Ананиев за детската болница: Ако спра проекта, още 30 години няма да има такава болница

Ананиев за детската болница: Ако спра проекта, още 30 години няма да има такава болница

© Цветелина Белутова, КапиталМинистърът на здравеопазването се противопостави на недоволството срещу проекта за детска болница върху изоставен строеж. Пред депутатите от ресорната комисия той се обзаложи, че "ако изляза сега пред министерството на здравеопазването, ще събера над 2 млн. подписа за детската болница".


Недоволните от проекта са събрали над 18 хил. подписа срещу него и искат оставката на Кирил Ананиев, а в неделя (17 май) имаше и протест пред сградата на Министерския съвет. В четвъртък на заседание на здравната комисия към Народното събрание депутатът от парламентарната група на БСП Анна Славова попита какво е наложило по време на извънредното положение министърът да подпишете договора за детската болница. Тя спомена и за тезите на специалисти, че модерна детска болница не предполага да е на мястото на старото скеле. Протестиращите са и на мнение, че с повече от 93 млн. лв., каквато е общата стойност на договора, може да се построи изцяло нова сграда. Още за аргументите на протестиращите можете да видите тук.


Министърът на здравеопазването обясни, че е подписал договора за строителството на детската болница, защото е задължен да го направи месец след предишен етап на процедурата. "Това, че е съвпаднало с извънредното положение, не означава, че трябва да наруша правилата. Да спра този проект означава, че 30 години тази държава няма да има детска болница", каза Ананиев.
По думите му "работна група от най-добрите детски специалисти в България" разработват какви отделения, клиники, както и каква лаборатория трябва да има в бъдещото лечебно заведение. Списъкът с тези експерти обаче не е публичен, но Ананиев твърди, че е наличен в Министерството на здравеопазването и покани депутата от БСП Анна Славова да ѝ го покаже.


Министърът на здравеопазването цитира и договора с изпълнителя, според когото фирмата трябва да извърши допълнително изследване на конструкцията и да я укрепва, а ако се налага и да изгражда нова конструкция. Той определи критиките като неоснователни, защото проектът ще е готов след година. Ананиев отговори и че вече е имало обследване, което показало, че сградата отговаря на земетръсните условия за лечебно заведение.


За изпълнител е определен консорциум "Детско здраве", в който влизат три компании от групата на "Главболгарстрой". Изграждането на болницата ще струва 77.8 млн. лв. без ДДС.


Още за "Главбулгарстой" и детската болница можете да прочетете тук
Кои са големите въпроси около новата детска болница - тук
Анализ за проблемите да се строи върху изоставен строеж - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK