Зрелостниците имат два дни да поискат явяване на трета матура

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката.

© Правителствена информационна пресслужба

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката.Завършващите гимназии имат два дни, в които могат да подадат заявления за явяване на трети държавен зрелостен изпит. Вчера се разбра, че заради коронавируса Софийският университет "Св. Климент Охридски" ще признава за прием за следващата учебна година оценките от матурите в 116 от общо 118 бакалавърски програми.
Подобен избор направиха и други висши училища, включително за някои от най-търсените специалности като "Право".


Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев съобщи, че по първоначална информация всички висши училища са избрали в "Право" да се приема с резултатите от държавните зрелостни изпити. Зрелостниците могат да подадат заявления за явяването на трети държавен зрелостен изпит до четвъртък (21 май), каза Вълчев на брифинг в Министерския съвет, посветен на отварянето на детските градини.


"В последните години държавните зрелостни изпити се утвърдиха като надеждна оценка, това е причината висшите училища да стъпят на тях, те дават добра диференциация между ученика, който е учил, и ученика, който частично е учил", е мнението на Вълчев. Той не очаква трудности в организацията на изпитите след 12 и 7 клас, включително по отношение на осигуряването на квестори.
Със заповед на здравния министър от 15 май е дадена възможност на училищата да възобновят частично занятия за неотложните уроци, които няма как да се проведат дистанционно, като практическите занимания, коментира днес Красимир Вълчев.


Някои студенти ще завършат с удължени срокове


Същият принцип е избран и за висшите училища за специалностите, които няма как да бъдат завършени дистанционно, каквито са медицинските.


"Ако се върнат студенти, респективно ученици, събирането трябва да е по възможност на малки групи или индивидуално в най-добрия случай и само по изключение, в най-крайните случаи, на по-големи групи", препоръча Вълчев. Всяко висше училище вече е разработило и приело собствени планове за приключване на учебната година и те трябва да са обявени на сайтовете, каза още министърът.


По отношение на чуждестранните студенти по "Медицина", които дори при възобновяване на обученията няма как да се върнат заради забраните за влизане в България, Вълчев допусна, че те ще завършат годината с удължени срокове.


"Най-вероятно няма да се стигне до връщане на такси, но ще се стигне до удължаване на учебната година. Ще могат да завършат годината, макар и със закъснение", каза министърът на въпрос на "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK