прекратяване това съжителство, за да бъде там музей на великия скулптор Андрей Николов и къщатга да се ползва и за прояви на изкуствата", очерта действията на министерството Банов.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK