Първи ден работа на моловете: клиенти на дистанция и ентусиазъм сред работещите

Първи ден работа на моловете: клиенти на дистанция и ентусиазъм сред работещите

© Велко АнгеловВ останалите празни в последните над два месеца молове днес има оживление. Първите клиенти - с маски и спазващи дистанция, вече разглеждат магазините и макар пред моловете да не се тълпят хора, е сравнително оживено за обедните часове на делничния 18 май, показа проверка на "Дневник" на място в три от големите търговски центрове.


Навсякъде са взети мерки за дистанцията между хората и редовното почистване, както и с вкарването на свеж външен въздух през климатичните инсталации. Различните молове имат и променено работно време, а немалка част от магазините в тях днес отвориха с намаления.


Фотогалерия: В мола за пръв път от над два месеца >


Особено оживление има сред продавачите, за които това е първият ден на работа след повече от 60 дни на стоене вкъщи и притеснения за бъдещето. Редуваме ту шлем, ту маска, защото едното стяга главата, а другото запарва лицето, но всъщност това няма значение, щом имаме работа, коментира един от работещите в столичен мол пред "Дневник". Продавачи споделят, че очакват по-голям наплив във вечерните часове, когато хората приключат работа, както и в следващите дни, когато се види какви са взетите мерки.
Софийският "Ринг мол" изглежда сравнително оживен за понеделник по обед. Паркингът е пълен, а из търговския център има немалко клиенти - основно на средна възраст, немалко са и родителите с деца. Молът посреща клиентите си с дезинфектанти с широко отворени врати (буквално, като една от мерките срещу коронавируса), с разделени потоци на входа и изхода и с дезинфекция на повърхностите на всеки час. Мерките за социална дистанция са дори в тоалетните, където всяка втора кабинка и всяка втора мивка не работят, за да се осигури по-голямо разстояние. Тук магазините работят и дори има един търговски обект с официално откриване днес.


Изискването за дистанция в "Ринг мол" е за 1.5 метра.

© Велко Ангелов

Изискването за дистанция в "Ринг мол" е за 1.5 метра.


Не работят детският кът, развлекателните зали и закритите части на ресторантите. Затворено е и киното, макар че вече има разрешение за работа, но при определени условия. Киносалоните и в другите молове днес остават затворени. От бранша още преди седмица коментираха, че част от изискванията на властите като максимално запълване на залите до 30% на практика ги поставят в ситуация, в която отварянето няма да носи печалби, и ще предпочетат да оставят вратите си затворени.


"Имайки предвид, че е понеделник - ден, който винаги е специфичен за търговските обекти, оценяваме доста добре ситуацията в първия ден", коментира пред "Дневник" Силвия Чапарова, маркетинг мениджър на "Ринг мол".


В изминалите два дни, откакто се разбра, че големите търговски центрове могат да отворят, служителите на мола са работили с пълна пара, за да създадат организацията, която да отговори на изискванията на здравните власти. На входовете има дезинфектанти и огромни стикери, които предупреждават за необходимата дистанция, носене на предпазни маски и др. правила. Входовете и изходите са отделени, в асансьорите има ограничения за пътуване на максимум 4 души, а площите като ръкохватки, пейки и копчета се дезинфекцират на всеки час.


В "Ринг мол" копчетата на асансьорите се дезинфекцират през час.

© Велко Ангелов

В "Ринг мол" копчетата на асансьорите се дезинфекцират през час.


"В тези два дни основно фокусирахме внимание върху поставяне на обозначителните знаци и стикерите, които бяхме подготвили предварително, следейки най-добрите практики в чужбина - например моловете в Австрия или Дубай, които вече отвориха. Постоянно сме информирани, за да можем да направим нещата, които се изискват от нас, и вече когато излезе самата заповед, действахме спрямо конкретните специфики", обяснява Силвия Чапарова.


Конкретният търговски център има друг плюс - наред с широките коридори и входове и изходи на всеки етаж, които улесняват да се създаде необходимата организация, тук има много открити площи. Така заведенията в мола са отворили още преди самия търговски - веднага след като властите разрешиха това, като за целта са им предоставени допълнителни площи на открито.


Не такава е картинката в други молове в София. В "Сердика център" например, където почти няма открити площи, всички заведения са затворени. Единственото кафене, което е с тераса там, вече не работи. В този мол има няколко търговски обекта, които не са успели да издържат на над двата месеца със затворени врати и вече не работят. Друга част от магазините пък са предпочели днес да не отварят. Като цяло обаче повечето търговски обекти работят. И тук е създадена организация за разделяне на потоците от хора, за спазване на дистанция и за дезинфекция на входовете, климатичната система вкарва въздух отвън и всички входове са отворени за допълнително проветрение.


Хаштагът #safeshopping е обичайна гледка в "Сердика център" и в другия мол от групата на Nepi Rockcastle "Парадайз център".


В "Парадайз център" търговските обекти работят и както навсякъде другаде, и тук изключение са закритите части на заведенията, развлекателните и детските зали, както и киното.


Молът посреща клиентите с еднопосочно движение, дезинфектанти на входовете и специално поставени електронни табла, които разясняват какви мерки следва да спазват хората.


Електронното табло на "Парадайз център"

© Велко Ангелов

Електронното табло на "Парадайз център"


Охрана има на всеки вход, като служителите упътват, а понякога и спират посетителите. Един от тях например - младеж с открито лице, не беше допуснат в обекта, тъй като нямаше задължителните за закритите обществени места предпазна маска или шал. И тук сред посетителите се забелязват много майки или бащи с малки деца, а в ранния следобед започват да идват и групи младежи, явно приключили с дистанционното си обучение за деня.


Като цяло и в трите мола, изглежда, изискванията не затрудняват посетителите. Хората са с маски, рядко има такива, поставили ги неправилно, спазват дистанция и не изглеждат затруднени да следват указаната посока на движение.


Стикери в и пред асансьорите в "Парадайз център" напомнят какви са правилата.

© Велко Ангелов

Стикери в и пред асансьорите в "Парадайз център" напомнят какви са правилата.


Магазините също са отговорили на изискванията, поставяйки стикери на определени отстояния пред касите. В част от тях продавачите са с шлемове, в друга - с маски. Някои от големите магазини са създали организация да не допускат повече от определен брой хора, като служители на входовете отбелязват влизащите и използват вътрешно електронно приложение. По уредбите на някои от тях периодично се напомня клиентите да спазват дистанция.


Към момента няма официално съобщение от различните търговски центрове за загубите им в повече от двата месеца, в които бяха затворени заради коронавируса.


"Не знаем дали има механизъм към момента, който да позволи да наваксаме загубите. Това, което като търговски център можем да направим, е да помогнем на нашите търговци да се промотират много добре, за да печелим вниманието на по-голяма част от посетителите", коментира Силвия Чапарова.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5957 Неутрално

  Издал съм заповед по гарнизона - ИГНОР за всички МОЛове до второ нареждане !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Ентусиазъм?!!!!!
  Едно от най-хубавите неща на тази карантина беше това, че моловете спряха да работят и по улиците хората бяха толкова малко, че не дразнеха както преди това и сега!
  Тъпи погледи.Миризми от некъпани и немити, дори млади хора, с явна ниска хигиена.Тихо и спокойно, без алоуууу и бате, които са най-честите възгласи, които чуваш навън.
  Днес една жена на поне 70 години си изхвърли салфетката на земята сякаш е най-нормалното нещо това, въпреки, че точно пред нея беше кофа за боклук!!!А ози ден един дядка си го извади и се изпика току до входа на блок, в който може и да живее, посред бял ден.
  Не, наистина ми липсва карантината!Да, аз продължавах да ходя на работа по това време, а повечето хора - не и някои си изгубиха работата, но тук говоря за това, че ми беше спестено постоянното показване на липсата на култура и възпитание от околните.
  Когато затворят окончателно моловете и салоните за красота и има повече посетители в библиотеки и читалища, тогава ще има шанс за нас, като нация!

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8567 Любопитно

  Не може вече българинът без МОЛове ............

  [email protected]
 4. 4 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 2021 Весело

  Ята хлапачки ще нападнат моловете. Най-доброто място за общуване.

  без подпис!
 5. 5 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 248 Разстроено

  Искахте втора вълна - на ви втора вълна...

 6. 6 Профил на pravets82
  pravets82
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#2] от "Капабланка":

  И аз си помислих същото вчера зад едно Ауди на сфетофара. Докато чакахме си отвори вратата и пусна една кутия от цигари на асфалта. Предполагам обича да му е чисто вътре в колата. Това, че смърди от пушека явно не му пречи...
  Та така.

  Когато гей жирафите заменят Снежанка е време да си стегнем куфарите!
 7. 7 Профил на Alexadner Adjan
  Alexadner Adjan
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Как ще пуснат Семейни Войни за 51 минути по Нова. С тез министри

 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  Издал съм заповед по гарнизона - ИГНОР за всички МОЛове до второ нареждане !!!
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Ми те са пълни с плесен, мухъл и всякакви бактерии по-вредни от короната! Това ,че гонят бездомниците и бездомните кучета , не значи ,че са добре дезинфектирани!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Кога ще позволята на децата да играят футбол , питам аз ???
  При два детски отбора , публиката сме родителите на децата - пряко сили 50 човека !
  А в МОЛ-а се натикват 1000 маймуни '' публика'' !

 10. 10 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 1466 Любопитно

  Нещо не разбирам...нали според форумните илитерати ни чакаше глад,хаос..недоимък!Даже дрогаря резидент се обади по темата...А то глей моловете пълни вече...
  Кой ги храни тия?Да питам по примера на един коминтерновец...
  Откъде пари?
  Иначе форумните мрънкачи продължават с нечленоразделната реч,оплюването и комунарската риторика....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 11. 11 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  До коментар [#10] от "Willy Messerschmitt":

  Това по моловете не са просто нормални хора, а кифли и техните домашни любимци, мъжете които харчат луди пари за нещо, което тя и без това дава на най добрия му приятел безплатно, но не му казвайте, че целия му смисъл се върти около настроението на принцесата..

  Някои плащат за някои неща, някои ги ползват без да плащат :D

 12. 12 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 807 Разстроено

  Колкото до ентусиазма,много скоро ще се изпари.Дано да не съм прав!

 13. 13 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  МОЛците се юрнаха като невидели... Тъй ми, то без елементарен МОЛ живее ли се? 😂

 14. 14 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Искахте втора вълна - на ви втора вълна...
  —цитат от коментар 5 на Драгомир Дончев


  от какво втора вълна?

  от какво е била първата?
  по телевизията се го вореше за някакъв митичен коронавирус които никои не го е виждал в живия свят.

  от това ли вълна да има?
  пак ли само по телевизията?

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8390 Неутрално

  Кантарджиев каза, след всяка проба да се дезинфекцират дрехите.

 16. 16 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 1466 Весело

  До коментар [#14] от "WWW":

  Абе затова ли вашият Путев се е скрил на 26 метра под земята?И на 9 .05.беше сам в радиус от 2.5 км,пред паметника с барберкюто.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 17. 17 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  МОЛ-овете отвориха. Сега вече може ли там да се плаща с биткойни? Два месеца копане, доста се събраха, къде да ги харчим?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 18. 18 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1915 Неутрално

  Не може вече българинът без МОЛове ............
  —цитат от коментар 3 на karabastun


  Не , не може ! Ако , че е БЕДЕН !

 19. 19 Профил на Freerider
  Freerider
  Рейтинг: 51 Неутрално

  Отвориха моловете, ура! Че нямаше къде да се отиде на един елементарен шопинг даже!

 20. 20 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#2] от "Капабланка":

  Не разбирам какво е толкова прекрасно да не можеш да си купиш нова дреха един-два пъти месечно. Дрехи втора употреба от битака ли да купувам?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK