Кратки новини: Антикорупционната комисия внася иск за над 10 млн. лева срещу бивш министър

Кратки новини: Антикорупционната комисия внася иск за над 10 млн. лева срещу бивш министър

© Юлия Лазарова"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.


Посланикът на САЩ започна срещи с лидери за връзките след края на пандемията


Посланик на САЩ Херо Мустафа се срещна с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, за да обсъдят редица въпроси, включително и усилията на България и Америка да се справят с пандемията от COVD-19 и начините за подпомагане на икономическото възстановяване на двете страни, съобщи посолството на САЩ в София. Уточнява се, че в следващите дни посланик Мустафа ще проведе срещи, в повечето случаи - виртуални, с редица български политически лидери за координиране на въпроси след пандемията от коронавирус.


Кратки новини: Антикорупционната комисия внася иск за над 10 млн. лева срещу бивш министър

© Посолство на САЩ


Кабинетът отпусна пари за болници и ремонт на митрополия
На заседанието си днес кабинетът одобри трансфер по бюджета на община Севлиево в размер на 150 хил. лв. за нови диализни апарати за дейността на многопрофилната болница, а за община Тутракан - 400 хил. лв. за местната болница. Одобрени са и разходи по бюджета на Министерския съвет за 2020 г. в размер на 302 хил. лв. за строително-ремонтни дейности на сградата на Софийската света митрополия, информира правителствената пресслужба.


Парламентът прие глоби продажба на храни без маркировка


Парламентът окончателно гласува днес нов закон за управление на агрохранителните вериги, който контролът и санкциите в сферата. Въвеждат се глоби от от 3 до 5 хил. лева за физическо лице и от 7 до 10 хил. лв. за юридическо при пускане на пазара на храни от животински произход, за които няма здравна или идентификационна маркировка. При повторно нарушение санкциите са съответно до 7 хил. и до 15 хил. лв. За възпрепятстване на контролния орган санкцията ще бъде от 5 до 10 хил. лв. и до 15 хил. при повторно нарушение.


Антикорупционната комисия внася иск за над 10 млн. лева срещу бивш министър


Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) ще внесе иск за над 10 млн. лв. срещу бившия финансов министър и бивш общински съветник в София Стоян Александров, съобщиха от комисията. Производството срещу Александров е образувано през декември 2019 г., след като прокуратурата е информирала антикорупционната комисия, че Александров е привлечен като обвиняем за лихварство. От раздаването на кредити, без да има разрешение, са причинени значителни вреди и са получени значителни неправомерни доходи, обяснява КПКОНПИ. Според повдигнатите от прокуратурата обвинения от 19 ноември 2002 г. до 12 февруари 2015 г. в София, Бургас, Варна, Плевен, Царево, Видин и Пловдив, Александров, като физическо лице, без необходимите разрешителни, е предоставял кредити и заеми срещу годишна лихва от 14% до 18%, в българска и чуждестранна валута, на общо 61 физически и юридически лица. Общият размер за кредитите и заемите е 541 000 лв., 1 693 160 щатски долара и 3 738 600 евро. Освен това той е извършвал банкова дейност, без да има необходимия лиценз и без да е вписан в регистъра на БНБ, твърди КПКОНПИ.


Кабинетът дава още 10 млн. лева на МВР заради личните документи


Правителството одобри допълнителни разходи от до 10 млн. лева по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2020 г. Средствата са за финансово обезпечаване на сключени договори за изпълнение на дейности, свързани с издаването на българските лични документи. През тази година изтича валидността на огромен брой лични документи - над 2.2 млн., и се очаква службите по издаването им да бъдат претоварени. За целта МВР разкри още приемни и създаде мобилни групи, които посещават работни места в големи компании и държавни институции, където има голям брой служители с изтичащи документи.


Правителството одобри държавната гаранция за студентските кредити


Правителството одобри държавната гаранция за кредитите, които ще се отпускат за студентите и докторантите през 2021 г. Тя е в размер до 40 млн. лв. От тази сума до 30 млн. лв. ще се използват по гаранционните споразумения с осемте банки, подписали договор за кредитиране. Останалите 10 млн. лв. са за подписване на гаранционни споразумения с новите банки.


Правителството отпуска 3.7 млн. лв. за стипендии на докторанти


Средствата са за 2020 г. за докторанти в редовна форма на обучение в 17 държавни висши училища и научните организации БАН, ССА и НИМХ. Над 2 100 редовни докторанти могат да получат допълнителните средства. С тях размерът на индивидуалната допълнителна стипендия, която ще получи един докторант, ще бъде между 435 лв. (за Аграрния университет в Пловдив) и 3 887 лв. (за БАН) на годишна база. Осигуряването на допълнителни стипендии ще окаже решаващо влияние за привличането и задържането на младите учени в страната, както
и за реализацията им, мотивира се правителството.


Търси се концесионер за плаж "Иканталъка 2" край Каварна


Кабинетът реши да бъде открита процедура за възлагане на концесия за морския плаж за срок от 20 години. Минималното годишно концесионно възнаграждение е определено в размер на 4 996.54 лева без ДДС.
Срещу това следва да бъдат осигурени водно спасяване, здравно и медицинско обслужване, санитарно-хигиенно поддържане и предоставяне на услуги.


Край на водоноските в Хасково


От днес водата в Хасково е разрешена за пиене и готвене, след като 3 години не можеше да се използва нито за битови нужди, нито за консумация заради радиоактивната опасност, съобщи Би Ти Ви. Днес официално от РЗИ - Хасково, обявиха, че към този момент има изчислена индикативна доза радиоактивност, която е в норма въпреки завишения при алфа активността. Предстои проследяване на водата в следващите месеци и учестен мониторинг, заяви д-р Соня Димитрова, директор на РЗИ - Хасково. Още в събота кметът се похвали на премиера Борисов, че уран и алфа активност във водата вече нямa.

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  ...радиоактивност, която е в норма, въпреки завишения при алфа активност.

  Тоест, не е в норма, но има заповед на Арнаудова за добри новини.
  Тоя Божков ще ви подлуди.

 2. 2 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Преди 30 години имаше в питейната вода голямо количество на манган, тежък метал с незнайно действие. Наложи се да преминем от чешмяна вода на минерална: Банкя, Хисаря и др. в търговските обекти. Всяка седмица пазаруваме 25 л. вода, като за 3 човека на седмица

  Es muß Geld fließen!
 3. 3 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 1483 Любопитно
 4. 4 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3653 Неутрално

  Пийте и пикайте на воля!

 5. 5 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1488 Весело

  Ура, другари!

  По-добре умри от коронависруса отколкото от страха от короновируса
 6. 6 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 4015 Неутрално

  гОдна или гАдна?
  —цитат от коментар 3 на john_3volta


  Годна, но въреки това гадна. В целия район водата е с кофти вкус.
  Купувам вода или зареждам от чешми при пътуванията си.

  Еретик
 7. 7 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 733 Весело

  А в Чирпан как е водата? "Канарите" ще ни кажат.
  https://www.youtube.com/results?search_query=в +чирпан+водата+се+не+пие+песен

 8. 8 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  Нищо не се разбира - нова система от водохващания ли са изградили или просто от старите са издебнали 1 проба под лимита?

 9. 9 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  До коментар [#6] от "Костадин Иванов":

  Някой ми обясняваше преди много години, че в Хасково и Шумен точно заради гадната вода ставала най-хубавата бира в страната.

 10. 10 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 657 Неутрално

  До коментар [#8] от "Jazzdevil":

  Второто...

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 11. 11 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 4015 Неутрално

  До коментар [#6] от "Костадин Иванов":Някой ми обясняваше преди много години, че в Хасково и Шумен точно заради гадната вода ставала най-хубавата бира в страната.
  —цитат от коментар 9 на Jazzdevil


  На мен пък са ми казвали, че най-добрата вода в Хасково е хваната за бирената ф-ка.
  Но наистина очаквам бирата да горчи. Сладникави бири не харесвам.

  Еретик
 12. 12 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Много ме дразни, че българската ми шофьорска книжка изтича през Октомври 2020 г. и едно удължение при КАТ ще ми е доста сложно. Преписване към немска шофьорска книжка струва към 120 лв. и е нежелателно от мен поради доста особености в немското законодателство.
  Ще трябва някакси да си дойда в България до Октомври 2020 г. да си удължа шофьорската книжка. Райън Еър май ще ликвидират летищната база в близост, понеже заради Корона-пандемията са претъпяли "огромни загуби"

  Es muß Geld fließen!
 13. 13 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 987 Весело

  и още Кратки новини:
  Антикорупционната комисия внесе нов иск за конфискация на нов половин милион лева в акции и банкови сметки на Иво и Галя Пр.


 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Венко
  Венко
  Рейтинг: 58 Неутрално

  Има две новини от КПКОНПИ днес, пък е публикувана само едната. Цензура? Гана, Камерун?

 16. 16 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5263 Неутрално

  До коментар [#8] от "Jazzdevil":

  Аз доколкото разбрах, докарват вода от друг източник и я смесват за да влезе в нормите

 17. 17 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3864 Неутрално

  "КПКОНПИ ще внесе иск за над 10 млн. лв. срещу бившия финансов министър и бивш общински съветник в София Стоян Александров"

  Този арогантен тип беше известен с прозвището "Малката секира", защото бил много принципен. Сега как да го наричат? Преподавател, министър, банкер - той ли не е знаел, че извършва нерегламентирана дейност, предоставяйки кредити, при това с висока лихва?
  Насявам се да получи адекватна просъда, ама...

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8531 Неутрално

  До коментар [#9] от "Jazzdevil":

  Само че бирата не я правеха с тази гадна вода. "Шуменско пиво" си имаше собствени кладенци, откъдето черпеха вода за бирата. Казваха , че е много варовита, но не съм сигурна, че е така.

 19. 19 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  Има две новини от КПКОНПИ днес, пък е публикувана само едната. Цензура? Гана, Камерун?
  —цитат от коментар 15 на Венко


  По късно,не бързай!Както виждам вече си я прочел,ха ха!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА
 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5806 Неутрално

  До коментар [#12] от "slan777":

  Питай в Посолството или в Консулството.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 1831 Разстроено

  Насявам се да получи адекватна просъда, ама...
  —цитат от коментар 17 на Bramasole


  Надеждата умира последна и все пак умира...

  И да повторя Данте: НАДЕЖДА ВСЯКА ОСТАВЕТЕ.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 22. 22 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 2375 Весело

  До коментар [#4] от "Judjuk":

  ...режейки ламарина и светейки в тъмното...:))))

 23. 23 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4299 Неутрално

  " Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) ще внесе иск за над 10 млн. лв. срещу бившия финансов министър и бивш общински съветник в София Стоян Александров, съобщиха от комисията."

  Защо е бившия финансов министър, защо не и настоящия ? Нали е оказван пълен съпорт над бизнеса на определени олигарси у нас ?

 24. 24 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 988 Неутрално

  До коментар [#20] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Немска книжка струва 35 евра, него чепика го стяга, че в Германия има само 8 точки.

  "Пенсионер вее руско знаме, а иска немска пенсия!! Ама откъдя, накъдя, бе....??" - фейсбук статус
 25. 25 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 918 Неутрално

  "КПКОНПИ ще внесе иск за над 10 млн. лв. срещу бившия финансов министър и бивш общински съветник в София Стоян Александров"Този арогантен тип беше известен с прозвището "Малката секира", защото бил много принципен. Сега как да го наричат? Преподавател, министър, банкер - той ли не е знаел, че извършва нерегламентирана дейност, предоставяйки кредити, при това с висока лихва?Насявам се да получи адекватна просъда, ама...
  —цитат от коментар 17 на Bramasole


  Предоставянето на кредити от собствени средства не е престъпление, колкото и мракобеснически да ни го представят от КПКОНПИ. Едва ли Стоян Александров е събирал депозити, които да раздава после на кредит. Всъщност ако си е плащал данъците всичките измишльотини на КПКОНПИ ще се сринат в съда. Още по странно е, че го гонят и за заеми предоставяни през фирми, което пък си е част от нормалната икономическа дейност. Излиза, че по този повод могат да се саморазправят с всеки неудобен.

 26. 26 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3524 Весело

  Антикорупционната комисия внася иск за над 10 млн. лева срещу бивш министър"

  Вярно е , че не може да бъде написана статия за внесените искове на КОНПИ

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 27. 27 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 2194 Любопитно

  Много хубава статия. Но защо не написахте нито ред за Прокопи? Една трета от съобщението е за него :)

  http://www.ciaf.government.bg/news/view/kpkonpi-vnas-ja-iskove-za-otnemane-na-imu-sht-estvo-na-stojnost-nad-10-mln-lv-487/

  Бог да благослови Америка за България!
 28. 28 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3524 Неутрално

  До коментар [#27] от "Günther":

  Понеже всеки е невинен до доказване ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 29. 29 Профил на Венко
  Венко
  Рейтинг: 58 Неутрално

  [quote#19:"АмброзСП"][/quote]

  Налага се човек да черпи информация от различни източници, за да открие истината някъде по средата.

  Подкрепям Прокопиев и съм читател на Капитал от времето, когато се казваше "Капитал прес", но сега се поставя в грозна ситуация. Не може вчера да пишат за свободата на словото, а днес собствените ти журналисти да не смеят да публикуват нищо дори в рубриката "Кратки новини". Изправяш се като мъж и казваш внесоха такъв и такъв иск срещу мен, но имам доказателства и всичко ще се изясни.

 30. 30 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  До коментар [#27] от "Günther":

  Някакви мижави 450 хил., на фона на 200 -те милиона кой ти ги брои......

  Знанието е сила, информацията - власт
 31. 31 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 2375 Весело

  До коментар [#29] от "Венко":

  Е да де, ама :

  "КПКОНПИ взе и решение за внасяне на искова молба в Софийски градски съд срещу Иво Прокопиев и Галя Прокопиева, за отнемане на незаконно придобито имущество,""

  Т.е. само решение има, не внесен иск. :))))

  "Едно е да искаш! Друго е да можеш! А трето и четвърто е да го направиш."
  Н. Хайтов

 32. 32 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  До коментар [#9] от "Jazzdevil":Само че бирата не я правеха с тази гадна вода. "Шуменско пиво" си имаше собствени кладенци, откъдето черпеха вода за бирата. Казваха , че е много варовита, но не съм сигурна, че е така.
  —цитат от коментар 18 на Роси


  Добра бира не става с варовита вода, а шуменското си е много добро.

 33. 33 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 2375 Весело

  Много хубава статия. Но защо не написахте нито ред за Прокопи? Една трета от съобщението е за него :) http://www.ciaf.government.bg/news/view/kpkonpi-vnas-ja-iskove-za-otnemane-na-imu-sht-estvo-na-stojnost-nad-10-mln-lv-487/
  —цитат от коментар 27 на Günther  До коментар [#27] от "Günther":

  Най-вероятно защото така щяха да предупредят Иво Прокопиев, че КПКОНПИ има намерение да внесе иск срещу него, съответно по този начин да го информират и , съответно, той може да се опита да укрие нещо.

  Било е тежък избор да не публикуват всичко. :))))

 34. 34 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Това да не е поредната пунта мара - акцията срещу малката секира? Не виждам някаква ясна причина, Най-много наистина да са го олепили за лихварство.

 35. 35 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7364 Неутрално

  До коментар [#11] от "Костадин Иванов":

  Пивоварният завод в Шумен се снабдява с вода от района на селата Осмар и Троица по водопровод, построен още по царско време. Водата притежава определена твърдост, подходяща за пивопроизводство, и няма нищо общо с хасковския случай

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 36. 36 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3524 Весело

  До коментар [#29] от "Венко":

  Е и отговора на Домусчиев към Божков няма да видиш сред стандартите

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 37. 37 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3524 Весело

  До коментар [#33] от "Lilith":

  И Домусчиев сигурно затова не цитират

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 38. 38 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  До коментар [#27] от "Günther":Понеже всеки е невинен до доказване ...
  —цитат от коментар 28 на дерибеев


  Ами той и Стоян Александров е така, недоказан :)

  Бог да благослови Америка за България!
 39. 39 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3524 Весело

  До коментар [#38] от "Günther":

  ++++++

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 40. 40 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 2375 Любопитно

  До коментар [#37] от "дерибеев":

  Хъ...
  К'во за Домусчиев?
  Да не би да е преживял катарзис и той?

  П.П. Неговите изказвания почти винаги са манифест и демонтрират на нарцистичната му натура. Може би за това са го " цензурирали" - всички научихме колко е велик.

 41. 41 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3311 Неутрално

  Защото е опозиция или защото не е ползвал услугите на колектора Свети Гьорги?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 42. 42 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3311 Неутрално

  [quote#19:"АмброзСП"]
  —цитат от коментар 29 на Венко
  Налага се човек да черпи информация от различни източници, за да открие истината някъде по средата. Подкрепям Прокопиев и съм читател на Капитал от времето, когато се казваше "Капитал прес", но сега се поставя в грозна ситуация. Не може вчера да пишат за свободата на словото, а днес собствените ти журналисти да не смеят да публикуват нищо дори в рубриката "Кратки новини". Изправяш се като мъж и казваш внесоха такъв и такъв иск срещу мен, но имам доказателства и всичко ще се изясни.[/quote]

  Може би ще напишат отделна статия.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 43. 43 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3703 Неутрално

  Бивш фонансов министър обвиняем, ама дали ще бъде осъден

 44. 44 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3524 Неутрално

  До коментар [#43] от "сидер":

  За бивш пробутал финансови министри имаш ли прогноза?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 45. 45 Профил на Полковник Чепига
  Полковник Чепига
  Рейтинг: 44 Неутрално

  Пак бият Прокопи , а от Дневник ни вопъл, ни стон.. А иначе финансовите министри ги съдят като станат бивши, затова Vladi Goranov стиска поста като умрял ябълка.

  L'espoir fait la vie
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK