Безплатно ли е сиренето, или как държавата ще обезщети медиците за извънредното положение

Безплатно ли е сиренето, или как държавата ще обезщети медиците за извънредното положение

© Надежда ЧипеваИ децата разбраха, че докато бяхме в извънредното положение, на лекар се ходи само в краен случай, като преди това се обаждаме по телефона, а не ходим на място. Целта: да се избягва струпване на хора и така чакалните пред кабинетите трайно се изпразниха. За пациентите това носеше успокоение, че се пазят от вируса. За лекарите беше глътка въздух от всекидневието, в което нерядко се занимават с излишни прегледи и манипулации, но и сериозен проблем, тъй като липсата на работа означава и липса на пари.


Затова държавата заяви намерение да подпомогне финансово болниците, които поеха напрежението около коронавируса, но и изпълнителите на медицинска помощ извън лечебните заведения - общопрактикуващи лекари, специалисти, зъболекари, лаборатории с договори със здравната каса. След като останаха почти или напълно без работа заради въведените ограничения, те трябваше да получат пари, които да им помогнат да оцелеят в кризата и да запазят дейността си, по възможност без да съкращават персонал.


На първо четене изглеждаше, че помощта ще бъде безвъзмездна, подобно на мерките за подпомагане на бизнеса. Впоследствие се оказа, че това изобщо не е сигурно, а абсурдът е, че и даващите, и получаващите имат право. Допреди седмица изглеждаше, че популярната фраза "Безплатно е сиренето само в капана" добре описва ситуацията. Сега вече изглежда, че сиренето ще си е безплатно, но някои въпроси остават отворени.


Гаранция за заплатите
На 6 април Българският лекарски съюз (БЛС) съобщи, че е постигнал споразумение с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за анекс към Националния рамков договор, според който

"на всички лечебни заведения, независимо дали става дума за първична или специализирана дейност, лаборатории или болници, ще бъдат изплатени 85% от очакваните в неепидемична обстановка средномесечни постъпления, независимо от отчетената дейност за периода".
В този момент всички процедури освен спешните бяха забранени със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.


Как ще се изчисляват изплащаните суми е определено в методика, публикувана на сайта на здравната каса. В документа е посочено, че става дума за "заплащане за работа при неблагоприятни условия по повод на обявената епидемична обстановка". Получават го всички - болниците и специалистите извън тях. Изключение са тези, които изрично са заявили, че не желаят - на тях се изплаща само изработеното за съответния месец. За база, върху която ще се изплащат сумите, се взима отчетената от изпълнителя дейност за месец януари 2020 г. (с изключение на болниците, където редът е по-различен).


Работиш по-малко, получаваш повече


На 21 април в писмо до редакцията читател на "Дневник", който е зъболекар, сигнализира, че методиката води до парадокси. Ако две практики са "заработили" по 10 хил. лв. през януари - пише медикът, пожелал анонимност - а в извънредното положение през март едната - 100 лв., а другата - 6 хил. лв., то ще бъдат обезщетени съответно с 8400 лв. и 2500 лв. (полагащите се 8500 лв. минус изработеното за месеца - бел.авт.)


"Това означава, че сумата за обезщетение на неработилите и стояли на сигурно лекари ще е по-голяма от тази на докторите, които са се сблъскали пряко с биологичните рискове - вирусите, социалните и битови проблеми на изстрадали хора, доктори, които са работили и са имали разходи за персонал, защитни средства, консумативи, битови разходи и персонал", посочва авторът на сигнала.


"Дневник" изпрати въпроси до Националната здравноосигурителна каса и до двете съсловни организации - на лекарите и зъболекарите, за да установи дали това е правилно тълкуване на методиката, с какви аргументи е направена тя и от кого. От здравната каса и от лекарския съюз казаха в телефонен разговор, че няма да коментират, а от зъболекарския съюз близо месец по-късно също няма получен отговор.


Не обезщетение, а аванс


В очакване на официалния коментар на здравната каса "Дневник" се свърза с адвоката Андрей Дамянов, член на Надзорния съвет на касата и на Национална пациентска организация, чието тълкуване за отпусканите пари дава обяснение по възникналия казус. Той смята, че става дума "за авансово плащане за бъдещи предоставени услуги по лечение". Според Дамянов на заседание на Надзорния съвет на НЗОК се изяснило, че "касата не може да плаща просто така, не може да обезщетява, защото някой не е работил".


"В закона за здравното осигуряване много ясно е казано, че касата плаща за извършената дейност, за нищо друго. В закона за извънредното положение не направиха някакво изменение, с което касата да поеме обезщетяване за липса на работа, и този начин беше възприет - за авансово плащане за бъдещи услуги", коментира юристът. По думите му над 2/3 от изпълнителите на медицинска помощ не са се възползвали от възможността за авансово плащане.


Тълкуванието на Андрей Дамянов значително се различава от обяснението на Българския лекарски съюз, който настоява, че става дума за обезщетение и отпуснатите пари не трябва да се връщат. Оттам посочват, че връщането на пари не фигурира в никой от документите, които са подписали.


Според адвоката Мария Петрова, специалист по медицинско право и част от медицинския съвет към правителството, от текста на документа с методиката става ясно, че се предлагат аванси, а не безвъзмездни обезщетения.

Страните, които договаряха методиката, не подходиха прозрачно и явно не са успели по недвусмислен начин да обяснят, какво договарят


Мария Петрова,

специалист по медицинско право


Така, както са формулирани, сумите не носят характеристиките нито на извъндоговорно обезщетение за вреди, нито на обезщетение за неизпълнение на договор, коментира тя за "Дневник" и допълни: "Авансовото плащане се прави, преди да се извърши услугата, но при всички положения изисква извършване на услугата. Ако услугата не се извърши, то тези суми подлежат на възстановяване. НЗОК не дарява "едни пари" на "едни хора" за "неблагоприятни условия на работа".


Те трябва да си ги изработят


Темата е обсъждана и от Надзорния съвет на здравната каса на 27 април, но тъй като заседанията са закрити, дискусиите стават обществено достояние от стенограмите, които се публикуват на сайта на касата дни, а понякога и седмици по-късно. От стенограмата на заседанието на 27 април се разбира, че допълнителните средства, които НЗОК е платила до 85% от дейността, досега са:
за болнична помощ - 7.4 млн. лв.


за първична извънболнична помощ - 2.5 млн. лв.


за специализираната извънболнична помощ - близо 6 млн. лв.


за медико-диагностичната дейност - близо 3 млн. лв.


за дентална помощ - 4 млн. лв.


На заседанието Иван Кокалов (КНСБ) изрично повдига въпроса дали е възможно "зъболекар, който работи, да получи по-малко", тъй като му се е обадила журналистка от "Дневник". Ето последвалия диалог с шефа на Надзорния съвет Жени Начева и управителя на касата Петко Салчев:


Жени Начева: Този, който работи, той ще получи 100% от изработената сума. Ние за реално отчетена и извършена дейност заплащаме 100% от извършената сума.


Иван Кокалов: Но този, който не работи, ние му даваме 85% от това, което е отчел в януари и февруари.


Жени Начева: Да, но това е общ принцип за всички. С идеята, че после той ще възстанови тези средства.


Иван Кокалов: Т.е., ние му ги даваме, но после той ще ги изработва?


Петко Салчев: Те трябва да ги изработят.


Няма такова условие


Тълкуванието на здравната каса предизвика яростно недоволство у съсловните организации. Българският лекарски съюз (БЛС) заяви в позиция от 15 май, че няма да допусне да бъдат връщани или удържани средства. "Никога подобен въпрос не е стоял на дневен ред и БЛС не се е съгласявал, че изпълнителите на медицинска помощ трябва да връщат пари от договорените с НЗОК 85%", се казва в нея.

За едрия бизнес се дават пари по мярката 60/40, за други бизнеси - помощи, за развлекателния и хотелиерския - сериозни финансови отстъпки, а лекарите ще трябва да връщаме пари. Това е недопустимо!


Управителният съвет на БЛС

Подобно е и обръщението на д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз, който посочи, че е възмутен и ядосан: "Никъде, ама никъде в анекса и методиката за заплащане на договорните партньори на НЗОК в условията на извънредното положение не е упоменато "връщане на пари"? Никъде!". Той заявява и протестна готовност.


А сега накъде


Във вторник (19 май) от БЛС изпратиха ново съобщение до медиите, в което се твърди, че на среща между двете съсловни организации, Министерството на здравеопазването и управителя на здравната каса е "потвърдено", че "няма да се отработват или връщат пари на НЗОК от договорените 85%", като се уточнява, че в анекса, който са подписали лекарският и зъболекарският съюз, няма такова условие.


И здравният министър Кирил Ананиев обяви във вторник, че "няма такъв проблем. Никой няма да връща пари" и че е "крайно време да сложим край на един безсмислен дебат".


Темата обаче се очаква отново да бъде обсъждана в Надзорния съвет на здравната каса в края на месеца, като вероятно, за да няма напрежение в лекарските съсловия, решението ще е в това касата да не изисква да се връщат дадените аванси. Това би върнало ситуацията до сигнала на зъболекаря до "Дневник": този, който е работил повече и се е излагал повече на риск, ще получи по-малко средства от този, който не е.


"Смесиха се много приказки: например на правителството, че ще обезщетява 60/40, и в общия хор малко се сми", казва адв. Андрей Дамянов, като обяснява, че след като Министерството на здравеопазването е поставило въпроса, за надзора е станало ясно, че ако медиците се обезщетяват безвъзмездно за липсата на работа, то това трябва да стане през промяна в бюджета на НЗОК, който пък е част от републиканския бюджет, а това "не може да стане в настоящия парламент, нито може да бъде изчислено колко трябва да е общата сума".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  Очаквам правителството да каже колко пари са похарчени за лечение от коронавирус на здравно НЕосигурени пълнолетни лица.
  И какви са му намеренията да събере принудително тези пари.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3076 Любопитно

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Има да почакаме, докат олюбезно си плащаме здравните вноски.
  Абе страшен хаос цари в здравната ни система, направо е едно истинско чудо, че сравнително успешно се справи с Ковид 19.

 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4074 Неутрално

  По 2-3 часа на ден работеха джипитата, и естествено, че трябва да получат доста по-малко кинти. Да, ама не.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  До коментар [#3] от "hamiltonf":

  Поредната ти лъжа. Работеха дори повече и си полагаха грижи за пациентите денонощно.
  Не забравяй технологиите другарю преди да "съдиш" който и да било.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  До коментар [#2] от "boevbisser":

  Бог чу молбите ни. Пък да се бият в гърдите колкото си щат.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4074 Весело

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":

  умряха от страх, това стана. А всичкия риск и удължено работно време го поеха аптеките.
  Заблудена история...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  Очаквам правителството да каже колко пари са похарчени за лечение от коронавирус на здравно НЕосигурени пълнолетни лица.И какви са му намеренията да събере принудително тези пари.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Какво "лечение",когато учените все още не са открили такова?! Заразените с коронавирус просто го преболедуват,тоест Природата ги излекува.

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  До коментар [#7] от "deaf":

  Болнично, каквото са получили другарю милиционер. Ако още не си разбрал.
  Или може би вие сте ги лекували с ваши пари ???
  Кажи ако е така. АМА НЕ ВЯРВАМ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1533 Любопитно

  Как да ги обезщетява? Те си вършели работата, за която са се подписали. Какво да им обезщетява?

  В Русия съм! В Русия съм!
 10. 10 Профил на Maradona
  Maradona
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Класик си ти! :) Мога даже да си те представя как изглеждаш. :)

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3802 Весело

  До коментар [#10] от "Maradona":

  Уверявам те, че ти е бЛедна фантазията , вЕрвай ми !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  До коментар [#9] от "Веселин Дечев":

  Примерно това, че затваряха цели болници заради пациент с коронавирус. Може би пък за забраната да се извършват планови приеми, т.е. да се работи? За това, че се наложи всеки да отговаря на нови изисквания и да купува техника, костюми, дезинфектанти? За това, че поради разреждането на графиците физически можеха да работят с по-малко пациенти и да искат обратното? За това, че са в среда, където лесно може да се заразиш?
  Моето джипи при спазване на всички мерки за дезинфекция и защита се разболя. Вече мина болестта, де. Още се чуди как е станало, като е била опакована и е дезинфекцирала като за световно. При това май няма един пациент неин да е обявен за заразен или болен, т.е. да е отишъл със симптоми. Според мен трябва да я компенсират за излагането на живота й на риск, за да може спокойно да работи и в бъдеще и при следваща епидемия да мога да разчитам на нея, че няма да се покрие, защото така или иначе рискува за нищо.

 13. 13 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  Само да отбележа как.....персонала на Пирогов, който не е в COVID отделението (но продължава да приема спешни случаи с хирургични проблеми, за които не се знае дали имат COVID, а дори и ако се знае че имат И COVID, ще получи ПО-МАЛКИ заплати от нормално, тъй като бяха спряни плановите операции и няма достатъчно приходи.
  Това на фона че тези хора бяха накарани да работят на по-тежък график, със защитни облекла и под постоянен страх за здравето и живота си и за своите семейства. Сестрите масово напускат, доста от лекарите - също.
  Ето ви грижа от господаря на Толупия

 14. 14 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  Нищо не е безплатно, само солидарните ми месечни здравни вноски, от които не съм ползвал и един лев вече 20 години.

 15. 15 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Какви са тези обезщетения по 8500лв месечно за зъболекар? Да го спасим да не умре от глад ли? Остана ли нещо нормално в тази държава?

 16. 16 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Аз съм от тези лекари, които не поискаха да получават обезщетение. Причините са няколко.
  1. Имам достатъчно пациенти.
  2. Считам, че не е редно в такива моменти да искаш държавата да ти дава за несвършена работа- не е морално.
  3. Ако на нас се даде пари на калпак и другите бизнеси ще поискат. По нормално е да се дава нещо като безлихвен кредит.
  4. Не бива този който не работи да получава пари. Мирише на социализъм.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 17. 17 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1533 Любопитно

  До коментар [#12] от "атанас":

  "Примерно това, че затваряха цели болници заради пациент с коронавирус. Може би пък за забраната да се извършват планови приеми, т.е. да се работи?"

  Щом не са работили значи съвсем не трябва да им се плаща. Иначе теябва да се плати и на всички кафенета и магазини. Не ми е известно нвкъде да има договор държавата да гарантира минимална заработка.

  "За това, че се наложи всеки да отговаря на нови изисквания и да купува техника, костюми, дезинфектанти?"

  Че кой нормален лекар работи без маска и дезинфектанти??? Пък и да не би държавата да компенсира ресторантите като променя изискванията за оборудване и вентилация, примерно? Или заводите заради нови стандарти на безопасност?

  "За това, че са в среда, където лесно може да се заразиш?"

  Ше ме прощаваш, но това е основен професионален риск за всеки лекар. Тотогава тряжва да се плаша и на всеки шофьор за риск от катастрофа, на всеки моряк за риск от потъване и т.н. Друго би било ако шофьор трябва да кара в силно заразна обстановка, защото това нв му е типичен професионален риск.

  В Русия съм! В Русия съм!
 18. 18 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  Всяко раздаване на пари, без значение дали е справедливо или не, отваря кутията на Пандора. Защо на него, а не на мене, защо (само) толко ми дадоха, а не еди кой си ехеее и т.н.
  Същото е и с ДДС-то, за едни може, за други не и "отиде коня в ряката".
  Предполагам, че все някак ще се наместят, но че недоволните ще са повече от доволните, лова бас с който мисли обратното.
  Открива се обаче една друга не по-малко интересна страна на здравеопазването и тя е доста по нелицеприятна. След като в обичайното време болниците, а и джипитата "заработват" едни пари, т.е. оказват маса грижи и труд за нашето здраве, а с месеци минаваме без тези грижи, и не се забелязват много трупове по улиците ( въпреки някои прогнози, макар и от не медицински лица:)), човек елементарно може да направи два извода:
  Първия е, че някаква част от грижите са малко пресилени, в лошия случай дори измислени и или въобще не са извършвани някакви манипулации, но са "надписвани" или ( според мен по-лошия вариант) са извършвани, но не е било необходимо или е приложен по тежък от необходими вариант.
  Втория извод е факт, който всеки от нас може да потвърди е, че има между нас не малък брой хора, които непрекъснато висят пред кабинетите на лекарите за щяло и не щяло, джипитата ги познават поименно, валят направления за безсмислени изследвания и консултации при специалисти и това нещо е особено разространено между колегите пенсионери, които реално не внасят нищо в касата, т.е. за сметка на държавата, разбирай данъкоплатеца.
  С други думи казано, очевидно има бая резерви за оптимизиране на тази система, но това няма да се случи, всъщност така е и по целия свят, поне в по-приличните страни и единствено разликата е в размера, къде се разпилява и/или покрадва повече или по-малко.

 19. 19 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1533 Весело

  До коментар [#13] от "uq":

  Е нали има банани???
  Не ви хареса преди безплатното здравеопазване и образование - нямало банани и дънки!

  В Русия съм! В Русия съм!
 20. 20 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  Нищо не е безплатно, само солидарните ми месечни здравни вноски, от които не съм ползвал и един лев вече 20 години.
  —цитат от коментар 14 на Ksharp


  В голяма степен мога да го твърдя и аз за моя случай, но ако се замислим, ние сме на кяр въпреки това и дори сме за завиждане:).

 21. 21 Профил на keepwalking
  keepwalking
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Как държавата ще обещещи медиците ,

  Ще ги обещите с реформа ..с достойно заплащане ,със сигурност на работното място и с нормално условия на труд ..но за това се иска кураж .
  Трябва да се затворят болници а не да имаме 350 болници на намаляващо население като в Унгария имат два пъти по малко а имат по голямо население от нас ..

 22. 22 Профил на keepwalking
  keepwalking
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До 9

  Как да ги обезщетява? Те си вършели работата, за която са се подписали. Какво да им обезщетява?

  Що не отиде да им помогнеш бе смешник като си много ербап ,дават им 700-800 лв да си рискуват живота и здравето ...на тия мизерни заплати що за нещастник трягбва да си в такъв труден момент да не желаеш да ги подкрепиш ..

  Възмутен съм от простащината ти ..
  Ако се разболееш от корано вирус на тях ще разчиташ да те спасят нали !!!

 23. 23 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4074 Неутрално

  До коментар [#21] от "keepwalking":

  350 болници наистина е брутално. Като си представим, че всяка от тях точи касата поне с по 5 млн. на година, може да се добие понятие за размера на кражбите от НЗОК.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 24. 24 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1533 Любопитно

  До коментар [#22] от "keepwalking":

  "Що не отиде да им помогнеш бе"

  Щото не съм се подписал за медик. Който се е подписал да поема прифесионалните рискове. Като не им изнася защо са подписали на тези условия?
  Подписал си - изпълнявай си контракта!

  В Русия съм! В Русия съм!
 25. 25 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Здравеопазване на пазарен принцип е най-голямата глупост. Това го разбраха всички.

  Поради това не е нужно никакво обещетение за лекарите.

  niki
 26. 26 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 820 Неутрално

  До коментар [#24] от "Веселин Дечев":

  :) Какви контракти, какви пет лева...Те са на заплата, и могат да напуснат, да не са крепостни. Контракти може да има в Германия, ама в БГ е свободен пазар.
  В САЩ е същата история - болниците нямат приходи, съкращават персонал и режат заплати. В момента се изготвят бюджети за следващата фискална година, и всичко е 50% надолу, но ще се види наесен и догодина. Т.е. няма да има достатъчно персонал, но цената на здравеопазването ще се удвои, за да компенсира липсата на приходи в момента. Очертава се ужас някакъв корпоративен, и тогава вече ще заговорим за икономическа депресия. Но това, след 1ви Септември, като изтекат монетарните стимули.

 27. 27 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  'неработилите и стояли на сигурно лекари'
  Абсолютни глупости. 1. Това не ви е конвейер на която работиш, а работиш АКО ДОЙДЕ ПАЦИЕНТ. Така,че не зависи от лекаря дали ще работи , нито, че е по защитен от вас (в климатизираните си офисчета) дори с един пациент , който е прегледал с неясно епидемиологично състояние.
  2. Защо НЗОК ще плаща компенсации при непроведени прегледи. Защото тези прегледи са пропуснати не по вина на лекаря и НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ КОМПЕНСИРАНИ КАТО ПЛАЩАНИЯ НИКОГА за големи групи пациенти. Например едно бебе има 12 профилактични прегледи годишно - всеки месец само ЕДИН ПРОФИЛАКТИЧЕН ПРЕГГЛЕД се заплаща. Личните лекари няма как от май до декември да реализираме 12 прегледа за това бебе и да получим заплащане , защото НЗОК няма да плати повече от един преглед месечно. Същото е и за деца с прегледи през 3 месеца и дори тези с 6 месечен интервал. Така ,че това са пропуснати ползи. А наемите и разходите на здравните заведения никой не е опростил, закупуването с ЛИЧНИ СРЕДСТВА на лични предпазни средства, дезинфектанти и поддържането на здравното заведения 'на линия' изисква средства. Ако не искате да плащате под никаква форма , то това ще ви отговори защо сега на вашето гето липсват няколко десетки хиляди лекари и медсестри -защото те са го разбрали и правилно са се евакуирали от едно примитивно социалистическо общество ,което не ги заслужава...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 28. 28 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 895 Неутрално

  До коментар [#16] от "haq30626233":

  Ти не си лекар ,няма нужда да се напъваш да ни обясняваш колко си съвестен

  гошо
 29. 29 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  До коментар [#25] от "niki":

  Много обичам каскети да говорят за здравеопазване на пазарен принцип визирайки не САЩ, а някакво балканско гето ,където лекарите получават 20 (ДВАДЕСЕТ ) пъти по-ниско заплащане от лекарите в нормалните истински европейски държави .Като ги запиташ кое е 'пазарния принцип' каскетите посочват плащането на ръка на медицински услуги ,които иначе не са платили и на 1% със символичните си здравни вноски в комунистическа здравна система с бутафорно здравно осигуряване. Някаква форма на икономически аутизъм , примитивизъм и исхемични атеросклеротични спомени за добрия 'Бай ТодАр' и как 'сичко имаше тогава.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 30. 30 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  До коментар [#27] от "Dr_Doolittle":

  Значи като се наложи операция на пациент и той трябва да я плати (или да плати задължително "избор на екип", "избор на мед. сестра", "избор на санитар", "настаняване в подобрени битови условия" и консумативи), тогава е пазарен принцип и на хората не им се прави операцията докато не съберат парите. И операции се отлагат и кредити се теглят от близките и всичко се приема за съвсем нормално. Сега, когато пациентите ги няма, изведнъж докторите решиха да се откажат от пазарния принцип. Но само за този период, като се върнат пациентите.

 31. 31 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 392 Неутрално

  По 2-3 часа на ден работеха джипитата, и естествено, че трябва да получат доста по-малко кинти. Да, ама не.
  —цитат от коментар 3 на hamiltonf


  Точно семейните лекари си бяхме на мястото. Работехме с нормално работно време и нямаше затворени кабинети, с изключение на няколко затворени кабинета на колеги поставени под карантина, но техните пациенти бяха поети от заместниците им. Това не се отнася за много консултанти и зъболекари, които просто се скатаха, но ще получат 85% от януарската си заработка докато си почиваха. Анализът на методиката е много точен. Аз лично много се ядосах, че се напъвах за профилактика и диспансеризация прем март. Поправих грешката си през април, тогава работих чиста медицина, без никаква диспансеризация.

 32. 32 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1533 Весело

  До коментар [#30] от "Smile":

  😂
  Е, ако мине!

  В Русия съм! В Русия съм!
 33. 33 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Как да ги обезщетява? Те си вършели работата, за която са се подписали. Какво да им обезщетява?
  —цитат от коментар 9 на Веселин Дечев


  За това, че ни беше забранено да извършваме дейността, от която идва 80% от приходите ни, а именно диспансерното наблюдение и профилактиката. За това, че не се скатахме в отпуска или с намалено работно време като повечето т.нар тесни специалисти и зъболекари. За това, че пръснахме хиляди левове за лични предпазни средства и дезинфектанти, каквито държавата малко или повече подсигури за болниците и безценните чиновници в РЗИ. За това си искаме компенсациите.

 34. 34 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  До коментар [#32] от "Веселин Дечев":

  За съжаление, в някои случаи не е "ако мине". Такава ми е работата, че имам поглед и знам как някои хора буквално ги изнудиха да дадат едни пари, за да ги оперират. Някои ги събираха с месеци (и операцията се отложи докато не ги събраха), други теглиха кредит...Говорим за здравно осигурени хора, които цял живот са плащали вноски.
  Ако беше само "ако мине" и ги искаха само от този, който има възможност да ги плати, нямаше да е проблем...

 35. 35 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1533 Любопитно

  До коментар [#33] от "hipocrat20060":

  "За това, че ни беше забранено да извършваме дейността, от която идва 80% от приходите ни, а именно диспансерното наблюдение и профилактиката."

  Е нали получавате пари "на глава", за всеки записан - дойде не дойде на преглед - парите си вървят.понякога години не се вястват повечето хора, но личния им лекар получава парите - точно за да е в готовност, когато се наложи.
  И затова ви се дават тези пари -и за дезинфектанти, ръкавици, маски и тн. Вие още малко ще искате да ви плашат и че си миете пода!

  "За това, че не се скатахме в отпуска или с намалено работно време като повечето т.нар тесни специалисти и зъболекари. "

  Ами ... вършили.сте си съвестно работата. Това нещо специално ли трябва да се води, изключително? Бонус за съвестно свършена работа?
  Ако смятате че зъболекарите и тесните специалисти са свършили нещо нередно - имате си асоциация, накажете ги! Пишете до институциите.

  Много хора, включително жена ми, бяха на поста си в магазини, автобуси и други места и не поюучиха никакви бонуси. А даже са имали повече раабота, например в онлайн отдела.

  В Русия съм! В Русия съм!
 36. 36 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  До коментар [#34] от "Smile":

  Ти си символично здравно осигурен бе, другарю .Няма как германецът да плаща 320 евро средна здравна осигуровка на месец , а ти 30 евро и да имате еднакви права и обем на ползване на здравни услуги. Ще доплащате и ще ви плющат пролетарските уши, защото перспективата е утре да искате да давате пари ,ама да няма дори негър доктор тук, който да ви ги вземе. Ей така ще търчите на Запад и ще трябва да внасяте ТЕХНИТЕ РЕАЛНИ ЗДРАВНИ вноски или да плащате кеш без значение какви доходи имате и какви пролетарски веруюта изповядвате. Защото там не им дреме за комунистическите илюзии за 'безплатното' ,'полагащото ми се' и 'някой друг да плаща' с които тъпотии сте заченати. Много ми е чудно как упреквате циганите за същите нагласи , които имате в главите си ….. ?

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 37. 37 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#33] от "hipocrat20060":"За това, че ни беше забранено да извършваме дейността, от която идва 80% от приходите ни, а именно диспансерното наблюдение и профилактиката."Е нали получавате пари "на глава", за всеки записан - дойде не дойде на преглед - парите си вървят.понякога години не се вястват повечето хора, но личния им лекар получава парите - точно за да е в готовност, когато се наложи.И затова ви се дават тези пари -и за дезинфектанти, ръкавици, маски и тн. Вие още малко ще искате да ви плашат и че си миете пода!"За това, че не се скатахме в отпуска или с намалено работно време като повечето т.нар тесни специалисти и зъболекари. "Ами ... вършили.сте си съвестно работата. Това нещо специално ли трябва да се води, изключително? Бонус за съвестно свършена работа?Ако смятате че зъболекарите и тесните специалисти са свършили нещо нередно - имате си асоциация, накажете ги! Пишете до институциите.Много хора, включително жена ми, бяха на поста си в магазини, автобуси и други места и не поюучиха никакви бонуси. А даже са имали повече раабота, например в онлайн отдела.
  —цитат от коментар 35 на Веселин Дечев


  Като не знаеш, не пиши глупости. В работещите практики (като моята) заплащането "на глава" както пишеш ти или капитация (както го наричаме ние) е макс 30% от месечната сума. А за жена ти.....ми по твоята логика ....да е станала лекар, така мисля аз. Хайде със здраве и се въздържай от коментари по теми, от които си нямаш хабер.

 38. 38 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  До коментар [#36] от "Dr_Doolittle":

  Точно аз не съм сивмолично здравно осигурена. Но е хубаво, че докторите вече сменихте мантрата с 20 лв. здравни осигурвки. Сега виждам сте започнали нова с 30 евро осигуровки. И тя е подвеждаща, но поне е по-реална.
  На 1,000 лв. брутна заплата осигуровките са 80 лв месечно (960 лв. годишно).
  На 3,000 лв. (колкото е тавана на осигурителния доход) можеш и сам да си го сметнеш...

  Ти например на колко се осигуряваш, че реши, че 30 евро е нормална вноска за здравно? На под 1,000 лв?

 39. 39 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Добре,а ако НЗОК не изплати планираните обеми в бюджета си,какво ще стане с парите?!По стар български обичай-връщането им в Републиканския бюджет и намаляване на новия бюджет на НЗОК за следващата година със същата сума-това ще стане!В крайна сметка и в квинтесенция-да ти еВа и държавата,която подкрепя кръчмарите и мутро-хотелиерите си,а зарязва лекарите !И нека тогава 80-те% процента дебили да ходят по врачки,баячки и на кръчми!

 40. 40 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#36] от "Dr_Doolittle":Точно аз не съм сивмолично здравно осигурена. Но е хубаво, че докторите вече сменихте мантрата с 20 лв. здравни осигурвки. Сега виждам сте започнали нова с 30 евро осигуровки. И тя е подвеждаща, но поне е по-реална. На 1,000 лв. брутна заплата осигуровките са 80 лв месечно (960 лв. годишно).На 3,000 лв. (колкото е тавана на осигурителния доход) можеш и сам да си го сметнеш...Ти например на колко се осигуряваш, че реши, че 30 евро е нормална вноска за здравно? На под 1,000 лв?
  —цитат от коментар 38 на Smile


  Макар че не е към мен директно въпроса, ще си позволя да отговоря вместо колегата. Аз лично се осигурявам на максималния осигурителен доход, на толкова осигурявам и съпругата ми, която съм назначил в практиката. Правя го по сметка , а не по емоция. Просто доходите ми са на светло, 90% от приходите ми са по банка и съответно по-добре е да ги платя тези пари като осигуровка, а не като данък на края на годината. Не че ще видим пенсии един ден де, все някой тарикат-министър ще се намери да ги изпапа до тогава, но това е положението.

 41. 41 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  До коментар [#3] от "hamiltonf":

  Ти като управляващ здравна бакалия наречена старовремски 'аптека' просто злобееш ,че вече не можеш да раздаваш антибиотици и какви ли не лекарства без изискуемата рецепта от КВАЛИФИЦИРАН ЛЕКАР и затова са плювните ти. Най-накрая тъпото правителство ви сложи при продавачките и стотици пациенти вече минават за рецепти през преглед на лекар за хроничните си заболявания . А преди си ги пазаруваха от вас безогледно на състоянието и без медицинското и диспансерно наблюдение , защото печалбарството при аптекарските продавачи беше сложено на преден план като в Дивия Запад, подбивайки и без това ниските доходи на повечето лекари. Все едно циганка медиатор да дава юридически консултации подбивайки адвокатската камара. Обаче няколко аптекарски продавачки в моя район получиха от ИАЛ глоби по 5000 лева за продажба на антибиотици без рецепта и си седнаха на задниците. Сега не смеят с лесните и бързи продажби. Очевидно и теб те е засегнал спада в алъш-вериша. А ние иначе на работим на работно време ,а докато има пациенти и никой колега не си е тръгвал по-рано от установеното му работно време. Така,че колкото и когато са дошли са прегледани. Айде със здраве и внимавай кой е на опашката -може да в инспектор от ИАЛ те пореже, ако раздаваш алчно и некомпетенто антибиотици като в мола….

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 42. 42 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  До коментар [#40] от "hipocrat20060":

  Поздравления имате от мен - както за успешната практика, така и за реалните осигуровки, които плащате. Щом не се затруднявате да изплащате по 3000 лв. брутна заплата на Вас и съпругата Ви, значи сте успешен лекар.
  За съжаление не всички лични лекари се осигуряват на тези суми, въпреки, много от тях ги изкарват.

 43. 43 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3076 Любопитно

  До коментар [#36] от "Dr_Doolittle":

  Честно да ти кажа, и по триста евро да се плащат от осигурен при една здравна каса и 360 болници, пак няма да стигат. Нашата здравна система е чист социализъм.
  Аз се осигурявам от 26 години, на максимума от 16 години и двата пъти, които съм ползвал болница за тези години, си доплатих като поп.
  Та така, има нужда от по-малко и по-добри болници и конкуренция на здравните каси.
  Иначе - като досега, мизерия, изчезващи доктори и сестри и ядове.

 44. 44 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  До коментар [#38] от "Smile":

  Да, 30 евро е средното здравно осигуряване на тези 2-3 милиона тук в гетото, които изобщо внасят тези вноски. При условие ,че никой не внася вноски и за децата си и за пенсионерите разпределено в едно 4 членно семейство стават още по-жалки. Митологемата 'аз съм осигурен и не трябва да доплащам' си я заврете при томовете на Маркс и Енгелс. А иначе аз освен официално изискуемите здравни вноски си имам и доброволно допълнително здравно осигуряване (в небългарски фонд) , защото не лежа на тъпотии от соца и как съм осигурен за жълти стотинки ,при това изобщо не ползвайки услуги от НЗОК и консултирайки се с колеги на реципрочен принцип в самото съсловие за здравни проблеми. Работейки принудително в системата на фалшивата монополна НЗОК всъщност не съм ползвал досега нито стотинка услуги от този измислен бюрократично формален фонд. Интересно обаче мислейки как сте осигурени и колко много внасяте в НЗОК, как не го свързахте със системното с десетилетия незаплащане на труда на лекари и медсестри и как всички те , които могат напускат кочината. Ако беше вярна вашата теза чудно защо ли напускат. Може би защото како Сийке просто вноските са ви символични а , не се ли досетихте ?

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 45. 45 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  До коментар [#44] от "Dr_Doolittle":

  Вноските не са символични. Просто много се краде. Краде се вътре в системата и именно вие, които сте в системата, можете да спрете това. Пациентите не могат да го направят. Така че хайде моля без оправдания как пациентите са ви виновни. Други са виновни за липсата на средства и много добре го знаете.

 46. 46 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  До коментар [#28] от "гошо":

  С непознати Гошко е прието да се говори на Вие. Аз няма как да докажа че съм лекар, но ти също няма как да докажеш, че не съм лекар.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 47. 47 Профил на ark46662298
  ark46662298
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#31] от "hipocrat20060":

  3. Размерът на месечните суми за работа при неблагоприятни условия по повод на обявена епидемична обстановка се определя както следва:
  3.1. за изпълнителите на извънболнична медицинска и дентална помощ - на базата на стойността на отчетената дейност, включена в подадените ежемесечни файлове за съответния месец и 85% от базисната стойност на дейността за 2020 г.
  3.2. за изпълнителите на болнична медицинска помощ – на базата на стойността на отчетената дейност, включена в подадените ежедневни файлове и 85% от средномесечната стойност за дейността за 2020 г.

 48. 48 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7033 Неутрално

  Същото не се ли отнася и за депутатите. Те си получават 100% заплатите.

 49. 49 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1533 Весело

  Аз предлагам да се подпимогнат медиците, като им се намали ДДС-то ит 20 на 9%!
  О, sh*t! Никога не са ми давалу касов бон за потребителска такса!😂

  В Русия съм! В Русия съм!
 50. 50 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#3] от "hamiltonf":Ти като управляващ здравна бакалия наречена старовремски 'аптека' просто злобееш ,че вече не можеш да раздаваш антибиотици и какви ли не лекарства без изискуемата рецепта от КВАЛИФИЦИРАН ЛЕКАР и затова са плювните ти. Най-накрая тъпото правителство ви сложи при продавачките и стотици пациенти вече минават за рецепти през преглед на лекар за хроничните си заболявания . А преди си ги пазаруваха от вас безогледно на състоянието и без медицинското и диспансерно наблюдение , защото печалбарството при аптекарските продавачи беше сложено на преден план като в Дивия Запад, подбивайки и без това ниските доходи на повечето лекари. Все едно циганка медиатор да дава юридически консултации подбивайки адвокатската камара. Обаче няколко аптекарски продавачки в моя район получиха от ИАЛ глоби по 5000 лева за продажба на антибиотици без рецепта и си седнаха на задниците. Сега не смеят с лесните и бързи продажби. Очевидно и теб те е засегнал спада в алъш-вериша. А ние иначе на работим на работно време ,а докато има пациенти и никой колега не си е тръгвал по-рано от установеното му работно време. Така,че колкото и когато са дошли са прегледани. Айде със здраве и внимавай кой е на опашката -може да в инспектор от ИАЛ те пореже, ако раздаваш алчно и некомпетенто антибиотици като в мола….
  —цитат от коментар 41 на Dr_Doolittle

  Много ме кефи това с рецептите за антибиотици. И по нашия край, след началото на коронакризата, аптеките бяха попритиснати да спазват правилата и драмата е голяма, вЕрвай ми :):):)

 51. 51 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Аз предлагам да се подпимогнат медиците, като им се намали ДДС-то ит 20 на 9%!О, sh*t! Никога не са ми давалу касов бон за потребителска такса!😂
  —цитат от коментар 49 на Веселин Дечев


  Казах ти да не дрънкаш глупости в писмен вид, бидейки теоретично бос. Медицинските дейности са освободени от задължителна регистрация по ДДС. Мога да го направя, но само ако искам.

 52. 52 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#40] от "hipocrat20060":Поздравления имате от мен - както за успешната практика, така и за реалните осигуровки, които плащате. Щом не се затруднявате да изплащате по 3000 лв. брутна заплата на Вас и съпругата Ви, значи сте успешен лекар.За съжаление не всички лични лекари се осигуряват на тези суми, въпреки, много от тях ги изкарват.
  —цитат от коментар 42 на Smile


  Благодаря :)

 53. 53 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1533 Весело

  До коментар [#51] от "hipocrat20060":

  "Медицинските дейности са освободени от задължителна регистрация по ДДС."

  И от издаване на касови бележки ли?
  😃
  Днес като ти минат 30 човека и се събира една хубава безотчетна сумичка! Ма иначе немаме 3лева за дезинфектант! Мъка! Как да не ти се къса сърдцето! 😂

  В Русия съм! В Русия съм!
 54. 54 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4074 Весело

  До коментар [#41] от "Dr_Doolittle":

  "Бакалийка" казваш?! Е, не е само една, и средно са по 280 кв. м., и тези помещения толкова недуразумения от "лекари" са виждали, че ако бях ги записвал, щеше да е бестселър, а вие нямаше да си показвате от срам носа вън от вас поне 1 месец.
  Неграмотна, отделно и пъзлива история...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 55. 55 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#41] от "Dr_Doolittle":"Бакалийка" казваш?! Е, не е само една, и средно са по 280 кв. м., и тези помещения толкова недуразумения от "лекари" са виждали, че ако бях ги записвал, щеше да е бестселър, а вие нямаше да си показвате от срам носа вън от вас поне 1 месец.Неграмотна, отделно и пъзлива история...
  —цитат от коментар 54 на hamiltonf


  Недоразуменията при нас подлежат на превъзпитание, но от теб ЛЕКАР никога няма да стане. Знам, че много те боли, но това се реалностите.

 56. 56 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#51] от "hipocrat20060":"Медицинските дейности са освободени от задължителна регистрация по ДДС."И от издаване на касови бележки ли?😃Днес като ти минат 30 човека и се събира една хубава безотчетна сумичка! Ма иначе немаме 3лева за дезинфектант! Мъка! Как да не ти се къса сърдцето! 😂
  —цитат от коментар 53 на Веселин Дечев


  Мога да коментирам за касовите бележки само за моята практика, за която нося и лична отговорност. Аз касови бележки давам наред, както е по наредба. Дори и при това положение обаче, кешовите приходи са не повече от 10% от общите за месеца. Абе неподготвен си бе, човече. Скатавай се някъде. Стига излагации!

 57. 57 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  До коментар [#56] от "hipocrat20060":

  И кво, те 10% не ти стигат за литър дезинфектант? 😂

  В Русия съм! В Русия съм!
 58. 58 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#56] от "hipocrat20060":И кво, те 10% не ти стигат за литър дезинфектант? 😂
  —цитат от коментар 57 на Веселин Дечев


  Работихме и работим в условията на епидемия, извънредно положение и пр. Тежко възпрепятствани сме да изпълняваме рутинните си задължения и да печелим обичайните си заслужени възнаграждения. Държавата е преценила (съвсем правилно при това), че за да ни задържи на работните ни места през този труден период е редно да ни компенсира. Изработена е съответната методика и е приложена на практика. Тя е замислена според мерките на болниците, но тъй като амбулаториите ни също са ЛЗ по смисъла на зокана точно толкова, колкото и Пирогов примерно, та се отнася неволно и за нас. Няма как при така набързо скалъпена система всички да са щастливи, сигурен съм че има и по-добри и справедливи варианти. Аз лично съм доволен от резултата, за моята практика е доста добър. От това по-просто не мога да го обясня. Предполагам, че дори и ти ще го разбереш, само трябва да се понапънеш малко. Успех.

 59. 59 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#58] от "hipocrat20060":

  Спокойно докторе още 15 год. и като се пенсионират последните завършили през социализма доктори нещатата ще минат изцяло на пазарна основа и тогава наистина ще се чудят от къде да намерят достатачно сестри и лекари

 60. 60 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 895 Неутрално

  До коментар [#46] от "haq30626233":

  Има ,това което си написал и начина по който си го направил

  гошо
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK