Наказателната политика на ГЕРБ - принципи от ден до пладне

Милен Цветков загина на Великден, след като автомобилът му бе ударен отзад от 22-годишния шофьор Кристиан Николов. Експертизи доказаха, че той е седнал зад волана след употреба на 4 вида наркотици. Снимка: Булфото

© Булфото

Милен Цветков загина на Великден, след като автомобилът му бе ударен отзад от 22-годишния шофьор Кристиан Николов. Експертизи доказаха, че той е седнал зад волана след употреба на 4 вида наркотици. Снимка: БулфотоБроени дни след катастрофата, при която на Великден загина телевизионния водещ Милен Цветков ГЕРБ предложи промени в Наказателния кодекс, с които да се увеличат санкциите за шофьори, които предизвикват инциденти на пътя след употреба на алкохол или наркотици. В същото време съвсем наскоро Министерският съвет официално одобри Концепцията за наказателна политика на правителството в периода 2020 - 2025 г.


Стратегическият документ получи широка подкрепа на обществено обсъждане през март както от експерти и юристи, така и от преподаватели, политици и неправителствени организации. С него се регламентират принципите, които ще бъдат водещи в сферата на наказателната политика през следващите 5 години и дава яснота какви са намеренията на правителството за борбата с престъпността, превенцията, наказанията и санкциите.


Още в началото на концепцията е залегнало разбирането, че: "Наказателния кодекс не бива да се превръща в инструмент за справяне с процеси и явления, посрещани с обществен упрек и тревожност, като всяка промяна следва да се преценява с оглед необходимостта от нея в краткосрочен и дългосрочен план". В четвърта част, в целите на концепцията, е записано и че: "Статистиката ясно сочи, че повишаването на размерите на наказанията не води до намаляване на престъпността".
Въпреки това обаче от ГЕРБ е на крачка от това да гласува промени в НК и с това да направи пълната противоположност на концепцията, която бе приета както от експерти в сферата на наказателното право, така и от МС, въпреки очевидното противоречие между двете. В концепцията се посочва, че ще се работи повече в сферата на превенцията и ще се наблегне на по-рядко използвани на практика наказания като принудителен труд и пробация за някои престъпления. Поправките, отново "на парче", които новият законопроект предвижда, предвиждат точно обратното - да се увеличат значително наказанията.


Източници на "Дневник" от ГЕРБ също признават, че има разминаване между законопроекта и концепцията. Заради това ще се иска становище от Министерството на правосъдието.


"Дневник" изпрати въпроси до министъра на правосъдието Данаил Кирилов за това дали вижда разминаване между концепцията и предлаганите промени, но не получи отговор.


Според най-голямата парламентарна опозиция - БСП, ако бъдат приети промените в Наказателния кодекс, това ще означава, че концепцията, а с нея и всякаква идея за истински ефективна наказателна политика, е изоставена дни, след като е приета.


ГЕРБ предлага по-високо минимално наказание при смърт


Промените в Наказателния кодекс са внесени от трима депутати от ГЕРБ - Красимир Ципов, Анна Александрова и Десислава Атанасова. И тримата не отговориха на въпросите на "Дневник", свързани с очевидното противоречие между Концепцията за наказателна политика за следващите 5 години и промените, които предлагат.


Те предвиждат наказанията за причинена смърт при пътнотранспортно пътешествие да се увеличат на лишаване от свобода от 3 до 8 години, а при особено тежки случаи - от 4 до 12 години. В момента наказанията са съответно от 2 до 6 години и от 3 до 10 години затвор.


Ако катастрофата е причинена в пияно състояние или след употреба на наркотични вещества и се е стигнало до смърт, се предлага минималното наказание да бъде 5 години лишаване от свобода, а не - 3, както е в момента.
Същото предложение е внесено и от депутатите от ВМРО Александър Сиди и Милен Михов, както и от народния представител от "Воля" Елена Пешева. В особено тежки случаи ГЕРБ предлага минималното наказание да бъде 6 години затвор, а не - 5. Максималните наказания не се променят - в първия случай остава 15 години лишаване от свобода, а във втория - 20.


Ако катастрофата е причинена след употреба на алкохол или наркотични вещества и се е стигнало до тежка или средна телесна повреда, ГЕРБ предлага наказанието да е от 2 до 8 години лишаване от свобода (същото предлага и "Воля"), а в особено тежки случи - от 3 до 12 години. В момента наказанията са съответно затвор от 1 до 6 и от 2 до 10 години.


ГЕРБ предлага още строг режим на осъдените на лишаване на свобода за умишлени престъпления, при които съдът е постановил принудително лечение на алкохолна и/или наркотична зависимост. В умишлено причиняване на смърт е обвинен шофьорът на джипа, убил Милен Цветков.


ВМРО иска дрогирани шофьори да работят в моргата и реанимацията


Коалиционният партньор ВМРО иска шофьорите, употребили наркотични вещества, да работят в моргите, реанимациите и травматологиите, за да видят какво са причинили на жертвите си.


ГЕРБ предлага да се увеличат санкциите за шофиране в нетрезво състояние. При концентрация на алкохол в кръвта над 1.2 на хиляда се предлага лишаване от свобода от 1 до 5 години и глоба от 500 до 1000 лв. В момента максималното наказание е 3 години затвор, а санкцията - от 200 до 1000 лв.


При концентрация на алкохол в кръвта над 0.5 на хиляда и след осъдително решение, се предлага наказание от 2 до 6 години затвор и глоба от 1000 до 5 хил. лв. В момента наказанието е от 1 до 5 години затвор и глоба от 500 до 1500 лв.Който управлява моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества или техни аналози, ГЕРБ предлага да се наказва с лишаване от свобода от 1 до 5 години и глоба от 1000 до 5 хил. лв. Максималното наказание сега е 3 години затвор, а санкцията - от 500 до 1500 лв. ВМРО и "Воля" предлагат само увеличение на глобата от 1500 до 3 хил. лв. Ако деянието е извършено повторно, ГЕРБ предлага наказанието да стане лишаване от свобода от 2 до 6 години и глоба от 2 до 10 хил. лв. В момента затворът е от 1 до 5 години, а санкцията - от 500 до 1500 лв.


И още наказания по идея на ГЕРБ - отнемане на книжка и по-висока глоба


ГЕРБ предлага и промени в Закона за движение по пътищата, с които при отказ за тест за наркотици или изследване за алкохол на шофьори с концентрация на алкохол в кръвта над 0.5 на хиляда, прекратяването на регистрацията на пътно превозно средство да е за срок от 1 до 5 години. В момента прекратяването е от 6 месеца до година.


Министърът на правосъдието Данаил Кирилов не отговори на въпросите на "Дневник" дали вижда противоречие между концепцията за наказателна политика и промените, които ГЕРБ поискаха в НК.

© Георги Кожухаров

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов не отговори на въпросите на "Дневник" дали вижда противоречие между концепцията за наказателна политика и промените, които ГЕРБ поискаха в НК.


Предлага се при шофиране след употреба на алкохол свидетелството за шофиране да се отнема за по-дълъг период от време, а глобите - да са по-големи. За алкохол над 0.5 до 0.8 до хиляда отнемането на шофьорската книжка се предлага да е за една година, вместо за шест месеца, а санкцията - 1000 вместо 500 лв. За алкохол до 1.2 на хиляда книжката се предвижда да се отнема за 2 години вместо за една, а санкцията да е 2 хил. лв. вместо 1000 лв. При повторни нарушения се предлага санкция от 2 до 4 хил. лв., вместо сегашната от 1000 до 2 хил. лв. При отказ от проверка санкцията ще бъде отнемане на шофьорска книжка за 3 години вместо за 2, а глобата - 3 хил. лв.


Гешев се включи в наддаването за по-високи наказания


Главният прокурор Иван Гешев също се включи в реакциите по темата с катастрофата, при която загина Милен Цветков, и на свой ред поиска по-тежки наказания. Той предложи причинена смърт от водач с висока концентрация на алкохол в кръвта или след употреба на наркотици да бъде наказван с доживотен затвор. В момента това е най-тежкото наказание в Наказателния кодекс и то се предвижда за случаи на особено жестоко умишлено убийство.


Предложението за промени в Наказателния кодекс, което той отправя към изпълнителната и законодателната власт, е шофьорите, причинили смърт на пътя след употреба на наркотици или с алкохол над 2 промила, да се наказват с лишаване от свобода от 15 до 20 години или с доживотен затвор и конфискация на превозното средство, участвало в катастрофата.


Главният прокурор Иван Гешев от своя страна поиска доживотен затвор за особено тежки случаи на катастрофи, причинени от пияни или дрогирани шофьори.

© Юлия Лазарова

Главният прокурор Иван Гешев от своя страна поиска доживотен затвор за особено тежки случаи на катастрофи, причинени от пияни или дрогирани шофьори.


За умишлено причиняване на смърт в катастрофа при липса на шофьорска книжка или при превишаване на разрешената скорост с над 50 км/ч също се предлага наказание до 20 години или доживотен затвор.


Главният прокурор иска и при шофиране с над 1.2 промила алкохол или след употреба на наркотици да се пристъпва към конфискация на автомобила, независимо чия собственост е той. Според законодателството сега в полза на държавата се отнемат превозните средства, собственост на причинителя на катастрофата.


Експертите: По-високите санкции няма да са по-ефективни


Увеличаването на наказателната отговорност не води до намаляване на престъпленията, коментира пред "Дневник" адвокат Менко Менков, който представлява близките на Милен Цветков. Той също припомни очевидното противоречие между Концепцията за наказателна политика и предлаганите промени "на парче". По думите му, към проблема трябва да се подходи много по-сериозно и по-отдалече. За подобни престъпления от особено значение са образованието, семейната среда и възпитанието, а също така и превенцията.


Съдии коментираха пред "Дневник", че катастрофите, предизвикани след значителна употреба на алкохол или наркотици биха могли в някои случаи да се разглеждат като умишлени престъпления. По начало обаче прокуратурата приема почти всяка катастрофа за неумишлено престъпление, без значение дали е настъпила смърт или телесна повреда. Според магистрати, ако в законодателството се възприеме единствено идеята, че пиян или дрогиран шофьор няма как да бъде съден за неумишлено престъпление, а за умишлено, ефект ще има и без увеличаване на наказанията.


Красимир Манов, който е главен асистент в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и доктор по наказателно право, обясни пред "Дневник", че безспорно весените предложения са реакция след случая с катастрофата с Милен Цветков. По думите му, макар че наказанията са високи, вече е практика след поредния инцидент да се предлагат още по-високи санкции.


"За съжаление минахме в една поредица от симулации и нищо не се прави по конкретна наказателна политика. Концепцията е документ, който, както всички останали, си остава само на хартия. Поне за сега", коментира Манов.


"От векове е ясно, че не тежестта на наказанията оказва влияние върху превенцията, а тяхната неизбежност", добави още Манов. Той подчерта, че, за да се намали този тип престъпления, трябва да се гледа цялата картина на криминогенната обстановка и да се води борба с причините, а не с последствията.


"За съжаление причините се крият в много други сфери на обществения живот - образование, възпитание и работа в семействата, вдигането и на жизнения стандарт. От там се създават предпоставките за оформяне на мирогледа на подрастващите, защото не е тайна, че имаме проблем именно с младежите", обясни Манов.


"Нужна е координирана политика на държавата във всички сфери. Поправки "на парче" на НК няма да свърши никаква работа, без значение дали се намаляват или увеличават наказанията, ако това не е част от цялостна политика", посочи още той и добави, че е абсурдно всички наказания да са съизмерими с наказанието за убийство и определи това като "извращение".


30 опита за промяна в НК са внесени само през последния мандат на ГЕРБ


"Трийсет законопроекта за изменение и допълнение на Наказателния кодекс са внесени за разглеждане в настоящия мандат. Много от тях са реакция на събитие, възпалило общественото мнение, а логиката най-често е да се повишат предвидените наказания. Алгоритъмът е един и същ - случва се нещо трагично, обществото възнегодува и политици бързат да отговорят с нов текст в Наказателния кодекс. И така до следващата трагедия". Така депутатът от БСП Крум Зарков обобщи пред "Дневник" предложенията за поправи на НК през последните години.


"В крайна сметка през март в Народното събрание се проведе обсъждане, а през април Министерският съвет прие нова Концепция за наказателната политика. Разработена от специалисти, тя срещна одобрение и от опозицията и от юридическата общност. В нея категорично е осъден предишният подход. Заявено е еднозначно, че "статистиката ясно сочи, че повишаването на размерите на наказанията не води до намаляване на престъпността", отбеляза и Зарков.


Според най-голямата парламентарна опозиция - БСП, ако бъдат приети промените в Наказателния кодекс, това ще означава, че концепцията, а с нея и всякаква идея за истински ефективна наказателна политика, е изоставена дни, след като е приета.

© Велко Ангелов

Според най-голямата парламентарна опозиция - БСП, ако бъдат приети промените в Наказателния кодекс, това ще означава, че концепцията, а с нея и всякаква идея за истински ефективна наказателна политика, е изоставена дни, след като е приета.


По думите му, хубавото е, че правителството най-сетне е признало този очевиден за всеки специалист факт, а лошото е, че признанието е направено направи само на хартия.


"От оповестяването на концепцията до сега отново са внесени няколко законопроекта по добре познатата схема. След трагедията с кончината на Милен Цветков дойдоха няколко законопроекта за повишаване на наказанията по транспортните престъпления и едно предложение на главния прокурор в тази посока. Ако бъдат приети това ще означава, че концепцията, а с нея и всякаква идея за истински ефективна наказателна политика е изоставена дни, след като е приета. Защото и 1000 години да направите наказанията, те винаги са "след" и никоя жертва няма да бъде върната", подчерта Зарков.


По думите му, само система от съразмерни наказания, чието налагане и изпълнение е неизбежно за всеки извършител на престъпление може да направи така, че вместо да се чудим колко да лежи убиеца, много по-рядко да се стига до убийства.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5538 Неутрално

  Популизъм и тотално НЕпознаване на материята и доктрината.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 1944 Весело

  Ако не ви харесват принципите им, те имат и други.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 3. 3 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  Замазват очите на близките на жертвите от катастрофи...
  Нека тяхното лицемерие се върне на главите им!

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Принципи?!?
  Единственият принцип е ДпС да са соволни, Всичко друго са свободни импровизации на бийку, според моментните му нужди.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Ако не ви харесват принципите им, те имат и други.
  —цитат от коментар 2 на Николай Колев


  Хахахахах, мейд ма дей :))))

 11. 11 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  Аз като пия, не карам. Нямам притеснения.

  Smooth criminal-a criminal who is sneaky and doesn't leave a trace of his presence at the scene.
 12. 12 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  ГЕРБ са тотална щета. ОСТАВКА!

 13. 13 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1064 Гневно

  Келеш се дрогира, качва не са колата и кара. Едва ли знае, дали ако катастрофира ще лежи 3 или 4 години, но му стига да знае, че може да се измъкне, ако тати плати на когото трябва. Тук е разковничето.

 14. 14 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Един келеш от Пловдив уби четирима съвсем наскоро и вече е на свобода. Дали баща му не е платил на :прокурор, съдия/съдии? Има ли СПОРАЗУМЕНИЯ, няма правосъдие !

 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5538 Неутрално

  До коментар [#11] от "proventuss":

  Ако имаш вуйчо "Владика"
  НиКОЙ в затвора
  Не ще те натика !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7912 Неутрално

  " Защото и 1000 години да направите наказанията, те винаги са "след" и никоя жертва няма да бъде върната".
  Ами герберите правят, което е най-лесно. Сега да тръгват да възпитават, да образоват, как да стане, като те самите нямат капацитет за това.

 17. 17 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  Най-голямата глупост е,че не било важно видът и размерът на наказанието,а неговата неизбежност.Значи все едно е дали ще те осъдят на глоба или на лишаване от свобода за 10 години.

 18. 18 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 534 Неутрално

  снимка: Булфото (може да ги използваме, многократно, но да не прекаляваме)
  —цитат от коментар 0 на Дневник

  Дневник, оправете си коментарния текст под заглавната снимка.

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 19. 19 Профил на ywy27520471
  ywy27520471
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Олигархията брои по 150 лв. на калпак за кръв на метежа Васил Божков и Цветан Василев развързали кесиите, за да дестабилизират държавата Забегналите в чужбина олигарси Цветан Василев, който открадна 5-6 млрд. от КТБ, и Васил Божков, който е обвиняем за 700 млн.лв., са развързали кесиите, за да опитат да дестабилизират държавата. По оперативна информация на службите, са давали по 150 лв. на калпак, на всеки, който окървави протеста на Копейкин и влезе в бой с полицията. Тарифите за протеста, зад който официално застана обвиняемия за 1 млн.лв. Костадин Костадинов-Копейкин, са били от 50 до 150 лв. Мирните протестиращи, които са били за маса пред Народното сърбание последните два дни са прибирали по 50 лв. Едрите бабанки, докарани с рейсове от провинцията, обаче взимали двойно. Вече най-големите смелчаци с кримнинални досиета били уговаряни да се бият и да провокират униформените служители, да се окървави протеста и да настане хаос. За такива-тарифата била 150 лв. Целта на олигарсите, сгазили закона, е само една - да дестабилизират държвата, да създадат хаос и да избегнат наказателна отговорност.
  Защитете държавата и правителството ,а не бандитите и убийците-олигарси,които искат кръв и заплашват с убийства правителството ,ГЕРБ,полицаите и гражданите,хора,събудете се!

 20. 20 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#19] от "ywy27520471":
  Доста по-добре плащат, отколкото на тебе, троле :)

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK