КНСБ се обяви за общо намаляване на ДДС и въвеждане на еднократен данък за заможните

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров

© Надежда Чипева, Капитал

Лидерът на КНСБ Пламен ДимитровАко ще се отваря дебат за намаляване на ДДС, това трябва да се случи за всички стоки и услуги или за нито една от тях, е позицията на КНСБ, разпространена днес до медиите. От синдиката предлагат и седем други промени в данъчното законодателство. Сред тях е и еднократен данък само за тази година, с който да се обложи притежаваното движимо, недвижимо имущество и финансови активи над определена стойност.


По повод избирателното намаляване на ДДС до 9%, каквото се предлага от ГЕРБ, от синдиката смятат, че то няма да доведе до намаляване на цена за потребителите, като разликата от 11 процентни пункта ще бъде присвоена под формата на печалба от съответния бизнес. По този повод депутатът Тома Биков от ГЕРБ коментира пред БНР, че промяната на ставката не се прави в интерес на потребителите, а за да се помогне на един затворен от държавата бизнес. Той изрази очакване след този ход да има повече приходи за НОИ и дори увеличаване на приходите от ДДС от облагодетелстваните сектори, защото щяло да им е по-лесно да платят, отколкото да крият данък.


От КНСБ смятат, че е нужно преструктуриране на цялата данъчна система, която била сред най-несправедливите в ЕС с косвени данъци от приблизително 60% от общите приходи в бюджета. Сред идеите за промени на синдиката са въвеждане на необлагаем минимум, който да бъде равен на установената минимална работна заплата (610 лв. към 2020 г.), като сумата над нея се облага с 10%.
Иска се още поетапно увеличаване на максималния осигурителен доход до сума, равна на 10 пъти установената минимална заплата, както и интегриране на елементи на семейно подоходно облагане като цялостен модел на прилагане в данъчната политика.


От КНСБ смятат за нужно и въвеждане на данък върху финансовите транзакции (FTT), който да бъде равен на 0.1% при обмяната на акции и облигации, и 0.01% за договори на дериватни инструменти, ако една от финансовите институции е в страна - членка на ЕС.


Повишаване на данъка върху приходите от дивиденти от 5 на 10% с оглед следване на еднаква логика с тази на корпоративното облагане е друга идея.


Предлага се и въвеждане на допълнителни данъчни стимули за повишаване на квалификацията във фирмите и прилагане на т.нар. зелени данъци, намаляващи енергоемкостта на производствата.


Изчисленията на КНСБ сочели, че очакваните загуби за държавния бюджет от техните предложения ще са около 3.65 - 3.85 млрд. лв. Очакваните общи допълнителни приходи от новите фискални инструменти щели да бъдат около 3.01 млрд. лв. Така негативният ефект от предложените данъчни промени се очаква да е едва 640 - 840 млн. лв., казват от синдиката.


За цялостна реформа на данъчната система днес се обяви и бившият премиер и финансов министър Иван Костов. Той поиска връщане на прогресивните ставки за доходите и данъка върху печалбата, каквато е била ситуацията по време на неговото управление. "Моите изчисления показват, че при данъчната система от 2001 година в бюджета щеше да има 5 млрд. лева приходи повече", каза Костов.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (86)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Python
  Python
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много бих се радвал тази скороговорка и необмислените му и нерядко откровено тъпи идеи да спрат да се популяризират.

 2. 2 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 548 Неутрално

  а аз съм за забрана на кнсб и затвор за комунистическите им шефчета

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 3. 3 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Хубаво е, че Костов се е обявил за връщане на прогресивните ставки. Така вероятността това да се случи е много малка.

 4. 4 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Проблема на България не са богатите , проблемът е че нямаме държава която да проверява от къде са ти парите и дали си платил данъците си .
  И какви са критериите за определянето кой е богат и кой е беден .

 5. 5 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  Другарке, аз знам и кои са заможните. Тези с месечен доход над 1000 лева плюс Иван Костов, който имал 1 милион. Обаче Веждито не, щото имал само два милиона. Скромното журналистическо семейство с 50-те милиона също не, а пък за останалите са само слухове.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 6. 6 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 892 Неутрално

  "Повишаване на данъка върху приходите от дивиденти от 5% на 10% с оглед следване на еднаква логика с тази на корпоративното облагане е друга идея."

  ====

  Тук явно са пропуснали, че за да се плати данък върху приходите от дивиденти (5%), първо трябва да плати данък върху печалбата (10%). Иначе, ако ще изравняваме, двете общо трябва да са 10%, колкото е ставката за облагане на доходите на физическите лица.

 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3508 Весело

  Направо да сме без никакви данъци.Имаме над 900 милионера и под 10 милиардера-По 10 милиона от милионер и по 100 милиона от милардер и ако не обеднеят за една година да им се отнеме имуществото в полза на народа.

 8. 8 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  КНСБ да се заврат в някоя миша дупка и да си траят, няма нужда от тъпите им идеи. Полза от тях никаква...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 9. 9 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Ех тия заможните бе! Все бъркат в гъза на народа! Колко о-добре си е всички да тънат в мизерия!
  Ще се въздържа да напиша какво мисля за всички социалисти и техните майки!

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 10. 10 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  Обикновено всичко което предлагат синдикатите в макроикономиката е вредно. От това което предлагат има само едно икономически издържана позиция - ако ще се отваря дебат за намаляване на ДДС, то това трябва да се случи за всички стоки и услуги, или за нито една от тях.

 11. 11 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 892 Неутрално

  През последните дни се появиха много министри на финансите в сянка. Титулярът да не е в отпуск?

 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2612 Весело

  да се обложи притежаваното движимо, недвижимо имущество и финансови активи над определена стойност.
  __________________
  Дълбока либерастия до шия!!!
  Този данък има смисъл само ако ги накара да платят данъци доброжелателите от чуждестранната търговско-банкова обсада,съдържателите на НПО , офшорковците,франчайзерите и т.н. !

  Нали се сещате ,че държавната администрация никога няма да каже колко е платила на Бил Гейтс и колко той е платил данъци в България! За другите глобални милиардери и конгломерати които се оядоха от раздухваната психария за вируса да не говорим!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2644 Весело

  "Сред тях е и еднократен данък само за тази година" - много соц идеи никнат през тази пролет, като гъби след дъжд. За разлика от тях са толкова изкуствени, че и предложилите ги не си вярват. С едно 100% за чорбаджиите да ги хакнат, но май и в КНСБ са такива!? И колко малък негативен ефект щяло да има, нЕма и милиард? Бравос, ще се пълни тая хазна и т`ва е.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 14. 14 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Т. нар "данък" върху богатството всъщност е конфискация. Облагане на активи, за които вече веднъж е платен данък. Уупс, май терминът беше "национализация".

 15. 15 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2612 Весело

  Проблема на България не са богатите , проблемът е че нямаме държава която да проверява от къде са ти парите и дали си платил данъците си .И какви са критериите за определянето кой е богат и кой е беден .
  —цитат от коментар 4 на lout66


  Държавата много добре проверява вски с пари , само менторите на глобалните либерасти могат да оперират тук без да плащат данъци , не е само това ами и ползват всички екстри по колониалния ЗНИ според който бедните и болните като си платят данъците те отиват за нуждите на "чуждестранните инвеститори"!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 16. 16 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3267 Неутрално

  До коментар [#6] от "razor":

  ЕТ колко плаща?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 17. 17 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 892 Неутрално

  До коментар [#6] от "razor":ЕТ колко плаща?
  —цитат от коментар 16 на дерибеев


  15%. По логиката на КНСБ трябва да плаща 20%.

 18. 18 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  До коментар [#6] от "razor":

  Виж сега, тези са цоциалисти...единственото, което знаят за парите , че искат да ги гепят от другите...
  Според мен този синдикат трябва да се разпусне и ако успее да се създаде отново.
  Впрочем държавата субсидира ли синдикатите и ако да ЗАЩО?

 19. 19 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3227 Неутрално

  Това е положението - една тъпа идея на правителството и изпълзяха всичките разбирачи. Кнсб не казват колко члена имат, особено в частния сектор, но по ддс и данъчната политика са тесни специалисти.

 20. 20 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  До коментар [#9] от "Athanatos":


  ...Ще се въздържа да напиша какво мисля за всички социалисти и техните майки!
  —цитат от коментар 9 на Athanatos


  Не така, ще се размоножат....

 21. 21 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 284 Весело

  "Да отнемем от имащите и дадем нещо на бедните, а останалото си поделим !"
  Те това най го умееха комунистите, тяхната...

 22. 22 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 311 Весело

  Да внимават и капиталистите с мандрите...
  Да чакаме ли и поправката за водещата роля на партията...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 23. 23 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Дебата за това чия идея за данъчна "реформа" е по-тъпа - тая на КСНБ комунистите или тази на комунистите, които ни управляват е малко като спора кое е по-гадно: разваленото месо или белите червеи, които се хранят с него...

 24. 24 Профил на Българин Бг
  Българин Бг
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Тази пролет, много комунизъм нещо

 25. 25 Профил на VeLikoV
  VeLikoV
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#7] от "chicago514":

  Не им подсказвай ;)

 26. 26 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  КНСБ се обяви за общо намаляване на ДДС и въвеждане на еднократен данък за заможните
  —цитат от коментар 0 на заглавие


  Борят се да няма богати...И насаждат образа на чорбаджията изедник.
  Колко познато...
  И даже има ефект върху нискоинтелигентните членове на обществото, защото се базира на завистта, която е заложена на генетично ниво.

 27. 27 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Трябва да се облага потреблението, а не приходите. Да се облага алчността, а не създаването на блага.

 28. 28 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2561 Весело

  “Сред тях е и еднократен данък само за тази година, с който да се обложи притежаваното движимо, недвижимо имущество и финансови активи над определена стойност.”

  Каква “определена стойност” - отрицателна или имагинерна? Бих искал складовите наличности от горива, а за който има и нефт, по борсовата цена на петрола от 14 април тая година.
  Кой ще определя стойността? КМПГ както определи активите на КТБ като печеливши? Или Фич (пич) с “фърляне на боб”, опс фючърси в “светлото бъдеще”.

  Не е ли по-лесно спестителите, разумните и адекватни хора, каквито няма в прост-съюзите, да се накажат с девалвация на валутата. По-бързо ще стане и по-лесно, без допълнителни разходи за подкупи, ще се прикрият икономическите престъпления, за които са лобирали прост-съюзниците!?

 29. 29 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  До коментар [#24] от "Българин Бг":

  Ми да, тоя корона вирус им дойде подарък на комунистите.. Затворихме всичко и сега комунистите/социалистите/социопатите с претенции, ще дойдат да ни кажат как капитализма се е провалил и как истинския път минава под светлите лъчи на комунизма :)

 30. 30 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Проблема на България не са богатите , проблемът е че нямаме държава която да проверява от къде са ти парите и дали си платил данъците си .И какви са критериите за определянето кой е богат и кой е беден .
  —цитат от коментар 4 на lout66


  Всъщност какво точно да проверява държавата? Например в случая с Божков - когато през 2014 г. се промени начина на облагане на хазарта, няколко човека още тогава писаха, че това ще доведе до облагодетелстване. Политиците казаха ние сме най-умните (по Биков) гледайте си работата. И законодателството си остана в същия вид. А сега Божков укрил или по-точно спестил 700 милиона. Та ако държавата в лицето на "елитните" ни политици не беше позволила това щеше ли да се случи? Когато нямаш програма (по-точно си я занулил) и управляваш ден за ден като на пожар, без никакви взаимовръзки и правила (да не говорим за стратегии) всичко става на суджук (Бойко много го обича). Така е във всяка една област. Ще бъде много трудно да спасим България.

 31. 31 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2561 Весело

  До коментар [#4] от "lout66":


  “Проблема на България не са богатите , ”

  Така е - нещо, което не се знае, не може да бъде проблем. Крайно време е да се организира награден конкурс “Мис, мистър и мисирка данъкоплатец на годината”. Който е платил най-много данъци, получва луксозна “велика стена” или по европейската солидарност едно Богати-Вайпър. Тъй де, да ги разпознаваме богатите по ... тротоарите.

 32. 32 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  Тоя да си закове една червена петолъчка на челото и да миряса с идеите си за споделянето на чужди пари. Абсолютен лицемер. С колкото намалят ДДС, толкова пари ще отидат точно при богатите, вместо в бюджета, а не да паднат цените на нещо. Но иначе уж искал да облага богатите! Същата е и профрекетьорската му мафиотска организация.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 33. 33 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  Проблема на България не са богатите , проблемът е че нямаме държава която да проверява от къде са ти парите и дали си платил данъците си .И какви са критериите за определянето кой е богат и кой е беден .
  —цитат от коментар 4 на lout66


  В момента 10% данък всичко го плащат. Няма смисъл да правиш фокуси за 10%.

  Сега как са натрупали първия 1 милион е друга тема. :)

  Врътките са повече при ДДС-то че богатите си пишат коли/къщи/етц разходи като фирмени и там спестяват едни 20% абсолютно законно.

 34. 34 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  До коментар [#30] от "Uprsport":

  “А сега Божков укрил или по-точно спестил 700 милиона. ”

  Още по-точно, дал толкова, колкото му е поискала държавата. А защо и дали е трябвало държавата да му иска едни още “700 млн. лв.” (540 млн. лв., по 180 млн. лв на година), е обект на съдебен спор (при промяна на закон оправомощеният ползва по-благоприятния режим за в бъдеще, “заварено положение”).
  Същото е с партийните субсидии - партиите са взели толкова, колкото им е превела държавата.

  Няма укриване (решенията на ДКХ са публични, субсидиите на партиите са публични). Няма кражба - разбиване на сейф, хакване на банкова сметка.
  Няма и спестяване - приходите от лотарията вместо за лицензионни такси са отишли за рекламно възнаграждение на “мисирките” в “национално-отговорните” медии.

 35. 35 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2561 Весело

  До коментар [#5] от "Един вампир броди из Европа":

  “Тези с месечен доход над 1000 лева плюс Иван Костов, който имал 1 милион.”

  Тия са “средна класа” - средният осигурителен доход е 1019 лв.

 36. 36 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2561 Весело

  До коментар [#33] от "realguru":

  “В момента 10% данък всичко го плащат. Няма смисъл да правиш фокуси за 10%.”

  Фокусите са по спестяването на 30% осигуровки, приравнени от прост-съюзите на данъци (наказателното преследване, че не си внесат осигуровка е тяхна идея, изтъргувана от правителството).
  Покрай тия фокуси има “съпътстващо спестяване” на данък печалба или ДОД.

  А ДДС-то го точат само “богати” (на кухи фирми) интегрирани (до десетина милиона) ромляни..

 37. 37 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2561 Весело

  До коментар [#11] от "razor":


  “Титулярът да не е в отпуск?”

  Сигурно под карантина. Последният път, когато беше с Баце, му “падна маската” и се видяха “указанията за девойката”, коронясали.

 38. 38 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  Пробемът не е в данъците. Проблемът е в контрола кой ги плаща и кой не ги крие. Проблемът е в законодателството, което разрешава на шмекери за минават метър през скпити вратички.

  Ако живеехме в един идеален свят, постъпленията в хазната би трябвало да са по рано между бедната, средната и високата класи. Всяка класа да плаща по равно. Плюс ДДС отгоре. Но ние не живеем в идеален свят и диспропорциите са огромни. Реално хазната я пълнят основно бедната и средната класи чрез ДДС и акцизи.

  Налагането на нови данъци не е решение. Разбирам го Пламен Димитров, че иска са въведе социалистическа система на управление, където богатите да плащат за живота на бедните. Но тази имагинерна система, колкото пъти е била налагана, толкова пъти се е сгромолясвала с гръм и трясък навсякъде. Просто не работи. Някой трябва да им обясни този факт на другарите от КНСБ и Подкрепа. Поздравявам ги за подкрепата им за работещите - синдикатите са призвани да защитават интереса на работниците. Но нямат никакво право да се месят в данъчната политика на държавата.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 39. 39 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2561 Любопитно

  До коментар [#7] от "chicago514":

  “По 10 милиона от милионер ”

  И колко трябва да обеднее милионерът? До минус пет милиона или до минус 9 милиона?
  А на крдитните милионери, опс инвеститорите, как ще им се вземат 10-милиона? По банков път или ката гаранция за излизане от ареста?

 40. 40 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4053 Неутрално

  Подкрепям намаляването на ДДС и то най-вече за храните и лекарствата у нас

 41. 41 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  Чрез флирта си с Ричард Алибегов, Тулупа от Банкя отвори Кутията на Пандора.

 42. 42 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4053 Неутрално

  До коментар [#4] от "lout66":

  Проблемът на България е, че богатите са си придобили по нечестен начин парите и се облагодетелстват , че Държавата не функционира добре, за да може да се продължава с тази драстична корупция!Въртим се в омагьосан кръг!

 43. 43 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2561 Любопитно

  До коментар [#38] от "Lou":

  “би трябвало да са по рано между бедната, средната и високата класи. Всяка класа да плаща по равно.”

  Шест милиона бедняци плащат по един лев данък, а шест милиардери-олигарси плащат по един млн. лв?
  Може. А как стои въпроса с държавната (евро) субсидията - беднякът взема едно евро, а “високата класа” - по един милион евро?

 44. 44 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 311 Весело

  До коментар [#38] от "Lou":“би трябвало да са по рано между бедната, средната и високата класи. Всяка класа да плаща по равно.”Шест милиона бедняци плащат по един лев данък, а шест милиардери-олигарси плащат по един млн. лв?Може. А как стои въпроса с държавната (евро) субсидията - беднякът взема едно евро, а “високата класа” - по един милион евро?
  —цитат от коментар 43 на wanderer


  Високата класа требе само да дава, а пролетариата да взема, докато се изравним.
  Венсеремос!

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 45. 45 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  И колкото пъти се отвори приказка за данъци все искат да си пробутат мантрата за увеличаването на максималния осигурителен доход. Няма ли да се сетят най -накрая да отвържат тавана на пенсиите с тоя доход, че синдикати, бивши ченгета и величия да мирясат.

 46. 46 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2561 Любопитно

  До коментар [#40] от "bat_plamen":

  Дайте определение за “храна” и “лекарство?
  Духовната храна (книги, вестници, рекламни брошури) ще се брои ли? Презервативът и лакът за нокти (заздравява тъканта) ще се броят ли за лекарство? Възстановяването от болест (в петзвезден хотел или на Малдивите) ще ли е “здравна услуга”, един вид лекарство (инхалация от морето край Малдивите)?
  От семе за посев, зърно, брашно, трици, слама, хляб и услугите, свързани с тях - селекция, оране, засяване, жънене, вършеене, мелене, транспорт, месене, печене, търговия, реклама, кои ще са освободени от ДДС? Защото една стока/услуга да е освободена, всички останали ще се покрият под нейното крило.

 47. 47 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Абе това синдикално говедо защо не се концентрира върху защита интересите на профсъюзните членове а се занимава с данъчната политика?

 48. 48 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2561 Весело

  До коментар [#14] от "klecho":

  “Уупс, май терминът беше "национализация".”

  Зависи. В ръцете на “инструмента на Господ” терминът е мултикултуристки - от конфискация до “временно ползване” за 100 години (пенсионирането или смъртта на следовател/прокурор/финансов министър).

 49. 49 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  Абе това синдикално говедо защо не се концентрира върху защита интересите на профсъюзните членове а се занимава с данъчната политика?
  —цитат от коментар 47 на koko65bg


  И знаеш ли какво ще ти отговори - моята работа е да искам (и ще бъде прав). За приходите има други да мислят и работят. Ако му се навият на исканията - те са виновни, не той.

 50. 50 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2561 Весело

  До коментар [#47] от "koko65bg":

  Каква защита!? КНСБ нито си знае членовете (не се издържат от членски внос), нито знае интересите на тия, които уж представлява. На всичко отгоре са в “съюз” с пишман-бизнесмените. Ако не защитят интересите на пишман-бизнесмените, няма кой да им направи дарение ... за да се подвизават на сцената.

 51. 51 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  До коментар [#49] от "dorn":


  И знаеш ли какво ще ти отговори - моята работа е да искам (и ще бъде прав). За приходите има други да мислят и работят. Ако му се навият на исканията - те са виновни, не той.
  —цитат от коментар 49 на dorn


  Така, така. Да иска от името на работниците...до момента, в който един богаташ обясни на работниците си, че тази година премии няма да има, щото трябва да плати един еднократен данък, поискан от КНСБ...

 52. 52 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2561 Весело

  До коментар [#6] от "razor":


  “Иначе, ако ще изравняваме, двете общо трябва да са 10%, колкото е ставката за облагане на доходите на физическите лица.”

  Ако ще изравняваме, да изравним и базата на облагане - или 10% върху всички приходи (както е за физ. лица) или 10% върху разликата на приходите с разходите.
  Ако продължим с математическата изравнителност, то трябва да се въведе отрицателен данък (когато разходите надвишават приходите) и “отрицателна печалба” (генетична обремененост, оглеждането на деца, кучета и други любимци, най вече кумци и кумички и псалмите върху имотите им).

 53. 53 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ДДС е добра мярка, защото наказва бедните. Костов го увеличи, защотп така му наредиха през 1997 година практикантите, работещи в Международния Валутен Фонд, пратени тука.

  Високото данъчно облагане на богатите трябва е постоянна мярка, а не еднократна.

  Особено нашите богаташи трябва да се облагат високо, на мин. 70%.

  niki
 54. 54 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2561 Весело

  До коментар [#44] от "Kamenarski":

  “докато се изравним.”

  Въпросът с изравняването винаги ми е бил дилема, от юноша бледен до мърморещи дъртак. Как да се подходи!? По ръст, тегло, обем, по любов, по завист,“иновативно” с изобретението на д-р Гилотен (Гилотен изравни Ловиазие - единият изобретил гилотината, другия открил оксигениума и обяснил горенето - друг иновативен изравнителен процес, използван от ахейци и древни еколози - кладата).
  И докъде да се изравнява - до два метра под земята или до 147 м над земята (Хеопсовата пирамида)?
  Или и тогава ще се намерят спекуланти, друг вид прост-съюзници, които да твърдят, че изравняването трябва да продължи и в отвъдния свят?

 55. 55 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 10 Неутрално

  [quote#44:"Kamenarski"][/quote]

  Ротфронт!

  без подпис!
 56. 56 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Тъпотии! Еднократен данък? Правителство, синдикати, работодатели, наемен труд, партийни интереси, форум - тотален разнобой. Всеки гледа от собствената си камбанария и пет пари не дава за общите "молитвени" помещения. И така, ден след ден, ще дойде моментът, когато държавата ще се срути в най-важните си стълбове - здравеопазване, образование, пенсионна система, отбрана. Никой не помисля, че утре коронавирусът ще изглежда като играчка в сравнение с проблемите, които ще има да решава страната. Какво ще се прави, когато към днешните тежести на бюджета се прибави ефектът от роботизацията, липсата на вода, повишаване на температурите, ширещата се престъпност и хорска беззащитност, наглата алчност, гешефтарското правосъдие и самозабравила се мафиотска върхушка. Трябват средства, а всички крадат и ...спорят, колко да са процентите. Поне днес, ако не е по-лесно, то поне е малко по-ясно. Просто вземете предвид думите на Костов от тази сутрин. Костов може да е всичко, но поне не е тъпак от рода на тези, които ни управляват и лакеите им.

 57. 57 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4053 Любопитно

  До коментар [#46] от "wanderer":

  Трябва да се копират моделите на развитите страни или например Чехия , където има минимални или нулеви ставки за хранителните продукти и лекарствата- това са т.н "стоки от първа необходимост"!

 58. 58 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 1010 Весело

  "Сред тях е и еднократен данък само за тази година, с който да се обложи притежаваното движимо, недвижимо имущество и финансови активи над определена стойност."


  А бой с пръчки на голо и публично за тия, дето са си позволили да са богати, предлагат ли от синдикатите???

  Еднократен данък???

  Абе к'во им става на тия?

  Еднократен данък и трайно намаляване на приходите в бюджета предлагат синдикати, които представляват и хора на държавна работа, следователно искат намаляване на възможностите за увеличаване на заплатите на техните подопечни?

 59. 59 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  "От КНСБ смятат, че е нужно преструктуриране на цялата данъчна система, която била сред най-несправедливите в ЕС ..."

  Докато има данъци ще има и такива, които ще са недоволни.... Този какво предлага....?
  Необлагаем минимум 10%.... Готова врата у поле за работодателите и балтия за новоназначаваните в бъдеще.... те ти сива икономика. И ще удари тези, дето сега ще търсят работа, дето са най-зле.
  Еднократен данък за богатите? Повод да си изнесат парите....
  Намаляване на ДДС за всички стоки? Да, смислено е...., примерно 15 % за всичко.
  И един от начините да се запълни бюджета е данък върху печалбите от хазарт, примерно 30%, за всички спечелили.
  Защо ще се облагат забогателите от бизнес, а ще се поощрява хазарта?
  Елементи за семейно подоходно облагане? Да, но не и еднакво за всички, а примерно % от внесени данъци!

  Колкото до прогресивният данък..... по-скоро НЕ!

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 60. 60 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#49] от "dorn":

  Да, само, че той не знае какво иска.Данъчната система не е в компетенциите на профсъюзите. Той трябва да иска спазването на правата на профсъюзните членове. Да им се изплащат редовно заплатите, да са на 8 часов работен ден, да няма работещи на черно или по две ведомости, да не се допуска дъмпинг на трудовия пазар и т.н. А това профсъюзно говедо нищо от това не споменава.

 61. 61 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 961 Неутрално

  До коментар [#29] от "Ramon Asvalda":

  ДОБРЕ КАЗАНО.

  Изобщо съм приятно изненадан от зрелостта и здравомислието на аудиторията. Както и задълбоченото разискване по този архиважен проблем.
  Просто няма какво да се добави...
  Освен това липсват идиотски коментари.
  А дано, да е на хаирлия и п одруги проблеми.

 62. 62 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  А ДДС-то го точат само “богати” (на кухи фирми) интегрирани (до десетина милиона) ромляни..
  —цитат от коментар 36 на wanderer


  Това също съм съгласен.

  ДДС-то според мен е най-кофти данъка от гледна точка че може лесно да се правят врътки с него и там има големи течове (не плащания).

 63. 63 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 849 Неутрално

  в "интервю" на г-н Пауновски с някоя нова ламарина би имало повече икономически новини и анализи, отколкото в поредната социалистическа проповед, която ни поднася (проповядва) КНСБ.

  последно (и накратко) какво искат - да сме еднакво бедни, или различно богати?

  еднакво бедни ставаме при административно (командно) управление на икономиката, различно богати ставаме в конкурентна среда с минимум (но важните) регулации от страна на държавата.

  защо КНСБ не настояват (примерно) за по-прогнозируема данъчна политика и по-ясно законодателство? стига вече с тоя социализъм.

 64. 64 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 311 Весело

  [quote#44:"Kamenarski"]
  —цитат от коментар 55 на Лопе де Вега
  Ротфронт![/quote]

  "Карамель Клубника со сливками РотФронт 250г Цена может меняться, точную стоимость уточняйте при заказе"...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 65. 65 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Подкрепям намаляването на ДДС и то най-вече за храните и лекарствата у нас
  —цитат от коментар 40 на bat_plamen

  Какви резултати очаквате като следствие?

 66. 66 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Трябва ДДС за хранителните стоки да е една, а за стоките не от първа необходимост-друга. Да има диференциация на данъчната ставка с цел подпомагане на онези бизнеси, които са от първа необходимост. Висок данък да има върху цигарите и спиртните напитки, както е в нормалните страни. Защо не надникнете в данъчните им закони, не е необходимо да откривате топлата вода.

 67. 67 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 542 Неутрално

  а аз съм за забрана на кнсб и затвор за комунистическите им шефчета
  —цитат от коментар 2 на hhhuuunnnn

  Не поставяте ли неизпълними искания?
  Не бихте ли си пожелали отмяна на доброзорното членство в синдикатите?

 68. 68 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Трябва ДДС за хранителните стоки да е една, а за стоките не от първа необходимост-друга. Да има диференциация на данъчната ставка с цел подпомагане на онези бизнеси, които са от първа необходимост. Висок данък да има върху цигарите и спиртните напитки, както е в нормалните страни. Защо не надникнете в данъчните им закони, не е необходимо да откривате топлата вода.
  —цитат от коментар 66 на proza


  Ако искат да подпомагат бизнеса и то без да се създават стимули той да се премести в сивата икономика (защото диференциалната ставка точно това ще направи) да намалят още данък печалба.

 69. 69 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 311 Весело

  До коментар [#44] от "Kamenarski":“докато се изравним.”Въпросът с изравняването винаги ми е бил дилема, от юноша бледен до мърморещи дъртак. Как да се подходи!? По ръст, тегло, обем, по любов, по завист,“иновативно” с изобретението на д-р Гилотен (Гилотен изравни Ловиазие - единият изобретил гилотината, другия открил оксигениума и обяснил горенето - друг иновативен изравнителен процес, използван от ахейци и древни еколози - кладата).И докъде да се изравнява - до два метра под земята или до 147 м над земята (Хеопсовата пирамида)?Или и тогава ще се намерят спекуланти, друг вид прост-съюзници, които да твърдят, че изравняването трябва да продължи и в отвъдния свят?
  —цитат от коментар 54 на wanderer


  Тека е! Винаги у нас е имало равни и по- равни. Или как отговорните партийни дрогари станаха капиталисти и за 30год. успяха да ликвидират дребния и среден бизнес...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 70. 70 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Борят се да няма богати...И насаждат образа на чорбаджията изедник.
  Колко познато...
  И даже има ефект върху нискоинтелигентните членове на обществото, защото се базира на завистта, която е заложена на генетично ниво.
  [quote#26:"atmanpg"][/quote]
  Не се борят да няма богати. Вярвате ли, че самите синдикални лидери не са богати.
  Изказали сте предположение към коя част от обществото са насочени призивите. Синдикалните лидери са убедени, че богатите ще успеят да се защитят успешно от евентуални допълнителни данъци. Чрез ловки счетоводни маневри, базирани на услужливо оставени вратички в закона, а когато се наложи и чрез смс-и.

 71. 71 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Другарчето Пламен Димитров може ли да даде аргументирани идеи как да се пълни бюджета? Може и с патос, ръкомахане и пенявене.

 72. 72 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2561 Весело

  До коментар [#53] от "niki":

  “ДДС е добра мярка, защото наказва бедните. Костов го увеличи”

  Костов не е увеличавал ДДС. Обеща да го намали на предходното ниво, от 20% на 18% ... като мине кризата. Та от 1997 г. ДДС-то не е помръдвало от 20%. Единствено “базата” му се коригираше - от 2002 г. се включиха лекартвените продукти (вещества с доказан лечебен продукт след клинични изследвания и получили разрешение за употреба от българската или европейска агенция по лекарствата и никоя друга).

  И ДДС не наказва бедните, а само консуматорите, пропорционално (на неразумното потребление), независимо дали са бедни или богати.
  ДДС-то (преди, при соца -данък върху оборота) е основен и постоянен източник за поддържане на държавната хазна/управление. Политическото му измерение не е в размера, а в начина на администриране - как се начислява и кога се плаща. В соц. варианта посредниците (търговците) на практика се изключваха - при трети посредник данакът надхвърляше стойността на стоката и посредниците не можеха да си го прихващат. Косвен резултат беше застояла/непродадена стока.
  В сегашния вариант се насърчава търговията, но постъпленията от него са по-малки за единица продадена стока и малко несигурни (прихваща се ДДС от непродадена/непроизведена стока).
  Данъчните облекчения при соца при данък-оборот бяха “поименни”: хляб типов - 0%; хляб Добруджа -5%, тесто за хляб - 10%; блатове за торта, пасти, торти, козунаци - 22% като всичко останало. Затова всички магазини продаваха хляб, но торти - само по празниците или в специализиран (сладкарница), често “собствено производство” (облагат се само “суровините”, а крайният продукт и “услугата” за него се облагат съвместно, а не едно върху друго.
  Ако сега се подходи с “поименно” намаление на ДДС-то, то освен изброяване на конкретните стоки с намалено ДДС, трябва да се посочат и конкретните фирми, които ще работат с намалено ДДС. Както са лицензирани хотелите (за гости от чужбина) за 9% ДДС. И за аптеките не е проблем, ако не продават козметика и хранителни добавки.

 73. 73 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  До коментар [#66] от "proza":

  “Да има диференциация на данъчната ставка с цел подпомагане на онези бизнеси, които са от първа необходимост. Висок данък да има върху цигарите и спиртните напитки”

  Данъкът (косвените данъци) не се въвеждат или променят с цел нечие подпомагане било бизнес, потребител или политик. Основната им цел е да пълнят хазната и то да е постоянно. Сиреч, да има постоянно и разумно потребление.
  “Неразумното потребление” (цигари, алкохол, горива, ел. енергия), за което държавата прави допълнителни разходи (в здравеопазването за препилите и препушили, пътища за горивата, окабеляване за ел. енергията) се облага с акциз. Акциз, който е “неизравнителен”, неизбирателен (консуматор, бизнес, инвалид - всичко “под ножа”), който нагледно показва как държавата може да бъде “добър стопанин”, дори по-добър от коя да е фирма в осигуряване на печалба при това в подкрепа на обществения интерес (здраве, работоспособност, екология, ефективно потребление).

 74. 74 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 1010 Весело

  И ДДС не наказва бедните, а само консуматорите, пропорционално (на неразумното потребление), независимо дали са бедни или богати.
  —цитат от коментар 72 на wanderer  До коментар [#72] от "wanderer":

  Ех...Колко хубаво щеше да е да можеха да Ви разберат от първия път...Ама надали, за съжаление.

  Много хора не правят разлика между данък и акциз, а Вие...Ма карай, някой ден ще се изучим. :)

 75. 75 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 582 Неутрално

  "Повишаване на данъка върху приходите от дивиденти от 5% на 10% с оглед следване на еднаква логика с тази на корпоративното облагане е друга идея."====Тук явно са пропуснали, че за да се плати данък върху приходите от дивиденти (5%), първо трябва да плати данък върху печалбата (10%). Иначе, ако ще изравняваме, двете общо трябва да са 10%, колкото е ставката за облагане на доходите на физическите лица.
  —цитат от коментар 6 на razor


  точно и аз това си помислих. сега хем плащам 10% данък печалба, и още един път данък дивидент, който не знам защо го има при малките фирми.

 76. 76 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 582 Неутрално

  и дигане на прага по ддс до 200 000. сегашния праг
  50 000 е пълен абсурд.

 77. 77 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 1010 Весело

  точно и аз това си помислих. сега хем плащам 10% данък печалба, и още един път данък дивидент, който не знам защо го има при малките фирми
  —цитат от коментар 75 на mihail_p  До коментар [#75] от "mihail_p":

  Може би защото е възможно малките фирми също да получават доходи от дивиденти и да не платят данъци върху дивидентите, които са получили, за разлика от големите фирми, би било нечестно?  Сигурно от това ще да е ...

 78. 78 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 582 Неутрално

  9% ддс за заведенията е добър ход стига наистина да успеят да ги изкарат на светло. От една година се опитват да ги накарат да не пипат касовите апарати и не успяват.

 79. 79 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  Този паразит на снимката колко процента би взел на избори? 1%? 1.5%? Като спечели избори, тогава да дава акъл.

 80. 80 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  и дигане на прага по ддс до 200 000. сегашния праг50 000 е пълен абсурд.
  —цитат от коментар 76 на mihail_p


  Защо?

 81. 81 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 514 Весело

  И на този рапон женка му е на държавна хранилка и то на много добра заплатица!

 82. 82 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Съгласна съм единствено с увеличаване на данъка върху дивиденти. След като всички плащат 10 % върху доходите си, а дивидента също е доход.

 83. 83 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Най-добре работят простите неща. В този ред на мисли единна ставка по ДДС е по-добре, но не е невъзможно да се определят и две ставки, но така че в една верига от ДС да има еднаква ставка по ДДС. Преките подоходни данъци трябва да станат равни - за ЕТ, за самоосигуряващи се, и по трудови договори, а данък върху дивидента трябва да бъде със ставка 0, защото дивидент се изплаща само от положителна нетна печалба - т.е. след като печалбата вече е била обложена. Сега, макар и 5%, данък върху дивидента представлява допълнителен данък, както и по-високата ставка за ЕТ.

 84. 84 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1536 Весело

  Всъщност дайте да обложим всички със 100% данък и Бойко да плаща помощи на всички. Който е послушен, на него повече. КНСБ да мисли, как да увеличи белите пари на своите членове, защото сега при криза дори и в БТ да идат ще вземат 200 лв, а не да се занимават с данъчни закони. Дори и сега с ресторантите, вдигат им осигуровките, но не ограничават намаляването на работното време!? С две думи ако си на МРЗ 650 лв, но на 8 часа, реално внасяш повече от този на заплата от 1000 лв, но водещ се на 4 часа.

 85. 85 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  До коментар [#43] от "wanderer":

  До коментар [#38] от "Lou":“би трябвало да са по рано между бедната, средната и високата класи. Всяка класа да плаща по равно.”Шест милиона бедняци плащат по един лев данък, а шест милиардери-олигарси плащат по един млн. лв?Може. А как стои въпроса с държавната (евро) субсидията - беднякът взема едно евро, а “високата класа” - по един милион евро?
  —цитат от коментар 43 на wanderer


  Няколко години преди Френската революция Крал Луй Шестнадесети Изпада в много тежка ситуация. Държавната хазна е празна заради прекалените харчове на предишните крале Луй 14 и 15 за лукс и дворци. Данъците на населението се увеличават, народът работи от сутрин до вечер за един комат хляб. В страната започват вълнения, надигат се занаятчийте и гражданите на Париж. Луй е принуден да вземе мерки. Защо?

  По онова време е имало три класи - благородниците, духовенството и всички останали. Първите дне класи представлявали около 2-3 %, а останалите - 97 %. Но духовниците не плащали данъци. А благородниците трябвало да плащат, но не го правели с благоволението на Краля. Когато той се опитал да им наложи плащането, бил изправен пред дворцов бунт. И се отказал.

  Затова прибегнал до Генералните щати - крайна мярка, събрание на трите класи, за да обсъдят проблема и да намерят решение. Трите класи били представени по равно. Всяка класа имала 33 % представителство, въпреки че съотношението като население било коренно различно. Работническата класа искала да бъде облекчена откъм данъци и духовеснството най-после да започне да плаща. Както и Благородниците. Стигнало се до гласуване. Духовенството и Благороднициге гласували категорично против да плащат данъци и спечелили вота с 2:1. Отчаян, Луй прекратил сесията. Малко след това Работническата класа се организирали и вдигнали бунт пред кралския дворец. Останалото е история.

  Този пример е останал в историята какво се случва, когато натовариш населението да плаща данъците до изнемога, а висшите да не плащат. Става революция. Благородниците и Духовниците по времето на Луй просто не желаели да платят и стотинка и оставили издръжката на цялата държава на гърба на бедната класа.

  Когато една от класите е облагодетелствана спрямо другите в данъците, се получава огромно напрежение. Плоският данък помага на по-голямата събираемост, но е жесток към най-бедните. Ако размерът на данъка е според дохода, би имало социална справедливост, но събираемоестта пада много. Всяко увеличение на данъците предизвиква трус, особено в ситуация, когато на бял свят излизат данни за неплатени стотици милиони от някои хора.

  Не си ми разбрал коментара. Ти мислиш, че аз искам шестима милиордеди да плащат по 6 млн. Ами, не. Аз имам предвид, че ако проектобюсжетът на страната е 18 млрд лева, то бедната класа трябва да плаща 6, средната 6 и високата 6. Защото Бедните са 3-4 млн души, средната са около 2 млн души и високат са около 1000 души. Но това би било в един идеален свят. А светът не е идеален.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 86. 86 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 731 Гневно

  Защо всички аматьори-финансисти, които коментират темата не млъкнат?
  Да си помълчат и да прочетат малко повече. Да си обяснят защо успяващите държави имат диференциран ДДС! Доказано са по-умни от нас по сметките.
  Данъчна преференция на сектор от икономиката се прави не задължително за да се фаворизира. Липсата на такава преференция за трудоемките сектори водят до загуба на работни места и изнасяне на производства в други държави. България е от най-големите износители на слънчоглед, но олио и маргарин "Калиакра" се правят вече в Румъния (9%ДДС), Най-голямата фабрика за кроасани също се изнесе там. Кисело мляко, сирене и кашкавал "Олимпус" и други също се внасят от там. България вече внася кисело мляко господа "разбирачи"!
  Просто казано като не ти се получават нещата, просто прави като успяващите!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK