На живо

Коронавирусът в България: Отпада забраната за влизане на граждани на ЕС (хронология)

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: Отпада забраната за влизане на граждани на ЕС (хронология)

© Цветелина Белутова
"Дневник" следи в реално време развитието на ситуацията в страната. Разпространението и ефектите на коронавируса по света можете да следите тук.
Отпада забраната граждани на ЕС да влизат в България

Отпада забраната гражданите на ЕС и на страни по Шенгенското споразумение (включително Сан Марино, Андора, Монако̀ и Ватикана) да влизат на територията на България. Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев ограничителната мярка пада от 22 май. Поставянето под 14-дневна карантина на влизащите в страната обаче не отпада. Ще има изключения. За кого са те - четете тук.

Как се кандидатства за безлихвените кредити

Българската банка за развитие пусна отговори на най-често задаваните въпрос за безлихвените кредити, за които могат да кандидатстват останали без работа и с намалена заплата, заради коронавируса, българи.


Подробности тук

Васко Василев отменя лятното си турне

Васко Василев отменя напълно лятното си турне, като концертите в Пловдив, Плевен, Варна, Разград, Силистра и Севлиево няма да се състоят. Сумите от продадените билети ще бъдат възстановени, съобщиха от неговия екип. Крайният срок за връщането на билетите е 30.06.2020 година. Концертът в София, обявен за 21-ви декември 2020 година в зала 1 на НДК, за момента остава.


Коронавирусът в България: Отпада забраната за влизане на граждани на ЕС (хронология)

Здравните медиатори, които са на "първа линия" в кварталите с предимно ромско население също ще получат бонус за работата си в условия на епидемия от коронавирус в страната. Сумата е 610 лева месечно, обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред депутатите от ресорната парламентарна комисия. Той каза, че това може да стане след като министерството подпише договори с повече от 100 общини. Здравните медиатори в страната са представители на ромската общност и имат социална функция, като са мост между институциите и хората от етноса. На база на критерии като напр. брой пациенти бонуси от 1000 лв. месечно получава и медицинският персонал.

Как ще приключи годината в СУ

Неприсъствени изпити по време на лятната сесия, удължаване на семестъра за част от специалностите, ограничено до минимум присъствие на администрацията и затваряне на студентските столове са част от мерките, посочени в заповед на ректора на Софийския университет "Св. Климент Охридски" Анастас Герджиков от днес. Целта е ограничаване на опасността от разпространение на коронавирус.


Подробности тук.

За нарушаване на мерките са затворени 5 заведения

Българската агенция по храните е затворила пет заведения за обществено хранене заради неспазване на противоепидемичните мерки, съобщи БНР, цитирайки информация от ведомството. През първите две седмици след отварянето на заведенията, инспекторите са направили близо 2500 проверки в цялата страна, като 70 от тях са по сигнали на граждани за груби нарушения в предписаните мерки. Издадени са 344 предписания и 6 акта.


Коронавирусът в България: Отпада забраната за влизане на граждани на ЕС (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

От участниците в Националният съвет за тристранно сътрудничество единствено Асоциацията на индустриалния капитал в България не е приела проекта за постановление на Министерски съвет, с което ще се изменят условията за ползване на мярката 60/40, съобщи правителствената информационна. Днес се е състояло извънредно онлайн заседание на тристранката. Според предложените от Министерството на труда и социалната политика изменения периодът, в който работодателите могат да кандидатстват за изплащане на компенсации, се удължава до 30 юни 2020 г. Компенсациите ще се изплащат за целия период или за част от него - от 13 март до 30 юни, но за не повече от три месеца.

8 нови случая в завод "Костал"

Нови 8 случая на заразени с коронавирус са установени в пазарджишкия завод за производство на автомобилни компоненти "Костал", съобщиха от здравната инспекция в града, цитирани от Би Ти Ви. Така общият брой положителни проби в завода става 22. Заводът продължава да работи. Всички от смяната, дала положителните проби, са под карантина по домовете им, на тяхно място са извикани нови служители.

В Театър "София" започнаха първите репетиции за нов спектакъл след края на извънредното положение. Екипът се събра на 19 май в голямата зала, спазвайки необходимите мерки за безопасност. Премиерата на "Няма да платим! Няма да платим" от Дарио Фо, режисирана от Теди Москов, ще бъде през юли на открито на сцена пред Театър "София".


Снимка: Театър "София"

Снимка: Театър "София"

Кризата с коронавируса не се очаква да повлияе в краткосрочен план върху равнището на банковите лихви. Това каза по време на брифинг Теодора Петкова, главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк.


Повече по темата - тук.

На 23 май 2020 г. (събота) Националният исторически музей възобновява приемането на посетители. При спазването на противоепидемични мерки НИМ, Боянската църква и Земенският манастир ще посрещнат първите си посетители с лятно работно време (9:30-18:00 ч.), съобщиха от музея.


Това означава, че на видни места за гражданите ще бъдат поставени указания за предпазни мерки и посоката, в която да се движат.


Нарушителите ще бъдат помолени да напуснат незабавно и няма да бъдат допускани отново.


Третият етаж засега е затворен заради обновяването на експозицията.

Коронавирусът в България: Отпада забраната за влизане на граждани на ЕС (хронология)

© НИМ

Онлайн резервационна система за туризма

Онлайн резервационна система ще насърчава връзките между хотелиерите, ресторантьорите, потребителите и държавата. Тя ще заработи в началото на юни под името "Преоткрий България". Платформата ще бъде безплатна и предлагащите оферти ще могат да дадат най-добра цена на крайния потребител. Целта е безопасен и качествен туристически продукт. Платформата е инициирана от "Метро България", но в нея влизат и много други компании, които се включват в разработването на услугата.


Подробности - тук.


Указанията за детските градини

Министерството на здравеопазването публикува указания за мерките, които директори, служители и родители следва да предприемат за посещенията на децата в градините и яслите от 22 май. От тях се разбира, че в група могат да постъпват максимум 20 деца, а ако дойдат повече, следва да бъдат разделени в подгрупи чрез обособяване на отделни кътове в общото помещение.


Повече за мерките четете тук.

В България продължителността на живота е много по-ниска, отколкото в Италия, и затова и смъртността от коронавируса е по-ниска. Това коментира пред Би Ти Ви доц. Атанас Мангъров, инфекционист и педиатър, началник на клиниката по детски инфекциозни болести в Инфекциозната болница в София.


По средна продължителност на живота Италия е на 4 място в света и средната възраст на починалите от коронавируса там е над 80 г., а България е на 80-о и средната продължителност на живота е около 73 г., каза той. Сравни ситуацията в двете държави с детско отделение в болница с отделение за недоносени бебета и с друга - в която няма такива деца. При вирусна инфекция в първата, където има повече застрашени, броят на смъртните случаи ще е в пъти повече, направи аналогия той.


Мангъров се похвали колко убедителен е бил по време на срещата си с премиера Бойко Борисов на 8 април. "Преди да донесат кафето, премиерът с неговия цветист начин на изказване, каза: "Виж какво, Мангъров, ако бях жена - щях да ти пусна", разказа началникът на клиниката по детски инфекциозни болести в Инфекциозната болница в София.


Видео от признанието му вижте тук.

За изследване на процента на заразяване първите проучвания в България бяха на таргетни групи - първо сред полицаите. Изследвани са били 1000 души на първа линия, които са дали нисък процент на среща с вируса. "В Банско беше второто проучване – там бяха 5.5%. 0.5% от медиците във ВМА са се срещали с вируса. В момента в Пловдив се прави проучване на друг принцип. В ход е това изследване и когато станат резултатите, веднага ще бъдат докладвани", каза Мутафчийски в отговор на въпрос на "Дневник" какъв процент от българите са срещали с вируса. Той не посочи обаче какъв е процентът на контактните.


Подробности вижте тук.


Коронавирусът в България: Отпада забраната за влизане на граждани на ЕС (хронология)

© Велко Ангелов


За прогнозите за лятото добави, че мненията на специалистите са най-различни, но нито едно от тях не може да бъде нито потвърдено, нити отхвърлено. "Вирусът крие повече неизвестни, отколкото известни. Ако се добие групов имунитет, а това става с ваксинация, можем да сме спокойни дори при наличието на вируса", заяви началникът на щаба.


"Щамът в Китай вече е мутирал и е доста по-различен в Европа. Трети генетичен модел е в САЩ. Различното протичане на заразяването, различната възможност за заразяване - от това се правят изводи и решения за мерките в рамките на държавата", посочи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. По думите му общо 48 щама са заразили българите. "Като обхванем групите на първите, които внесоха инфекцията в България, ще можем да кажем какъв е генетичният тип в България, колко са щамовете и какви са различията при протичането на заболяването, както и изходът от него в зависимост от щама", разясни той. "Защото трябва по някакъв начин да обясним малкото заболели и малкото умрели в нашата страна", каза Кунчев.

Разпространението на коронавируса по дни в България:


Излекуваните са повече от заразените

Вече за трети ден излекуваните от коронавируса са повече, отколкото новозаразените - това каза началникът на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг.


За изминалото денонощие 39 са новите случаи от изследвани 1912. От тях в болница са приети 15. Активните области са 9. Общият брой на заразените е 2331, като увеличението е с 1.7%. Активните случаи са 1484.


14 от новозарзените са в София, в Пазарджик - 10, Ямбол - 5, Видин - 3, Благоевград - 2, Разград - 2, Велико Търново, Кюстендил и Ловеч - по 1. Има 2 нови случая на заразени деца - в София дете на 4 години и в Разград - на 17, не са настанени в болница.


Сред медицинския персонал новите случаи са два - на лекар и медицинска сестра в София. Общо 248 са заразените медици.


Излекуваните за деня са 43. Общият брой на излекуваните е 727 души - 31%. Трети ден излекуваните са повече от заразените с коронавирус.


43-ма души са излекувани за деня, с тях общият брой на излекуваните е 727 души, или 31%.


За изминалото денонощие са починали 4 мъже - на 79 години от Благоевград, двама на 75 години в Пазарджик и 45-годишен мъж в Ямбол. Средната възраст на починалите е 67.8 години. Общият брой на починалите е 120 души, или 5.1% от общия брой на заразените.


287 души са в болници, 31 от тях са в интензивни отделения. В последните три дни под 300 са случаите на хоспитализации и има намаляване на броя на интензивните случаи, каза Мутафчийски.В Бразилия има 293 хил. заразени, 21 хил. за последното денонощие, починалите са 911. В Испания има трайна тенденция под 1000 са новите случаи, 721 за последното денонощие, общият брой е 279 хил. Великобритания – броят на заразените е 248, 35 хил. са починалите. Заразените в Италия са 227 хил. Турция обявява 972 случая, общо заразените са 152 хил. Румъния – 196 случая, общ брой 17 хил., Сърбия – 100 заразени за последното денонощие, 10 800 случая. Гърция, Босна, Северна Македония, Албания, Хърватия – под 20 случая, обобщи Мутафчийски.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4436 Неутрално

  Ямбол, по-точно циганския квартал, не спира да бълва заразени, и то въпреки тази строга карантина. А ако не бяха под карантина?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 2. 2 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 761 Неутрално

  ПАНИКЬОРИТЕ С ХЛАДИЛНИТЕ КАМИОНИ КОГА ЩЕ ГИ СЪДИМ

 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3835 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf": А ако не бяха под карантина?!

  Бенатова щеше да търси второ "интервю"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  И Костал Пазарджик са пламнали....Хората пишат че не 100, а 250 души работят в завода.Като си спомня в какво състояние бяха оставили тоалетните в Смолян(само за да спестяват пари за чистачка...!) предполагам че и в Пазарджик е същото положението.
  Рибата се вмирисва от към ....

 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3651 Любопитно

  Това са добри и радостни новини ! Дано все така да продължаваме занапред !

 6. 6 Профил на Котаракът в чизми
  Котаракът в чизми
  Рейтинг: 97 Неутрално

  Оздравелите са повече от заразените, а не излекуваните. Лечение в пълния смисъл на думата все още няма.

  Законите са като наденичките. По-добре да не виждаш как се правят. /Ото фон Бисмарк/
 7. 7 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  До коментар [#4] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени": Пламнали пламнали,колко да са пламнали?? Пише за 10 човека,ако са вярно 250 в завода не е толкоз страшно! Пишеше че всичките се чувстват добре.

 8. 8 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf": От кога казвам,че нашите ломски мангусти са най-здравите!)))

 9. 9 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  До коментар [#4] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  90% от работещите в завода са цигани. Въобще не ме учудва. Чудото е, че нямаме двеста хиляди заразени циганина. Това е голямо чудо.

 10. 10 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1950 Неутрално

  Това са добри и радостни новини ! Дано все така да продължаваме занапред !
  —цитат от коментар 5 на samoedin


  Сложили са ти дизлайк на мнението.
  Не е лесно да си опозиционер...

 11. 11 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  До коментар [#9] от "Да вярваме на истината":

  Да. Имайки предвид каква хигиена пазят...

 12. 12 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Оздравелите са повече от заразените, а не излекуваните. Лечение в пълния смисъл на думата все още няма.
  —цитат от коментар 6 на Котаракът в чизми


  В английския дори се използва думата "възстановили се" (recovered).

 13. 13 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  До коментар [#11] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  И как се събират на тумби. И за тях все едно няма мерки.

 14. 14 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  До коментар [#7] от "angeles":


  То пишеше... ама вчера а днес усещах че ще се увеличат...Виж тъкмо за тях пушене и ето го резултата...
  https://m.offnews.bg/news/Zdrave_18753/Ognishteto-v-zavod-Kostal-se-razrastva-oshte-chetirima-zarazeni-ot-ta_729113.html

 15. 15 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  Тоя автокоректор вече ме изнервя😀

 16. 16 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2543 Любопитно

  До коментар [#9] от "Да вярваме на истината":

  Как ще имаш 200 000 заразени цигсни, като те по статистика са има няма 350 000 човека.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 17. 17 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3191 Весело

  Важно е барчетата да работят , но алкохола да е мин. 60 * щот трепе вируса ...

 18. 18 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  До коментар [#7] от "angeles":


  Забележи какво пишат пос всяка статия... ,,работят НЕ ПОВЕЧЕ от сто души”...
  А хората под статиите пишат че това е лъжа.Работят около 250. Липсват дезинфектанти. Изобщо....

 19. 19 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  До коментар [#16] от "DDR":

  Ами именно. 397 000 са 50% както се тълпят като нищо могат да го хванат. Ето в Ямбол започнаха да измират по на 30-40 години. Няма какво да си затваряме очите пред истината.

 20. 20 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  До коментар [#19] от "Да вярваме на истината":


  И друго много важно,което съфорумците не разбират е , че на производствените линии изобщо не е възможно да се спазват хигиенните изисквания за разстояние 2м един от друг, защото самите машини от една линия няма как да ги наредят по този начин. Там хората са на максимум 30 см. един до друг. (даже по-зле и от шивашките цехове!).
  Това си е абсолютна предпоставка за разпространение на заразата. Един да има заразен... стой и гледай какво се случва с другите......

 21. 21 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  Да затварят завода за две седмици и да не се лакомят, че ще им излезне през носа после!

 22. 22 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1371 Весело

  До коментар [#20] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени": Бах....30 см един от друг🧐🤔🤔 ше са разцелуват след малко !)))) Ти ги качи един върху друг!)))))

 23. 23 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2543 Любопитно

  До коментар [#19] от "Да вярваме на истината":

  По официална статистика колко са заразените в България общо? Аз сега на тебе ли да вярвам (че имало един вид над 200 000 заразени) или на официалната статистика?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 24. 24 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  До коментар [#22] от "angeles":

  Ако не бях работила 4 години нямаше да съм толкова сигурна.Линиите от Смолян ги преместиха в Пазарджик. Инспектирала съм всяка една от тях. Мога да работя почти на всяка една машина.

 25. 25 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2384 Весело

  До коментар [#22] от "angeles":


  Мога даже да ти пратя инструкциите за работа на машините.. в електронен вид😂

 26. 26 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  До коментар [#23] от "DDR":

  Аз и на ,,официалната” статистика не смея да вярвам много, защото неофициалната е по-реална...

 27. 27 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  До коментар [#24] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени": Абе вярвам ти,ма 30 см ,то да се обърнеш и си ГУ цунал,тоя до теб!)))

 28. 28 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  До коментар [#27] от "angeles":

  Съжалявам че не си ми по-наблизо да те запозная с действителността....
  Тука в Смолян работиха през лятото на 32 градуса. Затова реших да им стана един синдикален председател и да ,,поспорим” и за трудови права, и за условия на труд, и за много други работи.
  Щом им прибраха и столовете в Смолян да няма къде да сядат(щото били много ,,непослушни”!)😂😅... Хората работиха прави по 12 часа...

 29. 29 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2543 Любопитно

  До коментар [#26] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  А защо неофициалната да е по—реална? Щото някой погледнал към тавана и с мазохистична усмивка плювнал една цифра?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 30. 30 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Ппродължаваме да бъдем в някакво б(п)лато с 30+ заразени и леко завишаване броя на починалите до 4 дневно. Случаите не намаляват...

  I Want To Believe
 31. 31 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  До коментар [#29] от "DDR":


  Защото всеки ден има нови и нови заразени, а реалните резултати са само тези които са УСПЯЛИ да тестват...

 32. 32 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  До коментар [#30] от "2.5":


  Разбира се че не намаляват. Няма как да намаляват. Леко му изпуснаха края още преди Великден.

 33. 33 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2543 Неутрално

  До коментар [#31] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  А извън тях всичко е ЕЖК. Може да се правят изводи на база други сходни държави. Чехия при близо 400 000 теста има малко над 8 000 заразени и то при условие, че над 30 000 чехи караха ски в засегнатите италиански региони точно по това време. Така, че да се говори, че в Бг са стотици хиляди е глупост.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 34. 34 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  До коментар [#33] от "DDR":

  Кой е казал че са стотици хиляди?
  Ти недей сега преувеличава

 35. 35 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Престанете с това излекувани! Минало им е!

 36. 36 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  До коментар [#33] от "DDR":

  Предполагам че разбираш че не са и само 2500...

 37. 37 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  До коментар [#36] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":
  Колкото и да са,никога няма да се разбере точно! Важното е че по смъртност задържаме,което както и да се погледне е добре!

 38. 38 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Добра новина! Мерките се оказаха ефективни.

  niki
 39. 39 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1737 Весело

  До коментар [#22] от "angeles":

  "До коментар [#20] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени": Бах....30 см един от друг🧐🤔🤔 ше са разцелуват след малко !)))) Ти ги качи един върху друг!)))))"

  Е трябва да има драматизъм при всеки писател! 😂

  В Русия съм! В Русия съм!
 40. 40 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Абе няма ли вече тази зелена линия да посне да сочи надолу?

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 41. 41 Профил на buggie
  buggie
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Само да кажа че няма щамове при вирусите, а има серотипове.

  Тоест ако някои изтъкнат оратор говори за вирусни щамове, значи въобще не познава материята за която говори.

 42. 42 Профил на Lord Elrond
  Lord Elrond
  Рейтинг: 370 Неутрално

  Защо тоя Мангъров го рекламирате толкова, тоя мрънкалник се влачи по всички конспиративни студия, явно хората зарадвали се, че има лекар конспиратор и го интервюират, а реално от него нищо не зависи, но си личи, че обича да се чувства специален.

 43. 43 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  Обясниха ли защо и как е починал вчера 53 годишният мъж, който е бил без придружаващи заболявания? Каква терапия му е приложена и защо не са успели да го спасят?

 44. 44 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  До коментар [#39] от "Веселин Дечев":

  ,,Драматизъм” ли... Колкото сантиметра е една касетка за материал(45-50см/60см)-толкова е и разстоянието между тях.
  Но не забравяй че от първия,който пуска (ДОКОСВА!!!) продукта в касетката, след това този елемент го ДОКОСВАТ всички след него до края на линията!!!... докато излезе вече готов. Или това трябва да ти говори че ако първия е заразен(без да знае) той заразява всички останали до края...и трябва да си тъп за да не го допускаш!
  Ако това е драматизъм, то тогава е драматично наистина!

 45. 45 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Това което постигна комунизма в НРБ и мутро-комунизма в БГ не може да бъде постигнато от COVID19, нито в Италия, нито в Испания...
  Средна продълж. на живота:
  България - около 73 год.
  Испания, Италия - над 80 год.

 46. 46 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  И как така са били тествани МАСОВО всичките 2500 работници а всеки ден ни съобщават различни резултати?
  Направете им тестовете и тогава съобщете крайните резултати. Иначе излиза ме всеки ден се заразяват повече и повече в завода.

 47. 47 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Това са добри новини. Да се надяваме, че тенденцията ще се запази и най-добре ще е ако не се появяват новозаразени. Всъщност много огнища това вече е факт.

 48. 48 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2543 Любопитно

  До коментар [#33] от "DDR":Предполагам че разбираш че не са и само 2500...
  —цитат от коментар 36 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Не, не разбирам. Гледам официалните данни и там никъде няма възможно предположение за броят на заразените. Отделно, защо гърците отварят курортите си за български туристи? Защото вярват на официалната, неофициалната или на тяхна оценка за риска от болни български туристи (която явно е по-близко до официалната статистика)?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 49. 49 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 652 Неутрално

  "В България продължителността на живота е много по-ниска, отколкото в Италия и затова и смъртността от коронавируса е по-ниска. Това коментира пред Би Ти Ви доц. Атанас Мангъров."

  Тук много хора хвалеха доцент Мангъров като много способен лекар и сигурно е така. От медийнните му изяви, обаче оставам с впечатление, че като човек има доста какво да се желае от него. Понеже не е включен в т.н. "щаб", непрекъснато по медиите омаловажава постигнатото в България относно коронавируса. Преди време каза, че няма излекувани, а оздравели от само себе си. Излиза, че неговите колеги в инфекциозните отделения напразно дават седмични дежурства без да излизат от отделенията и много от тях се зарязяват (двама за съжаление починаха). Сега пак намери начин да омаловажи усилята на цялата държава с някакво глупаво сравнение за продължителността на живота.
  Моят въпрос към този инфекционист е влючил ли се е директно в борбата срещу вируса. Защо, след като е толкова голям специалист не отова в Ямбол, където отчаяно търсят лекари, а скача от студио в студио?

 50. 50 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  До коментар [#48] от "DDR":

  Защото каквото им издиктуват от Европата това правят! Без да им пука колко хора ще си отидат...

 51. 51 Профил на srd05575979
  srd05575979
  Рейтинг: 216 Неутрално

  При над 30 на денонощие нови е фифти-фифти.....което говори за продължаващи огнища.

 52. 52 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1750 Неутрално

  Мангъров се изложи днес в студиото ..... При все че го харесвам ,няма как да не отбележа че доста се изложи

 53. 53 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#40] от "дедо Андро":

  Зелената линия няма как да слезе надолу, защото изобразява общия брой заразени. Надолу може да слезе само кривата на активните случи и именно тя показва, какво се случва с епидемията. От три дни кривата и при нас е надолу, което е знак, че епидемията започва да затихва.

 54. 54 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 543 Весело

  Уж нямало цяр, дори ваксина нямало, пък в България дори ги изцеряват!

  Е те тва е изпедепцана медицина!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 55. 55 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2543 Любопитно

  До коментар [#48] от "DDR":Защото каквото им издиктуват от Европата това правят! Без да им пука колко хора ще си отидат...
  —цитат от коментар 50 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Аха, на гърците им били издиктували от "Европата" да пускат български туристи?
  Сега трябва да уточниме няколко неща по това твърдение>
  1. Коя е Европата? - някаква жена ли е, що ли?
  2. Какъв е интереса на Европата, гърците да приемат български туристи, които да си харчат парите в Гърция и да подпомагат гръцкият бизнес? Каква е делаверата на Европата (която и да е тя)?
  3. Гърците извън "Европата" ли са? И ако са къде са?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 56. 56 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 543 Весело

  Пък оня, дет Боку го турил за генерал, кво вика?

  - "Очаквам да измрЪт много хора
  Яко да измрЪт
  Ей шЪ видиш"

  Това - дословно! - вика турения.
  Баси!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 57. 57 Профил на danielv
  danielv
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  Нещата отиват към подобрение.

 58. 58 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3036 Любопитно

  До коментар [#56] от "b_52_strato":

  Как не се намери една мисирка, да попита кога и колко ще измЪт

 59. 59 Профил на Здравко Здравков
  Здравко Здравков
  Рейтинг: 652 Неутрално
 60. 60 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  Кривата на оздравелите тръгва експоненциално нагоре. След 2-3 седмици като гледам ще я стигне, т.е. всички щеса оздравели.

 61. 61 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 634 Неутрално

  „Оздравелите са повече от заразените”

  Това ще да е вярно,колкото е вярна информацията за броя заразени на ден.А както знаем,тя е силно зависима от броя тестове и надеждността на правенето им.Знаем,и че тук се тества относително най-малко.Властта тества толкова,колкото заразени са и нужни като бройка,за да охлабва мерки и да потушава недоволства.Един вид манипулираха данните, ,изкривиха кривата на заболяванията,и сега не знаеме пик ли сме,плато ли сме и сега трябва да имитират спад,за да се измъкват някак от тая ситуация.

 62. 62 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  Днес до обяд в България умряха 165 души, а се родиха 98. До края на деня вероятно ще стигнат около 300. Някой да се разплака "на майтап" заради тях? Тъпо, глухо мълчание, въпреки че нацията ни умира със скорост 65 000 души годишно. Но за сто души за два месеца ни проглушиха ушите. Това дали не е заради нЕкои грантове и дадени на ангро обещания?

 63. 63 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  До коментар [#44] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":
  https://m.offnews.bg/news/Obshtestvo_4/Oshte-8-zarazeni-s-COVID-19-v-zavod-Kostal-sluchaite-stavat-22_729145.html
  Тези факти в подкрепа на моите предположения за начина на пренасянето на заразата по линиите!

 64. 64 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  До коментар [#62] от "alexsilver":


  Различно е! Умират предимно възрастни хора които вече са си изживяли живота. Но да видиш как млади мрат от коронавирус е ТЕЖКА ГЛЕДКА!

 65. 65 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  До коментар [#62] от "alexsilver":Различно е! Умират предимно възрастни хора които вече са си изживяли живота. Но да видиш как млади мрат от коронавирус е ТЕЖКА ГЛЕДКА!
  —цитат от коментар 64 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Ти лично видял ли си поне един път в живота си умрял човек? Ама не на погребение, а на мястото на смъртта, та ми приказваш за "тежка гледка"? Особено като престои няколко дни и не можеш да го познаеш на 20 ли е или на 80 години, щото се е издул като буре, с милиони накацали по трупа мухи? И още толкова червеи...
  А до момента никой никъде по света не е намерил умрял не от съпътстващите болести, усложнени от короната, а от самия вирус. Та си седни на дЪто и взимай отношение по неща, с които си по-наясно.

 66. 66 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#64] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Само че младите почти не мрат от Ковид-19. А да видиш млад човек да загуби живота си по принцип е тежка гледка. Без абсолютно никакво значение дали е починал от болест или от нелеп инцидент.

 67. 67 Профил на so
  so
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#62] от "alexsilver":Различно е! Умират предимно възрастни хора които вече са си изживяли живота. Но да видиш как млади мрат от коронавирус е ТЕЖКА ГЛЕДКА!
  —цитат от коментар 64 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Аз лично не съм видял млад човек да умре от корона вирус, признавам си. Сигурно гледката е много тежка. Видял съм обаче млади хора, дето си загубиха работата, имат кредити, деца и т.н. Гледката е доста тежка. Може би далеч не толкоз тежка, за колкото говориш, обаче пък за сметка на това вече доста често срещана. И тепърва ще се среща все по-често.

 68. 68 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4094 Любопитно

  Излиза , че у нас е се брои само втората седмица на влизащите , ами , ако се проявят симптомите тук , как ще се действа...…..после , тези влизащи , какви мерки ще спазват.....после , на кои места ще могат да отиват…..има и още въпроси.....последно , докато завърши изследването на лицата с налични антитела , как ще се процедира с огнищата у нас.....и т.нат. Любопитно е за здравето !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK