Комисията "Цацаров" реши да не се нанася в бившия нотариат

До 2014 г. сградата беше част от Софийския районен съд

© Анелия Николова

До 2014 г. сградата беше част от Софийския районен съдСградата и теренът на бившия нотариат в София се прехвърлят за управление на Министерството на културата, реши днес Министерският съвет. Досега имотът се стопанисваше от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).


През лятото на 2019 г. трябваше да започне цялостна реставрация на сградата, като проектът беше за 3.5 милиона лева. След това там трябваше да се нанесе администрацията на КПКОНПИ, която притежава имота от 2015 г. Застроената площ е 674 кв.м, а теренът - 2182 кв.м.


Планираната реставрация не беше извършена
"Този ремонт не беше направен. Ние нямаме необходимост да я усвоим и смятаме, че е по-добре сградата да е към Министерството на културата", съобщиха от комисията за "Дневник". В мотивите си за прехвърляне на сградата от КПКОНПИ посочват, че тя не е подходяща за първоначално планираната цел - за техни административни нужди.


Сградата е със статут на архитектурно-строителна недвижима културна ценност от местно значение. Построена е през 1899 г. по проект на арх. Петко Момчилов и е била за фамилно жилище на брат му. В нея се помещаваше Софийският нотариат през 80-те години, а след промените там бяха настанени някои отделения на Софийския районен съд. През 1999 г. е извършена реставрация на сградата по проект "Красива България".


Тя беше под управлението на Министерството на правосъдието до 2015 г., когато правителството реши да я прехвърли за административните нужди на КПКОНПИ.


Сега се оказва, че бившият нотариат не е подходящ за тази цел и се прехвърля към Министерство на културата. На въпрос защо трябваше да минат пет години, за да се установи това, от КПКОНПИ заявиха, че не знаят защо през 2015 г. им е била прехвърлена.


Министерството на културата обмисля бъдещото предназначение на сградата


"Няма конкретни планове за бъдещето на сградата. Предстои проучване на състоянието й и едва тогава ще се решава какво би могло да се направи там", заявиха от Министерството на културата за "Дневник".


Неосъщественото обновяване на сградата е трябвало да се извърши от "Реставрация" ЕАД . Дружеството е собственост на Министерството на културата и проектът е включвал реставрация и консервация на сградата, които са щели да продължат 369 календарни дни.


Комисията "Цацаров" реши да не се нанася в бившия нотариат

© Анелия Николова


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK