Мониторингът, за който се оплетоха управляващите

Мониторингът, за който се оплетоха управляващите

© Георги КожухаровОт три финални заключителни факта два са осъществени, третият - поради промяната на Европейската комисия, остана да се приключва." Така правосъдният министър Данаил Кирилов отговори на въпроса "Формално не е приключила процедурата, нали?", отправен му в сутрешния блок на БНТ в разговор за изясняване прекратен ли е т.нар. мониторинг на Европейската комисия върху съдебната реформа и борбата с корупцията в България.


С това обяснение министърът потвърди, че все още няма формално решение на Европейската комисия за прекратяване на въведения при влизането на България и Румъния в ЕС през 2007 г. механизъм.


Обсъждането какъв е статутът на наблюдението започнаq след като комисията публикува в сряда (20 май) Препоръка относно националната програма за реформи на България за 2020 г. и съдържаща становище на Съвета относно конвергентната програма на България за 2020 г. като част от документите за т.нар. Европейски семестър. В нея беше записано - "тези въпроси са предмет на мониторинг по механизма за сътрудничество и проверка. В рамките на този механизъм Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България".
След отразяването на документа от българските медии последва серия от изявления на представители на управляващите, които припомняха, че комисията "Юнкер" е обобщила в края на миналата година постигнатия напредък на България в двете сфери и повече доклади няма да има. Те потвърдиха, че новата комисия работи върху следващия формат на подобно наблюдение, който ще обхваща всички държави, а не само България и Румъния. И се фокусираха в повтарянето, че нов доклад няма да има. Документът години наред смущаваше всяко правителство със заключенията и препоръките, които ще прозвучат от него като оценка за работата на силовите и правораздавателните институции. Седмиците около одобрението му в Брюксел включваха лобиране за финалния вариант (като например да се подчертае "политическа воля"). Последният доклад беше от октомври 2019 г., даде високи оценки на постигнатото от България, а комисията на Жан-Клод Юнкер препоръча той да е последният.


Така детайлът от обсъжданията около последното съобщение остана - прекратен ли е официално досегашният мониторинг или все още има някаква нова форма на наблюдение от Брюксел, без да е структурирана като в досегашния формат на докладите.


И Данаил Кирилов, както и външният министър Екатерина Захариева ден по-рано, нарече в петък Механизъм за сътрудничество и оценка, макар че от почти 13 години той се казва Механизъм за сътрудничество и проверка. "Не сме обект на мониторинг по смисъла на Механизма за сътрудничество и оценка, по който в края на миналата година получихме последния доклад от колегите от Главния секретариат на Европейската комисия". (...) В него се казва, че България е изпълнила всички критерии по удовлетворителен начин", каза министърът.


Обвиненията срещу медии


Кирилов, който е казвал, че ще подаде оставка, ако мониторингът не отпадне, каза още, че няма да го направи, защото "Дневник", "Капитал" и "Сега" били направили "извратено тълкуване" на съобщението.


"Дневник" цитира официален документ на Европейската комисия и никога не е твърдял нищо повече от това, че няма окончателно формално решение на Еврокомисията за прекратяване на Механизма за сътрудничество и проверка. Освен това "Дневник" не е призовавал Данаил Кирилов да подава оставка.


В първата статия по тази тема "Дневник" посочи: "Досега се смяташе, че той ще продължи под различна форма и най-вероятно няма да има обобщаване на резултати в годишни доклади."


Захариева прехвърли отговорността на Брюксел


Вицепремиерът по съдебната реформа и външен министър Захариева каза по същото време в сутрешния блок на Би Ти Ви, че "очевидно, някой е направи copy-paste от доклад от миналата година, когато октомврийският доклад (по мониторинга за България) още не беше излязъл". "Те са много дирекции там, които също са изненадани от този текст", добави тя. Като прехвърли на Брюксел отговорността за цитата от документа на Еврокомисията, тя акцентира на това, че не се работи за нов мониторингов доклад, но не посочи дали има окончателно решение за спиране на механизма.


На позицията на правосъдния министър бе в четвъртък евродепутатът Емил Радев, издигнат от ГЕРБ и един от известните противници на съществуването на Механизма за сътрудничество и проверка. Кризата с COVID-19 отложи формалното решение на Европейската комисия, каза той в предаването "Лице в лице". Мониторингът е паднал на практика, а на теория тази стъпка е само въпрос на решение на Европейската комисия, обясни той.


"Целеше се манипулация"


Днес сутринта в БНТ Кирилов също така говори, че се "целеше манипулация", но не каза кое точно и кой манипулира, както и не беше попитан в студиото на БНТ какво точно има предвид. "От един цитат се цели внушение, че механизмът не е приключил...", каза той.


Кирилов определи като интрига припомнянето на думите му, че ако мониторингът не падне до октомври - ще подаде оставка.


"Нов доклад няма да дойде, колкото и да го чака някой"


Запитана за някои критични констатации на Европейската комисия в съобщението от сряда, Захариева отвърна, че съдебната реформа е процес, че се променят законите , "но това няма общо с доклада, защото такъв няма да дойде, колкото и да го чака някой".


"Комисията се произнесе миналата година, че България е изпълнила препоръките, имаше заключение на Европейския парламент, имаше обсъждане в Съвета на ЕС", каза още Захариева. Тя изброи известните факти - че "не очакваме нов доклад, няма мисии...".


"Очевидно един абзац предизвика полемики в България", допълни тя и на няколко пъти се позова на интервю за БНР на еврокомисаря Валдис Домбровскис от четвъртък. Той обаче отговаря за икономиката и в разговора посочва факта, че съобщението с препоръките от сряда е за т.нар. Европейски семестър, занимаващ се с икономически и фискални политики на страните членки. Домбровскис не е питан дали има формално решение на комисията "Фон дер Лайен" за спиране на мониторинга, а само известното от октомврийския доклад - че България е изпълнила всички изисквания и няма промяна по това в позицията на Комисията.


Все още не са коментирали Вера Йоурова, заместник-председател на Европейската комисия (EK) с ресор "Ценности и прозрачност", и Дидие Рейндерс, еврокомисар по правосъдие, които са ресорните за по съдебната реформа.


"Дневник" попита в четвъртък Европейската комисия и Министерството на правосъдието в София могат ли да потвърдят категорично, че Механизмът за сътрудничество и проверка (CVM) за България е прекратен и повече няма да има годишни доклади по него. Същите въпроси бяха изпратени и до кабинетите на Йоурова и Рейндерс.


От Брюксел няма отговор, защото четвъртък и петък са почивни дни в Белгия. Правосъдното министерство не отговори.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK