Български и международни организации протестират срещу идеята за строеж на делфинариум в Бургас

Спектакъл във варненския делфинариум

© Морски дневник

Спектакъл във варненския делфинариумОрганизацията за защита на животните и природата "Последната клетка" е изпратила до министъра на околната среда и водите Емил Дмитров и кмета на Бургас Димитър Николов протестно писмо срещу проекта за строеж на делфинариум в града. Това съобщи за "Дневник" председателят на сдружението Снежанка Бонева.


Инвестиционното предложение внесено в местната администрация е на дружеството "Уотър Атракшънс Къмпани Плюс", което е представител на компанията-инвеститор - "Мостовик". Размерът на обявената инвестиция е 100 млн. лв.


Атракционът трябва да се намира в парк "Езеро" и да бъде част от "Крайморски комплекс - семеен парк за развлечение със зона за водни атракции с делфинариум, център за обитаване на животински видове и ботаническа градина".
От "Последната клетка" твърдят, че в инвестиционното предложение са допуснати


нарушения на българското законодателство


в областта на защитата на животните, тъй като идеята предвижда създаването и на "тюленариум" със зала за тренировки и трибуни с 500 седящи места около заграждение, което ще обитават тюлени.


"В България използването на диви бозайници във вариетета и увеселителни заведения е забранено от закона за защита на животните (чл. 27, ал. 1 от 2015 г.)", пише в протестното писмо. "Освен това предвидените в инвестиционното предложение представления с морски бозайници влизат в недопустимо противоречие и с международно утвърдени принципи на хуманното отношение към животните и Директива 1999/22/ЕО на съвета на ЕС от 29 март 1999 г. относно
държането на диви животни в зоологически градини, което е в сила в България от 2007 г.", пише още в текста изпратен до кмета на Бургас и министъра на околната следа и водите. (Всички аргументи против изграждането на делфинариума в Бургас - в прикачения файл).Къде в България се намира "най-тесният затвор за животни в света" - тук.


Как депутатският лобизъм не пожали и животните от варненския делфинариум - тук.


От сдружението "Последната клетка" припомнят, че китоподобните са интелигентни и социални животни, живеещи в групи, в които са силно зависими едно от друго и всяко има важна роля. Затварянето в тясно пространство е източник на постоянен стрес и често причинява


напрежение и агресия между животните.


По тази причина често се стига до ситуации, в които един делфин бива постоянно тормозен от други, без възможност да избяга, както би направил в природата. В крайна сметка силният стрес понякога ескалира в самонараняване и опити за самоубийство, каквито вече имаше във варненския делфинариум преди години. По тази причина често се налага на животните редовно да бъдат давани антидепресанти, за да продължа да участват в спектаклите на делфинариумите.


Според протестното становище на "Последната клетка" проектът за делфинариум в Бургас предвижда басейни с неподходяща дълбочина и недостатъчна защита на животните от


евентуални прояви на жестокост.


Освен това раждаемостта в плен е много по-ниска, отколкото в естествена среда, и бебетата, които оцеляват, са рядкост.


Защо бебе морски лъв се удави във варненския делфинариум - тук.


В становището са цитирани данни, според които между 1978 и 2008 г. в Европа е регистриран вносът на 285 китоподобни въпреки забраната, наложена с регламент на Европейския съюз още през 1997 г., тъй като улавянето на диви делфини представлява


сериозна заплаха за популациите на китоподобните в природата.


"Редица проучвания сочат, че държането на диви животни в плен и представленията, в които те изпълняват номера, демонстрирайки неестествено поведение, нямат образователна стойност, каза Бонева. Възможно е дори да бъде постигат точно обратният ефект".


Аргумент на "Последната клетка" срещу намерението на община Бургас да изгради делфинариум е и значителната опасност от предаване на болести от делфини на хора при директен контакт, какъвто предполагат част от атракциите. Известно е, че делфините могат да пренасят вируси, бактерии и паразити, които могат да бъдат предавани на хората и обратното.


"Делфинариумите стават все по-малко популярни и предизвикват обществено недоволство с


потенциал за вредно въздействие върху туризма,


пишат от организацията за защита на животните "Последната клетка". Днес имаме нужда от устойчиви решения за опазване на биоразнообразието и спасяване на видовете, не да възпроизвеждаме вече отхвърлени, нехуманни практики. Считаме, че би било позорно и трагично за България, ако инвестиционното намерение на община Бургас бъде одобрено от институциите, чиято роля е да защитават животните и околната среда. Настояваме да не бъде допусната поредната гавра с животните в страната ни".


Как беше скрита смъртта на поне пет делфинчета във варненския делфинариум - тук.


От асоциацията са инициирали и онлайн петиция срещу проекта за делфинариум в Бургас, която вече е събрала над 1000 подписа. Против изграждането на атракцията се обяви и международната организация за защита на делфини и китоподобни бозайници ProWal.


Нейно проучване, публикувано през м.г., показа, че басейнът на единствения делфинариум у нас - във Варна, е сред най-малките в света, с размери 12х15 м и дълбочина от 6 м. В този обем живеят 5 делфина, като на всеки от тях се падат по 36 кв.м повърхностна площ.


Информация, която може да бъде открита в световната база данни за китоподобните в плен Ceta-Base, показва, че от откриването му през 1984 г. до днес във варненския делфинариум са документирани 13 делфина - 5 живи и 8 мъртви. Сред тях обаче не фигурират 3 от четирите нерегистрирани мъртви бебета делфини, както и скандалният случай, при който новороден морски лъв умря, след като се удави в необезопасена шахта на басейн в делфинариума.

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Безумно е да се строят затвори за такива интелигентни животни като делфините!

 2. 2 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2145 Любопитно

  Безумно е да се строят и краварници и кокошкарници. Килии на смъртници. Безиумни са и парниците. Чували ли сте как вика една марула, когато я режат на салата? Защо никой не протестира?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 3. 3 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Охххх тези природозащитници! Да излязат в природата поне веднъж, а не да пишат от удобните кресла простотии.

 4. 4 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Интересно избирателно посочване на нормативни актове.

  Закон за защита на животните
  Чл. 27. (1) Забранява се използването на диви бозайници, включително видове от разред примати в циркове, вариетета и други увеселителни заведения.
  (2) Забраната по ал. 1 не се отнася за видовете от разред Китоподобни (Cetacea), семейство делфини (Delphinidae) - Афала (Tursiops truncatus), и Обикновен делфин (Delphinus delphis), отглеждани и използвани за представления в делфинариуми, при условие че екземплярите са маркирани, най-малко трето поколение, отгледано на затворено, не се отглеждат поединично и за тях е издадено разрешително от министъра на околната среда и водите по Закона за биологичното разнообразие.

  Бог да благослови Америка за България!
 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3927 Неутрално

  Този път и аз ще ходя да протестирам!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 6. 6 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 707 Неутрално

  какви са тези организации?

  кои ги държи и финансира?

 7. 7 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Щом тия реват, значи трябва обезателно да се построи!

 8. 8 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Подписах петицията още сутринта.
  Освен това нямаме нужда от застрояване на още един парк. "Езеро" е естествено продължение на Морската градина и има нужда само от освежаване, а не от бетон.

  Мома, връщай 12 и 12А!
 9. 9 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 705 Гневно

  Последният път като ходих на делфинариум след това цял ден бях в депресия. Крайно ненужни и безкрайно експоативни към животните заведения, които, доколкото ми е известно, в целия цивилизован свят ги забраняват постепенно, тук ще гъчкаме още. Понеже сме ГЗ на географията.

  И се присещам за историята от миналата или по-миналата година с мъртвото делфинче (една от историите) и се вбесявам още повече.

 10. 10 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Проекта, който съм виждал от преди време, е просто из*иране на много бетон близо до морето в Бургас.

  Не цъкам плюсове и минуси.
 11. 11 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 904 Любопитно

  какви са тези организации?кои ги държи и финансира?
  —цитат от коментар 6 на WWW


  Майка ти?

  Мома, връщай 12 и 12А!
 12. 12 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Тия да не са от „Джемини" ?

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 13. 13 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Според прикачения файл от ляво е някаква софийска фондация.
  Не е лош текстът, който са написали, като за активисти. Дори бих казал, че е умерен.
  Статията на Спас Спасов е много по-апокалиптична :)

  Бог да благослови Америка за България!
 14. 14 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 932 Любопитно

  Безумно е да се строят затвори за такива интелигентни животни като делфините!
  —цитат от коментар 1 на гражданин  До коментар [#1] от "гражданин":

  Извинете, а какво правим с животните, родени в плен?

  Избиваме ги?
  Пускаме ги в природата, което оцелее- оцелее?
  Чрез разгорори с психолози ги караме да подивеят и после ги пускаме?


  До коментар [#10] от "Imaginary Friend":

  Е, не можем да очакваме да не го прецакат това нещо все пак. Бис се учидила ако го бяха направили с разум и по правилата...

 15. 15 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  Като бургазлия, бих се развал на подобна атракция. Но като човек, милеещ за тези красиви и интелигентни животни, съм твърдо против. Затварянето на диви животни в клетки и отдалечаването им от естествената им свободна среда е тежък човешки грях. Независимо да ли става въпрос за делфини, мечки или змии. Преди време бяхме свидетели с лъвската драма на онези две полуживи лъвчета и на техния събрат, "лъва" Асен. Пиша "лъв", защото той беше заприличал на домашна котка от недохравнане и лоши условия на живот. Мястото на лъва е в природата, а не в клетката. Мястото на делфина е в морето, а не в делфинариума. Зоопарковете, делфинариумите и терариумите са една отживелица от миналите епохи. Днес имаме много ТВ канали за диви животни, където можем да ги гледаме и без да ги затравяме в клетки. Крайно време е да разберем, че дивите животни са диви по природа, а не наши домашни любимци и наша собственост.

  Хомо Сапиенс е единственият вид на тази планета, който ще унищожи и другите видове, и себе си.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 16. 16 Профил на dim5717
  dim5717
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Не си седнаха на задниците мошениците. Имаше преди тези строители на делфинариум един руснак, който щеше да прави същото в Бургас, но се оказа, че е фалирал и на парк "Езеро" тогава му се размина голямото разкопаване. Докато не унищожат хубавия парк те няма да се кротнат, но и в Бургас народонаселението е доста индиферентно! Пример: най-скъпите билети и карти за градски транспорт в БГ и реакция нула!

 17. 17 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  До коментар [#8] от "CINZANO - оправете си сайта!":

  Естествено, естествено, колко да е естествено?
  Цялото това място е отвоювано от блатата и мочурищата. Беше си един непроходим комарник, в който построиха хотел Парк и зариха с булдозери заблатените места и построиха алеи около 1981 година. Естественото му състояние е на миризливо блато. Факт!

 18. 18 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Защо тези "еколози" не направят нещо наистина полезно ! Да отидат да нахранят едно диво животно например, ане само да цоцат пари и да пишат глупости, за да искат финансиране.
  Веднъж говорих с един от тях и той си призна "Ние сме паркетни еколози" ми каза.
  Ама един куп тук по форума, които не са излизали извън някой парк, в истинската природа се палят за бездомни кучета, за разни глупости които не познават изобщо. Не знаят например, че едно бездомно куче унищожава огромен брой диви животни. Или че един щъркел, любим на всички тук изяжда на година десетки малки зайчета, яребички, и други малки животинки.

 19. 19 Профил на Котаракът в чизми
  Котаракът в чизми
  Рейтинг: 78 Весело

  Делфините ще са затворници, но поне ще имат възможността да видят много дебили.

  Законите са като наденичките. По-добре да не виждаш как се правят. /Ото фон Бисмарк/
 20. 20 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1468 Любопитно

  Вижте сега има една голяма тайна която не живеещите в Бургас не я знаят.
  Аз като не заврян зет ще наруша омертата и ще я кажа.
  Вечната борба между Бургас и Варна за морска столица.
  Напоследък Бургас дръпна много във сравнение с Варна.
  Това е безспорен факт който аз като неутрален Кестен не живеещ там отбелязвам.
  Но дори улиците да станат от злато винаги ще има едно Но.
  Градската легенда твърди че някога и някъде е било решено Делфинариумът да е в Бургас.
  Но варненци известни със своята вероломност подмолно са го отнели.
  Така че докато няма Делфинариум в Бургас съвършенството ще е нащърбено.
  Така че друго може и да няма но Делфинариум ще има.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 21. 21 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 842 Неутрално

  В София има делфинариум с 240 делфина...

 22. 22 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 904 Весело

  До коментар [#20] от "dedoliben":

  Деди, no offence, но става въпрос за РТЦ и спортната зала. И не, че варненци верломно са ги "откраднали", а че нашите водещи комундели са ги отказали, а варненци са ги приели...
  Делфинариумът не е в картинката :)

  П.п. Но с отворени обятия са приели клоаката Нефтохим, от който продължаваме да страдаме...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 23. 23 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Безумно е да се строят и краварници и кокошкарници. Килии на смъртници. Безиумни са и парниците. Чували ли сте как вика една марула, когато я режат на салата? Защо никой не протестира?
  —цитат от коментар 2 на DDR  До коментар [#2] от "DDR":

  Който чува марулата той да протестира. Всеки си избира за какво да протестира.

  А в америка бият негрите, защо никой не протестира а тръгнали за делфини да ми протестират.

  п.с.

  Хората няма какво да ядат, те за делфини ще ми протестират.

 24. 24 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Бургас дръпна с инфраструктура и тн, но ужасно много изостана от към работа. Няма компании предлагащи добри възможности . В последните 5 години града се обезлюдява от към млади хора много бързо. Това е проблем за цялата страна. В София, Повдив и Варна има механичен прираст заради по-добрите условия за развитие, но и там ще се усети след време. Просто демографията не прощава. Щом голям град като Бургас тръгна надолу какво да говорим.
  Проблема с делфинариума е друг. Залага се основно на туризъм, а това е недобър бизнес. Ниски нива на възвращаемост и сезонна заетост. Трябва да се мисли не за атракции за туристи, а за хайтек компании.

 25. 25 Профил на dv r
  dv r
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Бъдещите поколения ще гледат на нас като на абсолютни диваци заради отношението ни към животните. Така както ние гледаме на робовладелците и на множеството жестокости в миналото. Аз съм ЗА атракции в Бургас, твърдо съм против всякакви зоологически градини и делфинариуми, това са затвори за животни. От десетина години не ходя на никакви такива атракции, колкото и да са "хуманни". Изключение правя засега за аквариумите, но не знам до кога.

 26. 26 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 792 Неутрално

  ....Вечната борба между Бургас и Варна за морска столица. Напоследък Бургас дръпна много във сравнение с Варна.....
  —цитат от коментар 20 на dedoliben


  Варна е "морската столица" не заради тротоари, РТЦ или делфинариума,а заради един кмет, който подарил терена около манастира Св. Димитър на Александър фон Батенберг. Мястото било наречено "Сандрово", и князът започнал да строи лятна резиденция. Поради абдикацията му работата по строителството на резиденцията е било продължена от Фердинанд, той построил замъка, организирал чудесния парк,и винарна по френски образец. Лятото цялата царска фамилия се премествала в замъка, и скоро те били последвани от правителството, софийската буржоазия, държавните чиновници, и така през лятото политическият живот се местил във Варна. Оттам и морската столица, те.е заради резиденцията в Евксиноград, а не заради делфинариума.

 27. 27 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Защо тези "еколози" не направят нещо наистина полезно ! Да отидат да нахранят едно диво животно например, ане само да цоцат пари и да пишат глупости, за да искат финансиране.Веднъж говорих с един от тях и той си призна "Ние сме паркетни еколози" ми каза. Ама един куп тук по форума, които не са излизали извън някой парк, в истинската природа се палят за бездомни кучета, за разни глупости които не познават изобщо. Не знаят например, че едно бездомно куче унищожава огромен брой диви животни. Или че един щъркел, любим на всички тук изяжда на година десетки малки зайчета, яребички, и други малки животинки.
  —цитат от коментар 18 на hunt


  Вие сте забележително прост и неосведомен индивид. За съжаление интернет освен достъп до огромно количество знание дава и трибуна за изява на индивиди които държат да покажат простотията си пред всички.

 28. 28 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Интересно защо Дневник повдига въпроса, след като договора за предоставяне на концесия за изграждане на океанариум е прекратен с решение на концедента от март 2019 г.?

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 29. 29 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Да се протестират! Но на делфинириум !

 30. 30 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 556 Неутрално

  До коментар [#27] от "Nick F":

  Да, сигурно съм такъв. А вие пращите от интелект. Та кое е простото? Това , че кучетата изяждат всичко живо в полето и гората, организират е на глутници и нападат всякакви животни? Или че щъркелът е абсолютно вредна птица за дрфебните местни животни? Или че еколозите в голямата си част пишат статии, но нищо не правят реално за защита на животните?

 31. 31 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  В София има делфинариум с 240 делфина...
  —цитат от коментар 21 на STRATOR38


  Нали знаеш, че делфините са доста интелигентни същества?

 32. 32 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 792 Неутрално

  .... Но с отворени обятия са приели клоаката Нефтохим, от който продължаваме да страдаме...
  —цитат от коментар 22 на CINZANO - оправете си сайта!


  Приятели бургазлии са ми казвали, че завиждали на варненци заради това, че имали куража да отказват големи предприятия. Напр. варненската администрация е отказала в края на 70-те, или началото на 80-те металургичния завод, и бургазлии го приели с отворени обятия, и го построили до Дебелт. Вероятно химията в Девня им е дошла малко в повече на Варна

 33. 33 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#7] от "Веселяк У":

  Трол

 34. 34 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#18] от "hunt":

  Къде да те нахраня?

 35. 35 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Каква е смъртността в затвора за делфини във Варна? Кой има нужда от това "шоу"?

 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  "От "Последната клетка" твърдят, че в инвестиционното предложение са допуснати
  нарушения на българското законодателство"
  То от него никой не се интересува, особено управляващите.

 37. 37 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#8] от "CINZANO - оправете си сайта!":Естествено, естествено, колко да е естествено?Цялото това място е отвоювано от блатата и мочурищата. Беше си един непроходим комарник, в който построиха хотел Парк и зариха с булдозери заблатените места и построиха алеи около 1981 година. Естественото му състояние е на миризливо блато. Факт!
  —цитат от коментар 17 на Котаракът на Шрьодингер


  Вече не е миризлива блато каквото наистина беше и най добре да го оставят както си е, малко диво и беа всякакви атракции.

 38. 38 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#8] от "CINZANO - оправете си сайта!":

  Определено няма нужда от някакъв Бургаски Лоро Парк, но тази територия май вече е урбанизирана отдавна и със сигурност ще се пръкне някоя "инвестиция" с аквапарк, бутафорни замъци или кич до небето.
  Освен това територията е до летището и шума би бил в голяма тежест на такива чувствителни морски животни.
  Ама все някаква тъпотия ще измислят тиквите. Ми направете нещо дето там хората да показват ума и способностите си, направете велозони, детски паркове със съоръжения, сцени за културни изяви...
  Пияндето щеше да закрива театри, опери и не знам си какво за да се пръкнат сега зоо-мъчилища за жшвотни щото било по-атрактивно.

 39. 39 Профил на studentka
  studentka
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#30] от "hunt":

  Страхотен сте! Успяхте в един коментар да оборите себе си и същевременно да докажете чуждото твърдение. "Еколозите нищо не правят реално" - каква по-реална дейност от описаната в статията?

 40. 40 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 541 Любопитно

  Ама Дневник, хайде малко по-професионално - дайте повече подробности. Като се разтърсим назад във времето тези Мостовик ту ще правят Океанариум, ту няма. Всяка година от 2012 насам през лятото има по едно заглавие в различни източници. И са в диапазона от изпаднали са във фалит, до утре започват строежа. Какво се случва?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK