На живо

Коронавирусът в България: Ананиев разреши занимания по всички спортове (хронология)

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: Ананиев разреши занимания по всички спортове (хронология)

© Георги КожухаровНовите случаи са 33, заразените са 2292. Бюджетната комисия пусна проекта на ГЕРБ за ДДС.
Здравният министър разреши всички спортни занимания от петък, а от понеделник - и за децата. Отпадна и задължителната хоспитализация на хора над 60 години с коронавирус. От 15 юни започват чартърните полети към България от държави със сходна епидемична обстановка, оттогава ще се влиза свободно и в Гърция.


"Дневник" следи в реално време развитието на ситуацията в страната. За събитията от света можете да се информирате тук.
Министерството е против тотално тестване с PCR на всички, влизащи в болница

Министерството на здравеопазването не одобрява идеята за въвеждане на задължителен PCR тест при хоспитализация в лечебно заведение, съобщиха оттам. Считаме, че от медицинска гледна точка няма необходимост всеки постъпващ в болница пациент да бъде тестван с PCR тест за COVID-19, ако няма медицински показания за това, пишат експертите на министерството. Въвеждането на подобно изискване значително би затруднило навременния достъп на гражданите до медицински услуги и здравни грижи, предупреждават те. Приемът за диагностика и лечение се осъществява въз основа на здравословното състояние и свързаните с него индикации за болнично лечение и не трябва да бъде възпрепятстван от въвеждане на други предварителни условия, пише министерството.

В Турция няма риск от втора вълна на пандемията и се е подготвила от днес за подновяване на т.нар. здравен туризъм с 31 държави, заяви здравният министър Фахреттин Коджа, цитиран от "Ройтерс". Миналата седмица министерството му съобщи за правилата, предвиждащи допускане и на не повече от двама души от чужбина, които да се грижат за пациент.


Повече по темата - тук.

"Демократична България" иска оставката на министъра на финансите Владислав Горанов и закриването на временната комисия за контрол на средствата, изразходвани в кризата, за чийто председател преди седмица с подкрепата на ГЕРБ беше избран депутатът от ДПС Йордан Цонев.


Повече подробности - тук.

Намалението на ДДС върху ресторантьорските и кетъринг услугите ще намали приходите в бюджета със 150 млн. лв. годишно. Това изчисли Министерството на финансите в становище, внесено в Народното събрание.


Властта реши да компенсира този бизнес, затворен принудително заради коронавируса, с диференцирана ставка от 9% вместо 20% и така да я изравни с ДДС при услугите за настаняване. Идеята обаче повлече и други искания за намаляване на облагането с ДДС - на книгите, лекарствата, храните и т.н.


С решенията на бюджетната комисия можете да се информирате тук.

Разрешени са всички спортове

Колективните спортни занимания на закрито, без състезателен характер и без публика се разрешават от петък (22 май), а от понеделник с такива могат да се занимават и децата, както закрито, така и на открито. Това става с поредната заповед на здравния министър Кирил Ананиев. Разрешени са и индивидуалните спортни занимания на закрито и на открито, но те също трябва да са без състезателен характер и без публика.


Със заповедта от днес се разрешава провеждането на обучение на кандидатите за водачи на моторни превозни средства за оказване на първа долекарска помощ и провеждането на курсове за обучение и квалификация на водни спасители. Повече - тук.

МВР с фокус върху маските и дистанцията

С разхлабването на мерките нашият фокус е спазване на изискванията за социална дистанция и носене на маски, каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на изслушване в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, съобщи "Фокус". Според него налагането на глоби не е самоцел, но това помага на общата превенция. Министърът уточни, че към момента под карантина са около 20 хил. души. Младен Маринов допълни, че се работи и по противодействие на престъпната дейност, за да не се стигне до ескалация.


Коронавирусът в България: Ананиев разреши занимания по всички спортове (хронология)

© Юлия Лазарова

Общо 1231 чужденци са получили право да работят в България от 13 март, когато бе въведено извънредното положение заради коронавируса, до 15 май. Това съобщава министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в писмен отговор на депутатски въпрос. От тях 332-ма са сезонни работници.


Още по темата вижте тук.

Общините нямали нужда от допълнителна помощ

Общините са получили всички дължими трансфери към края на април и от данните за приходите и разходите им към момента не се вижда да имат нужда от допълнителна подкрепа, заради кризата, предизвикана от епидемията от коронавирус. Това се разбира от писмен отговор на министъра на финансите Владислав Горанов на въпрос на депутат. Той изрежда редица промени в Закона за здравето, които са били от полза на общините.
Подробности тук

Бонуси по 1000 лв. за работа на първа линия в борбата коронавируса за април са получили 6496 работещи в различни структури на здравната система, се разбира от отговор на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев на парламентарно питане от депутата от БСП Христо Проданов. Става въпрос за 3820 лекари, сестри и друг персонал в болниците, 708 служители от Регионалните здравни инспекции (РЗИ), 1940 от центровете за спешна помощ, 28 от Националния център по заразни и паразитни болести.


За премии на работещите на първа линия общо за април са платени 9 254 926 лв. През март същите бонуса са получили 2952 души по-малко. Парите идват от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", в която за целта са заделени 60 млн. лева до края на годината. Здравното министерство има сключени договори с 64 болници в страната, които да диагностицират и лекуват пациенти с коронавирус. Броят им обаче предстои да бъде намален.

Доучване през лятото за част от децата

С приетите от кабинета днес промени в Наредбата за приобщаващото образование, което включва допълнителна работа с деца с изявени дарби или със специални образователни потребности, през лятото за 40 астрономически часа в допълнително обучение ще бъдат включени и ученици, които по време на извънредното положение не са участвали в електронното обучение или частично са се обучавали с учебни материали на хартия.


Още по темата тук

Слаб интерес към безлихвените заеми

Одобрените безлихвени кредити до момента са 2586, а 2703 са в процес на обработване, съобщиха от Българската банка за развитие. Това е една от антикризисните мерки в подкрепа на физически лица. Общата стойност на кредитите е почти 11 млн лева. Средната стойност на един заем е 4200 лв, при положение, че максималният размер е до 4500 лева. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. По заемите не се дължат такси, комисиони и неустойки.

Хелзинският комитет оспорва ограниченията за протести

Българският хелзинкски комитет (БХК) оспорва пред Върховния административен съд заповедта, въвеждаща като временна противоепидемична мярка при обявена извънредна епидемична обстановка забрана за провеждане на "всякакви организирани събирания на групи над 10 (десет) лица, с изключение на [някои спортни мероприятия]". Заповедта, публикувана и в сила от 14 май, е част от сега действащия пакет противоепидемични мерки, приети от правителството след края на обявеното от Народното събрание извънредно положение във връзка с пандемията на COVID-19.


Коронавирусът в България: Ананиев разреши занимания по всички спортове (хронология)

© Велко Ангелов


Освен отмяната на спорната разпоредба в заповедта на министъра, БХК иска от съда да спре и предварителното ѝ изпълнение, т.е. действието на тази разпоредба от заповедта да бъде преустановено, докато съдът не се произнесе по същество по спора.

Под 3% от изследваните в Банско имат антитела

От 2010 изследвани в град Банско антитела са открити в 112 души, което е 2.57% от общия брой, каза кметът на общината Иван Кадев, цитиран от радио "Фокус" – Пирин. Обикновено те за знак, че носещият ги е преболедувал COVID-19. Освен града са изследвани град Добринище и съставните села в района на Места. В цялата община общият брой на изследваните е 2250, от които 115 са с антитела или 5.11%. В самото начало на извънредното положение на 13 март Банско беше поставено под карантина за две седмици, заради много случаи на заболели в хотелите. Тя беше отменена на 31 март.

Близо 70 млн. лв. евросредства в помощ на бизнеса

Почти 70 млн. лв от Оперативна програма "Околна среда 2014 - 2020 г," (ОПОС), съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), Кохезионния фонд (КФ) на Европейския съюз и държавния бюджет се пренасочват към оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност 2014-2020 г.", реши правителството. Парите ще се използват за подкрепа на на малкия и среден бизнес за минимизиране на отрицателните последици от разпространението на коронавируса.

При обявена извънредна епидемична обстановка, индивидуалната оценка на потребностите на хората с увреждания от лична помощ ще продължи да се прави от социалните работници по телефона или по електронната поща. Това предвиждат допълнения в Правилника за прилагане на Закона за хората с увреждания, които бяха одобрени от правителството. Посещенията на социални работници в домовете на хора с увреждания за изготвяне на индивидуална оценка бяха прекратени по време на извънредното положение с цел ограничаване на контактите и предпазване от заразяване с коронавирус. По този начин ще се гарантира изпълнението на противоепидемичните мерки за ограничаване на заразата сред гражданите и ще се гарантира тяхната безопасност. Същевременно няма да прекъснат дейностите по административните процедури, за да може хората с увреждания да получат необходимата им асистентска подкрепа.

Задължителната хоспитализация на възрастни отпадна

Заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, според която задължително се настаняват в болница хората над 60 години и тези с хронични заболявания, ако са заразени с коронавирус, независимо от състоянието им беше променена. Това става в деня, в който Върховният административен съд получи жалба от четирима адвокати срещу нея. Изменената заповед вече казва, че болничното лечение е по преценка на лекар и е "в зависимост от клиничното протичане на заболяването".


Подробности тук

В края на дистанционното обучение още 157 деца от Центрове за настаняване от семеен тип ще получат таблети и ще започнат обучение в дигитална среда, благодарение на дарени лични средства от учени от Българската академия на науките. С 35 хил. лева ще бъдат закупени устройства за деца от областите Видин, Враца и Монтана, съобщи социалното министерство.


В средата на април бяха раздадени 107 таблета, предоставени от частен дарител на Агенцията за социално подпомагане. Устройства тогава получиха деца от социални услуги в Кюстендил, Ловеч, Севлиево, Габрово, Дупница, Луковит, Смолян и с. Павелско.

"Заявяването на трети държавен зрелостен изпит е по-щадящият вариант, защото ако не се справят на тази матура, със сигурност ще си вземат средното образование с първия и втория изпит", коментира пред БНТ зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. Вчера се разбра, че завършващите 12 клас могат да заявят явяване на третата матура до утре (21 май), след като много университети обявиха, че ще приемат студенти за много специалности само с резултатите от тези матурите. Ако зрелостниците не се справят успешно с матурата по желание, това няма да се отрази на успеха им от дипломата за средно образование, посочи тя.


Въпросите за изпитите вече са готови, текат последни проверки и оценки, осигурени са достатъчно квестори и те ще получат по 80 лева допълнително стимулиране за участието им в процеса. Михайлова даде добра оценка на дистанционното обучение. "Справи се българският учител, справи се българският директор, помагаха родители. Връзката между родители и учители, за която от години работим, тя сега се случи", коментира зам.-министърът.

Градините и яслите в София отварят на 26 май

Детските градини и ясли в София ще отворят врати на 26 май, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова в профила си във "Фейсбук". Това е първият работен ден след почивните дни за Деня на българската просвета и култура. Ще се извършва ежедневна дезинфекция на детските площадки, а 4 пъти на ден ще се прави дезинфекция на помещенията в градините и яслите.


Всяка сутрин здравословното състояние на децата ще се проверява от медицинския персонал на детската градина, като тези с висока температура и грипоподобни симптоми ще бъдат връщани вкъщи до пълното им възстановяване. Предвижда се увеличаване на времето за провеждане на занимания навън при хубаво време. При игрите навън ще се следи заедно да играят само деца от една група. Посещенията на родители вътре в помещенията ще остане забранено. До 26 май всички дворове на детски градини трябва да бъдат окосени и обработени против кърлежи, пише още Фандъкова.

Според проучване доц. Мангъров има 49% одобрение

Делът на хората, които приемат, че епидемията от коронавирус е едно от най-страшните неща, сполетявали човечеството намалява, като техният дял сега е 17%, докато през март и април е бил 22-24%, сочат данните от проучване на "Галъп". То е проведено между 15 и 18 май сред национална извадка (800 ефективни интервюта) за населението на възраст над 18 години.


Плавно спада и делът на хората, които приемат, че коронавирусът е опасен, но все пак е само силен грип и се задържа около 60%. Делът на онези, които смятат, че това не е сериозна опасност и е преди всичко шумотевица, спира ръста си и остава да се колебае около 20%.


61% от анкетираните намират мерките на властта срещу коронавируса за достатъчни, 29% - за прекалени и 9% - за недостатъчни. 75 на сто от респондентите вярват, че решението за въвеждане на извънредно положение в страната е било необходимо. Малко над една пета от запитаните го намират за ненужно. Останалите не могат да преценят.


Тревогата за доходите остава на нивата, регистрирани в последните седмици. 45% от българите сега споделят, че доходите им са намалели в резултат на кризата. Запазва се и делът на българите, които споделят, че са загубили работното си място заради кризата – 10% сега. Този дял беше същият преди две седмици. А преди два месеца започна от 3%.

1400 дружества са получили от Национална агенция за приходите разрешения за неотложни плащания в периода на извънредното положение. Чрез този механизъм на фирми, които са затруднени да обслужват задълженията си към бюджета и имат наложен от НАП запор на банкови сметки, се разрешава с част от постъпленията по тях да извършват неотложни плащания като заплати на персонала, плащания към доставчици и други подобни, а друга част отиват за погасяване на данъци и осигурителни вноски.


От 21 май се възобновяват спрените по време на извънредното положение изпълнителни производства по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, включително провеждането на публични търгове, както и образуването на нови изпълнителни дела, напомнят от приходната агенция.

Чартърите към България тръгват на 15 юни

От 15 юни е предвидено да започнат чартърните полети към България от държави със сходна епидемична обстановка. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред "Нова телевизия". Тя уточни, че датата може да бъде променена с по-късна такава, ако се увеличат броят на заразените с коронавирус.


Ангелкова посочи и част от страните, които, по думите ѝ, са със сходна епидемична обстановка. Това са Германия, Австрия, Скандинавските страни, Полша, Чехия и Франция. С тях вече са проведени разговори за пристигането на туристи в България.


Още по темата тук

Ананиев: Отварянето на градините е своевременно

Здравният министър Кирил Ананиев определи пред БНТ вчерашното решение за отварянето на детските градини и ясли като своевременна мярка. По думите му има разписани ясни правила за дистанция между отделните групи, между персонала и децата, както и между персонала и родителите. Министърът смята, че тези мерки са достатъчни, за да не се стигне до разпространение на коронавирус в тези институции.


Кирил Ананиев уточни, че националният щаб за борба със заразата ще съществува най-рано до края на извънредната епидемична обстановка. Той уточни, че премиерът Бойко Борисов ще реши кога да го разпусне, тъй като той го е създал.

Падна блокадата на квартала в Ямбол

От тази нощ паднаха ограниченията в ямболския квартал "Райна Княгиня", съобщи БНТ. В района полицейското присъствие остава засилено. Заповедта за падане на ограниченията беше издадена снощи, след като от началото на месеца движението в квартала беше ограничено заради зачестилите случаи на заболели.

В Гърция ще се влиза свободно от 15 юни

Пътуванията до Гърция с туристическа цел, без да има нужда от карантина при влизане и връщане от страната, ще се разрешат от 15 юни, а за Сърбия още от 1 юни, каза днес министърът на транспорта Росен Желязков. Влизането в страните ще става след попълване на декларация.
Подробности тук


Коронавирусът в България: Ананиев разреши занимания по всички спортове (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

Четирима починали, сред които и мъж на 36 години

Починалите заразени с коронавирус през последното денонощие са четирима. Най-младият сред тях е на 36 години, а най-възрастният на 92 години. Общият брой на починалите е 116, съобщиха от Националния оперативен щаб.


Мъжът на 36 години е починал в болницата в Ямбол, като е имал декомпенсиран диабет. Мъж на 53 години е починал в болницата в Търговище, като той не е имал придружаващи заболявания.


Коронавирусът в България: Ананиев разреши занимания по всички спортове (хронология)

© Велко Ангелов


Последните двама починали са от домове за възрастни хора - жена на 92 години от дома в Кула и мъж на 71 години от дома в Гара Орешец. И двамата са имали съпътстващи заболявания.


Новите случаи са 33 при изследвани 1432 проби. До момента тестваните са 68 243, а заразените са 2292. В болница са 285 души, като 33 са на интензивно решение.


Излекуваните са 38.


Брифингът на щаба:


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 80 Неутрално

  Бавният темп на заразените в България хора с този смъртоносен вирус и малкото починали(за сега) , се дължи само и единствено на факта, че българското правителство и всички институции , свързани с борбата срещу коронавируса предприеха навременни, бързи и адекватни мерки!

  България е пример за това в цяла Европа и света !

  Българи, бъдете десциплинирани !

 2. 2 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1285 Весело

  До коментар [#1] от "sbaleev":

  Амин!
  Горди и благодарни сме, че ни управлява Бойко, нашия Бащица!
  Да живей!

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 3. 3 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3986 Неутрално

  " Бавният темп на заразените в България хора с този смъртоносен вирус и малкото починали(за сега) , се дължи само и единствено на факта, че българското правителство и всички институции , свързани с борбата срещу коронавируса предприеха навременни, бързи и адекватни мерки!

  България е пример за това в цяла Европа и света !

  Българи, бъдете десциплинирани !"

  За съжаление, вече и моловете отварят врати, така че пилците ще се брят наесен, като гледам ! Дано да избегнем евентуална втора вълна !

 4. 4 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Ако тия мерки и се спазваха, можеше и да се съгласим :)

  Не цъкам плюсове и минуси.
 5. 5 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  Не е ли редно да е извършена аутопсия за човека, починал на 53 г.? За да е установена причината за смъртта.

 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4020 Неутрално

  Може ли здравен министър, пак питам аз, да говори за "живачни термометри", с които да се измерва температурата на децата в детските градини, след като същите са забранени за употреба в България от април 2009, а в ЕС от 2007?! И може ли "мисирките" които стояха срещу него, доста от тях с малки деца, да мълчат?! И сега майки тръгнали да търсят пак живачни термометри, пак обяснения, ама било вярно, ама било невярно, пак загуба на време и т.н...
  Неграмотна история!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 7. 7 Профил на Модераторът е нацист и гербаджия
  Модераторът е нацист и гербаджия
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Бавният темп на заразените в България хора с този смъртоносен вирус и малкото починали(за сега) , се дължи само и единствено на факта, че българското правителство и всички институции , свързани с борбата срещу коронавируса предприеха навременни, бързи и адекватни мерки!България е пример за това в цяла Европа и света !Българи, бъдете десциплинирани !
  —цитат от коментар 1 на sbaleev


  Забрави да сложиш едно "Слава на БКП" най-отдолу.

  Бавният темп се дължи предимно на късмет и случайност, че в България нямаше много заразени когато Боко го инструктираха от ЕС. Неслучайно никой не търси опит от България, докато Боко постоянно ходи да проси съвети от други лидери.

 8. 8 Профил на Котаракът в чизми
  Котаракът в чизми
  Рейтинг: 136 Любопитно

  До коментар [#1] от "sbaleev":

  Ти май си закусвал весели гъби? М/у впрочем по колко върви такъв коментар?

  Законите са като наденичките. По-добре да не виждаш как се правят. /Ото фон Бисмарк/
 9. 9 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Днес си направи труда и отворих:
  https://www.ecdc.europa.eu/en/seasonal-influenza/prevention-and-control/seasonal-influenza-vaccines

  Намерих графика според която 80% от възрастните хора в Англия и над 60% от същата група в Испания и Италия ИМАТ ВАКСИНА СРЕЩУ СЕЗОНЕН ГРИП! Всички страни назад в опашката на поразени от Ковид-19 НЯМАТ! В България тези ваксини не са масови, защото са скъпи. Това е и добавете БЦЖ и не ме занимавайте повече с този китайски водевил!

 10. 10 Профил на Модераторът е нацист и гербаджия
  Модераторът е нацист и гербаджия
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "sbaleev":Ти май си закусвал весели гъби? М/у впрочем по колко върви такъв коментар?
  —цитат от коментар 8 на Котаракът в чизми


  Това е новото активно мероприятие на гербавите. Всеки, от Мутафчийски, през министри и депутати, до най-последния форумен трол е натоварен да повтаря как главната заслуга е на правителството. А какво са направили точно дето не са го направили другаде? Точно така - нищо.

 11. 11 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 891 Неутрално

  "Няма по- зло, по жестоко животно от човека! Човек за човека е вълк!" - Шопенхауер. Днес звученето в този дух е различно: "Няма по- глупаво, алчно и безразсъдно животно от човека. Човек за човека е коронавирус. Всички го знаят, но се правят, че не го забелязват"

 12. 12 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 532 Любопитно

  До коментар [#3] от "samoedin":

  " За съжаление, вече и моловете отварят врати, така че пилците ще се брят наесен, като гледам ! Дано да избегнем евентуална втора вълна !
  —цитат от коментар 3 на samoedin


  Вие какво работите, че толково Ви пречи, че хората се връщат на работа?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 13. 13 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4717 Неутрално

  Шопенхауер ми беше любим философ, докато прочетох, че след 70 годишна възраст хората умирали спокойно, без болка, просто заспиват. В нашето семейство повечето възрастни починаха след 80-год.възраст, дори на 102, всички умират от болест, свързана с болка, поне две седмици, след като мозъкът започва да се разгражда и са на легло. А човекът е вълк, любимата марксистка теза за капитализма. Човекът е такъв, какъвто го създаде наследствеността и семейната среда и това се проявява при екстремни ситуации, едни проявява човечност, а други затъпена жестокост, особено при война.

 14. 14 Профил на so
  so
  Рейтинг: 399 Любопитно

  [quote#10:"Модераторът е нацист и гербаджия"] А какво са направили точно дето не са го направили другаде? Точно така - нищо./quote]

  Глупости, изкъртиха пейките в някакъв парк...

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  До коментар [#10] от "Модераторът е нацист и гербаджия":

  Как какво да направили. Не спряха икономиката. Къде го направиха това?!
  Нещо не си добре днес. И понеже не си в България сигурно си мислиш, че е като където си.

 17. 17 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4717 Неутрално

  До коментар [#15] от "hnl38655272":

  Дай някаква свежа мисъл.

 18. 18 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  До коментар [#6] от "hamiltonf":

  опасни са наистина, но вие истерясвате сякаш ще им мерят температурата с нагорещено желязо.

  като бяхме малки други термометри освен живачните нямаше, а ей на - оцелЕхме нЕкакси.

  че е глупаво и опасно - така е, евтините инфрачервени термометри са няколко лева, а отгоре на всичко и са безконтактни.

 19. 19 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 920 Гневно

  "Благодаря ти, Бойко", на теб преди Господа благодаря.
  #мутра

 20. 20 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  До коментар [#9] от "Tod":

  Скъпи, скъпи, точно 8-10лв е една ваксина за грип. И не са масови в България поради нашенската простотия и липса на елементарна здравна култура. И то не случайно България имаме към 1500 случая на умрели от пневмония на година (данни на НСИ, на сайта им). А причината за многото по-малко починали от корона е доста по-прозаична, средната преживяемост в България е 71 години а 80% от починалите в Италия са над 70 години. И допълнително, поради мерките не се стигна до масово заразяване както там а само до тежки случаи на хора със сериозни болести. Знаете ли колко трябва да е запуснат един 36 годишен мъж за да има тежък диабет и да умре от корона ?!?

 21. 21 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Може ли здравен министър, пак питам аз, да говори за "живачни термометри", с които да се измерва температурата на децата в детските градини, след като същите са забранени за употреба в България от април 2009, а в ЕС от 2007?! И може ли "мисирките" които стояха срещу него, доста от тях с малки деца, да мълчат?! И сега майки тръгнали да търсят пак живачни термометри, пак обяснения, ама било вярно, ама било невярно, пак загуба на време и т.н...Неграмотна история!
  —цитат от коментар 6 на hamiltonf


  Може, защото министърът разбира от медицина точно толкова колкото и аз.

 22. 22 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#20] от "m17":

  До колкото знам.. някои се раждат с диабет. Също има мнения на италиански доктори за въпросните ваксини и вредата от тях. Това е бизнес, който не се доказа във времето. И самата взаимовръзка е доста сериозна. От доста време в научните среди се знаеше-да, можем да крепим хората до 90 и нагоре години, НО КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ НЕ. Това е за западния свят. Има вирус, има много вируси, ама такъв манекен като КОВИД-19 не се сещам да има в последните 100 години.

 23. 23 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4020 Неутрално

  До коментар [#18] от "хм":

  Никой не изфирясва, и отделно и да искат, няма откъде да ги закупят, освен ако не почнат да ровят по семейните шкафове за някой все още оцелял.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 24. 24 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2628 Неутрално

  До коментар [#9] от "Tod":
  Тия антгрипни ваксини успяха и у нас да ги закачат за НЗОК миналата година и станаха "безплатни" за възрастните над 65г у нас, но поради известни на всички специфики по нашите земи когато иде реч за нещо "безплатно" голямо количество от тях просто бяха откраднати и не стигнаха до възрастните. Есента доста хора се оплакваха по медиите, че имали право на безплатна ваксина, ама джипито му казвало, че нямало и не стигали за всички.
  Та, така бая народ бяха "спасени".
  Иначе според европейските данни само Италия и Англия са ползвали миналия сезон една фирма (френска) за антигрипните ваксини, докато в другите държави са ползвали други доставчици.
  Не бива да се бърза със заключението, че ваксината е причинила по-висока смъртност директно.
  Възможен е и обратния ефект: Ваксината е значително по-ефективна и наистина предпазва хората, като им дава шанс с тежки придружаващи заболявания да преживеят грипния сезон с няколко месеца от известните щамове, но новия който не се покрива от ваксината ги покосява и от там идва по-високата смъртност март-април.
  От данните в последните години се вижда, че в Европа общата смъртност пада значително , продължителността на живота се увеличава също. Възможно е това да се дължи и на по-широкото ползване на антигрипните ваксини, даващи възможност на тежко болните да преживеят още няколко години повече с болежките си.

 25. 25 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2571 Неутрално

  Може ли здравен министър, пак питам аз, да говори за "живачни термометри", с които да се измерва температурата на децата в детските градини, след като същите са забранени за употреба в България от април 2009, а в ЕС от 2007?
  —цитат от коментар 6 на hamiltonf


  В аптеките се предлагат термометри със сплав от галий, индий и калай и по традиция се наричат живачни. Грешката на министъра не е грешка, а използване на наложил се термин.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 26. 26 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "Пътуванията до Гърция с туристическа цел, без да има нужда от карантина при влизане и връщане от страната, ще се разрешат от 15 юни, а за Сърбия още от 1 юни, каза днес министърът на транспорта Росен Желязков."

  Ситуацията с коронавируса в Сърбия е доста по зле от колкото в Гърция /и България/. И е спорно , доколко е под контрол. Там са отчетени около 5 пъти повече заразени и все още възникват почти по стотина случаи дневно. В Гърция са значително по-малко. И въпреки това Боко и мафиотите отварят първо границата със Сърбия и пускат там туристи , с немалка вероятност да се заразят и пренесат допълнително вирусът в България. Все едно е жизнено важно, пияндурите от Западна България да маат ущипаци и крушова по кръчмите в Пиротско и Нишко, и да лепят евраци по циците на сръбските гювендии, кълчещи се на циганско-сръбските ритми. Горе-долу с това се изчерпва туризмът в Сърбия. Да не говорим , че Сърбия не е в Европейския съюз, за разлика от Гърция, със сърболята има сериозни политически /и цивилизационни/ различия и проблеми и не бива да считаме, че те са ни приятели. И въпреки това границата с тях се отваря половин месец по-рано , отколкото с Гърция.
  Няма разумни мотиви за подобно поведение. Едонственото, за което се сещам, не че е разумен мотив , а просто обяснение, е познатия на всички ни афинитет на Баце към сръбските певачки /и към путинските приятели/.
  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/serbia/
  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/greece/

 27. 27 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "Пътуванията до Гърция с туристическа цел, без да има нужда от карантина при влизане и връщане от страната, ще се разрешат от 15 юни, а за Сърбия още от 1 юни, каза днес министърът на транспорта Росен Желязков."

  Ситуацията с коронавируса в Сърбия е доста по зле от колкото в Гърция /и България/. И е спорно , доколко е под контрол. Там са отчетени около 5 пъти повече заразени и все още възникват почти по стотина случаи дневно. В Гърция са значително по-малко. И въпреки това Боко и мафиотите отварят първо границата със Сърбия и пускат там туристи , с немалка вероятност да се заразят и пренесат допълнително вирусът в България. Все едно е жизнено важно, пияндурите от Западна България да маат ущипаци и крушова по кръчмите в Пиротско и Нишко, и да лепят евраци по циците на сръбските гювендии, кълчещи се на циганско-сръбските ритми. Горе-долу с това се изчерпва туризмът в Сърбия. Да не говорим , че Сърбия не е в Европейския съюз, за разлика от Гърция, със сърболята има сериозни политически /и цивилизационни/ различия и проблеми и не бива да считаме, че те са ни приятели. И въпреки това границата с тях се отваря половин месец по-рано , отколкото с Гърция.
  Няма разумни мотиви за подобно поведение. Едонственото, за което се сещам, не че е разумен мотив , а просто обяснение, е познатия на всички ни афинитет на Баце към сръбските певачки /и към путинските приятели/.
  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/serbia/
  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/greece/

 28. 28 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  Тази надпревара кой ще излъже повече туристи изобщо не е здравословна.
  Да не настане време да съжаляваме заради това бързане?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 29. 29 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4717 Неутрално

  До коментар [#26] от "zaki":

  През Сърбия е пътят за Европа.

 30. 30 Профил на Модераторът е нацист и гербаджия
  Модераторът е нацист и гербаджия
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Как какво да направили. Не спряха икономиката.
  —цитат от коментар 16 на Да вярваме на истината


  Май само Италия и Испания си спряха икономиката. Ясно защо. Ти откъде черпиш данни? А, да, сетих се: от въздуха и официалната ГЕРБ пропаганда.

 31. 31 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  80% от възрастните хора в Англия и над 60% от същата група в Испания и Италия ИМАТ ВАКСИНА СРЕЩУ СЕЗОНЕН ГРИП! Всички страни назад в опашката на поразени от Ковид-19 НЯМАТ!
  —цитат от коментар 9 на Tod


  Афърматив

  В България само 2% имат такава ваксина
  https://dariknews.bg/novini/bylgariia/nishtozhen-procent-bylgari-nad-65-g.-se-vaksinirat-sreshtu-grip-spored-evrostat-2137186

  Това обяснява и защо най - големият леш е в старчески домове. Уморили са ги с ваксини. Даже и учЕните признават тая възможност - по пример от полиомиелита:
  "A potential, but rare, adverse effect of the OPV is its known ability to recombine to a form that may cause neurological infection and cause paralysis.[23] This genetic reversal of the pathogen to a virulent form takes a considerable time (at least 12 months) and does not affect the person who was originally vaccinated"
  https://en.wikipedia.org/wiki/Polio_vaccine

  Напълно възможно е в резултат от миналогодишната или тазгодишна ваксинация старците да са се превърнали в развъдник на вируси и се разболели масово. А историята с китайския прилеп е измислена за заблуда на противника.

 32. 32 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2571 Неутрално

  Да не говорим , че Сърбия не е в Европейския съюз, за разлика от Гърция, със сърболята има сериозни политически /и цивилизационни/ различия и проблеми и не бива да считаме, че те са ни приятели.
  —цитат от коментар 26 на zaki


  Бойко Борисов е подведен от византииците, които се опитват да вкарат сърбите във всеки формат. От 140 години знаем какво мотивира договореностите между гърци сърби.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 33. 33 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Днес си направи труда и отворих:https://www.ecdc.europa.eu/en/seasonal-influenza/prevention-and-control/seasonal-influenza-vaccines Намерих графика според която 80% от възрастните хора в Англия и над 60% от същата група в Испания и Италия ИМАТ ВАКСИНА СРЕЩУ СЕЗОНЕН ГРИП! Всички страни назад в опашката на поразени от Ковид-19 НЯМАТ! В България тези ваксини не са масови, защото са скъпи. Това е и добавете БЦЖ и не ме занимавайте повече с този китайски водевил!
  —цитат от коментар 9 на Tod


  А в Германия какъв е процента на ваксинираните ?
  А в Швейцария, Австрия, Дания , Норвегия?
  Хайде да не правим изводи от сорта всички които са яли краставици през 1900 са починали, значи краставиците са смъртоносни.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#10] от "Модераторът е нацист и гербаджия":

  Не бе дънер, просто ни кефи да те дразним! Правим го без пари. Твоят дискомфорт е достатъчна награда. Остани със здраве.

 36. 36 Профил на rw
  rw
  Рейтинг: 438 Неутрално

  [quote#30:"Модераторът е нацист и гербаджия"][/quote]
  Май само Италия и Испания си спряха икономиката. Ясно защо. Ти откъде черпиш данни? А, да, сетих се: от въздуха и официалната ГЕРБ пропаганда.

  Ето линк. Начинът по който се коментираха мерките у нас си е чиста дефиниция за тролене. Два месеца се изписаха всякакви дивотии за как сме станали затворници, в другите държави колко е свободно и т.н. Никой не направи едва таблица за сравнение как е у нас и как в Европа (първи калинките на боко трябваше да го направят, за да си защитят действията). За опозицията ясно - важно е да победи мангъровщината. Единствено в Капитал направиха някакво сравнение и то за да покажат, че каквото и да говори щабът вървим по шведския модел.

  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/covid/2020/04/30/4061028_da_izliza/

 37. 37 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  То не останало време, съвсем мъничко :-)

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Модераторът обича Бойко и Гешев
  Модераторът обича Бойко и Гешев
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#36] от "rw":

  Добре, поправям се: значи не са само Италия и Испания, а също така Германия, Франция и Гърция. С изключение на Гърция, другите държави бяха ударени доста по-жестоко. За другите не знаем.

  Плюс тва в тая графика има поне една неточност - в България също беше забранено пътуването между градовете. Така че, не се знае на какъв етап е правена и колко други неточности има.

 40. 40 Профил на Lord Elrond
  Lord Elrond
  Рейтинг: 345 Неутрално

  Съгласен съм, че карантината не е приятно нещо и има странични ефекти - за справка Радев, човека реши, че иска да е галактически предводител и при него нямало да има корупция...как ли ще го направи? Но все пак като пророк на Кремъл, а Кремъл е обетованата земя, там НЯМА корупция, всички олигархични кръгове около Путин в никакъв случай не са корумпурани.

  Но истината е, че мерките трябва да ги спазват самите хора, ние не сме достигнали да се мислим като народ, това нещо ни го изкорениха след 9 септември, и сега трябва да се научим да сме дисциплинирани, да мислим като едно.

  Колкото до правителството/ствата хората НЕ искат да разберат простото нещо, което и правителство да дойде, и най перфектното, резултата ще е след години...няма някой да дойде, да щракне и ето форумния мързел ще намери работата на живота си. Е не става така, време е да погледнем нещата реално. Колкото от политиците, толкова и от нас зависи благоденствието.

  Но докато си мислиш, че от изток, запад, север, юг някой трябва да дойде и да ти оправи проблемите, то ти живееш в делюзии подобни на тези, в които живее нашия президент.

 41. 41 Профил на Модераторът обича Бойко и Гешев
  Модераторът обича Бойко и Гешев
  Рейтинг: Неутрално

  Съгласен съм, че карантината не е приятно нещо и има странични ефекти - за справка Радев, човека реши, че иска да е галактически предводител и при него нямало да има корупция...как ли ще го направи?
  —цитат от коментар 40 на Lord Elrond


  Все пак, нека се отчита, че това хиперболистично изказване дойде след отвратително долното, по Борисовски, твърдение на премиера, че ако бил Радев, щели да умрат много хора. Колкото и да се оля Радев в политикантстването покрай кризата, подобни гнусни спекулации не е правил. Борисов минава всякакви граници в обидите и арогантността, или защото е изнервен, или защото се чувства като някакъв спасител, на когото му е позволено всичко.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 1094 Весело

  Утре ще изгрее Слънцето и герберстките трольове ще квичат радостно, че това е благоарение на 'мерките на правителството' !
  ----

 44. 44 Профил на Georgi Shukarev
  Georgi Shukarev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#26] от "zaki":

  И защо нищо не казват нищо за границата с Македония, най-близката, братска държава, а говорят само за нейните душмани?!

 45. 45 Профил на rw
  rw
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#36] от "rw":Добре, поправям се: значи не са само Италия и Испания, а също така Германия, Франция и Гърция. С изключение на Гърция, другите държави бяха ударени доста по-жестоко. За другите не знаем. Плюс тва в тая графика има поне една неточност - в България също беше забранено пътуването между градовете. Така че, не се знае на какъв етап е правена и колко други неточности има.
  —цитат от коментар 39 на Модераторът обича Бойко и Гешев


  Твой пост #30 - Май само Италия и Испания си спряха икономиката. Ясно защо. Ти откъде черпиш данни? А, да, сетих се: от въздуха и официалната ГЕРБ пропаганда.
  Потвърждаваш, че ти черпиш данни от въздуха. Спри за малко постовете, разрови нета, допълни тази таблица с данни за цяба Европа и след това пиши.
  Иначе си е чисто тролене.

 46. 46 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4020 Неутрално

  Коронавируса не може да спре Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), която внася в съда иск за отнемането на над 10,8 милиона лева срещу бившия финансов министър Стоян Александров и свързани с него лица, а с друго свое решение от днес Антикорупционната комисия ще иска отнемането на малко над 450 хиляди лева от бизнесмена Иво Прокопиев и неговата съпруга.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 47. 47 Профил на Модераторът обича Бойко и Гешев
  Модераторът обича Бойко и Гешев
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#45] от "rw":

  Очевидно е, че в твърдението си не изразявам пълна сигурност. Казах "май". След това се поправих, че има още страни, явно.

  Второ, отправих няколко забележки относно достоверността на таблицата, които не смееш да адресираш. Ако се разтърсиш страна по страна, ще видиш, че тази таблица не е съвсем вярна.

  Трето, къде са всички останали европейски страни. Имай предвид, че спорът, в който се намеси, се отнася до производствата и до магазините.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на 06210311
  06210311
  Рейтинг: 303 Весело

  [quote#25:"Корки"][/quote]

  Именно - министърът е невежа! Убеден съм, че освен, че си мери температурата с "живачен термометър", ами също така когато копира документи го прави на "ксерокс".

 50. 50 Профил на Lord Elrond
  Lord Elrond
  Рейтинг: 345 Неутрално

  Радев знаел английски, ох като чуя такива тъпотии и направо. Проблема на Радев не е в английския, а в РУСКИЯ!

 51. 51 Профил на Lord Elrond
  Lord Elrond
  Рейтинг: 345 Неутрално

  Колкото и да плюете ББ, аз лично за момента не виждам някаква алтернатива, РР иска курс към КУРСК, БСП като цяло са некадърни, няма и един да е нормален, останалите партии - ДА БГ са сектанти, ДБ, това са 2, 3 процента, никаква представителна демокрация. За мен е по важно БГ да си влезне с двата крака в ЕС, и докато се появи читава партия за жалост май ще минат години. Проблема с герб е че като някой е много години на власт и се натрупват много негативи, а и като цяло - защо по време на карантината БСП не искаше власт? Ами защото не искат да управляват държава в криза, те искат да си точат кръвта на държавата и да си раздават партийно. За жалост това е положението, аз искам първо да видя БГ с двата крака с ЕС, пък после ще видим. Но е факт ,от новите партийки ДА БГ, каквито и да са там, са просто малдоци, педерасти, всякаква паплач, зелени, хора без акъл и не разбиращи, че те трябва да се грижат не само за себеподобните си, а за цяла държава, трябва да представят и хора, които може да не са им приятни, но това е демокрацията.

 52. 52 Профил на Модераторът обича Бойко и Гешев
  Модераторът обича Бойко и Гешев
  Рейтинг: Неутрално

  Радев знаел английски, ох като чуя такива тъпотии и направо. Проблема на Радев не е в английския, а в РУСКИЯ!
  —цитат от коментар 50 на Lord Elrond


  Радев знае английски. Учил е в Щатите. Просто споменавам фактите. Иначе това, че бе посочен от Решетников е голям проблем, да.

 53. 53 Профил на Lord Elrond
  Lord Elrond
  Рейтинг: 345 Неутрално

  Проблема е, че хората не искат истинския път, а някакви шорткъти, а тук за жалост от години всеки шорткът води до къщата на мечока.

 54. 54 Профил на Модераторът обича Бойко и Гешев
  Модераторът обича Бойко и Гешев
  Рейтинг: Неутрално

  ДА БГ са сектанти,
  —цитат от коментар 51 на Lord Elrond


  Каква фактология само.

 55. 55 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 985 Неутрално

  По време на извънредно положение законът позволява ограничения на някои права и сред тях са протестите. След края на извънредното положение, но ако е обявен и край на епидемията ограничения на правата не може да има.

 56. 56 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  [quote#25:"Корки"]
  —цитат от коментар 49 на 06210311
  Именно - министърът е невежа! Убеден съм, че освен, че си мери температурата с "живачен термометър", ами също така когато копира документи го прави на "ксерокс".[/quote]

  Щом той е невежа, значи и останалите 99% от българите са, използвайки думи като: джип, памперс, аспирин, веро, елка, термос и т.н. Между другото, защо никой не коментира искането на БХК?

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 57. 57 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4717 Неутрално

  Децата допълнително ще бъдат наказвани за това, че родителите им нямат финансова възможност да им осигурят необходимите устройства, за да се хвалят властниците колко мислят за тях, всички мои познати купиха допълнително компютри, за да има и за двете им деца, защото с телефоните ще ослепеят.

 58. 58 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#29] от "Тsonkooo":

  До коментар [#26] от "zaki":През Сърбия е пътят за Европа.
  —цитат от коментар 29 на Тsonkooo


  Не става въпрос за пътища и транзит, а за туризъм.

  "Пътуванията до Гърция с туристическа цел, без да има нужда от карантина при влизане и връщане от страната, ще се разрешат от 15 юни, а за Сърбия още от 1 юни"

 59. 59 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Хелзинския комитет мисли за доброто на България за разлика от щаба.

 60. 60 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  До коментар [#6] от "hamiltonf":

  Забранени са за продажба, не за употреба. Иначе трябваше да организират кампания за изкупуването им и за утилизацията, а тя би струвала пари. И като знам какви отклонения дават 99% от масовите електронни термометри, съветвам всеки, който има стар живачен термометър, да си го пази. А тези, дето нямат, да си вземат галиев.

 61. 61 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4020 Неутрално

  До коментар [#60] от "ivanpopov":

  Масови електронни термометри не се купуват, купуват се от утвърдени марки.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 62. 62 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4020 Неутрално

  До коментар [#60] от "ivanpopov":

  Ако още имаш, може да си го ползваш вкъщи, но на обществено място, особено в детска градина, това вече е безумно, отделно, и наказуемо.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 63. 63 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "Общо 1231 чужденци са получили право да работят в България от 13 март, когато бе въведено извънредното положение заради коронавируса, до 15 май. Това съобщава министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в писмен отговор на депутатски въпрос. От тях 332-ма са сезонни работници."

  При българите пък като сезонни работници в Нордрайм-Вестфален само при една фирма работят към 480 работници от Румъния и България, за мижава заплата и свръх работно време. В техните работни договори няма клауза, ако са болни от каквото и да е, да имат право на болнични дни, платени от работодателя, до 90 дена. Ходили са със симптоми на заразяване на Корона вирус на работа, понеже ако не ходят на работа, не са получавали пари, не се е предвиждало обежщетение при болест.

  И аз в началото на 2000 година като типичен българин и при скъпите наеми тука живях с други българи в една стая. Понатрупах пари и се откъснах, не ми е по-вкуса, освен със жена ми и децата, да деля с друг жилището.

  Es muß Geld fließen!
 64. 64 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Днес си направи труда и отворих:https://www.ecdc.europa.eu/en/seasonal-influenza/prevention-and-control/seasonal-influenza-vaccines Намерих графика според която 80% от възрастните хора в Англия и над 60% от същата група в Испания и Италия ИМАТ ВАКСИНА СРЕЩУ СЕЗОНЕН ГРИП! Всички страни назад в опашката на поразени от Ковид-19 НЯМАТ! В България тези ваксини не са масови, защото са скъпи. Това е и добавете БЦЖ и не ме занимавайте повече с този китайски водевил!
  —цитат от коментар 9 на Tod

  В Русия имат БЦЖ, и ако изобщо са чували за противогрипна ваксина, по-скоро се ваксинират, колкото и ние, а не колкото Великобритания.

 65. 65 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  До коментар [#60] от "ivanpopov":Ако още имаш, може да си го ползваш вкъщи, но на обществено място, особено в детска градина, това вече е безумно, отделно, и наказуемо.
  —цитат от коментар 62 на hamiltonf


  По кой текст е наказуемо? Има някакъв вътрешен документ за болниците, не се сещам писмо на министъра или наредба, но за детските градини?
  За не-масовите термометри - да, само че не са много хората (и болниците), дето ще дадат 50+ лева за термометър. Масово се купуват китайски изделия, под €5 крайна продажна цена (данни от аптечна верига), които обаче дават отклонения от цял градус. При точност на живачните термометри от 0.05-0.1°С.

 66. 66 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 598 Любопитно

  Тук сте оправили Заглавието но в мобилната версия си е "в Българи"!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 67. 67 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 423 Весело

  Пуснаха моловете, пускат кръчмите и вътре, вече и детските градини, аз предагам да пуснат и училищата и да остане само забрана за групов секс като най-опасен за заразяване с Коронавирус. Всичко друго да си е както по старому.

 68. 68 Профил на Diana Stamenova
  Diana Stamenova
  Рейтинг: 71 Гневно

  ДОКОГА С ТЕЗИ МАСКИ?! В жегата вече наистина се превръщат в издевателство, макар че са задължителни само на закрито. Избягвам да влизам в който и да е магазин, заради задължението да съм с маска. За продавачите не ми се мисли - имам познати продавачи, които вече са с обриви по лицата от постоянното запарване от тези маски. Да се носят маски от здрави хора, защото МОЖЕ ВСЪЩНОСТ ДА СА БОЛНИ, НО ДА НЕ ЗНАЯТ, е най-голямата малоумщина, която коронакризата роди.
  ДОЛУ НАМОРДНИЦИТЕ!
  А още има доста хора, които доброволно ги носят и на улицата, при 30-градусова жега...и вярват, че парче плат пред устата ще ги предпази от който и да е вирус...  .

 69. 69 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Великият счетоводител и допълнително специализирал се като вирусолог Ананиев , в момента още и министър на здравеопазването непрекъснато" забранява" и "разрешава " разни дейности и упражняване на професии , не му е лесно обаче така често да си сменя забраните с разрешения !
  Човек да внимава винаги и проверява какво е актуалното в момента, за да не сбъркаме де ! !

 70. 70 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар 63 от slan 777 :
  Колега пише се Нордлайн-Вестфален ,
  С извинение !

 71. 71 Профил на Боб
  Боб
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#68] от "foxyeta":

  Евтините масови маски пазят не този, който ги носи, а другите от него и ограничават разпространението.

 72. 72 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 507 Неутрално

  "Под 3% от изследваните в Банско имат антитела"

  Твърде обезсърчителен резултат

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 73. 73 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 507 Неутрално

  "Под 3% от изследваните в Банско имат антитела"

  Твърде обезсърчителен резултат

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 74. 74 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 610 Неутрално

  До коментар [#71] от "Боб":

  Нищо не пазят тези маски! Нека да ги носи който желая да се предпазва или да предпазва другите, ако е болен или работи в ринскова среда. Но да задължават срещу глоби всички здрави хора да носят маски това е много тъпо, безсмислено и вредно за здравия човек!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK