Планираната настилка на пешеходната зона на площад "Св. Александър Невски" се отменя

Площад "Св. Александър Невски" е платен паркинг в момента

© Георги Кожухаров

Площад "Св. Александър Невски" е платен паркинг в моментаНово задание към авторите на проекта за ремонт на площад "Св. Александър Невски" отправи главният архитект на София Здравко Здравков. Архитектите от студио А.Д.А. ще преработят изцяло спечелилия конкурс през 2013 г. проект, съобщават от Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) . В него се предвиждаше спиране на движението на коли между ул. "Раковски" и храм-паметника "Св. Александър Невски" и превръщането на участъка в пешеходна зона. За тази цел трябваше да се сменят едрите павета, а тротоарите и уличното платно да се изравнят и застелят с рязани павета и плочи от сив гранит.


Пешеходната зона остава, както и оригиналните едри павета и бордюрите. Автомобилното движение ще се забрани в този участък, заявиха от Столичната община за "Дневник".

Спечелилият конкурс проект предвиждаше пешеходна зона от ул. "Раковски" до катедралния храм, визуализация.

© НАГ, Столична община

Спечелилият конкурс проект предвиждаше пешеходна зона от ул. "Раковски" до катедралния храм, визуализация.


Спечелилият проект предвиждаше скулптурната композиция "Ослепените Самуилови войни" на Любомир Далчев да бъде преместена от градинката зад Военния клуб. Мотивът бе, че пространството се претрупва със скулптури, а през 2015 г. наблизо бе монтиран и паметникът на цар Самуил (със светещите очи). В новото изискване към същите проектанти е да запазят композицията на на Далчев, където си е.
Осветлението на площада ще е ала Оксфорд


Осветителните тела на площада също трябва да бъдат различни от одобрените в проекта тип мачти. Те бяха прекалено високи и сега предложението е уличното осветление да се съобрази с изискванията на Министерството на културата.


"По ул. "Оборище" и около площад "Св. Александър Невски" са проектирани осветителни тела с височина 12 м с една или две рогатки на тази височина и една на височина 6.5 м за осветяване на тротоарите. Дизайнът на стълбовете и осветителните тела е подчертано "исторически", като за целта е използван пример от Оксфорд", съобщава арх. Радомира Методиева от студио А.Д.А.


Около пл. "Народно събрание" се предвижда поставянето на съвременни осветителни тела с модерна визия, като височината им отново е 12 м и имат рогатки на две нива - за улицата и за пешеходците", се посочва в новия изменен проект на А.Д.А.


Фандъкова отдавна настоява за изменения в проекта на А.Д.А.


Кметът Йорданка Фандъкова обяви през май 2019 г., че проектът на А.Д.А. трябва сериозно да се промени, като не стана ясно защо този проект въобще е спечелил конкурса, организиран от Столичната община. В журито му са участвали председатели на общинските комисии, повечето от ГЕРБ, а Фандъкова със заповед е назначавала членове на журито.


"Още миналата година, когато представяхме проекта преди започването му, стана ясно, че по мое настояване заедно с главния архитект на София и с Националния институт за недвижимото културно наследство беше променен проектът на архитектурно студио А.Д.А., който предвиждаше промяна на настилките и се запазиха гранитните павета", обясни тогава Фандъкова.


Самопочистващи се тоалетни ще има около катедралния храм


Самопочистващи се тоалетни предвижда преработеният проект за зоната на площад "Св. Александър Невски". Като причина за това се изтъкват промени в инвестиционните намерения на "Софийска вода" АД относно изграждане на нови водопроводни и канализационни клонове.


Договорът с фирмата изпълнител ще се прекрати и ще се търси нов


Обществената поръчка за изпълнител на обновяването на площада по проекта на А.Д.А. беше спечелена от фирмата "ПСТ груп". Сумата е за 21.47 млн. лева с ДДС с преобладаващо финансиране по оперативна програма "Региони в растеж". Ремонтът започна на 2 юли 2018 г. И трябваше да продължи по договор 365 дни с признати още 49 дни неработни през зимата, което значи краен срок за завършване - краят на август 2019 г. За този срок бяха обновени само прилежащите зелени площи около площада - до базиликата "Св. София" и градината "Св. Климент Охридски" в близост до Ректората, както и градината "Кристал".


На 24 април Фандъкова обяви, че договорът с "ПСТ груп" за ремонта на площада ще бъде прекратен и ще има нова поръчка за избор на изпълнител. Строително-ремонтните дейности ще започнат през 2021 г.


Главният архитект на София организира дискусия на 3 юни


Измененият проект за възстановяване на площад "Св. Александър Невски" ще бъде подложен на онлайн дискусия на 3 юни от 16 ч., съобщават от Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) на Столичната община. Платформата, на която ще се проведе тя, ще бъде обявена допълнително. Дотогава ще се събират мнения и предложения на граждани, които могат да бъдат изпращани на деловодството на НАГ.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2346 Неутрално

  не мое са пречи на жипувете на големците там, особено с този вирОс сега... къде ще ходят пеш

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 2. 2 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  Най-добре нищо да не пипат.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 3. 3 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  Ремонтен борд ни трябва, също като валутния. И не само.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 4. 4 Профил на Ивайло Вълчев
  Ивайло Вълчев
  Рейтинг: 330 Любопитно

  После защо София била най-грозната столица в ЕС...

 5. 5 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  "Обществената поръчка за изпълнител на обновяването на площада по проекта на А.Д.А. беше спечелена от фирмата "ПСТ груп". Сумата е за 21.47 млн. лева"

  Някой виждал ли е план-сметката на това кои точно дейности и материали се връзват тия грешни пари?

 6. 6 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5572 Неутрално

  Вековният паваж, който помни военните паради по царско време ще бъде премахнат като по Графа и ще бъдат наредени същите плочи, които ще почнат веднага да се пукат и ще почнат оправдания, че температурите през лятото са високи, а през зимата ниски, постоянни кърпежи, сега пък Оксфорд, по Графа беше Мадрид и Мюнхен, виенският облик на София ще бъде унищожен и заменен с ориенталски.

 7. 7 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 213 Гневно

  Пак ли възлагате проект на печално известния придворен архитект Иво Пантелеев?!

 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5095 Неутрално

  "Осветлението на площада ще е ала Оксфорд"

  Дали ще е наречено ала Оксфорд, ала Кембридж или друго все тая. Важното да е стилно и ефективно.

 9. 9 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1594 Любопитно

  До коментар [#6] от "Тsonkooo":

  Почнах да се чудя - Шиши или Вальо Златев ли са собствениците на тая бургаска фирма за бетонните павенца и бордюри дето зареждат повечето паркови преустройства напоследък...

 10. 10 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  Проекта трябва да бъде хвърлен в кошчето , а не да преработен . Ама май вече са му дали парите на тоя архитектурен супермен. Преди да възлага проекти журито трябва да направи и един преглед на интериора в жилището на кандидатите.

 11. 11 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  Поне тази зона се отърва от гранитния вирус влязал в главите на архитектите и урбанистите ни, явно още преди 89-та. Тогава такива бяха центровете на градовет. Но пък доста по-добре планирани от сегашните гранитни кръпки на исторически зони.

 12. 12 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Разбира се, че автомобилите са с предимство и всичко се изгражда за тях в София и в България!!!
  И защо извикаха и платиха на онзи холандски специалист преди 2-3 години, който да им каже на общинари и кмет, как и кое да се промени че София да е град на хората, а не на колите!?
  От друга страна - хубаво е, че няма нищо да правят около храма, защото като виждаме каква я свършиха с Графа - по-добре нищо да не пипат вече ГЕРБ с комунистическия им манталитет и далаварете си.Само като се сетя за Графа и се вбесявам, защото там откраднаха от нас милиони, не свършиха нищо качествено, забавянето беше огромно, фалираха не един и двама човека с това си действие, поставиха некачествени и отвратително грозни плочки, пейки и каквото се сетите, а накрая и предадоха улицата мръсна и отвратителна, защото и днес и винаги ще си личат петната, лекетата от работата им.
  Единственото решение е тези никога вече да не видят власт - ГЕРБ и всичките им техни подопечни - БСП, ДПС, Воля, НФСБ, Атака, ВМРО!!!!

 13. 13 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#10] от "dorn":

  Греда.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 14. 14 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Преди какъвто и да е ремонт трябва да се възстанови справедливото име на храма и площада.
  Св. Св. Кирил и Методий.

  Navigare Necesse Est
 15. 15 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  Изобщо, изглежда, че лансираните архитекти на публични пространства не могат нищо различно да измислят освен гранитна сивота и безличие. Графа, парка пред Св. Седмочисленици, интериора на Ц. гара, дори "Черният обелиск", "Надгробният паметник", "Монолитът" за челите А. Кларк, дето трябваше да е чешмичка.
  Но пък май се губят и естетически критерии. След като баневи бяха платили за онази грозна кооперация, която трябваше да е уж луксозно имение, а архитектът й бил топ, за какво говорим.

 16. 16 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4754 Неутрално

  До коментар [#2] от "Хриси":

  "Най-добре нищо да не пипат."

  Да, но ако нищо не пипат, няма как да крадат!

 17. 17 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 683 Неутрално

  да не пипат паркинга на депутатите!!!! Ще развалят чара на София ....къде другаде всички централни площадни пространства са паркинги на властта...

  Pure Chewing Satisfaction
 18. 18 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  Добре бе архитектче, може ли най-голямата ни и представителна църква, както и Парламента и сградата на БАН, в близост, да съседстват с открит паркинг и улица с постоянно движение, която минава под прозорците на Александър Невски!?

 19. 19 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  До коментар [#18] от "ivanpopov":

  То, сама по себе си пешеходната зона не е нещо лошо. Но защо всяко такова пространство трябва да бъде убито, лишено от исторически контекст и характерност, с използването на едни и същи средства. Гледай центъра на Добрич от тошово време. Същата работа.

 20. 20 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 970 Весело

  По добре е да не пипат нищо! Тия работят, очевидно, толкова калпаво, че най-много да подкопаят храм-паметника, докато ремонтират. А и с техните изпълнение от вида " ремонт на ремонта", това щеше да бъде ползваема пешеходна зона към 2200г.

 21. 21 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Посегнаха и на последната надежда на лиляците. Паветата.
  Срам!

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 22. 22 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Пари нема, действайте !!!

 23. 23 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1594 Любопитно

  До коментар [#2] от "Хриси":"Най-добре нищо да не пипат."Да, но ако нищо не пипат, няма как да крадат!
  —цитат от коментар 16 на vassilun


  Абе той баш шефа и без друго е бивша мутра - застраховател - можем да почнем да си плащаме рекет, че да не пипат нищо. Тия от Графа ако им бяха казали, че срещу Х пари няма да са затворници 2г мисля биха си платили за да оставят нещата както си бяха.

 24. 24 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1334 Неутрално
 25. 25 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5572 Неутрално

  До коментар [#24] от "ahasver":

  Проектът се води "съхраняване на историческия център на столицата" и се отпускат много европари.

 26. 26 Профил на Bada Bing
  Bada Bing
  Рейтинг: 355 Неутрално

  Добре, че паветата ще оцелеят...

 27. 27 Профил на Дядо Йоцо
  Дядо Йоцо
  Рейтинг: 525 Неутрално

  БРАВО = УВРЕДАТА НА СЪЩЕСТВУВАЩАТА ИНФРАСТРУКТУРА ЩЕ БЪДЕ ПО-МАЛКА...

  ВСЕКИ "НОВ РЕМОНТ" Е СВЪРЗАН СЪС СЪЩЕСТВЕНИ УВРЕДИ НА ДОСЕГАШНАТА ИНФРАСТРУКТУРА - ТОЗИ НЯМА ДА ПРАВИ ИЗКЛЮЧЕНИЕ, НО ПОНЕ НАСТИЛКАТА Я ПОЖАЛИХА И ЩЕ Я ЗАПАЗЯТ!!!

  "The conscious and intelligent manipulation of the organized habits and opinions of the masses is an important element in democratic society" E.Bernays/USA-1928
 28. 28 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 597 Гневно

  Да не пипат нищо тия мушмороци!

 29. 29 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  Да оправят тротоарите.
  Срамно е да са в това състояние - натрошени гранитни плочи, ако не знаете.
  От едно време, когИ качвахме колите по тях.
  Или и сега се качват, от така наречение "антиквари"?
  Така или иначе, трябва да е направят нови тротоари, ИДЕНТИЧНИ, т.е. с гранитни плочи, а не некви ШИБ@НИ бетонни или квито там л@йна... "Блокчета"...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 30. 30 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 643 Любопитно

  Както е тръгнало, следващият проект за осветление да не го обърнат на стил края на 19 век и да забучат газови фенери.

 31. 31 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  Мда, явно няма да се отървем от разкопаване. От АДА вече са изготвили ново предложение. Паважът все пак ще се заменя. Нови плочи на тротоарите. Изобщо, все възможности за демонстриране на качествено строителство и ремонт на ремонта.
  https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/obshtinata-pokaza-nova-viziya-za-zonata-okolo-al-nevski

 32. 32 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2346 Неутрално

  До коментар [#21] от "Любов Шейсе":

  не ти е лесно и на теб...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 33. 33 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  До коментар [#26] от "Bada Bing":Добре, че паветата ще оцелеят...

  Аха! Продават ги за долари на глупавите европейци.

 34. 34 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  А какво ще кажете за площад Славейков който го съсипаха! Колко струват и каква естетика гонят черните железни диреци ? Защо изгониха книжарите ?
  Колко ще струва оправянето на София след Фандъчка ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK