А вие какво виждате през прозореца?

Гледка през прозореца на апартамент в София

© Златина Зехирова

Гледка през прозореца на апартамент в София • Човек с човека живее!
 • Аз вече съм манталитетен емигрант.
 • Зад затворените пространства може да намерите вътрешна свобода.
 • Всички сме заедно в тази нова ситуация. И не е лесно.
 • Така да се каже, съм любовен емигрант.
В средата на април, когато България е в извънредно положение заради разпространението на коронавируса, е създадена групата "Гледка през прозореца" във "Фейсбук" с идеята, че COVID-19 дава на хората нова перспектива на стоенето вкъщи: то се свързва със спасяването на живот. Подобно на групата "View from my window", която има над 2 300 000 членове, версията на български език свързва хора от различни точки на света. Те снимат и публикуват гледка с информация за мястото и уловения момент.


"Дневник" се свърза с някои от българите, които живеят на необикновени места по света или са попаднали на интересни гледки в чужбина по време на световната карантина. Те потвърдиха, че снимките са правени от самите тях по време на ограничителните мерки заради разпространяването на COVID-19. Разказите към снимките показват, че зад някои кадри, които изглеждат обикновени, стоят необикновени истории. Погледът към гледката през прозореца може да е поглед и към душата на човека, независимо къде се намира. "Дневник" ги публикува с малки корекции и съкращения.


Деяна Викторсон - художник, остров Пукет (Тайланд)
Личен архив на Деяна Викторсон

© Деяна Викторсон

Личен архив на Деяна Викторсон


Снимката направих на последния ми ден на 55, на 1 май прибавям още една година. Направих снимката заради тъмните облаци, които са чудесен фон, за да изпъкне жълтата къща на съседа. Дебнех няколко вида птици, които пеят много различно от това, на което сме свикнали в България.

Мъжът ми е швед. Живели сме на лодка в Хонконг, в Холандия, в Швеция, в други страни поотделно. Когато ни се роди син, живеехме сезонно в България, Швеция, Испания и Гърция - пак на лодка. Дойде време да се установим и аз предложих Тайланд, обичам Азия и тропиците. Вече 10 години живеем тук. На остров Пукет срещнах най-интересните хора.


Елица Халквист - работи в старчески дом, Лос (Швеция)


Личен архив на Елица Халквист

© Елица Халквист

Личен архив на Елица Халквист


Вероятно знаете, че в Швеция нямаме карантина, дали е за добро или не, времето ще покаже! Но тъй като от 11 години живея в това съвсем малко и доста изолирано селце - моята доброволна изолация мога да кажа, че е с давност 11 години! Селцето е на 250 километра до който и да е по-голям град: най-близката пицария и аптека са на един час път с кола от нас! На мястото, на което живея в момента, ме доведе любовта! Аз съм градски тип човек, израснал в центъра на Пловдив! Нищо друго освен любов не би ме накарало да дойда и да живея за постоянно в гората! Независимо от красотата на природата наоколо! Но човек с човека живее! Бих се върнала в България: съпругът ми и общо единадесетте ни деца (мои, негови, общи) са влюбени в страната! Кроим планове кога това ще е възможно!
Гледките, които страшно много ми липсват, са от България: от залива в стария Созопол и от терасата на баща ми към пловдивските тепета! Мисля, че целият свят е един прозорец! Красотата в малките неща може да се види във всичко! Стига човек да има очите да го види и сърцето, за да го почувства!


Глория Бонева - има фирма за чистене, Инсбрук (провинция Тирол в Австрия)


Личен архив на Глория Бонева

© Глория Бонева

Личен архив на Глория Бонева


Снимката направих на 9 май (датата не е случайна - бел. ред.) от мястото, на което работех. Във фирмата, с която работя, дойде клиент: руснак, над осемдесетгодишен. Шефът, също на повече от 80 години, излезе от офиса си, за да го поздрави на руски и се прегърнаха. После разбрах, че и двамата са загубили бащите си във войната от двете страни на фронта.


Имам майсторско свидетелство и собствена фирма за чистене. Гордея се с нея вече 12 години! Хората никога не ми вярват, че за да получа това свидетелство, съм учила две години и съм се явявала на изпити. Също толкова трудни, както в университета в Русе, където през 1987 г. завърших "Автоматизация на процесите в атомни електроцентрали".


В Австрия ме отведе безпаричието и липсата на добър бизнес климат през 2002 година. Тирол се оказа любов от пръв поглед: природа, спорт, харесах хората. Не бих се върнала в България: след около 18 години извън нея се е променило мисленето ми. Не мога да приема хиляди неща. Аз вече съм манталитетен емигрант.


Личен архив с гледка от дома на Глория Бонева в Инсбрук

© Глория Бонева

Личен архив с гледка от дома на Глория Бонева в Инсбрук


Любимата ми гледка е от терасата на моя дом в Инсбрук, но все пак ми липсва гледката от прозореца на едно ловешко село, където отраснах.

Веселина Роккос - собственик на семеен хотел, остров Сирос (Гърция)


Личен архив на Веселина Роккос

© Веселина Роккос

Личен архив на Веселина Роккос


Снимката с котката е правена по време на COVID-19. Туристи нямаме, хотелите са затворени, както и движението към островите на корабите. Официално би трябвало да отворим на 1 юни. Обичам да снимам котарака Зоро, който всъщност е свободно коте, но го храня и има къща до вратата, в която и спи.


Мястото, на което живея, е остров Сирос и е столицата на Цикладите. Това е невероятно красив остров с богата история и култура. Живея тук от 10 години, съпругът ми е местен жител: така да се каже, съм любовен емигрант. Заради него дойдох от София, откъдето съм. Имаме семеен хотел. Обичам родината си много: липсва ми София, липсва ми гледката към Витоша от апартамента ми.


Наташа Гочева - Манчестър (Англия)


Личен архив на Наташа Гочева

© Наташа Гочева

Личен архив на Наташа Гочева


Живея на третия етаж, кухненският ми плот е пред прозореца, който гледа към редица от 6 къщички с малки дворчета отпред, и когато домакинствам, пред погледа ми се разиграват различни житейски сценки... На 4 април млада майка изведе малкото си дете в градинката пред дома им, за да поиграе на чист въздух. И може би, за да му е интересно или за да бъде добре "екипирано" и предпазено от "злото", което върлува в света в момента, детето беше облечено в костюм на Спайдърмен и в ръце държеше играчки с тези герои.


След известно време чувам радостни възгласи... поглеждам, по улицата двама минувачи - мъж и жена. Мъжът беше в същия костюм - на Спайдърмен. Спряха се, Спайдърмен се покачи на ниската ограда и изнесе закачлива сценка на малкия си "събрат". Детето в първия момент се поизплаши, поотдръпна се, но после с интерес започна да общува с "големия герой".


Бяха много мила картинка, излъчваха доброта, радост и непринуденост. Наблюдаващите отстрани, в това число и аз се развеселихме, радостта ни обзе и стопли. На съседните прозорци се показаха и други съседи, лицата им светеха от усмивки...


Надя Такач - Доха (Катар)


Личен архив на Надя Такач

© Надя Такач

Личен архив на Надя Такач


Снимката направих в Доха по време на карантината от балкона ни, на който прекарваме доста време, особено сега в карантината. За мен е любима гледка, както и за моите приятели, за които е сигнал, че съм се прибрала в тукашното "вкъщи". Това е т. нар. Перла на Катар. "Перлата" е изкуствен остров, отвоюван от морето с много търпение и постоянство.


Живеем тук от 13 години, съпругът ми е капитан в Qatar Airways. В момента само той работи, аз съм в очакване на по-добри дни. Семейството ни на практика живее и на двете места и никога не сме си тръгвали от България завинаги. И все пак ни липсва зеленият силует на планината Витоша, която панорамно изпълва гледката от софийския ни прозорец.


Боян Хаджиев - посланик, Астана (Казахстан)


Личен архив на Боян Хаджиев

© Боян Хаджиев

Личен архив на Боян Хаджиев


Красотата на Астана ме провокира да направя тази снимка. Астана не е по-населено място от София: добре планирано е и това е разбираемо, защото преди 30 години левият бряг (на снимката) е бил просто гола степ. Липсва ми гледката от прозореца в моя дом в София. Бих искал да видя гледката от всички "прозорци" в групата и още много, но едва ли ще ми стигне целият живот.


Нора Михайлова - Аман (Йордания)


Личен архив на Нора Михайлова

© Нора Михайлова

Личен архив на Нора Михайлова


Снимката е направена по време на пясъчна буря в Аман на 24 април: гледка от прозореца на резиденцията. Зад затворените пространства може да намерите вътрешна свобода - обичам фотографията, това е начин да изразя себе си. Аз съм съпруга на посланика на България в Йордания. Бих се върнала в България, защото тя е моята родина: там е всичко, за което съм мечтала.


Атанас Вълчанов - фотограф, Йоханесбург (Южна Африка)


Личен архив на Атанас Вълчанов

© Атанас Вълчанов

Личен архив на Атанас Вълчанов


Влюбен съм в градината си, защото всичко съм посадил лично. Дойдох на екскурзия и останах уж за малко, а минаха 30 години! Бих се върнал в България, но не и с тези управници, особено министър-председателя! Тук нищо не ми липсва като гледка: има планини и океани! Когато отида на планина, все едно съм си в България, а океанът е по-чист от нашето море.


Мария Попиванова - фотограф, Ню Йорк (САЩ)


Личен архив на Мария Попиванова

© Мария Попиванова

Личен архив на Мария Попиванова


Снимката направих в късния следобед, малко преди залез. Гласях се да излизам от хотела, реших да погледна през прозореца, слънцето беше в т. нар. златен час преди залязване и светлината беше невероятна! Реших да направя няколко кадъра и след като погледнах през обектива, видях, че стъклата на хотела правят интересно отражение, вижда се в дясната част на снимката.


Споделих снимката в групата с малко носталгия: това е снимка от последното ми пътуване преди карантината. В Ню Йорк бях за 3 дни, иначе живея в Детройт.


Обичам да се прибирам в България, да снимам градски пейзажи, планински пътеки, стари къщи по пътя. Липсват ми гледки от миналото: често в мислите се връщам на гледката от прозореца на втория етаж на мястото, където съм израснала. Виждах река Янтра - всеки ден, през всички сезони.


Нико Тодоров - софтуерен специалист, Корона (САЩ)


Личен архив на Нико Тодоров

© Нико Тодоров

Личен архив на Нико Тодоров

Снимката е от задния двор вкъщи в Корона, Калифорния. Тук сме от близо два месеца с моята (вече) годеница Фабиен. Отседнахме в Корона, Калифорния, 1999 г. с бившата ми жена. Завършвахме магистратурите си по компютърни науки в "Корпус Кристи", Тексас. Аз получих предложение за работа от Калифорния и се преместихме. След като се разведохме през 2006 г., имах късмета да си купя тази красива къща на търг по време на рецесията от 2008 г.


Споделих снимката, защото всички сме заедно в тази нова ситуация. И не е лесно. Без да съм психолог, забелязвам, че много хора изпитват нуждата да споделят или да изслушат някого, когото може би не познават. Споделените снимки с коментарите са един малък опит за такъв мост.


Личен архив на Нико Тодоров

© Нико Тодоров

Личен архив на Нико Тодоров


От 2002 г. пиша софтуер за оценка на риск от природни бедствия за федералното правителство, като в момента уча и докторантура в областта на изкуствения интелект.


Имах щастието да посетя през последните няколко години Перу, Корея, Мексико, Италия, Испания, Островите Кук, както и невероятния фестивал Burning Man. Все още искам да видя Исландия, Лапландия, Югоизточна Азия, Океания и Африка. Надявам се да не е само като гледка през прозореца на екрана, а на живо.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5976 Разстроено

  Виждам НЕмити софийски улици, понамокрени от нощния дъждец.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  Бих препоръчал групата от сурат тефтера да вземе да попълни колекцията със снимки на новия блок на майката на нацията, с веещите се прашки 62 номер рано сабалем - гледката е подтискаща.

 3. 3 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  Виждам съседната жилищна сграда, която построиха пред прозорците ми, в изпълнение на плановете за "уплътняване" на жилищата в София.

 4. 4 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Хубав материал; интересна идея.

 5. 5 Профил на Nikolay T Todorov
  Nikolay T Todorov
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Благодаря за удоволствието. Всички сме заедно в това положение. Поздрави!

 6. 6 Профил на kkv06647117
  kkv06647117
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Банална идея, всичко във Фейсбук е една тъпня и копи-пасте. Стадото там е неспособно да измисли нещо оригинално, та какво друго освен да преведе английска група на български? И защо занимавате читателите с тия гастарбайтерски неволи, да си пращат снимките по чуждите фейсбуци или си мислят, че некой ще се трогне, че били живели в чужбина? Все едно не ги знаем какви роби/държанки са там и как се унижават.

 7. 7 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Цигания виждаме ние през прозореца. Така характерна за един от "най-аристократичните квартали на София".

 8. 8 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Ама как си личат комплексарите - снимат басейни, че да намекнат "тънко" колко са добре.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 9. 9 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Кат гледам снимките - читателите на дневник са само от милионер нагоре........

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 10. 10 Профил на kkv06647117
  kkv06647117
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#8] от "pag":

  Само палми, небостъргачи, басейни, яхтени пристанища ... селска история. Даже тоя цървул си снимал "басейна" от два различни ъгъла, немой да пропуснем нещо. Много комплексарщина има сред гастарбайтерите; голем зор да се покажат, че уж не били неудачници. Особено като се връщат в България е нещо страшно. Там по чужбините се стискат и не смеят да изхарчат 5 долара за ресторант и животът им е само работа-вкъщи, тука черпят наред, лепят банкноти на музиканти и т.н.

 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3788 Неутрално

  Харесва ми. Светът е голям ,Спасение дебне отвсякъде.

 12. 12 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5839 Неутрално

  Аз поне все още виждам Витоша от прозореца!Чувам птиците и се радвам на пейзажа..

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 13. 13 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1903 Любопитно

  Прекрасна галерия, която освен чистата естетика, ни предлага и едно напомняне колко сме щастливи, че сме граждани на света, които могат да пътуват и живеят практически навсякъде, където пожелаят.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 14. 14 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Порутена кооперация и 2 момичета, които редовно стоят не терасата си да пушат, докато аз редовно ходя гол из вкъщи.

 15. 15 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2629 Весело

  А пък аз виждам как моята мама-колибърка мъти малките като бобчета яйца в гнездото под (да го наречем) сайванта.

  https://ibb.co/j6sSKMQ

 16. 16 Профил на valerie pvi
  valerie pvi
  Рейтинг: 217 Весело

  До 2,3,6,7,8,10
  Статията ми беше интересна дори само за факта ,че показва, различни гледни точки на наши сънародници . Светът днес е едно голямо село и по един или друг начин сме свързани. А пък аз виждам грейналото слънце и чудесните цветя , които сама посадих и децата , които се смеят навън и димящото кафе пред мен :)Обичам България и въпреки , че много пътувам никога не съм я напускала в душата си . Единственото което не харесвам... е това толкова характерно агресивно- негативно мислене на част от хората тука. Да, този ген на критикарство и негативизъм е само в малка част от хората , но пък те се стараят да са от най- активните. Защо бе, хора, от толкова цветове, избирате само черното и сивото и се опитвате да правите вашия и живота на тези около вас черен?!? . Един живот имаме и само от нас зависи как ще го изживеем и дали ще е с усмивка
  А ЖИВОТА , както казва Бенини, Е ПРЕКРАСЕН !

 17. 17 Профил на didko8
  didko8
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Снимките и тези гледки са прекрасни, за жалост реалността на повечето от нас е друга.

 18. 18 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Прекрасна галерия, която освен чистата естетика, ни предлага и едно напомняне колко сме щастливи, че сме граждани на света, които могат да пътуват и живеят практически навсякъде, където пожелаят.
  —цитат от коментар 13 на The Shadow


  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Живеем във велико време с безпрецедентни възможности за инициативните хора. Понеже и аз съм емигрант (ЮАР), пожелавам на всички хора да могат да пътуват и виждат света. Както посочват някои коментиращи тук, наистина има комплексирани хора, които някак обичат да се хвалят. Това не е чак толкова лошо. Голяма част от емигрантите са успешни хора и харесват живота си в новите родини. Пътувал съм много и мога да кажа, че освен България и ЮАР, има още две-три места, които много харесвам на различни континенти. Голяма красота е в Конго (живял съм там), велико е около Тян-Шан (Алма-Ата), Тихоокеанското крайбрежие и около ЛА, изключително харесвам Париж с атмосфера, култура, музеи, книги и какво ли не, Арго-то и естествения хумор на хората, целия район между Марсилия и Лион, Истанбул като образец на Imperial City и пр. Светът е хубав и като цяло се движи в правилна посока.

 19. 19 Профил на army
  army
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Доста красиви гледки и пъстроцветни пейзажи.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3704 Неутрално

  До коментар [#15] от "Lemmy":

  Сладурска снимка, мерси!

 22. 22 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  Всички са чудесни! Моите фаворити са Атанас,Елица, Глория, Веселина. А на първо място за мен са Котаракът и гледката с бурканчетата с лук....

  До коментар [#18] от "transvaal":

  "Светът е хубав и като цяло се движи в правилна посока."
  Така е. На китайските комунисти обаче, това не и им харесва. И се опитват да променят посоката.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK