За 4 години НАП е събрала принудително половината неплатени глоби за нарушения на пътя

За 4 години НАП е събрала принудително половината неплатени глоби за нарушения на пътя

© Юлия ЛазароваЗа последните 4 години и 4 месеца приходната агенция (НАП) е събрала принудително близо 54% от сумите по наложените от органите на МВР глоби за нарушаване на правилата за движение по пътищата. Това се вижда от два писмени отговора - на министрите на финансите Владислав Горанов и на вътрешните работи Младен Маринов, на депутатски въпроси.


В последните години темата за нарушенията на пътя, особено за тежките катастрофи, е във фокуса на общественото внимание, а размерът на глобите за неспазващите правилата неведнъж бе завишаван. В момента на дневен ред е поредна промяна в Наказателния кодекс, с която се предвиждат по-тежки наказания за шофьорите, причинили смърт на пътя след употреба на наркотици или с голяма концентрация на алкохол в кръвта. Докато проектът е във фаза на обсъждане, главният прокурор Иван Гешев поиска още по-тежки наказания за тези водачи - доживотен затвор.


Според Закона за движението по пътищата (ЗДвП) налаганите от МВР глоби за нарушения на пътя са публични вземания и събирането им извън сроковете за доброволно плащане се осъществява от НАП. От 2016 г. са интегрирани системите на МВР за управление на наложените глоби и на НАП - информационна система "Събиране", като публичните задължения автоматично се изпращат към приходната агенция за принудително събиране. От началото на 2016 г. до 27 април 2020 г. към НАП
за принудително събиране са изпратени общо 109 003 721 лева


по 1 407 332 влезли в законна сила наказателни постановления, фишове и електронни фишове, които не са били платени в сроковете за доброволно плащане, се казва в отговор на силовия министър Младен Маринов.


Общият размер на принудително събраните суми за периода възлиза на 58 749 024 лв., или малко над 53% от изпратените до НАП. От тази сума 12 746 679.19 лв. са платени по сметка на НАП и 46 002 345 лв. - по сметка на МВР, посочва финансовият министър Владислав Горанов.


По част от предявените вземания -


за общо 2 256 360 лв., изпълнителното производство е прекратено


поради погасяването им на основание, различно от плащане, включително защото актът, с който е установено публичното вземане, е бил обявен за нищожен, обезсилен или отменен по установения ред, се разбира от отговора на Горанов.


Министрите предоставят данни за сумите по години, като разпределението на платените глоби е в зависимост от годината на издължаване.


Първата година от периода (2016) е тази с най-малка събираемост, докато 2018 г. е с най-голям дял на принудително събраните суми - над 84% от стойността на наложените глоби. Същевременно 2019 е годината с най-голям размер на наложените санкции - за близо 29 млн. лева, а 2017 година е тази с най-голям брой наложени актове и фишове - малко над 367 хиляди.


За четирите месеца на 2020 г. се отчита много висока събираемост, макар да не е известно каква част от платените суми са по глоби от предходната година.


Горанов уточнява и че предявени в НАП вземания на МВР по Закона за движение по пътищата в размер на


4 697 807 лв. са по невлезли в сила наказателни постановления.


По тези наказателни постановления действия по принудително събиране могат да се извършват единствено след влизането в сила на съответното наказателно постановление, уточнява той.


"Следва да се има предвид, че в хода на изпълнителните производства по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс постъпилите суми се разпределят в съответствие с чл. 219, ал. 1. Съгласно тази разпоредба, когато производството е за събиране на разнородни публични вземания и имуществото на длъжника не е достатъчно за тяхното погасяване, първо се погасяват задължения за данъци, мита и осигурителни вноски, а при остатък се погасяват задълженията на следващ ред - други публични задължения, които постъпват направо в държавния и/или местния бюджет, включително глобите по ЗДвП. Това означава, че суми, внесени за заплащане на глоби по ЗДвП, биха могли да бъдат разпределени за погасяване на задължения за данъци, мита и осигурителни вноски", посочва финансовият министър.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5578 Неутрално

  Незадоволителни резултати, които рефлектират в увеличаването на нарушенията и травматизмът по пътищата.
  Гарантирано от ГЕРБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Бай Тотьо, би ли коментирал брой убити и ранени, когато беше лейтенант от НМ?

 3. 3 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 932 Гневно

  Нормално, когато цялата система е абсолютно сбъркана, а отговорните лица им изнася да си бъркат по дупките, наместо да свършат някаква работа.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5578 Неутрално

  До коментар [#2] от "4ort":

  Объркал си рейса старшинка. Пиши по статията и не се надскачай с непозната за теб материя.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  С огромни усилия държавата събира едва половината глоби, но за сметка на това смята, че трябва да се завишат в пъти. Разни объркани хорица и прогласят, а останалите си мълчат. Само не мен ли ми се струва, че има нещо много сбъркано ?

 6. 6 Профил на liverpoolfc
  liverpoolfc
  Рейтинг: 223 Неутрално

  Без бонуси и повишения на заплатите докато не събират по миниму 85% в 3 последователни години.

  Търтеи.

  Забрани флаша към Капитал, не позволявай да ти натрапват реклами!!!
 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4223 Неутрално

  А нещо за едни милиарди, които не бяха събрани много години, и на които накрая им изтече давността?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 8. 8 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2220 Любопитно

  НАП събира ,,принудително“... ТИ ДА ВИДИШ..
  А на Черепа що не му ги събирахте от НАП принудително за всяка година просрочие ?А?

 9. 9 Профил на kamenof
  kamenof
  Рейтинг: 366 Неутрално

  Тези данни са представени така, че да изглежда, че НАП работи.
  В действителност, като КАТ изпратят глобите, служителите в НАП ги наливат като размер и основание по партидата на даденото лице. Ако вече има образувано дело за събиране на други публични задължения - към него. От там насетне следва ПЪЛНА тишина и спокойствие. Нищо повече не се предприема.
  Тъй нареченото събиране от НАП е почти на 100 % в следствие на отказана административна услуга - или от самите НАП - най-често за удостоверение за наличие/липса на задължение по 87, ал. 6 ДОПК (което те напълно незаконосъобразно отказват да издадат, когато имаш задължение). Другият момент е, когато човек отиде в КАТ за адм. услуга - да подмени книжка, талон, рег. нова кола и т.н. Тогава го засичат и той отива и плаща. Държавата почти изключително така си събира парите. За връзката м/у НАП и КАТ няма да отварям дума (по-скоро за нейната тотална липса), сигурно повечето сме брали ядове с това. Но истината е, че публичните изпълнители пръста не си мърдат за глобите на КАТ, а информацията от статията е просто целофан.

 10. 10 Профил на mitaka_1
  mitaka_1
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Ами като не могат да ги съберат,тъпите куки няма да ги налагат!

  Изпреварващо увеличение на доходите-стимул за икономиката..John Maynard Keynes
 11. 11 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 797 Неутрално

  "За 4 години НАП е събрала принудително половината неплатени глоби за нарушения на пътя"

  'Айде бе . . . бълха го охапала Влади Горанов! Той за 5 години не се е интересувал и не знаел какво става с едни 700 000 000 лв, та за едни глоби ли ще се тормози!

 12. 12 Профил на mitaka_1
  mitaka_1
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#11] от "Косьо Генчев":

  Не само "охапала",но също и "ухапала"....

  Изпреварващо увеличение на доходите-стимул за икономиката..John Maynard Keynes
 13. 13 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3846 Неутрално

  А какво да кажем за незаконосъобразните АУАН и НП? И за т-нар. "електронни фишове", от които 2/3 са в разрез със ЗДвП?

 14. 14 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Ще съберат и другите, особено сега както свалят номерата за неплатени глоби или като им потрябва държавна услуга. Като го осъдят и го дадат на съдия изпълнител ще се моли да е платил навреме. Нещата се затягат и държавата си търси парите, което всъщност е нормално. На запад от нас, там където се стремим да сме и ние, неплащането на глоби води до лавинообразно изпадане в немилост и може да струва доста солено. Повечето глоби са от камери за скорост или камери по светофарите, мой приятел получи и плати честитка, защото е прередил колоната за завой на светофар и ги е "резнал", нормално софийско упражнение. Тези неща ще приключат в даден момент и само яки глоби ще ни оправят, ние сме много недисциплинирано племе, но като ни бръкнат в джоба ставаме примерни. Ако направят така, че глобите да са пропорционални на цената на колата или имуществото на собственика ще има още по-голям ефект, защото всеки с кола за 200 бона като кара в бус лентата глобата му е пари за семки.

  Много хитър
 15. 15 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2873 Неутрално

  До коментар [#14] от "Кум Лисан":

  Истината е, че полицията и КАТ трябва да са на пътя, а не в храстите. Карането в бус-ленти или аварийно платно на магистрала трябва да се санкционират веднага и на място. Какво пречи колите на КАТ да са оборудвани с ПОС-терминали и нарушителите да бъдат подстригвани веднага?

  Бивш tww09306483.
 16. 16 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  До коментар [#9] от "kamenof":


  До коментар [#14] от "Кум Лисан":


  До коментар [#15] от "Petleshev":

  ++++++!

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7836 Неутрално

  Ами, защо не е събрала ДДС-то, а опрощава милиарди.

 18. 18 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 604 Неутрално

  54% събираемост от НАП? Това е отлично постижение! Съвсем сериозно! Обикновено събираемостта - не надхвърля 20% - 25%

  Бог да благослови Америка за България!
 19. 19 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  Само системното и неотложно вземане може да вкара хората в ред. Това е валидно и за другите, не свързани с движението нарушения и престъпления.
  Вместо това, като се случи нещо, всички ( или поне много от нас) искат повишаване на наказанието, а после когато се опре до реални глоби и наказания, едни се опрвят с връзки, големство и роднински, други с пари, трети са толкова зле, че ще вземш на босия цървулите и остава раята, която не може да се оправи и плаща и дори лежи, а се оказва, че на джигитите и бандитите не им пука.

 20. 20 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3172 Неутрално

  Като ти дадат глоба за превишена скорост, кога минава давността?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK