КНСБ се обяви за общо намаляване на ДДС и въвеждане на еднократен данък за заможните

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров

© Надежда Чипева, Капитал

Лидерът на КНСБ Пламен ДимитровАко ще се отваря дебат за намаляване на ДДС, това трябва да се случи за всички стоки и услуги или за нито една от тях, е позицията на КНСБ, разпространена днес до медиите. От синдиката предлагат и седем други промени в данъчното законодателство. Сред тях е и еднократен данък само за тази година, с който да се обложи притежаваното движимо, недвижимо имущество и финансови активи над определена стойност.


По повод избирателното намаляване на ДДС до 9%, каквото се предлага от ГЕРБ, от синдиката смятат, че то няма да доведе до намаляване на цена за потребителите, като разликата от 11 процентни пункта ще бъде присвоена под формата на печалба от съответния бизнес. По този повод депутатът Тома Биков от ГЕРБ коментира пред БНР, че промяната на ставката не се прави в интерес на потребителите, а за да се помогне на един затворен от държавата бизнес. Той изрази очакване след този ход да има повече приходи за НОИ и дори увеличаване на приходите от ДДС от облагодетелстваните сектори, защото щяло да им е по-лесно да платят, отколкото да крият данък.


От КНСБ смятат, че е нужно преструктуриране на цялата данъчна система, която била сред най-несправедливите в ЕС с косвени данъци от приблизително 60% от общите приходи в бюджета. Сред идеите за промени на синдиката са въвеждане на необлагаем минимум, който да бъде равен на установената минимална работна заплата (610 лв. към 2020 г.), като сумата над нея се облага с 10%.
Иска се още поетапно увеличаване на максималния осигурителен доход до сума, равна на 10 пъти установената минимална заплата, както и интегриране на елементи на семейно подоходно облагане като цялостен модел на прилагане в данъчната политика.


От КНСБ смятат за нужно и въвеждане на данък върху финансовите транзакции (FTT), който да бъде равен на 0.1% при обмяната на акции и облигации, и 0.01% за договори на дериватни инструменти, ако една от финансовите институции е в страна - членка на ЕС.


Повишаване на данъка върху приходите от дивиденти от 5 на 10% с оглед следване на еднаква логика с тази на корпоративното облагане е друга идея.


Предлага се и въвеждане на допълнителни данъчни стимули за повишаване на квалификацията във фирмите и прилагане на т.нар. зелени данъци, намаляващи енергоемкостта на производствата.


Изчисленията на КНСБ сочели, че очакваните загуби за държавния бюджет от техните предложения ще са около 3.65 - 3.85 млрд. лв. Очакваните общи допълнителни приходи от новите фискални инструменти щели да бъдат около 3.01 млрд. лв. Така негативният ефект от предложените данъчни промени се очаква да е едва 640 - 840 млн. лв., казват от синдиката.


За цялостна реформа на данъчната система днес се обяви и бившият премиер и финансов министър Иван Костов. Той поиска връщане на прогресивните ставки за доходите и данъка върху печалбата, каквато е била ситуацията по време на неговото управление. "Моите изчисления показват, че при данъчната система от 2001 година в бюджета щеше да има 5 млрд. лева приходи повече", каза Костов.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK