Президентът призова за прозрачност и консенсус за изграждането на детската болница

Румен Радев

© Георги Кожухаров

Румен РадевБез да се ангажира в подкрепа или против решението за строеж на Национална детска болница върху изоставеното от 90-те години на миналия век скеле, президентът Румен Радев призова за прозрачност, обществен консенсус и обединяване на усилията на всички страни. Днес държавният глава се срещна на "Дондуков" 2 с представители на гражданската инициатива "За истинска детска болница", която е против реализирането на проекта в сегашния му вид.


"С обединяването на усилията на всички - педиатри, родители, общественици, можем да намерим най-точната формула и да постигнем това, от което имаме нужда, а то е истинска национална детска многопрофилна болница, отговаряща на съвременните стандарти, с поглед в бъдещето, така че да има увереност в обществото, че държавата прави най-доброто за своите деца", заяви Радев след срещата, цитиран от БТА.


За изграждането на педиатричната болница върху скелето в двора на Александровска болница в София вече има сключен договор с консорциум от компании от групата на "Главболгарстрой" на стойност 77.8 млн. лв. без ДДС. От началото на май строителството ѝ вече получи статут "обект от национално значение".
Днес Радев изтъкна, че България е единствената страна в ЕС без обособена детска многопрофилна болница, а след години на обществен натиск правителството взе решение за изграждането ѝ, "но начинът на реализация на тази стъпка поражда горещи спорове" в обществото.


"Те се дължат на двата различни подхода - този на Министерството на здравеопазването да бъде оползотворена една съществуваща вече 40-годишна конструкция, която да бъде пригодена за нуждите на детското здравеопазване, и съответно подхода, който споделя голяма част от обществеността и във ваше лице, че не функциите трябва да се приспособяват според сградата, а напротив, трябва да има нов проект, така че сградата да бъде приспособена към изискванията и функциите на модерното детско здравеопазване", отбеляза президентът.


По думите му е много важно какъв сигнал изпраща държавата към българските граждани, дали е готова да направи всичко необходимо за здравето на децата без компромис в здравеопазването.


"Тук е необходим диалог, необходима е прозрачност, още на най-ранен етап да има пълна публичност на проектите във всичките фази на тяхното развитие, за да може да се прецени наистина ли проектът, който вече има сключен договор, ще въплъти всички тези изисквания за съвременно здравеопазване - като функционалност, медицински, технологични, архитектурни изисквания", каза Радев. Той имал писмени уверения от Министерството на здравеопазването, че тези изисквания ще бъдат покрити.


Срещу довършването на строежа на лечебно заведение, проектирано в средата на 70-те години на ХХ век и останало на ниво изоставено от десетилетия скеле, се обявиха граждански организации, лекари и Камарата на архитектите. Те изтъкват, че когато е проектирана болницата, стандартите за лечение са били други, а при зададения сега проект липсват санитарни възли във всички стаи, не са предвидени легла за придружители на децата, таваните са ниски, не е заложено съществуването на цели отделения. Противниците на проекта изтъкват, че довършването на стария строеж ще погълне повече ресурси от построяването на нова сграда. Техните аргументи можете да видите тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK