Църквата почита днес Св. св. Константин и Елена

Снимката е от <a href="http://www.pravoslavieto.com/life/05.21_sv_Konstantin_Elena.htm" target="_blank">специализирания сайт "Православието"</a>

Снимката е от специализирания сайт "Православието"На 21 май Българската православна църква почита паметта на светите равноапостоли Константин и Елена.


Император Константин премества столицата на Римската империя от Рим във Византия и в негова чест градът е кръстен Константинопол. Царуването му ще се запомни с това, че през 313 г., макар и некръстен, той обявява свободата на християнската вяра. Документът, който е бил един от първите му укази, проповядва пълна веротърпимост - на езичниците оставил правото да извършват своите обреди, а на християните - свободно да почитат своя Бог. През 325 г. император Константин свиква и Първия вселенски събор против ереста на Арий.


Император Константин благоговее пред знамението на Кръста Господен. Той изпитва желание да го открие, но счита себе си за недостоен, тъй като като воин е пролял много кръв. Константин моли своята майка - Елена, живяла благочестиво, да отиде в Светите земи и да открие кръста, на който е разпънат Христос.
Облечена в скромни дрехи и сливайки се с тълпата, Елена поела своя път на изток в своето поклонение пред Бога. И успява със своята мисия да открие Кръста Господен.


Кръстът е бил положен в сребърен ковчег и оставен за съхранение в новопостроен храм. На Велики петък той е изнасян за поклонение. Напускайки Йерусалим, Елена взела частица от Кръста в дар за своя син.


Църквата почита днес Св. св. Константин и Елена

© Юлия Лазарова


Народните чествания на празника в България са нееднозначни. На Св. св. Константин и Елена на много места в страната се почитат с нестинарски танци.


Наклаждат се големи огньове, а мъже и жени танцуват върху горящите въглени.


Православната църква не признава този обичай, а напротив - дори и го преследва. Макар и танцуващите да държат икона на Св. св. Константин и Елена в ръцете си, те са наричани "обладани от дявола".


Имен ден празнуват: Константин, Костадин, Костадинка, Елена, Еленко, Елка.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5976 Весело

  Честит Празник. Много здраве, късмет, успехи и лично щастие на именячките и именяците !
  И да почерпят !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2379 Неутрално

  Честит празник на именниците!

 3. 3 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Св. Константин и Елена е най-красивата пловдивска църква, долепена до Хисар капия. По времето на комунизма решиха, че ще я затворят, реставрират и от храм, ще я превръщат в музей. Беше между 70-та и 80-та година. Пред църквата три дни спяха селяни от околни на Пловдив села, за да я пазят. Действацият свещеник е учтив, усмихнат и любезен. Има защо да я посетите отново.

 4. 4 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 4098 Весело

  Благодаря! Радост и щастие на всички адаши, адашки и Еленки!
  Засега ракията ще е виртуална, довечера - истинска.

  Еретик
 5. 5 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Честит празник! Нестинарите не почитат същите светци. В техните вярвания Константин не е син а мъж на Елена. Има и други съществени разлики с християнството като обличане и къпане на иконата на светиите, храненето и и тн. Нестинарството е реминисценция от тракийският паганизъм и практиките на вакханалийте. Нестинарите говорят за обладаване от дух, за вътрешно вледеняване, за болки в главата и повръщане след ритуала, все неща потвърждаващи тезата за обладаване и демонично влияние.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 6. 6 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4611 Весело

  Честит празник!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 7. 7 Профил на pms49611224
  pms49611224
  Рейтинг: 5 Разстроено

  Днешният празник е наистина голям и знаков в календара на християнската космогония. Жалко е, обаче, как българите, визирам и автора на тази статия, не са запознати с корените и устоите на своята вяра и се задоволяват с повърхностния прочит на нещо записано и казано някога от някой, пък бил той и авторитет в определено църковно учение. През последните 15 години се разкриха толкова много факти относно тракийския орфизъм и ранното християнство по нашите земи, между които съществува приемственост и взаимосвързаност в култовите практики, че е нелепо да се говори, че нестинарите "били обладани от дявола". Какво ви кара да мислите, уважаеми, че който и да е от българският народ, особено в едно такова широко рзпространено за времето си движение и култ като нестинарството, което се е предвало и ревностно са се пазели традициите по родова линия, е свързано с каквото и да е почитание към тъмните сили. Още повече, че участниците в култа носят икони. Истината за нестинарството е като една добре забулена тайна. Но, за да я открие човек, трябва да се потруди. Най-малкото да почете и да поразсъждава по въпроса. Отдавна доказано в научните среди е, че християнството в България датира от 1 век и идва тук още с апостолите Андрей и Павел. Също така, доста дискутирана теза е, в която аз вярвам е, че Филипи, за което става въпрос в посланиято на ап. Павел до Филипяни е не невразчното гръцко градче, а самият наш Филипопол. Всичко това е описано подробно, подкрепено с научна обосновка в трудовете на българският историк Асен Чилингиров, живял и работил в Германия, очевидно неудобен за режима преди 89г. Относно Тркийският орфизъм, може подробно да се запознаете в книгата на академик Цветан Гайдарски. Нека не отричаме нещо изконно свързано с българската духовна идентичност и лесно да му лепваме етикета "ерес", подобно на богомилството, което също е огромна тема, заслужаваща своето изследване. Честит празник на всички христолюбиви българи!

 8. 8 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 2126 Неутрално

  Честит празник на братята и сестрите в Христа.
  Честит имен ден на всички празнуващи.

  Иначе Св. Елена не е била чак толкова хрисима. Преди много години ш Рим е бил намерен саркофаг на неизвестна дама в скромно облекло (разбирай полугола, не скромна). Изображението на капака било толкова предизвикателно, че го нарекли "Саркофагът на Хетерата" с идеята, че в него е била погребана богата и популярна куртизанка от III - IV век. После се оказало, че е саркофагът на Св. Елена... Сега е в Капитолийския музей.

  E PLVRIBVS VNVM
 9. 9 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3997 Неутрално

  Честит празник и честит имен ден на всички познати и непознати!
  Бъдете здрави!

 10. 10 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  До коментар [#7] от "pms49611224":
  Пред катедралата в Йорк с голяма изненада съзрях статуя на Св. Константин.
  Трибунът (офицер в армията на Рим) Константин, родом от Ниш, бил на служба в далечния гарнизон в мъгливия Албион, когато баща му, действащият Император починал и синът бил обявен за Император именно в Йорк от възторжените войници. Така още един българин станал Император на Рим.
  Този български Император бил таен привърженик на християнството и ето как тази религия получила шанса да стане от преследвана - първо допустима, сетне задължителна.
  Дотогавашните цензори, хвърлящи в огъня християните, сега станали яростни “пазители на християнството”, нарекли се “право-славни”, за разлика от “неправилно-славните” - и от това извлекли власт, цялата държавна власт.
  Прочее, Император Константин заслужава почит като първия държавник в Европа, вградил християнската религия в държавата.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 11. 11 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 2874 Неутрално


  UNITED EU UNION

  Честит празник!

  Колко му е...
  Пълниш един-два ТИРа и местиш ;)
  в рибарско градче от селски тип Византион.
  Градиш Столица на столиците: на хилядолетна Християнска империя.

  След което: пет века Османска.
  Когато също наричали Константинопол Цариград и обратно.

  След което, републиканци отнесли османската столица в Анкара,
  където по начало била.

  След което... пришла Византия... като исторично понятие.

  EUROPE, by Prof Norman Davies, Oxford U.

  "Император Константин премества столицата на Римската империя
  от Рим във Византия

 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8408 Неутрално

  Честит Празник!!!!!!

  karabastun1@abv.bg
 13. 13 Профил на danielv
  danielv
  Рейтинг: 978 Неутрално
 14. 14 Профил на didko8
  didko8
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Да е честит именния ден на всички.

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8877 Неутрално

  Честит празник и да са живи и здрави именниците!

 16. 16 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  До коментар [#5] от "пустиняк":

  По-скоро са се надишали с отровен дим от жарта. :-)

 17. 17 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7584 Неутрално

  Честито на имениците

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 18. 18 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5713 Неутрално

  Честит празник!

  Gunter glieben glauchen globen
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK