На живо

Коронавирусът в България: Театрите и оперите отворят врати скоро (хронология)

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: Театрите и оперите отворят врати скоро (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал
"Дневник" следи в реално време развитието на ситуацията в страната.
От днес на ГКПП "Калотина", ГКПП "Връшка чука" и ГКПП "Брегово" от сръбска страна бяха отменени всички наложени ограничения за лицата, желаещи да влязат на територията на страната с леки автомобили, микробуси и автобуси. От утре пък се възстановява преминаването през сръбско-българските ГКПП "Стрезимировци" и ГКПП "Олтоманци". Проверки ще се осъществяват на пътуващите в двете посоки, а работата на пунктовете ще започне от 8:30 ч.

Дарения от защитни облекла, очила и шлемове изпрати България като помощ в борбата с коронавируса на Северна Македония и Албания. Те са част от подкрепата за 12 държави, която България оказва. Стойността на помощта е 636 150 лв.

Детските градини и ясли в София ще отворят с под половината деца

Общо 176 детски градини и 24 самостоятелни ясли на територията на Столичната община ще отворят на 26 май - първия им работен ден след обявяването на извънредното положение заради коронавируса. В първата седмица желание за посещение са заявили родителите на общо 11 849 деца в детските градини, или 26% от общия брой на посещаващите. В самостоятелните детски ясли децата ще са общо 860, което е 43% от посещаващите.
В 6 детски градини нито един родител не е заявил желание да пусне детето си. Повече четете тук.


Коронавирусът в България: Театрите и оперите отворят врати скоро (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

Летният семестър за медицинските специалности в Софийския университет "Св. Климент Охридски" се удължава до 31 юли 2020 г. Това стана със заповед на ректора на университета Анастас Герджиков, а със заповед на здравния министър Кирил Ананиев от днес границите са отворени за граждани на ЕС.


Така става възможно и чуждестранните студенти от ЕС и Шенгенското пространство да завършат семестъра си присъствено, без да се налага връщане на семестриалните им такси. Повече по темата вижте тук.

Браншът очаква само 10% от хотелите в "Слънчев бряг" да отворят този сезон

От хотелиерския бранш прогнозират, че само 10% от хотелите в курорта "Слънчев бряг" ще отворят през този сезон, съобщава БНР. Сред пречките пред бранша са не само новите правила за работа в условията на пандемията от коронавирус и отлагането на сезона, но също липсата на информация какви туристи ще пристигнат или кога ще започнат чартърните полети.


Регионалната туристическа камара в Бургас прогнозира, че тази година в страната ще дойдат 80% по-малко туристи в сравнение с 2019 г. Хотелиерът и председател на Българската асоциация на собствениците в туризма Георги Николчев пък не очаква след отварянето на границите с Румъния и Гърция в "Слънчев бряг" да дойдат много туристи, затова и не планира да отвори своя хотел.

Изтичащите по време на извънредната обстановка протоколи, с които се отпускат лекарства за хронично болните пациенти, няма да бъдат удължавани, се разбира от съобщение на Националната здравноосигурителна каса НЗОК. За времето на извънредното положение заради коронавируса бе решено срокът на протоколите, които изтичат в рамките му (до 13 май - б.р.), да бъдат служебно удължени за срок от 2 месеца след неговата отмяна, т.е. до 13 юли.


"В случай че срокът на валидност на даден протокол е изтекъл на/след 14.05.2020 г., същият не се удължава служебно", казват от касата. Повече четете тук.

Ананиев анонсира скорошно отваряне на театрите и оперите

Здравният министър Кирил Ананиев обяви, че в близко време театралните и оперни сцени на закрито също ще отворят врати, но не се ангажира с конкретен срок.


"Без да казвам сега дата, скоро ще дадем възможност да влезем в театрите и оперите. Разбира се, при определени санитарно-хигиенни и други противоепидемични мерки", каза Ананиев на парламентарния контрол. Според него обществото има нужда от възстановяване на нормалната дейност на сценичните изкуства на закрито и по въпроса се работи. В момента представления може да се изнасят единствено на открито и то от ограничен брой актьори.

Седмицата през погледа на карикатуриста.


Вбъдеще биха могли да се очакват малки, локални епидемии от COVID-19, но това няма да бъде в тази мащабност, която видяхме през март и април, прогнозира пред Би Ти Ви проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология.


Разговорът с нея можете да гледате тук.

В отсъствието на финансовия министър Владислав Горанов парламентът прие на първо четене намаляване на ставката на данъка върху добавената стойност (ДДС) за заведенията за хранене и за книгите от 20 на 9% от 1 юли т.г. до края на 2021 г. За гласуваха 107 народни представители от ГЕРБ и "Обединени патриоти", един бе против, а 68 се въздържаха. От БСП на няколко пъти призоваха Владислав Горанов да бъде поканен в парламента, а председателят му Цвета Караянчева каза, че не може да присъства заради предварително поети ангажименти. В това време Горанов придружаваше премиера Бойко Борисов при посещението му в Перник.


Как минаха дебатите в парламента четете тук.

Конституционният съд ще разгледа искането на президента

Конституционният съд единодушно допусна до разглеждане искането на президента Румен Радев за обявяване на противоконстиционни на шест разпоредби, уреждащи реда и условията за обявяване на извънредна епидемична обстановка, съобщава lex.bg. Според изданието съдът иска да получи становища не само от юристи, но е поканил и множество вирусолози и лекари, сред които и шефът на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски и основният му опонент Атанас Мангъров. Идеята на съда е да направи компетентна преценка за пропорционалността между ограничението на правата на гражданите и опасността от болестите, за които се предвижда обявяване на извънредна епидемиологична обстановка.

НДК мести събитията навън

Заради продължаващата зараза с коронавирус в страната НДК ще премести събитията, които не са отпаднали от календара навън. Те ще бъдат на покритата платформата с площ 1 200 кв.м. в парка зад двореца, близо до вход А6. Пространството бе тествано миналата година като лятна културна сцена на открито, а сега ще се надгради и в място за провеждане на всякакъв тип събития, включително конгреси и конференции, срещи, семинари, уъркшопове, корпоративни събития и др., се казва в съобщение до медиите. Joker Media Rental и Right Rental ще инвестират в платформата, а НДК ще помага логистично и ще участва в управлението.


Подробности вижте тук.


Коронавирусът в България: Театрите и оперите отворят врати скоро (хронология)

© НДК

След два месеца на пауза пазарът на имоти се връща към живот в началото на май, отчитат ръководителите на агенциите за недвижими имоти. Отбелязват спад на цените с около 10% в сравнение с тези преди въвеждането на извънредното положение, но не и на качествените имоти. Пазарът вече е на купувачите и те поставят условията, споделят брокери. Според някои от тях не е сигурно, че може да се очаква траен спад на цените. Повече по темата четете тук.


За разлика от много сектори в строителството работата не спря по време на извънредното положение.

© Цветелина Белутова, Капитал

За разлика от много сектори в строителството работата не спря по време на извънредното положение.

United Colours of... Bach

В профила си във "Фейсбук" цигуларят Васко Василев поздрави приятелите си в социалната мрежа със свое изпълнение - United Colours of... Bach.


Снощи той обяви, че отменя турнето си в България. Засега не е отменен само концертът му в София в края на декември.


Данните на Националния оперативен щаб за заразата в България до днес.


Решението лечението на COVID-19 да се ограничи до 5-6 структуроопределящи болници в страната е престъпно, смята бившият министър на здравеопазването в кабинета "Борисов 2" Петър Москов. Пред Би Ти Ви той каза, че така тези лечебни заведения са водени към програмиран фалит. Казваме на болните, че тези болници не са за нормално лечение, държавата казва да не отиваме там, възмути се той.

Членът на оперативния щаб Тодор Кантарджиев обяви, че има две причини, заради които в България няма много починали възрастни от вируса, с което опроверга тезата, която много се обсъждала в обществото, че е заради липсата на много възрастни хора. Обяснението било в това, че при хората над 75 г. рецепторите в дихателната система намаляват, а с това е възможността да прихванат голямо количество вируси, което има значение за изхода от заболяването.


Тезата, която коментира Кантарджиев, обяви в телевизионния ефир в четвъртък членът на разформирования вече медицински експертен съвет Атанас Мангъров.


"До голяма степен тежестта на тази инфекция зависи от две причини – броя на вирусите, с които си се заразил – ползват ли се предпазни средства, дистанция и да се заразиш, боледуваш по-леко. Второ, броят на рецепторите в органи, за които ще се залови вирусът. Оказва се, че при децата тези рецептори са много по-малко от на възрастните в дихателната система. Поради това децата, включително боледуващите у нас, почти нямаха клинична проява на заболяването, а възрастните над 75 г. имат много малко такива рецептори", обяви Кантарджиев.


Коронавирусът в България: Театрите и оперите отворят врати скоро (хронология)

© Георги Кожухаров

Общо 41 са новите заразени

Щабът съобщи за 41 нови заразени, установени вчера като 11 от тях са в болница. Резултатът е при направени 1450 изследвания. Постоянното увеличение на броя на изследванията не води до ръст на броя на откритите случаи, подчерта членът на Националния оперативен щаб Тодор Кантарджиев. Седмици наред се говореше, че не се правят много изследвания и затова не се откриват нови случаи, но не е така, защото сега 2-3 пъти се увеличи капацитетът за изследвания обяви той.


Буди повишено внимание, че в завода за авточасти в Пазарджик има нови 17 случая, обяви Кантарджиев. Обясни, че са взети мерки още в началото като част от работниците са пуснати в отпуск и сега след дезинфекция те ще поемат работата. Сред новозаразените е и медицинска сестра в Кнежа.


За пореден ден броят на излекуваните надхвърля новооткритите заразени и за вчера той е 42. Така общият им брой е 769.


Общо заразените в страната вече са 2372.


Петима са починалите - мъж на 78 години в "Пирогов" с диабет, мъж и жена в Пазарджик, 51-годишна жена с онкологично заболяване в Стара Загора и мъж на 88 години в Ямбол с инсулт.


Коронавирусът в България: Театрите и оперите отворят врати скоро (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал

Щабът представя актуална информация

От днес няма забрана за гражданите на ЕС и на страни по Шенгенското споразумение (включително Сан Марино, Андора, Монако̀ и Ватикана) да влизат на територията на България, гласи заповед от четвъртък на здравния министър Кирил Ананиев. Поставянето под 14-дневна карантина на влизащите в страната обаче не отпада. Все пак тя няма да важи за членовете на семействата на български граждани, както и за хората, които са във фактическо съжителство с български гражданин, когато срокът на техния престой в България е до 7 дни.


Детските градини и яслите имат възможност да възобновят работата си от днес, а очакванията на властите са повечето общински заведения да отворят в седмицата след 24 май. Властите очакват средната посещаемост да е 10-11 деца в група, а в големите градове - до 12-18 деца.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (93)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 3394 Весело

  "Поставянето под 14-дневна карантина на влизащите в страната обаче не отпада."

  Не мой така Ананиев, Министърката на чадърите има сезон да спасява. :)) Тези туристи където са се "наредили" на опашки и чакат да дойдат на "кални" бани във Варна, кВо ша ги праим сега?:)

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 2. 2 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2390 Неутрално

  До коментар [#1] от "padrino":

  Заразата ще се разнесе...

 3. 3 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  Много е важно да ги следят наистина за карантината, иначе ще пламнем пак.
  Благодарен съм на полицаите за усърдната работа, съществуват доста добри примери.

 4. 4 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#1] от "padrino":

  От така написаното разрешение не ставаясно като влезе в БГ еврошенгенецът какво прави,дали попада под карантина,дали може да отседне в хотел,. Единственото ясно е ,è ако имаш роднини от ЕС може да пребивават у вас една седмица...другото е само "влизане".

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4028 Неутрално

  До коментар [#1] от "padrino":

  Това ще е до 01.06., най-вероятно.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 6. 6 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 3394 Весело

  До коментар [#1] от "padrino":Това ще е до 01.06., най-вероятно.
  —цитат от коментар 5 на hamiltonf


  Много вероятно. Както вече се убедихме, всяко решение е предпоследно :))) Има доста време до довечера, това може да се промени няколко пъти до тогава :))

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 7. 7 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 627 Неутрално

  каква е разликата сега и преди месец около Великден когато не можеше да се пътува м/у градовете и не можеше да се влиза в ппарковете?
  И по улиците се ходеше с маска?

  Какво се промени за месец?

  нали има страшен вирус (с невиждана ярост) Кодив 19 които коси народа и ги вкарва в моргата?


  Отговор:
  Лъжат че има епидемия от квази-грипен вирус наречен от маркетолозите Ковид 19.

  И не само в България се лъже, лъже се глобално.

 8. 8 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Абе какво стана с ужаса в Беларус?
  И в Швеция?

  Там нямаше "мерки".

  Пламнха ли вече?
  Месец било малко, но след 2 месеца казваха ... ще настане ад в Минск.

  Настана ли?

  Или ще се признае с половин уста че се лъже глобало че има епидемия, даже ПАНДЕМИЯ, и в авангарда на лъжците са СНН, ББС, Ройтерс, Дойче Веле ....
  и другите глобални медии които се държат от англо-саксонците.

 9. 9 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  До коментар [#8] от "WWW":

  Ами зле са Швеция и Белорус. Ами ти как бе си заминал още там и да пускаш репортажи.

 10. 10 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 3394 Весело

  "Обяснението било в това, че при хората над 75 г. рецепторите в дихателната система намаляват, а с това е възможността да прихванат голямо количество вируси, което има значение за изхода от заболяването."?????

  Този изби рибата :)))
  Да обобщим: Колкото по възрастен ставаш толкова е ПО МАЛКО вероятно да се разболееш от проблеми свързани с белите дробове???

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 11. 11 Профил на so
  so
  Рейтинг: 347 Неутрално

  Абе какво стана с ужаса в Беларус?И в Швеция?Там нямаше "мерки".Пламнха ли вече?Месец било малко, но след 2 месеца казваха ... ще настане ад в Минск.Настана ли?Или ще се признае с половин уста че се лъже глобало че има епидемия, даже ПАНДЕМИЯ, и в авангарда на лъжците са СНН, ББС, Ройтерс, Дойче Веле .... и другите глобални медии които се държат от англо-саксонците.
  —цитат от коментар 8 на WWW


  В Беларус:

  Coronavirus Cases: 33,371

  Около 900 на ден, население около 9.4 милиона. Интерес буди, че смъртните случаи са едва 185, ако може да се вярва на властите в тази страна.

  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/belarus

  В Швеция при аналогично количество открити болни смъртните случаи са 3,871. Като жертвите са главно от старчески домове.

  Това подсказва, че трябва да се пазят възрастните и уязвимите хора. И да има мерки, които са навременни и адекватни, а не от сорта на махане на пейки от паркове. И най-вече, хората да са цивилизовани и дисциплинирани. В Албания, където имаше армия по улицата и някои хора се подмокряха от кеф, случаите на глава от населението са не по различни от тук, където беше оргия със затворени паркове.

 12. 12 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  До коментар [#1] от "padrino":Заразата ще се разнесе...
  —цитат от коментар 2 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Кога ? И къде ????

 13. 13 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 997 Неутрално

  До коментар [#8] от "WWW":

  ”Абе какво стана с ужаса в Беларус?
  И в Швеция?

  Там нямаше "мерки".

  Пламнха ли вече?”

  В Швеция благодарение на липсата на мерки, смъртността за април е рекордно висока за последните 30 години. Случайност?

 14. 14 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1029 Любопитно

  В интерес на истината аз не виждам нито плато в кривата на ново-заразените, нито забележителен спад в броя на заразените на седмична основа спрямо времето на карантината. В момента броя на заразените на седмична основа е на нивата от преди месец. А хората се държат сякаш всичко е приключило. Да видим до какво ще доведе това!

 15. 15 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Ковид 19, могъщия ТВ вирус, който коси хората с "нвиждана ярост" (по ген. Мутафчийски) ... а безотговорните власти пускат хората да пътуват между градовете, да ходят по улиците без маски, и дори отвориха моловете :)

  А пътуването в метрото никога и не беше забранено . ЗАщо?

  Защото на Борисов му подадоха заповед да блокира държавата за 2 месеца и да въведе мерки които са от сферата на "психология на тъплата", а не от сферата на медицината.

  сега ще се види за какво беше тази глобална акция на глбалната англ0-саксонска върхушка:
  - ще плющат Тръмп че не се справя с епидемията и ще го катурнат от президенството
  - ще тричат Китай , и затова им трябваше подложка от 2-3 месеца нагнетяван ужас за оправдание
  ... т.н.

 16. 16 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  "Обяснението било в това, че при хората над 75 г. рецепторите в дихателната система намаляват, а с това е възможността да прихванат голямо количество вируси, което има значение за изхода от заболяването."?????Този изби рибата :))) Да обобщим: Колкото по възрастен ставаш толкова е ПО МАЛКО вероятно да се разболееш от проблеми свързани с белите дробове???
  —цитат от коментар 10 на padrino


  Явно когато проф . Кантарджиев обясняваше така , че дори всяка "мисирка " да разбете , ти или си бил сънен или с тапи в ушите! И в двата случая ти е простено да не си разбрал , но не ти е простено да коментираш !

 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5443 Неутрално

  До коментар [#1] от "padrino":

  Ще отпадне скоро. Сезонът чука на вратата.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3567 Неутрално

  До коментар [#7] от "WWW":

  Виж съседната статийка на "Дневник":
  "Масови гробове след "лек грип" - защо Бразилия губи битката с COVID-19"

  Еретик
 20. 20 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2053 Неутрално

  ЗагуедАх се! Абе Кантарджиев бе, Абе Мангъров не...,значи у нас им намаляват на възрастните хора рецепторите и за това не боледуват толкова, а в чужбина - не! Невероятно е как вече 5 месеца световната медицина не знае абсолютно нищо за вируса. На практика точно както шаманите блъскат тъпана, вдигат шум и се правят на важни и знаещи пред туземците

 21. 21 Профил на xri09609626
  xri09609626
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#7] от "WWW":


  До коментар [#8] от "WWW":”Абе какво стана с ужаса в Беларус?И в Швеция?Там нямаше "мерки".Пламнха ли вече?”В Швеция благодарение на липсата на мерки, смъртността за април е рекордно висока за последните 30 години. Случайност?
  —цитат от коментар 13 на Котаракът на Шрьодингер


  В Швеция мерки има, стига сте плямпали!

 22. 22 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Най-накрая правилно да го кажете. Хората са ОЗДРАВЕЛИ, не са ИЗЛЕКУВАНИ. Разликата е съществена.

 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5443 Неутрално

  До коментар [#20] от "uq":

  Което е индикация, че е човешко творение.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 330 Весело

  До коментар [#15] от "WWW":

  Рупай, рупай.

  А кога ще излизате на протест пак, да се посмеем?

 25. 25 Профил на kkv06648117
  kkv06648117
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Айде сега па ново 20 - възрастните немали достатъчно рецептори и затова не се заразявали лошо. На Запад как имат?

 26. 26 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  [quote#6:"padrino"][/quote]

  За съжаление в тази ситуация РЕШАВАТ не институциите , а КОВИД 19 ! За това често се сменят решенията , а всяко решение на институциите е предпоследно ! ДОРИ и тези в Швеция , Белгия , Русия /където до скоро епидемия нямаше / 1

 27. 27 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  "Обяснението било в това, че при хората над 75 г. рецепторите в дихателната система намаляват, а с това е възможността да прихванат голямо количество вируси, което има значение за изхода от заболяването."

  Да се разберата с Мангъров - той проповясва рочно обратното, а на него Баце за малко да пусне...

  I Want To Believe
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  До коментар [#22] от "acarid":

  Защо подценявате заслугите на лекарите?
  Или сте лекар и сте наясно със ситуацията?

  "Чуждестранен агент"
 30. 30 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  До коментар [#7] от "WWW":

  И не само в България се лъже, лъже се глобално.
  ================

  Може би тогава ни обясните:
  Кой това прави?
  За какво това прави?
  Каква е изгода от това?

  "Чуждестранен агент"
 31. 31 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 330 Неутрално

  До коментар [#28] от "kkv06648117":

  "Що за неадекватни изроди и злобни неудачници пишат тука бе?"

  Познавайки някои от тях лично, бих допълнила характеристиката - такива, които като ответ заслужават само един як майтап. Това им действа убийствено! 😉🍀

 32. 32 Профил на kdesen
  kdesen
  Рейтинг: 290 Неутрално

  При възрастните хора в България над 75 год "рецепторите в дихателната система намаляват, а с това е възможността да прихванат голямо количество вируси".

  Значи по цял свят умират възрастни хора, там си имат рецептори, само нашите са резистентни. Нищо чудно, след всичко, на което подложихме българския пенсионер за 30 год, да е развил естествен имунитет към коронавируса.

 33. 33 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Обяснението на Мангъров, че тук жертвите били по-малко, защото нямало "съчки", тоест много възрастни хора е нелепо.
  Според него системата в България убивала хората по-млади и затова нямало достатъчно възрастни над 80 години, които да умрат.
  Ако в България умират по-млади, значи, че просто вместо 90 годишните в Белгия, тук лесно умират 70-годишни. Това значи, че Ковид трябва да убива токова лесно 70-80 госишните тук. Тоест, трвба да има същия брой жертви и тук, но с по-ниска средна възраст.

 34. 34 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  Колкото по-малко паника се прави, толкова по-добре за по нататъшното възстановяване на България. Ако може българите да не се поддават на всякакви внушения. И за сега българите се справят.

 35. 35 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Някой виждал ли е статистика съответно:
  = заразени без симптоми
  = със леки симптоми
  = с тежки симптоми
  = оздравели
  = починали

 36. 36 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  Някой виждал ли е статистика съответно:= заразени без симптоми= със леки симптоми= с тежки симптоми= оздравели= починали
  —цитат от коментар 35 на tie_interceptor


  Провери в Беларус или Конго Киншаса ! Там сиггурно имат ! Или напоследък в САЩ и Бразилия !

 37. 37 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 326 Весело

  Облечете аби, калпаци, потури и цървули, жените да опекат ритуална пита и изкарат бъклици с шльокавица и айде на хорото- граничтата карантина падна и посрещаме тържествено Втората вълнá ! (ツ)
  (само паника да нема)

 38. 38 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2390 Неутрално

  До коментар [#12] от "doroteus": https://gospodari.com/работници-от-завод-в-пазарджик-излиза/
  Липсата на дисциплина като ей тоя случай,ще доведе до разпространение на заразата.. за съжаление

 39. 39 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2390 Неутрално

  Значи видеото което ви изпратих е направено по сигнал още на 21.3....... а сега сме 22.5.... цял месец неспазване на противоепидемичните мерки -ЕТО ГО РЕЗУЛТАТА...!
  Нямам данни към момента колко общо са станали заразените в Костал. Но всичко е предвидимо де.

 40. 40 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2390 Неутрално

  До коментар [#38] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":


  Грешка! Даже два месеца са минали!

 41. 41 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 895 Весело

  "зависи от две причини – броя на вирусите, с които си се заразил... "
  Ние това си го знаем още от Мечо Пух и немаме нужда от щабове - "Колкото повече, толкова повече."

 42. 42 Профил на xri09609626
  xri09609626
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Най-накрая правилно да го кажете. Хората са ОЗДРАВЕЛИ, не са ИЗЛЕКУВАНИ. Разликата е съществена.
  —цитат от коментар 22 на acarid


  Симптоматичното лечение за какво го имаш, умник такъв?

 43. 43 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Народа съвсем се разпищоли, гредам. Кръчмите остави, че и по пейките и кварталните градинки поркат биричка на групи, с викане (капки) и ръкомахане.
  Малко им беше, явно, а сме още на "платото"...

 44. 44 Профил на Lord Elrond
  Lord Elrond
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Браво на професора, добре обясни на живите мъртви и поклонниците на мангъров.

 45. 45 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#43] от "balgariez":

  Всъщност не сме на платото, а се спускаме надолу макар и бавно. За четвърти ден активните случаи намаляват. И то точно в момента, когато според лудите хипохондрици, като теб, трябваше да ни залива адска вълна. Все пак да не забеавяме, какви ги дрънкахте след отварянето на парковете и заведенията.

 46. 46 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2654 Неутрално

  До коментар [#15] от "WWW":

  a Борисов какво е виновен за изолацията в Масква, даже парад пабедъй нема

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 47. 47 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2654 Неутрално

  Защо пенсионерите в Италия и Испания имат толкова много рецептори в дробовете

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 48. 48 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2654 Неутрално

  са очавквам да кажат че мръсния въздух, пушенето в кръчмите и др. прекаляването с ракия са ключът

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 49. 49 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 495 Неутрално

  До коментар [#3] от "Ksharp":

  Че вие така и не "пламнахте", ама явно не си забелязал...

  Ех, тези часове по математика, що ти трябваше да ходиш да пушиш тогава..

 50. 50 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 774 Весело

  Оказва се, че при децата тези рецептори са много по-малко от на възрастните в дихателната система. Поради това децата, включително боледуващите у нас, почти нямаха клинична проява на заболяването, а възрастните над 75 г. имат много малко такива рецептори", обяви Кантарджиев.
  —цитат от коментар 0 на От статията

  Явно, въпросните 'рецептори' във възрастните хора над 75 год. в Италия, Испания, Белгия и т.н. са повече! :)
  Чудно обяснение?! :)
  ----

 51. 51 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Браво на професора, добре обясни на живите мъртви и поклонниците на мангъров.
  —цитат от коментар 44 на Lord Elrond


  Възхищавате му се , нали ?
  И аз го харесвах ...до днес !
  Ако вчера Мангъров се изложи в студиото , четкайки Б.Б , днес проф .Кантарджиев се оака яко разкривайки дребната си , отмъстителна душица в пълен блясък !
  Тази сутрин проф.Кантарджиев превърна информациония брифинг от такъв в защитна пледоария на себе си и колегите си и обвинителен акт и лична вендета срещу доц.Мангъров .
  Не го назова конкретно , но ''съчки-мъчки'' беше достатъчно ясен намек ! На всичкото отгоре въобще не опроверга основната теза на Мангъров , която гласи че в България възрастните хора си стоят предимно вкъщи , а не в домове които всъщнсот са огнищата със сухи съчки в Италия , Испания , Швеция и т.н ., ами причината била че нямали рецептори ......ами да ги бяхте пуснали да играят футбол тогава ???''Старец -Видин срещу ''Трета Младост'' - Монтана 3:2 .......
  Каква дребна душица !
  ....което доказва , че дори да си прекрасен специалист какъвто Кантарджиев най вероятно е , в България за да достигнеш ръководна позиция трябва да си ****лизец и подлец !

 52. 52 Профил на dinko
  dinko
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Какво се оказва, след 10 години управление на Герб в България много малко хора доживяват до дълбоки старини и вируса няма кого да умори. В Италия зехтин, добра храна, добро вино, слънце, социални контакти - хората кретат до 80 и повече години и идва вируса, ги покосява.

 53. 53 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  [quote#42:"xri09609626"][/quote]

  Позволявам си да отговоря : симптоматичното лечение е пълна глупост .
  не отстранява причината , но ''замазва'' реакциите на организма .
  Ако имате пулпит и гълтайки аналгин очавкате зъба ви да се самоизлекува , може да почакате доста .........

 54. 54 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 774 Весело

  Обяснението на Мангъров, че тук жертвите били по-малко, защото нямало "съчки", тоест много възрастни хора е нелепо. Според него системата в България убивала хората по-млади и затова нямало достатъчно възрастни над 80 години, които да умрат.Ако в България умират по-млади, значи, че просто вместо 90 годишните в Белгия, тук лесно умират 70-годишни. Това значи, че Ковид трябва да убива токова лесно 70-80 госишните тук. Тоест, трвба да има същия брой жертви и тук, но с по-ниска средна възраст.
  —цитат от коментар 33 на taratanki


  Не, бре господин Таратанки. Не значи това.
  Обясниха ви неведнъж, че НЕЛЕПИТЕ сравнения между Итали, Испания vs България са наистина НЕЛЕПИ.
  Нито демографията, нито социалните и здравните особености са сравними за да си правите подобни умозаключения.
  ----
  Точно тезата на Кантарджиев е доста НЕубедителна, защото е НЕЛЕПО да твърди, че въпросните рецептори у българите са по-малко от италианците, испанците, сърбите, румънците и т.н. Най-голяма смъртност има точно при населението над 80 год. възраст, което там е значително. Как се е случило това, според Кантарджиев, щом 'рецепторите след 75 год. възраст намаляват'?!
  И случаят с дома за стари хора във видинско е МИНИ пример за това което се случи в Италия и Испания. Пламнат ли веднъж такива огнища смъртността е потресаваща. И точно за такъв вид огнища ви говори доцента, ама.. айде :)

 55. 55 Профил на Λllαν Βalckmore
  Λllαν Βalckmore
  Рейтинг: 117 Неутрално

  До коментар [#7] от "WWW":

  Не е Ковид, а Диков. Сашо Диков.

  All games must end... https://m.youtube.com/watch?v=Wa0Nmruih_A
 56. 56 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#51] от "stenlyaka":

  И в единия от предишните брифинги пледоарията на Кантарджиев бе в защита на излагащото повединие на ген. Мутафчийски като поне 16 пъти повтори със саркастичен тон: "нали не плашиме никого?"

 57. 57 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Кантарджиев е уникален ... не-учен. Значи в Италия 80-90 годишните имат повече рецептори в белите дробове и затова умират повече. НОЩ = ЗАКРИВАЙ!!!

 58. 58 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 716 Любопитно

  Още нещо не ми става ясно от думите на д-р Кантарджиев - повече вируси. Нали уж е един вид вирус? Или само един щам от него? Или ... как? Да разбирам ли думите количество от този вирус? Дали единият ти бял дроб или и двата са "задръстени" с ковид -а или количеството е достигнало само до горните дихателни пътища. И в зависимост от това заболяването протича по леко или по тежко.

 59. 59 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 910 Любопитно

  "възрастните над 75 г. имат много малко такива рецептори"

  Само в България ли? Че в Италия още по-възрастните пострадаха силно. Както и живущите по старческите домове в Швеция...

 60. 60 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 872 Любопитно

  "Конституционният съд единодушно допусна до разглеждане искането на президента Румен Радев за обявяване на противоконстиционни на шест разпоредби, уреждащи реда и условията за обявяване на извънредна епидемична обстановка, съобщава lex.bg"

  А членовете на високоуважаемия Конституционен съд какво правиха по време на извънредните епидемиологични мерки? Спазваха ли ги или част от тях? Или изобщо не ги спазваха? Приемаха ли за вярна тезата, че светът е изправен пред пандемична заплаха, от която за момента не знае как да се защити?

  И аз като една журналистка, питам.

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 61. 61 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 618 Неутрално

  До коментар [#29] от "putinxujlo":

  Лекарите казват че няма лечение на това. И какви са тези с положителна проба, отпратени в 28 дни карантина и после освободени след отрицателен тест, излекувани ли са?

 62. 62 Профил на xri09609626
  xri09609626
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#45] от "zle_platen_trol":

  Да изчакаме до есента ...
  Не, че ще има вълна тогава.
  Просто - да изчакаме :)

 63. 63 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3664 Неутрално

  Съдилищата работят ли?
  Получават ли заплати?

 64. 64 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3433 Весело

  Не бойте се гербери!
  Цецка Цачева е там.
  Наш човек, наш изпитан в битките другар.

  п.п. По грешка бях написал ЦАцка Цачева и бая се замислих дали да го оставя така.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 65. 65 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  До коментар [#61] от "acarid":

  За да не изглеждате прекалено умни, отидете да работите една седмица в болницата и ще разберете отговора.

  "Чуждестранен агент"
 66. 66 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  До коментар [#62] от "xri09609626":
  Ако продължават да мерят - ще има.
  Ако спрат да мерят - няма да има.
  Иначе да, грип ще има. То и сега има и от другия, ама хората не се разболяват (не ги и мерят за другите грипове) защото имнунната им система е в по-добра кондиция отколкото есента и зимата.
  Като захладнее и завали студения дъжд, лапавица, сняг ще почнат повече да се резболяват. Ако мерят за ковид ще намерят от него. Ако мерят за другите и тях ще намерят. Ще има и нов - задължително!
  Ако направят тестове за него и мерят може да сформират още един Щаб допълнителен на сегашния.
  "Смъртността" ще зависи от степента на уплах в пациенти и доктори.
  Ако си стоят в къщи и лекуват грипа както винаги до сега ще е по-малко, отколкото ако се юрнат в болниците и там докторите ги интубират по-бързата процедура.

 67. 67 Профил на Λllαν Βalckmore
  Λllαν Βalckmore
  Рейтинг: 117 Весело

  До коментар [#64] от "Храбър":

  Ааа недей, щото Цацаров ще се обади в Рияд на шефа и ще ти викнат НАСО ( национална служба арабска сигурност)

  All games must end... https://m.youtube.com/watch?v=Wa0Nmruih_A
 68. 68 Профил на Λllαν Βalckmore
  Λllαν Βalckmore
  Рейтинг: 117 Весело

  Вместо НАСО бях написал Наско Сираков, ама тъп аутокорект...

  All games must end... https://m.youtube.com/watch?v=Wa0Nmruih_A
 69. 69 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 618 Неутрално

  До коментар [#65] от "putinxujlo":
  Дежурните оплаквания, наясно съм. Написах кой е правилния термин - ОЗДРАВЕЛИ от ковид. Дали са спасявани в болница или им е минало у дома, ОЗДРАВЛИ достатъчно ясно обобщава всички с отрицателен тест. Нещо което не може да се каже за ИЗЛЕКУВАНИ, защото Винаги ще има такива които ще спекулират, в т.ч. и вие. Омаловажил съм бил лекарите...

 70. 70 Профил на ГЕРБидж
  ГЕРБидж
  Рейтинг: 41 Неутрално

  Това с броя на рецепторите ми се струва вярно само математически но на практика да не означава по-малка вероятност. Аз попаднах на следните текстове относно тези рецептори (ACE2), за които говори Кантарджиев:
  -----
  Studies have shown that the virus enters epithelial cells in the lungs by exploiting an enzyme called ACE2, allowing it to replicate and spread further, according to the researchers, including those from Erasmus Medical Center in the Netherlands.
  ...
  The rates of infection were similar across the organoid models, indicating that even low quantities of ACE2 may be enough for the virus to infect epithelial cells, they said.
  -----
  Общо взето изследванията показват, че и малък брой рецептори водят до заразяване на клетката, а при възрастните броя на клетките не е по-малък - само броят на рецепторите е. Не се говори в статиите за количества на рецепторите но изглежда, че драстично намаление на ACE2 не означава автоматично "право-проорционално" намаление на вероятността от заразяване. Кантарджиев говорил ли е за това или се е ограничил до "малкото умрели при нас е защото възрастните имат по-малко рецептори ACE2"... ?

 71. 71 Профил на ГЕРБидж
  ГЕРБидж
  Рейтинг: 41 Неутрално

  А ето и детайли за Кантарджиев (а и за нас - за да не приемаме всичко за "чиста монета"):
  ------------------
  Does the quantity of receptors determine whether someone gets more or less sick?
  This is unclear. The SARS-CoV-2 virus requires ACE2 to infect cells but the precise relationship between ACE2 levels, viral infectivity and severity of infection are not well understood.

  Even so, aside from its ability to bind the SARS-CoV-2 virus, ACE2 has protective effects against tissue injury, by mitigating the pathological effects of ANG II.

  When the amount of ACE2 is reduced because the virus is occupying the receptor, individuals may be more susceptible to severe illness from COVID-19. That is because enough ACE2 is available to facilitate viral entry but the decrease in available ACE2 contributes to more ANG II-mediated injury. In particular, reducing ACE2 will increase susceptibility to inflammation, cell death and organ failure, especially in the heart and the lung.
  ------------------

 72. 72 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1613 Неутрално

  Само че съда ще заседава след като изтече месеца на който са въведени тези мерки. Всичко това няма смисъл. защото вече няма да може да бъдат отменени.

 73. 73 Профил на Lord Elrond
  Lord Elrond
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Не знам но Мангъров като цяло няма откъде да черпи информация, човека вместо да работи обикаля конспиративните студия на алтернативните телевизии на гърба на хората, които наистина се занимават с проблема, за това и на тях им се доверявам, а не на него. Но голяма част от БГ населението предпочита да спира коне, да се бори с чемтрейлс, 5 Жи и да очаква Алена, Ванга, Нешка и Кашпировски.

 74. 74 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Не зная как да се изразявам вече , писах в последно време няколко пъти за тоз Кантарджиев и той в последните си "сесии" продължава да ни изумява с дивотиите си да демонстрира вечните си противоречиви вирусологични "факти " .
  Парадоксът му идва от свойства и състав на белите дробове при различни възрасти , което му гарантира и на . . акването при опита му да коментира какво ставало . .!
  Ако сравняваме тези възрасти при различните народи вече човек не знае дали да се смее или просто да обърне страницата ! ? !

 75. 75 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Не извънредните епидемични мерки трябва да отидат в съда, а в съда трябва да отидат онези, които незаконно наложиха извабрикувани извънредни епидемични мерки, защото абсолютните научни факти доказват, че в България не е имало каквато и да е епеидемия, която да наложи извънредни епидемични мерки:

  https://www.nsi.bg/bg/node/18121/?fbclid=IwAR1_IRU5lHGo7J3HxY7azvvd0XRuLv8hgOdQJimrsMRrFhx23v-EgaLFGHQ

  Явно, този, който е изпратил на съд извънредните епидемични мерки, а не виновниците за налагането на подобни мерки за несъществвуваща епидемия, което се доказва от абсолютните научни данни на НСИ, или не е дотам интелигентен, или с всичка сила работи в полза на виновниците, които без причина вкараха България в катастрофа и натрапиха, напълно необосновано, страдание за милиони жители.

 76. 76 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Те хубаво мерките стигнаха до съда , ама да не вземе и вируса да стигне, че тогава не знам как ще се крепи стабилността.

 77. 77 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Последно - ако се върна от Испания,мога ли да почна работа веднага.

  Инсталатор на оптика в Мадрид и в свободното време - компютри мрежи сайтове.
 78. 78 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4725 Весело

  Зрители ще има и навън , и навътре в театрите , при толкова постановки , режисьори и изпълнители от най-висока класа....

 79. 79 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Прочетохте ли това: https://dnes.dir.bg/obshtestvo/koronavirusat-dovede-do-nay-niskiya-broy-pochinali-za-poslednite-4-g-v-balgariya

  Сикофантната компрадорска върхушка съвсем се е побъркала. Ковидът беше припознат като опасност на 13 Март, когато беше въведено извънредното положение. До тогава, от началото на 2020 г. вече са изминали два месеца и половина, общият брой на починалите е по-нисък от този през 2019, въпреки че и идея за коронавирусова пандемия още няма съчинена. А и да има, какво, трябва да има коронавирус, за да има по-малка обща смъртност, ли. Ми, да почнем да заразяваме наред, тогава. Или пък, понеже общата смъртност е по-ниска, то магически се е случило така, че коронавирусът е заместил обичайния грип в общия микс от болести, които хвърлят хората в гроба. Ами, ако и занапред българите яко не измрат, какво да го правим Мутафчийски, който и на днешна дата изглежда достатъчно малоумен? Абе, какво повече да обсъждаме -- тоя, в компанията на Мутафчийски и началникът му, трябва да не спрат да се извиняват на целокупния български народ, по целия път, когато бъдат подкарани за там, където е мястото им.

 80. 80 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Абсолютните научни факти, показани в линка:

  https://www.nsi.bg/bg/node/18121/?fbclid=IwAR1_IRU5lHGo7J3HxY7azvvd0XRuLv8hgOdQJimrsMRrFhx23v-EgaLFGHQ

  доказващи абсолютното отсъствие на каквито и да са признаци за пандемия, предизвикала необоснованото извънредно положение, никога няма да изчезнат, така както преди няколко дни в "Труд" изчезна, в угода на управляващите, половината от интервюто на Герджиков. Рано или късно на виновниците ще им бъде потърсена сметка.

  Обявяването на фалшивата пандемия и последвалото необосновано извънредно положение, е най-големият политически скандал в цалата трийсетгодишна история на нова България.

 81. 81 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  До коментар [#80] от "bryghtlyght":
  Тоя ефект с отчетливо намалената смъртност се наблюдава и в Гърция. В повечето европейски държави нямаш промяна на общата смъртност от началото на годината.
  В момента един доктор се опитва да го обясни, че хората почнали повече да се пазят - миян ръце, маски и пр., ама основния спад (с десетки %) идва от инфарктите и инсултите, които по принцип са водещи причини за смърт.
  Та, доктора още каза че хората просто биле уплашени и не искали да влизат в болница заради ковида. Това е възможна причина - приема се.
  Човека църтал някви графики и предвиждал пикове на инфаркти, инсулти, диабети, раци и пр. поради отложени операции, манипулации и пр. в болниците в момента.
  Логически е прав, обаче като се има предвид колко блоници у нас и не само бръмчат на стендове, стимулирани са да правят все повече скъпи опереции и манипулации, за да получат повече кинти може да се окаже, че посещението в болница без належаща нужда не е полезно за вашето здраве и физическо оцеляване. Това със сигурност важи за сегашната грипна камания.
  Ще почакаме да видим дали ще се наблюдават пикове от други заболявания до края на годината.
  Аз в момента нямам мнение. Човека логически е прав, но че правят излишни и опасни операции и манипулации в болниците също е факт. Това което от време на време излиза в медиите е само върха на айсберга. Три дни гюролтия и всичко се забравя.
  Защото като се изтърколи ще броим и тагавам търсим връзка между смъртни случаи и болнични посещения.
  Не съм срещу лекарите избощо, но системата ги прави такива. И само най-добрите успяват да устоят на изкушението, но за съжаление те са малцинство.

 82. 82 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Този най-голям политически скандал в новата история на България е най-яркото доказателство за това колко е критично за България да не я управляват тъпаци и простаци.

 83. 83 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  България: Ананиев обеща скорошно отваряне на театралните зали

  След три- четири дни , когато сигурно Ананиев отново ще се изживява като последна инстанция за отваряне затваряне и подковаване на добичетата , пускани от обора на порции , определяни от Главния оператор на биологични групи .

 84. 84 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Така става възможно и чуждестранните студенти от ЕС и Шенгенското пространство да завършат семестъра си присъствено, без да се налага връщане на семестриалните им такси. Даже и не се опитват вече да обясняват , че всички действия на управляващите са насочени изключително към опазване на здравето и живота на ХОРАТА . Е , от написаното става ясно , че приоритет е да се направи всичко възможно от Касата да не излиза нито лев от бюджета . Като в оня виц - "Дружина , питах . Кенгурата само вземат , кенгурата не връщат ресто . "

 85. 85 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  До коментар [#81] от "k_":

  Тук не говорим за това каква е причината за по-ниската смъртност. Да не говорим, че и спекулацията на гръцкия доктор, че ниската смъртност се била дължала на уплахата у хората да отиват в болници, не търпи критика, защото в предишните години, а и в началото на 2020 г., хората нямаха хал хабер, че имало някакъв си коронавирус19, за да се плашат от него и това да ги предпазва от отиване в болница и така да си запазват живота.

  Онова, обаче, което се доказва по безспорен начин тук, с данните от НСИ, е, че и дума не може да става за пандемия в България през 2020 г. Ето защо, всички виновни за наглата измама, причинила тотален погром над България, трябва да се изправят пред закона.

  Интересно, как изглежда същият сорт графики, като тези представени от НСИ, т.е., общ брой починали по седмици през годините, за другите страни, особено за САЩ. Бях те попитал дали си попадал на такива данни, но явно и ти имаш проблем да намериш такива абсолютни данни. За абсолютни данни говорим, а не за някакви си масажирани excess deaths. Явно ги крият, защото, ако ги покажат, ще им лъсне грозното лице на отявлени лъжци, на които трябва да се търси сметка.

  Мисля, обаче, че даже данните за България, които имаме щастието да държим в ръце, благодарение на НСИ, са достатъчно показателни и, ако се въздържим от екстраполирането им за света, то поне за България можем да бъдем абсолютно категорични. Извършена е най-голямата манипулация и подигравка с целия български народ в новата история на България. За това няма как да не се търси отговорност. Търсене на такава абсолютно наложителна отговорност в България ще окаже натиск и на останалите европейски страни, а и на САЩ, да си погледнат и те данните. В момента няма по-значим за света въпрос от разкриване на виновниците за трагедията, в която зли сили запокитиха народите.

 86. 86 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Ако ще във всяка тема да пращам дописка по въпроса, очевидно мен няма кой да ме чуе, колкото и да продължавам да цитирам безспорните абсолютни данни от НСО, които научно доказват, че в България през 2020 г. не е имало и помен от пандемия, фалшива пандемия, която някакви си, случили са да управляват България днес, използваха, за да натикат България в земята-черната.

  Тук трябва да се намеси някой като Божков, който има и ресурсите, и гласът да го чуе цяла България, и да закара на съд в Люксембург престъпната хунта (по негови думи), докарала толкова беди на България през 2020 г., предизвиквайки, под формата на лъжа за пандемия, най-голямата политическа криза в България в цялата ѝ нова история.

 87. 87 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Конституционният съд ще разгледа искането на президента

  Ами ще го разгледа , това му е работата . Едва ли висшите магистрати ще си позволят да се произнесат за недопустимост и да откажат разглеждане . не защото искането е от президентската институция , а защото темата е от изключителен обществен интерес .

 88. 88 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Идеята на съда е да направи компетентна преценка за пропорционалността между ограничението на правата на гражданите и опасността от болестите, за които се предвижда обявяване на извънредна епидемиологична обстановка.


  Идеята на Косттуционалистите е да си измият ръцете с експерти независимо кои и какви са . Това мая е прецедент в тяхната практика . Би трябвало да преценят дали , предприетите мерки , а именно ОБЯВЯВАНЕТО НА извънредно положение не е ли нарушило изискванията на конституцията . Това , което е записано в нея . Ако се допусне да се НАРУШИ конституцията заради конюктурни макар и опасни за живота на час от населението , това нарушение трябва да се отрази с Решение . Друг е въпроса , че ВИНОВНИТЕ за нарушението след това могат да бъдат ОПРАВДАНИ заради смекчаващи вината им екстремни условия и опасност за живата на хората . дори и да бъдат наградени . Но нарушението си е нарушение и може да бъде причина и за ПОПРАВКА НА КОНСТИТУЦИОННИ ТЕКСТОВЕ .

 89. 89 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 863 Неутрално

  Съдилищата работят ли?Получават ли заплати?
  —цитат от коментар 63 на historama


  Едното не пречи на другото. Държавни служители.

 90. 90 Профил на fwn11662659
  fwn11662659
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#8] от "WWW":
  В Швеция смъртността рязко скочи и е една от най- високите в Европа.
  За Беларус, само Лукашенко знае.

 91. 91 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  До коментар [#85] от "bryghtlyght":
  В момента в Щатите е пълна каша.
  https://thehill.com/policy/healthcare/499085-cdc-acknowledges-mixing-up-coronavirus-testing-data
  Ще излязат данние и ще се осмислят, но към момента дори от официалните им служби можеш да се придобие представа за нивото на измамата.
  https://www1.nyc.gov/site/doh/covid/covid-19-data-deaths.page
  В Ню Йорк само около стотина без тежки странични болести (Underlying conditions can include lung disease, asthma, heart disease, a weakened immune system, obesity, diabetes, kidney disease, liver disease and cancer.№.) починали.
  Ройтерс имат интересни графики също:
  https://graphics.reuters.com/HEALTH-CORONAVIRUS/USA-TRENDS/dgkvlgkrkpb/index.html
  При 22 на 100 000 записани смъртни случаи средно за САЩ, няколко щати управлявани от губернатори демократи отчитат около и над 100.
  Пет пъти повече!
  И то при вече достатъчно големи числа.
  Вируса се оказва мори само демократите в Щатите.
  Това са числа, не е 5 джи или плоска Земя.

 92. 92 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  До коментар [#90] от "fwn11662659":

  Това е чиста пропаганда с ясни политически цели. Вместо да повтаряш фалшификатите на пропаганда, дай графики за абсолютната обща смъртност по седмици за Швеция, за 2019 и 2010 г., така както ги е дал НСИ за България: https://www.nsi.bg/bg/node/18121/?fbclid=IwAR1_IRU5lHGo7J3HxY7azvvd0XRuLv8hgOdQJimrsMRrFhx23v-EgaLFGHQ

 93. 93 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  До коментар [#91] от "k_":

  Да, наистина, единствено добавяне на нова бъркотия към вече съществуваща, е онова с което натискат мас-медиите. Обаче, данните, като тези представени в българския НСИ, няма да изчезнат и колкото и да се опитват да се скрият зад бъркотии въпросните манипулатири, Видов ден е неизбежен. Те може и да знаят това, но целта им е краткосрочна -- да поддържат лъжата до Ноември, когато се надяват да махнат Тръмп, а след това, я камилата, я камиларят. Да не говорим, че, когато махнат Тръмп (Good luck!) даннитe от местния НСИ ще са в техни ръце и прикриването им може да се удължи. Но няма как да се удължи до безкрай.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK