Нов ремонт на ул. "Граф Игнатиев" започна заради жегите

18 май. Ремонт на ул. "Граф Игнатиев".

© Надежда Чипева

18 май. Ремонт на ул. "Граф Игнатиев".Нов ремонт се извършва на ул. "Граф Игнатиев" днес. Настилката в участъка на градината "Св. Седмочисленици" се изрязва с флекс машина, за да се разшири разстоянието между плочите. "Ремонтираме фугите", кратко обясни работник на обекта. През 10-ина метра се изрязва новата настилка на трамвайното трасе.


Високите температури през последните дни са опасни за ремонтираната неотдавна ул. "Граф Игнатиев", защото плочите се разширявали от топлината и се надигали. Фирмата изпълнител се оказа, че не е предвидила луфт между тях.


Първото надигане на плочи по трамвайното трасе стана на 10 юни м.г. и това застраши минаването на трамваите. Тогава температурите също бяха около 30 градуса, както сега.
Трамвайното трасе по ул. "Граф Игнатиев" беше ремонтирано и пуснато в експлоатация в началото на декември 2018 г. Комисия на Столичната община прие цялостното обновление на улицата и прилежащите площади "Славейков" и "Гарибалди" на 28 май м.г. Цената на ремонта е 24.5 милиона лева, а на фирмата изпълнител кметът Йорданка Фандъкова обяви, че налага глоби в размер на 280 хиляди лева за некачествено изпълнение. Тогава бе изтъкнато, че констатираните дефекти няма да се отстраняват, "защото не пречели на експлоатацията".


Нов ремонт на ул. "Граф Игнатиев" започна заради жегите

© Юлия Лазарова


След приемането на обекта инженери от общинската дирекция "Транспортна инфраструктура" установиха, че причина за надигането на плочите е "температурно разширение на напречните отводнители, които са монтирани директно на релсите". Сега фирмата изпълнител "Джи Пи груп" превантивно изрязва поставените плочи, за да има пространство, ако плочите се разширят от жегите.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK