Общинските "грижи" се оказаха смъртоносни за дърветата в центъра на Варна

Информационна табела, от която става ясно, че ремонтът по бул. "Съборни", включително и кастренето на дърветта е извършено от дружеството "Хидрострой"

© Спас Спасов

Информационна табела, от която става ясно, че ремонтът по бул. "Съборни", включително и кастренето на дърветта е извършено от дружеството "Хидрострой"Дървета по централния булевард "Съборни" във Варна са умрели, след като през април 2019 г. местната администрация положи "грижи" за тях, като отряза целите им корони въпреки многократните предупреждения на ландшафни специалисти.


Само на разстояние от около 400 м по бул. "Съборни" мъртвите дървета, "обезглавени" през миналата пролет, са 4, показа проверка на "Дневник". След раззеленяването в началото на май състоянието на голяма част от останалите също изглежда критично. Те са на възраст от няколко десетки години а отстраняването на целите им корони бе извършено с оправданието, че този начин те са "подмладявани" и "обезопасявани".


Част от "обезглавенте" дървета в центъра на Варна вече са мъртви само година след общинската "грижа" за подмладяването им.

© Спас Спасов

Част от "обезглавенте" дървета в центъра на Варна вече са мъртви само година след общинската "грижа" за подмладяването им.
След като още миналата година до ресорните структури на община Варна, занимаващи се с поддръжката на инфраструктурата и зелената система в града, бяха подадени редица сигнали за безобразното отношение към зелената система на града, от там реагираха с чиновническо пренебрежение и безразличие. Отговорът на въпроса


кой носи отговорността за "обезглавените" дървета


бе кратък и формален: "Проектът е съгласуван със старши експерт "Озеленяване" преди издаване на строителното разрешение. След като проектното предложение е одобрено, при така извършеното рязане няма опасност да бъде съкратена продължителността на живота на дърветата."


За какво предупредиха специалистите - тук.
Как реагира местната администрация във Варна - тук.
За чиновническата последователност в унищожаването на дървета във Варна - тук.


Само година по-късно гледката по бул. "Съборни" свидетелства за точно обратното. Животът на дърветата е не само скъсен, но


за част от тях той вече дори е приключил.


Само на разстояние от 400 м мъртвите дървета вече са 4.

© Спас Спасов

Само на разстояние от 400 м мъртвите дървета вече са 4.


Тази практика продължава и през тази година в други централни райони на града, където по ирония на съвпаденията се извършват ремонти, финансирани по няколко различни програми на Европейския съюз.


Според информационната табела за ремонта на бул. "Съборни", извършен през миналата година, негов изпълнител е било дружеството "Хидрострой". По данни на общинската администрация във Варна обаче рязането на короните на дървета, част от които вече са мъртви, е извършва от едноличното дружество "Ландшафт".


Справка в Търговския регистър показа, че то е собственост на Веско Бисеров, който притежава еднолично или в съдружие 13 компании и участва в управлението на 15. Всички те имат пределно широк предмет на дейност - от търговия и спедиция, през търговия с компютри и управление на медии до строителство и селско стопанство. Но


нито една не е специализирана в поддръжката на зелени системи


в градска среда.


Така е и с "Ландшафт", която има за предмет на дейност "вътрешна и външна търговия, търговско представителство и посредничество, комисионни сделки, консултантски и други услуги".


Мъртво дърво на кръстовището на бул. "Съборни" и ул. "Антим I" във Варна само година след "подмладяването" му.

© Спас Спасов

Мъртво дърво на кръстовището на бул. "Съборни" и ул. "Антим I" във Варна само година след "подмладяването" му.


Обяснението защо въпреки доказаната вреда, която нанася, цялостното премахване на короните на дърветата продължава да се прилага, преди време за "Дневник" даде арбористът Димитър Захариев. Според него така дружествата, избрани от общините, вършат работата, за която са наети по-бързо, по-доходоносно.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK