Министрите одобрявали позицията на Горанов за ДДС, но теглят към ресорите си

Емил Караниколов

© Юлия Лазарова

Емил КараниколовАз разбирам министър Горанов. Дори нещо друго ви казвам - ако аз бях на неговото място, аз щях да имам абсолютно неговата позиция" Това заяви на брифинг в Министерския съвет министърът на икономиката Емил Караниколов, помолен да коментира разнопосочните мнения в кабинета за това дали трябва да се намалява ДДС за различните категории стоки и услуги.


Вчера бюджетната комисия одобри на първо четене корекция на данъка, срещу която имаше силно отрицателно становище на Министерството на финансите, а членовете й одобриха законопроекта в отсъствието на председателя Менда Стоянова и финансовия министър Владислав Горанов.


Днес Караниколов, който е от квотата на "Атака" в правителството, коментира, че работа на Горанов е да пази парите, а негова - да настоява сектори на икономиката, изпаднали в изключително тежко състояние, да получат подкрепа.
"Има мерки за ДДС, които обаче визират социални функции или, които не са точно само икономически. Говоря например за храните (за деца) до 3 години, да не се плащат, това е повече към демографския", каза той.


Преди време премиерът Бойко Борисов беше казал, че въвеждането на диференцирана ставка на ДДС е политическо решение и несъгласните могат да подадат оставка. Такива обаче не последваха.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK