Софийският университет обяви как ще приключи годината

Софийският университет обяви как ще приключи годината

© Анелия НиколоваНеприсъствени изпити по време на лятната сесия, удължаване на семестъра за част от специалностите, ограничено до минимум присъствие на администрацията и затваряне на студентските столове са част от мерките, посочени в заповед на ректора на Софийския университет "Св. Климент Охридски" Анастас Герджиков от днес. Целта е ограничаване на опасността от разпространение на коронавирус.


До 14 юни се забранява достъпа на студенти и външни посетители до учебните сгради на Софийския университет (За Факултета по химия и фармация и Физическия факултет - до 8 юни 2020 г.), с изключение на помещенията на филиалните библиотеки, които отварят на 1 юни. Студентските столове спират работа до 15 септември.


За специалностите и програмите в Историческия факултет, Философския факултет, Факултета по класически и нови филологии, Факултета по славянски филологии, Факултета по журналистика и масова комуникация, Факултета по педагогика, Факултета по науки за образованието и изкуствата, Стопанския факултет и Геолого-географския факултет летният семестър ще завърши неприсъствено на 5 юни 2020 г. за всички образователно-квалификационни степени и форми на обучение чрез дистанционни средства, препоръчително в платформата Мудъл, поддържанa в университета.
Редовната изпитна сесия за тях ще е в периода 8 юни - 3 юли 2020 г. неприсъствено чрез дистанционни средства или курсови работи и проекти и др. Изпитната сесия на студентите от задочна форма е насрочена за между 15 юни - 31 юли 2020 г., също неприсъствено чрез дистанционни средства.


За специалностите и програмите в Юридическия факултет, Богословския факултет, Факултета по математика и информатика, Биологическия факултет, Факултета по химия и фармация и Физическия факултет летният семестър ще бъде удължен до 26 юни.


В случай на необходимост се разрешава провеждане на присъствени консултации и занятия в периода 15-26 юни 2020 г. за юридическия, богословския и математическия факултети. За факултетите по химия и фармация и физика такива може да има от 8 до 26 юни.


Редовната изпитна сесия за тези факултети ще се проведе в периода 29 юни - 26 юли неприсъствено чрез дистанционни средства или курсови работи и проекти и др., а когато това е невъзможно се допуска присъствено провеждане. Изпитната сесия на студентите от задочна форма на обучение ще се проведе в периода 15 юни - 31 юли 2020 г.


За специалностите "Медицина", "Медицинска сестра", "Медицинска рехабилитация и ерготерапия" и "Оптометрия", както и за магистърските програми "Астрономия и популяризация на астрономията" и "Оптометрия" летният семестър се удължава до 31 юли. В периода 15 юни - 31 юли е разрешено да има присъствени занятия. Редовната изпитна сесия за тези специалности ще е в периода 3 август - 21 август г. неприсъствено чрез дистанционни средства или курсови работи и проекти и др. И тук се разрешава присъствени провеждане за изпитите, които не могат да бъдат проведени дистанционно.


Всички учебни практики и хоспитирането да бъдат проведени дистанционно, а практиките, за които това не е възможно, да бъдат отложени. В случай на отлагане съответните дисциплини да не се включват при изчисляването на общия успех за стипендия и изпитите да не се взимат предвид като неположени за завършването на учебната година, нарежда още ректорът.


Поправителната изпитна сесия в СУ ще се проведе при същите условия като редовната сесия в периода 17.08-13.09.2020 г. Неположените успешно изпити по дисциплините от летния семестър да не се взимат предвид като неположени за завършването на учебната година, с изключение на специалностите "Медицина", "Медицинска сестра" и "Медицинска рехабилитация и ерготерапия", нарежда още ректорът.


Той препоръчва при възможност държавните изпити и защитите на дипломни работи да се проведат неприсъствено: държавните изпити - чрез дистанционни средства, препоръчително в платформата Мудъл, а защитите на дипломни работи - в публично достъпни среди. В случай че това е невъзможно се разрешава присъственото им провеждане.


Чрез дистанционни средства, а при невъзможност - присъствено е наредено да се проведат кандидат-докторантските изпити по специалността. Кандидат-докторантските изпити по чужд език ще се състоят чрез дистанционни средства.


Документи за кандидатстване за професионално-квалификационни степени ще се приемат чрез електронната платформа на Департамента за информация и усъвършенстване на учители. Защитите за професионално-квалификационни степени ще се провеждат неприсъствено чрез дистанционни средства.


Подготвителната година за студентите от Департамента за езиково обучение да се проведе неприсъствено чрез дистанционни средства. Разрешава се провеждането на присъствени курсове по чужди езици в малки групи и присъствено индивидуално обучение на курсисти в Департамента за езиково обучение при спазване на всички противоепидемиологични мерки.


Процедурите за заемане на академични длъжности и предварителното обсъждане на докторски дисертации в първичното звено ще се провеждат чрез дистанционни средства в платформата Мудъл. Документи за участие в конкурси за академични длъжности ще се подават по електронен път в отдел в "Човешки ресурси".


Публичните защити на дисертационни трудове ще се провеждат чрез дистанционни средства или присъствено при спазване на всички противоепидемиологични мерки. При провеждане чрез дистанционни средства, за да се осигури достъп на всички желаещи да участват, защитата не се провежда в платформата Мудъл, а в публично достъпни среди; адресът за достъп се обявява на интернет страницата с материалите по защитата; прави се видеозапис на процедурата.


Ректорът на Софийския университет забранява провеждането на масови мероприятия в "Св. Климент Охридски" до 14.06.2020 г, като до същата дата се ограничава до минимум присъствената работа на администрацията.


Библиотеката отваря на 1 юни


Централна университетска библиотека и филиалните библиотеки ще започнат работа с читатели на 1 юни, кано 31 юли достъп ще имат само преподаватели, докторанти, студенти и служители на софийския университет. Работно време с читатели на Централна библиотека ще от 8 до 20 часа, а на филиалните от 8.30 до 17. 30 ч.


Всички читални ще работят с капацитет 30% от работните места, като се осигури дистанция от минимум 1.5 м. между читателите. В залите ще се влиза само с маски, след дезинфекциране на ръцете.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4578 Неутрално

  Доста трудно ще е да се пороведе изискваната "публична защита на дисертация" в тези условия, не е ли по-добре да се изчака?

 2. 2 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2545 Неутрално

  Ако не се подобри качеството на работната сила, която университетите произвеждат, все ми е едно как преподават и изпитват.

 3. 3 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4578 Неутрално

  До коментар [#2] от "PisnaMi":

  Доста сложно е с качеството на входа на системата и продукта от средното образование. Работи се с материали на клиента при голяма конкуренция от ширпотреба на самозвани иституции.

 4. 4 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Да видим... СУ не е позорище, съмнявам се да жертват рейтинга си. А матурите напоследък са си сериозно изпитание. Ако някой е обещал друго 😊....

  agent
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK