Български и международни организации протестират срещу идеята за строеж на делфинариум в Бургас

Спектакъл във варненския делфинариум

© Морски дневник

Спектакъл във варненския делфинариумОрганизацията за защита на животните и природата "Последната клетка" е изпратила до министъра на околната среда и водите Емил Дмитров и кмета на Бургас Димитър Николов протестно писмо срещу проекта за строеж на делфинариум в града. Това съобщи за "Дневник" председателят на сдружението Снежанка Бонева.


Инвестиционното предложение внесено в местната администрация е на дружеството "Уотър Атракшънс Къмпани Плюс", което е представител на компанията-инвеститор - "Мостовик". Размерът на обявената инвестиция е 100 млн. лв.


Атракционът трябва да се намира в парк "Езеро" и да бъде част от "Крайморски комплекс - семеен парк за развлечение със зона за водни атракции с делфинариум, център за обитаване на животински видове и ботаническа градина".
От "Последната клетка" твърдят, че в инвестиционното предложение са допуснати


нарушения на българското законодателство


в областта на защитата на животните, тъй като идеята предвижда създаването и на "тюленариум" със зала за тренировки и трибуни с 500 седящи места около заграждение, което ще обитават тюлени.


"В България използването на диви бозайници във вариетета и увеселителни заведения е забранено от закона за защита на животните (чл. 27, ал. 1 от 2015 г.)", пише в протестното писмо. "Освен това предвидените в инвестиционното предложение представления с морски бозайници влизат в недопустимо противоречие и с международно утвърдени принципи на хуманното отношение към животните и Директива 1999/22/ЕО на съвета на ЕС от 29 март 1999 г. относно
държането на диви животни в зоологически градини, което е в сила в България от 2007 г.", пише още в текста изпратен до кмета на Бургас и министъра на околната следа и водите. (Всички аргументи против изграждането на делфинариума в Бургас - в прикачения файл).Къде в България се намира "най-тесният затвор за животни в света" - тук.


Как депутатският лобизъм не пожали и животните от варненския делфинариум - тук.


От сдружението "Последната клетка" припомнят, че китоподобните са интелигентни и социални животни, живеещи в групи, в които са силно зависими едно от друго и всяко има важна роля. Затварянето в тясно пространство е източник на постоянен стрес и често причинява


напрежение и агресия между животните.


По тази причина често се стига до ситуации, в които един делфин бива постоянно тормозен от други, без възможност да избяга, както би направил в природата. В крайна сметка силният стрес понякога ескалира в самонараняване и опити за самоубийство, каквито вече имаше във варненския делфинариум преди години. По тази причина често се налага на животните редовно да бъдат давани антидепресанти, за да продължа да участват в спектаклите на делфинариумите.


Според протестното становище на "Последната клетка" проектът за делфинариум в Бургас предвижда басейни с неподходяща дълбочина и недостатъчна защита на животните от


евентуални прояви на жестокост.


Освен това раждаемостта в плен е много по-ниска, отколкото в естествена среда, и бебетата, които оцеляват, са рядкост.


Защо бебе морски лъв се удави във варненския делфинариум - тук.


В становището са цитирани данни, според които между 1978 и 2008 г. в Европа е регистриран вносът на 285 китоподобни въпреки забраната, наложена с регламент на Европейския съюз още през 1997 г., тъй като улавянето на диви делфини представлява


сериозна заплаха за популациите на китоподобните в природата.


"Редица проучвания сочат, че държането на диви животни в плен и представленията, в които те изпълняват номера, демонстрирайки неестествено поведение, нямат образователна стойност, каза Бонева. Възможно е дори да бъде постигат точно обратният ефект".


Аргумент на "Последната клетка" срещу намерението на община Бургас да изгради делфинариум е и значителната опасност от предаване на болести от делфини на хора при директен контакт, какъвто предполагат част от атракциите. Известно е, че делфините могат да пренасят вируси, бактерии и паразити, които могат да бъдат предавани на хората и обратното.


"Делфинариумите стават все по-малко популярни и предизвикват обществено недоволство с


потенциал за вредно въздействие върху туризма,


пишат от организацията за защита на животните "Последната клетка". Днес имаме нужда от устойчиви решения за опазване на биоразнообразието и спасяване на видовете, не да възпроизвеждаме вече отхвърлени, нехуманни практики. Считаме, че би било позорно и трагично за България, ако инвестиционното намерение на община Бургас бъде одобрено от институциите, чиято роля е да защитават животните и околната среда. Настояваме да не бъде допусната поредната гавра с животните в страната ни".


Как беше скрита смъртта на поне пет делфинчета във варненския делфинариум - тук.


От асоциацията са инициирали и онлайн петиция срещу проекта за делфинариум в Бургас, която вече е събрала над 1000 подписа. Против изграждането на атракцията се обяви и международната организация за защита на делфини и китоподобни бозайници ProWal.


Нейно проучване, публикувано през м.г., показа, че басейнът на единствения делфинариум у нас - във Варна, е сред най-малките в света, с размери 12х15 м и дълбочина от 6 м. В този обем живеят 5 делфина, като на всеки от тях се падат по 36 кв.м повърхностна площ.


Информация, която може да бъде открита в световната база данни за китоподобните в плен Ceta-Base, показва, че от откриването му през 1984 г. до днес във варненския делфинариум са документирани 13 делфина - 5 живи и 8 мъртви. Сред тях обаче не фигурират 3 от четирите нерегистрирани мъртви бебета делфини, както и скандалният случай, при който новороден морски лъв умря, след като се удави в необезопасена шахта на басейн в делфинариума.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK