Пореден протест срещу детската болница върху изоставен строеж

Мария Брестничка от инициативата "За истинска детска болница".

© Велко Ангелов

Мария Брестничка от инициативата "За истинска детска болница".Пореден протест срещу намерението за изграждане на Националната детска болница, планирано върху изоставеното от 90-те години на миналия век скеле в двора на Александровска болница, се състоя днес пред министерски съвет. До момента срещу проекта и с искане за оставка на здравния министър Кирил Ананиев, има събрани над 18 хил. подписа и подкрепата продължава да нараства.


Според присъстващата на днешния протест арх. Петкана Бакалова, която е зам.-председател на Камарата на архитектите в България и част от инициативата "За истинска детска болница", проектът е едно недоразумение, като философията и концепията на съвременно детско здравеопазване няма как да се реализира на базата на изоставения строеж.


Пореден протест срещу детската болница върху изоставен строеж

© Велко Ангелов
"Пороците са много, дори ако се вземе височината на таваните, тя е 3.50 метра, а за разполагане на най-модерната техника е нужно тя да е поне 4.50, метра", коментира тя пред Би Ти Ви. Като проблем Бакалова посочи и това, че строителят решава какво ще проектира и строи, като няма независим контрол. Тя подчерта, че дори няма конструктивна диагноза на изоставения строежа и дали ползването му за основа е безопасно.


Мария Брестничка от "За истинска детска болница" смята, че с отделените средства може да се построи изцяло нова сграда. Тя посочва, че сега има съвършено различни стандарти за подобни сгради. Мнението на протестиращите е, че не се търси най-доброто решение за децата, а оползотворяване на изоставения от 1978 година строеж.


Пореден протест срещу детската болница върху изоставен строеж

© Велко Ангелов


Присъстващите коментираха, че са решени да продължат с протеста, докато не получат гаранции за изграждането на детска болница на световно ниво.


Договорът за проектирането, строителството и авторски надзор на Националната многопрофилна детска болница беше подписан от здравния министър Кирил Ананиев на 2 април независимо от критиките и обществените нагласи срещу проекта. За изпълнител е определен консорциум "Детско здраве", в който влизат три компании от групата на "Главболгарстрой". Изграждането на болницата ще струва 77.8 млн. лв. без ДДС.


Въпреки, че срещу дострояването се обявиха граждански организации, лекари и Камарата на архитектите, не само не се вижда намерение за вслушване в критиките, но и правителството обяви изграждането на Националната детска болница като обект от национално значение. Мотивът е "острата необходимост от изграждане на първата в страната Национална детска болница, в която да се предоставят комплексни медицински услуги за деца и на едно място да бъдат събрани медицински специалисти от всички специалности, работещи с деца.

Подписката срещу проекта продължава.

© Велко Ангелов

Подписката срещу проекта продължава.


"Да обявиш тази руина на 30 години за национален обект, това вече не е арогантност. Това е подигравка буквално с професионалистите в областта и с хората изобщо, с родителите", беше коментарът на арх. Бакалова пред БНР.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK