Властта още не знае колко българи са били в контакт с коронавируса

Властта още не знае колко българи са били в контакт с коронавируса

© Георги КожухаровВластите нямат обобщена информация колко хора в България са били в контакт с коронавируса. Или с други думи: това е процентът на хората, който включва и тези, които са се заразили, но може и да не са развили симптоми, тоест не са разбрали, че са изкарали COVID-19. Това се установява с тестове за антитела или с т. нар. бързи тестове.


В отговор на такъв въпрос на "Дневник" председателят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски припомни изследвания с т. нар. бързи тестове, които показват наличието на антитела (тоест може да имат имунитет срещу вируса), на полицаи и в Банско, след като градът беше две седмици под карантина. "Първите епидемиологични проучвания в България бяха направени за полицаи: извадка от 1000 души на първа линия, които дадоха изключително нисък процент на срещали се с вируса. Второто проучване беше в Банско, което показа 5.5%, след като в Банско имаше множество случаи, както и случаи в страната, които бяха свързани с Банско", обобщи председателят на щаба.


Той отбеляза, че вече е в ход тестване за коронавирус по метода ELISA (с него също се "търсят" антитела) в Пловдив. Проучването обхваща над 500 домакинства и включването в него е доброволно. Резултати от него се очакват в следващите седмици.
Информацията за контакта с вируса е важна и предвид международните данни, че заразените до момента в държавите, превърнали се в епицентрове на COVID-19, са по-малко, отколкото очакваха учените, а това показва, че светът все още е далеч от т. нар. колективен имунитет.


Циркулацията на SARS-CoV-2 (вирусът, който причинява болестта COVID-19), а оттам и на имунитета в обществото са важни, защото голяма част от мерките срещу разпространяването му са разхлабени, очакват се и туристи от други държави (със значително повече заболели, отколкото в България). По повод отварянето на границите Мутафчийски коментира, че "това са неща на дипломатическо ниво и политически решения и не зависят точно от мнението на щаба".


В същото време част от учените, включително и главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, който е епидемиолог и член на щаба, са на мнение, че през лятото коронавирусът "ще се самоограничи, както става и с други вируси". Такава надежда има и друг член на щаба - проф. Тодор Кантарджиев, който е и директор на Центъра по заразни и паразитни болести.


Но и по този въпрос научната общност няма единно мнение. Ген. Мутафчийски обобщи, че "мненията на специалистите са най-различни: че ще изчезне епидемията сега, че няма да се появи никога, че епидемията ще протече с още една вълна, която ще е септември, октомври и зимните месеци, че тя ще протече в различни пикове и спадове. Досега нито едно не може да бъде нито отхвърлено, нито потвърдено. Бъдещето ще покаже."


Според Мутафчийски обществото може да е спокойно дори и при наличието на вируса, едва когато има групов имунитет, а той се добива с ваксинация, акцентира генералът. Както е известно, председателят на щаба е един от най-активните противници на тезата, която поддържа инфекционистът доц. Атанас Мангъров: че трябва поне 70% от населението на страната да прекара инфекцията, за да се изработи имунитет. Известно е и, че засега ваксина срещу коронавирус няма.


Българският щаб пък продължава да е в очакване на информационна система, която би трябвало в реално време да показва излезли положителни резултати на пациенти с коронавирус. Тя се очаква да обединява изследванията във всички лаборатории, които правят такива тестове. На брифинга ген. Венцислав Мутафчийски каза, че тя "все още не е достатъчно добре синхронизирана, напасват се данните".


Как държавата ще обезщети медиците за извънредното положение - тук
Защо е далеч колективният имунитет - тук
За трудностите на хронично болните в България - тук


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1735 Любопитно

  Че как да посочи данни, като ги няма? То за да имаш данни, трябва да тестваш много повече от 1000 полицаи, 1000 шофьори в градския транспорт в София и 1000 жители на Банско, но ние, понеже "не сме Германия" (по мон женерал), дори и Македония не сме, чакаме някой да се тръшне болен, че да го тестваме него и най-близко контактните му евентуално.
  Друг интересен въпрос е в тези бройки на тестовете, дето ни ги размятат, какво е включено? Защото не е тайна, че един човек го тестват по 2,3,4 пъти, докато докарат някакъв сигурен резултат. Също така, в тези цитирани бройки направени тестове, включени ли са и по няколкото теста, които се правят, за да се обяви някой за оздравял?

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 2. 2 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5305 Неутрално

  "Щабът не посочи данни колко хора в България са били в контакт с коронавируса"

  Като не знаят, как да отговори. Може да се предполага по математически модел

 3. 3 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Тоя, дето кълне как яко ще умрем, не е никакъв генерал, а най-обикновен гробар.

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 4. 4 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Докога ще шашавите хората с тоя сезонен квази-грипен вирус КОвид 19 ?

 5. 5 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 632 Неутрално

  КОй проивежда тестовете за това дали човек е заразен от ковид 19?
  кои компании ги правят?
  кои им е собственика?

  къде се равят тестове?
  ако се правят в болници , там ли казват резултатите или ги пращат по разни лаборатоии пробите?

  кои лаборатоии правят такива тестове?
  кои е собственик на такива лаборатории?

 6. 6 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  Ето инфото, което се търси от журналистите:
  https://www.facebook.com/amangarov/photos/pcb.3740576692679399/3740575199346215/?type=3&theater

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 7. 7 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2335 Любопитно

  На претенциите на много граждани, сред тях дори лекари, относно специалността на проф. Мутафчийски бих коментирала, че той е началник щаб, основен говорител на този щаб и затова ходи в униформа, с която явно не е свикнал. Не е необходимо да бъде вирусолог, за да си върши работата. Няма как да знае отговорите на абсолютно всички въпроси. Нека очакванията ни към другите бъдат по-реалистични, а към себе си по-високи.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 8. 8 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1228 Весело

  Работата е там, че антитела се намират, когато човек се е заразил и преболедувал. Оказва се, че само около 5% показват наличие на антитела... Въпросът е защо огромна част от населението не се заразява като вирусът е силно заразен?...

 9. 9 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2614 Неутрално

  "обществото може да е спокойно дори и при наличието на вируса едва когато има групов имунитет, а той се добива с ваксинация" - така е при всяко масово, което е и периодично, заразяване с всеки нов носител. А това, че не отговарят директно на въпросите е глупаво, защото се създават едни съмнения, едни компетентни мнения... Всички трябва да минат контакт с вируса, а как да се разбере, щом няма тестване!?

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 10. 10 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  На претенциите на много граждани, сред тях дори лекари, относно специалността на проф. Мутафчийски бих коментирала, че той е началник щаб, основен говорител на този щаб и затова ходи в униформа, с която явно не е свикнал. Не е необходимо да бъде вирусолог, за да си върши работата. Няма как да знае отговорите на абсолютно всички въпроси. Нека очакванията ни към другите бъдат по-реалистични, а към себе си по-високи.
  —цитат от коментар 7 на etty1


  Сложиха муфтаджийски само заради униформата, за да внушават, че има военно положение. Но ако имаше военно положение, държавата трябваше да се поеме от отявления враг "чорапа", а това не може да се случи у тикволандия. Затова заприличаха на "хунта", както ги избъзика с карикатурата Коварницки.

 11. 11 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 594 Неутрално

  “ тезата, която поддържа инфекционистът доц. Атанас Мангъров: че трябва поне 70% от населението на страната да прекара инфекцията, за да се изработи имунитет.”
  Мангъров наистина имаше такава теория, и че от прекаралите инфекцията щяли да умра “само” 3-4%.
  Дневник и разни други сайтове са големи фенове на доцента, защото не могат да направят елементарни сметки.
  Населението на Европа е малко над 740 милиона, 70% са около 52 милиона души. Ако починат “само” 3-4%, това са между 15 и 20 милиона души. Явно за Мангъров и такива бройки починали са нищо.
  Засега в Европа заразени са 1 755 000, починалите са 165 500. Това явно не задоволява доцента и апологетите му, те си мечтаят за милиони жертви.

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7887 Неутрално

  Те с такива данни не се занимават.

 13. 13 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 438 Весело

  Еми, защо да го правят, след като Доцента се занимава с това от сума ти време?
  Е, верно по- рано каза, че са 650 хиляди, или нещо подобно, а сега кандиса на 250 хил., но коя съм аз, че да споря?

 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2908 Любопитно

  Ужасно неграмотен е този щаб. ТестУване вместо тестване. Епидемиологична обстановка ,вместо епидемична ,Епидемиологията е науката за епидемиите ,които обсъждаме.
  На неграмотници в собствената си професия нямам вяра.

 15. 15 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Е, от де да знае колко са контактните?!

  Но пък ... "Очаквам да измрЪт много хора. Яко да измрЪт."

  Да не би случайно Боку даго е турил за генерал?

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 16. 16 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 438 Весело

  Преди години живяхме в интересни времена, а сега за наша радост, във весели!
  Кой да се надява?

 17. 17 Профил на juk
  juk
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Един от най-тъпите журналистически въпроси. Ама от мисири и мисирки какво да очакваш? Едва ли в света има някой, който да отговори точно на подобен въпрос. А ако някой се осмели да отговори, ще стане са смях.

 18. 18 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 3008 Неутрално

  Няма как и да посочи дори прогнозна цифра докато не се направи национално представително проучване със съответните тестове. Австрия например направи вече 2 поредни такива проучвания.
  Някой трябва да обясни най-вече на Мангъров, който плямпа цифри на ангро без да е математик или статистик, че си има критерии за провеждане на национално представителни проучвания - за да са представителни!

 19. 19 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 3008 Неутрално

  След ново изследване Австрия допусна, че масовото заразяване с COVID-19 е илюзия
  https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/05/04/4062594_sled_novo_izsledvane_avstriia_dopusna_che_masovoto/

 20. 20 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Щабът не само трябва да се саморазпусне, но трябва да му се търси отговорност за накърняване на националните интереси, пред вид на абсолютните факти, представени от възможно най-авторитетното място:

  https://www.nsi.bg/bg/node/18121/?fbclid=IwAR1_IRU5lHGo7J3HxY7azvvd0XRuLv8hgOdQJimrsMRrFhx23v-EgaLFGHQ

  Както се вижда от изложените абсолютни научни факти, и дума не може да става за епидемия в България, камо ли за пандемия, та и щаб да се формира за целта.

  Истинската наука изисква съобразяване с абсолютни факти, особено, когато те са налични, както е в случая, и избягване, при наличие на абсолютни факти, на числа дошли от статистика. Да не говорим, когато статистиката е очевидно масажирана, за постигане на долнопробни политически цели, както е в случая. Когато са налице абсолютни научни факти, каквито са посочените, оформяне на политики от които зависят милиони, трябва да се основава единствено на тези абсолютни научни факти, а не да се изсмукват из пръстите някакви илюзорни числа и така да се застрашава живота на въпросните милиони. Да застрашиш живота на милиони с такива манипулации и измами си е чисто престъпление.

 21. 21 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 3008 Неутрално

  Не може Мангъров да излиза по телевизиите и да плямпа измислици за "300 хиляди са се стещали с вируса", дори даже да каже, че това е негова лична прогноза, дори даже без да каже "предполагам", или "ако предположим", но той няма основание дори за това, и просто лъже и манипулира!

 22. 22 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5764 Неутрално

  Това е вирус, с размер под един микрон. Хора имат контакт с него и не разбират това. Поименен списък ще има, след като самият вирус огласи данните, с кои хора е имал контакт, или след като всички до един ни тестват за антитела.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 23. 23 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5764 Неутрално

  До коментар [#20] от "bryghtlyght":

  Не се получи епидемия, защото имаше карантина. Разсъждавате пост фактум, с обратна логика.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 24. 24 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1353 Любопитно

  Дневник и тук да питам: Защо мълчахте като *утки, когато Мангъра изръси простотата със съчките, м?

  Мома, връщай 12 и 12А!
 25. 25 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  Това е вирус, с размер под един микрон. Хора имат контакт с него и не разбират това. Поименен списък ще има, след като самият вирус огласи данните, с кои хора е имал контакт, или след като всички до един ни тестват за антитела.
  —цитат от коментар 22 на Незнайко в Слънчевия град


  Работата е там, че много хора имат контакт, но не се заразяват и не изработват антитела. При това положение стадният имунитет е илюзия. Това е най-лесното обяснение за малкия процент на хора с антитела и допускането, че вирусът е остро заразен. Оттук нататък следват безброй въпроси. Например, дали пък мерките не са го спрели? Ама, вече повече от 3 седмици разхлабваме мерките, а няма осезаемо покачване на заразените. Защо? Или например, защо Португалия и Швеция при приблизително еднакво население имат и близък общ брой заразени, а мерките бяха различни? Истина е, че португалците са тествали 3 пъти повече, ама това не дава отговор, а само допуска, че шведите не са тествали ефективно и не са регистрирали заболелите... което си е допускане, а не доказателство... Все едно двама ловци да кажат, че са убили по два заека, ама единият изстрелял 3 пъти повече патрони. А, ние да направим извод, че другият не е видял 3 пъти повече зайци. Изобщо, много въпроси и малко отговори.

 26. 26 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4230 Весело

  До коментар [#11] от "aralambi":

  Та що е това 15-20 млн починали за един доцент?

 27. 27 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2708 Неутрално

  Работата е там, че антитела се намират, когато човек се е заразил и преболедувал. Оказва се, че само около 5% показват наличие на антитела... Въпросът е защо огромна част от населението не се заразява като вирусът е силно заразен?...
  —цитат от коментар 8 на puknatastotinka


  Щото се пази :)

 28. 28 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#23] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Нищо подобно, от абсолютните научни факти представени тук:

  https://www.nsi.bg/bg/node/18121/?fbclid=IwAR1_IRU5lHGo7J3HxY7azvvd0XRuLv8hgOdQJimrsMRrFhx23v-EgaLFGHQ

  е очевидно, че през 2020 и преди карантината броят на починалите е по-нисък за всяка седмица, в сравнение с тези през 2019.

  Много дебело трябва да се подчертае, че нито становището на щаба, нито това на "дисидента" Мангъров има каквато и да е научна стойност. Въпросните са отдадени единствено на жонглиране с напълно неустановими числа и пренебрегват научната основа на обсъждането и последвалите решения. Това е позор и, очевидно, не само тези трябва да ни се махнат от полезрението, но трябва да им се потърси сериозна отговорност за накърняване на националните интереси.

 29. 29 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2708 Неутрално

  "Щабът не посочи данни колко хора в България са били в контакт с коронавируса"Като не знаят, как да отговори. Може да се предполага по математически модел
  —цитат от коментар 2 на pet_fire


  Еми не знаят :)

  Отговорили са за тези за които знаят - Банско и 1000 полицаи на първа линия.

  Сега в Пловдив се прави едно - като стане там ще има нови 1000 теста и ще се види от там. Но бройката е много малка и нищожна за важни заключения.

 30. 30 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 4153 Весело

  До коментар [#26] от "Patsis":

  Мрат доцентите,колега:)Вижте обаче какво казва Лидера по този въпрос:
  .....Российский лидер отметил, что он считает «откровенной провокацией» все слухи и вбросы о том, что «дистанционное образование полностью заменит или вытеснит очное», а традиционные школы и университеты будут закрыты...
  https://www.gazeta.ru/science/news/2020/05/21/n_14448775.shtml

 31. 31 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 4761 Неутрално

  Изоставаме в масовото тестуване - основна причина за липсата на надеждна информация

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 32. 32 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 4153 Весело

  До коментар [#22] от "Незнайко в Слънчевия град":
  след като самият вирус огласи данните
  >>> Носете си маската колега Незнайко, та да не ви ..познае Вируса:)

 33. 33 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#31] от "neut":

  Нищо подобно. Основната причина е в пренебрегването на абсолютни научни истини, като тези, произтичащи от абсолютните научни факти представени тук:

  https://www.nsi.bg/bg/node/18121/?fbclid=IwAR1_IRU5lHGo7J3HxY7azvvd0XRuLv8hgOdQJimrsMRrFhx23v-EgaLFGHQ

  Научното заключение е категорично -- през 2020 нито е имало, нито днес има епидемия, нежели пандемия, от каквото и да било. Виновниците за паниката и истерият, породена от безотговорните им внушения, трябва да се изправят пред закона.

 34. 34 Профил на Petio Petkov
  Petio Petkov
  Рейтинг: 84 Неутрално

  Стига с това "били са в контакт", вместо "преболедува ли са". Навремето се опитваха да замаскират кражбите, като използваха думичката "присвояване". Сега пък ги наричат корупция. Звучи по-неразбираемо за 80-те процента. С това "били са в контакт" се опитват да избягнат признание, че реалната смъртност от Ковид-19 в България е толкова, колкото и от обикновен грип - 0,000...

 35. 35 Профил на svg64
  svg64
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Напротив, знаят.
  Във всички лаборатории данните се съхраняват.
  Ако държавата им ги изиска може да се направи анализ. Но тя не иска?!?
  Защо? Отговорете си сами.

 36. 36 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 617 Неутрално

  На претенциите на много граждани, сред тях дори лекари, относно специалността на проф. Мутафчийски бих коментирала, че той е началник щаб, основен говорител на този щаб и затова ходи в униформа, с която явно не е свикнал. Не е необходимо да бъде вирусолог, за да си върши работата. Няма как да знае отговорите на абсолютно всички въпроси. Нека очакванията ни към другите бъдат по-реалистични, а към себе си по-високи.
  —цитат от коментар 7 на etty1


  Душицо мила, този така наречен щаб, с гръмкото име "Национален ОПЕРАТИВЕН щаб", всъщност е сформиран с лична заповед на Боци и е със статут на обикновена работна група, която да консултира Боци. Това не е щаб. Само така се нарича. А за да е лъжата и внушението пълно, онзи ходи с генералска униформа, за да внушава на хората, че той командва.

  Ако нещо лошо се случи, Боци ще си измие ръцете с думите "Ето, щабът така РЕШИ". А то не е никакъв щаб и нищо не решава. Но така ни го представят - като щаб - за да може да се оправдаят с него, ако трябва.

  Ако пък нещо хубаво се случи, тогава Боци ще се бие в гърдите (както го прави сега), че ТОЙ САМИЯТ носи отговорността и ТОЙ САМИЯТ взема решенията, а щабът има само функции да го съветва.

  Всичко в нашата жалка държавица е имитация, лъжа и измама.

 37. 37 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  Много ясно ме няма да ви дадат данни, Али ще им падне опорката че тоя мижав сезонен вирус бил виждаш ли страшно заразен. Толкова е заразен че от примерно 15 близки контактни на доказано заразен в повечето случаи няма и един който да е прихванал.

 38. 38 Профил на burevestnika
  burevestnika
  Рейтинг: 377 Неутрално

  До коментар [#3] от "rumata":

  Тоя дето се кълне е спасявал момчетата ни от Кербала и е оперирал простреляни с калашник деца в Афганистан, докато ти си си бъркал в... носа.

 39. 39 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Целият народ трябва да се вдигне и да възстане срещу манипулаторите, както срещу Мангъров, така и срещу Мутафчийски и щаба му. Гаврата с науката доведе до това да страдат милиони и националният интерес да е запокитен в кошчето за боклук. Това е позор.

 40. 40 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 617 Неутрално

  С това "били са в контакт" се опитват да избягнат признание, че реалната смъртност от Ковид-19 в България е толкова, колкото и от обикновен грип - 0,000...
  —цитат от коментар 34 на Petio Petkov

  Още по-готино е като кажат "брой ИЗЛЕКУВАНИ". Как са ИЗЛЕКУВАНИ, като самите те казват, че никой засега не предлага ясно лечение? Всъщност става въпрос за ОЗДРАВЕЛИ. но на фалшивия "щаб" (който не е никакъв щаб, а обикновена работна група към премиера) му изнася да говори за ИЗЛЕКУВАНИ.

 41. 41 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  Най-после започнаха да влизат в час,че корона вируса в различните страни може да бъде с различни щамове. Вероятно в Америка е по-сверепия щам или заради многото хора с по-висока възраст от тази в България.

 42. 42 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Мангъров веднага и по най-баламския начин сложи ония тест(1000 човека от първа линия) като национална извадка за разпространението. Мангърво обаче знае ли, че имаш 2 млн пенсионери, те на 1-ва линия ли са ?? Тоест ти тестваш и получаваш възможно най-лошия/добрия резултат от сравнително млади и активни хора, но ако отидеш в няколко забутани села да тестваш някоя баба може да излезе че антитела имат 0 българи!

 43. 43 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Няма словесни еквилибристики, с които адвокатите на пандемията да могат да се измъкнат от убийствените факти в следния линк, факти, които по най-категоричен начин доказват, че в България нито е имало, нито днес има каквато и да е следа от пандемия:

  https://www.nsi.bg/bg/node/18121/?fbclid=IwAR1_IRU5lHGo7J3HxY7azvvd0XRuLv8hgOdQJimrsMRrFhx23v-EgaLFGHQ

  Отричането на представените факти и впускането в схоластичен обмен, на какъвто са се отдали както хората на Мутафчийски, така и Мангъров , е ненаучно бръщолевене, което е за сметка на милиони животи в България. За да се спасим от тази напаст, трябва по най-бързия наичин да направим така, че да им се потърси сметка и да се спре това безумие, ако наистина ни е мил животът, животът на всеки един от нас и не сме някакви мазохисти, които изпитват удоволстви от това да имат господар който да ги бичува всеки ден. Спрете се малко. Осъзнайте се. Това е вашият живот. Как така ще го оставяте на някакви си некадърници да се гаврят с него?

 44. 44 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Линкът

  https://www.nsi.bg/bg/node/18121/?fbclid=IwAR1_IRU5lHGo7J3HxY7azvvd0XRuLv8hgOdQJimrsMRrFhx23v-EgaLFGHQ

  представя абсолютни данни с изключително качество (данните идват от Националния статистически институт) и степен на достоверност, пред които никакви еквилибристики с числа, рожби на порочна статистика, използвани от някакви си щабове и продажни анализатори, нямат каквато и да е валидност. Жонглирането със статистически данни, при наличието на горепосочените абсолютни данни, се използва единствено, за да захранва конспиративни теории за някаква си пандемия. Всеки, на когото науката и истината е скъпа, да не говорим има отговорност към собствения и на близките си живот, не трябва да оставя тази гавра да продължава. Всеки човек, на когото му е останала макар и капка достойнство и разум, трябва веднага да издигне глас и да изиска спиране на този позор и търсене на отговорност от лицата донесли толкова страдания на милиони през тези месеци. Нанесените щети от безотговорното, ненаучно поведение на управниците няма да се изличи с години и всеки, който продължава да търпи това рушене, става негов съучастник.

 45. 45 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 579 Весело

  Златке,ако някой знае отговора на този въпрос,нямаше да има пандемия.Аман от злоболюби!!!!!!!

  Ръй! Ръй!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK