Българският мониторинг за съдебната реформа и корупцията още не е готов

С постановлението на правителството от миналия септември в националния мониторинг за съдебна реформа и борба с корупцията и организираната престъпност ще участват Иван Гешев и Сотир Цацаров

© Дневник

С постановлението на правителството от миналия септември в националния мониторинг за съдебна реформа и борба с корупцията и организираната престъпност ще участват Иван Гешев и Сотир ЦацаровЕдинственият механизъм, който остана да следи хода на съдебната реформа в България, все още не е готов, макар подготовката за него да е от юли, а постановлението на правителството - от 24 септември миналата година.


В петък (22 май) в сутрешния блок на БНТ на въпрос какво се случва с този съвет министър Кирилов каза, че той "се конституира, правните основания бяха обсъдени в Министерски съвет и се прие постановление за този съвет".


Той трябва
да заработи веднага след като влезе в сила отмяната на мониторинга от Европейската комисия,


въведен с решение от 13 декември 2006 г. Такова решение още не е взето в Брюксел, макар през последните дни управляващите да обясняват, че на практика мониторинг няма, всичко е приключило през октомври с последния доклад и противоположните твърдения са "несъществуваща новина", "манипулации" и "извратено тълкуване" от медии.


Повече за реакциите на властта и съобщението от комисията - тук.


Става дума за Национален механизъм за мониторинг на борбата с корупцията и организираната престъпност, съдебната реформа и върховенство на закона, ръководен от Съвет за координация и сътрудничество.


Това решение на правителството бе и един от аргументите на България против продължаването на Механизма за сътрудничество и проверка от Европейската комисия. Създаването на съвета бе приветствано в София в края на януари от Вера Йоурова, заместник-председател на Европейската комисия (EK) с ресор "Ценности и прозрачност" при срещата ѝ с външния министър Екатерина Захариева. Именно тя като заместник министър-председател с ресор "правосъдие" е съпредседател на този съвет (другият е представляващият Висшия съдебен съвет). Когато отсъства, функциите на Захариева се изпълняват от министъра на правосъдието Данаил Кирилов.


Членове на съвета са:


1. председателят на Върховния касационен съд (в момента това е Лозан Панов)


2. председателят на Върховния административен съд (Георги Чолаков)


3. главният прокурор на Република България (Иван Гешев)


4. главният инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет (Теодора Точкова)


5. председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (Сотир Цацаров)


6. министърът на вътрешните работи (Младен Маринов)


7. министърът на финансите (Владислав Горанов)


Съветът не осъществява контрол върху дейността на държавните органи и на членовете си и под никаква форма не може да осъществява намеса в независимостта на съдебната власт. Участието в съвета на органите, които са извън изпълнителната власт, е на доброволен принцип.


Кирилов обясни, че той ще работи, преди да стартира европейският механизъм за върховенството на закона. "В момента тече процедура по покана на неправителствени организации. Тя започна през март, но заради епидемията удължихме срока и мисля, че няма проблем до края на юни да се възползват всички НПО от тази област."


Известният като "мониторинг" Механизъм за сътрудничество и проверка от Еврокомисията формално не е прекратен, но на практика не работи в досегашния си вид. И Кирилов, и Захариева говорят, че мониторингът ще бъде заменен от общоевропейски механизъм за върховенство на закона. Но такъв още не е договорен, подробности може би ще станат известни през септември и не е ясно дали и как оценките му ще бъдат обвързани с друго искане на водещи държави в ЕС - спирането на достъпа до еврофондове при установяване на тежки нарушения по този нов механизъм.


Така между практически неработещ мониторинг от Европейската комисия и бъдещ механизъм в ЕС, който не е създаден,


българският Национален механизъм за мониторинг трябваше да е единственото средство


за някакво наблюдение и координация на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност.


Съветът би трябвало да провежда редовни заседания на всеки три месеца в първия понеделник на съответния месец от 14 ч. в сградата на Министерския съвет. Но за 8 месеца от постановлението за създаването му той още не е учреден окончателно.


Данаил Кирилов коментира и т.нар. Граждански съвет, който според постановлението на МС трябва да включва "представители на юридически лица с нестопанска цел, регистрирани за осъществяване на общественополезна дейност, които най-малко 5 години са работили активно и имат доказан опит в областта на превенцията и противодействието на корупцията или съдебната реформа, и представители на организациите на работодателите, признати на национално равнище".


Всъщност това са 8 души с едногодишен мандат и сменящи се на ротационен принцип. Министърът говори за неправителствени организации, които в общественото съзнание се свързват с гражданския сектор. В постановлението от миналия септември се посочва, че 5 от споменатите 8 членове са "представители от професионалните организации на съдиите, прокурорите и следователите, един представител на организация с опит в областта на превенцията и противодействието на корупцията, един представител на организация с опит в съдебната реформа и един представител на организациите на работодателите, признати на национално равнище".


В интервюто за БНТ правосъдният министър бе запитан дали при липса на формално решение на Европейската комисия може да се очаква някаква изненада и мониторингът да продължи. "По същество изненада не може да има, защото ние сме на друго ниво - наравно с останалите държави членки, ще се прилагат към нас същите критерии. Много други страни имат много по-сериозни проблеми с върховенството на закона от България. (...) Създали сме вътрешнонационален механизъм специално за борбата с корупцията", каза Данаил Кирилов.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  "Той трябва да заработи веднага след като влезе в сила отмяната на мониторинга от Европейската комисия..."

  Т.е. такова решение няма влязло в сила.

  Quod erat demonstrandum.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4699 Неутрално

  Може ама... друг път !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  Ще станеее, спокойнооо, нЕкой да има бърза работа ???

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  "Създали сме вътрешнонационален механизъм специално за борбата с корупцията", каза Данаил Кирилов.
  Явно не ви се получава.

 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  До коментар [#4] от "Роси":

  ""Създали сме вътрешнонационален механизъм специално за борбата с корупцията", каза Данаил Кирилов."

  Начело с Данчо Ментата. :))))))))

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4699 Неутрално

  Като гледам артистите нямам илюзии за позорището !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ето тези Убавци до един не стават за нищо с изключение на Лозан Панов , и понеже те са виновниците да не сме правова държава затова те най-обичат начело с началника си Бойко сами да се хвалят, щото циганката дет ги хвалеше я отнесе коронавируса...

 8. 8 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2376 Весело

  Като финтират Лозан Панов и екипът ще спринтира към още по-пълно изпълнение на решенията и насоките от Мин. съвет. Но след пролетта идва едно лежерно, но стреснато лято, после една златна есен в очакване на вълна от заразата и като стане година всичко ще е приключило. А и бързите работи са само за пред началниците, бавните неща ги вършат професионалистите.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 9. 9 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5583 Весело

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  На позоришту нема артисти, него глумци, друже. Разумео?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 10. 10 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Няма и да бъде, щото няма такъв. Стига сте лъгали!

  Няма шики-мики.
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4754 Неутрално

  Какъв механизъм, какво чудо?! Още преди няколко години Цецка РабФакова (тогава министър на правосъдието) заключи, че съдебната реформа е приключила! А пък след ареста на Иванчева, Божият инструмент каза, че това е края на корупцията! Няма никаква нужда от този "механизъм"! Особено ако се изработва под вещото ръководство на Дани Умноно!

 13. 13 Профил на Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Рейтинг: 0 Весело

  Само аптекарчето от Бургас го няма в тая комисия - виден експерт и съветник към ГешеФтурата.

  Бай Ганьо уби Алеко, Барба Ганьос - Милен!
 14. 14 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 257 Весело

  Хммм ... не знам какво искат някой хора, като пишат, че мониторинга за съдебната реформа и корупцията още не е готов?
  Направо се чудя на подобни претенции и въпроси. Абе хора, цяла България гледа вече 30 години как правителство след правителство, главни прокурори т.е. тъй наречената съдебна власт, са се емнали и правят яка и жестока борба с тази корупция. Ето на в последния 3 ти рунд (всеки един трае по 10 години) ГЕРБ начело с Бойко Борисов води срещу корупцията с един заден суплес в резултата, вижда се карая на борбата. След това журито от ЕК ще отрази прилежно в протоколите: правителството на Борисов тушна т.е. победи голямата корупция ... остава сега само съдебната реформа.
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2767 Любопитно

  Някой може ли да сметне колко комисии ,комитети и КОМПИри има за борба с корупцията у нас ? Да не говорим ,че това е основната задача на МВР , каскета и ДАНС. Май по-евтино ще ни излезе да съкратим всички калинки и да се корумпираме масово

 16. 16 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1814 Любопитно

  Нещо за Горанов да не сте чули?
  ..нещо оставка това онова? .. разследване на ,,съпорта”?...

 17. 17 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  Аз ...така само да си попитам за ,,механизЪма” де...

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  Иначе гледайте коскуджам мъже си имаме да се справят с корупцията... Тя ,,корупцията”само като ги види и ще започне да им киха ...та не друго
  К’ я мислите?
  И само да посмеете да клатите ,,стабилността”!... жална ви майка

 20. 20 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Някой може ли да сметне колко комисии ,комитети и КОМПИри има за борба с корупцията у нас ? Да не говорим ,че това е основната задача на МВР , каскета и ДАНС. Май по-евтино ще ни излезе да съкратим всички калинки и да се корумпираме масово
  —цитат от коментар 15 на hodounski


  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  И аз това се чудя

 21. 21 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  До коментар [#15] от "hodounski":

  ...за това НАМЕКВАМ....

 22. 22 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  Само вижте цялата структура на съдебната ни система с неините разклонения служби за национална охрана МЕР и комисии и вижте законите които по никакъв начин не гарантират сигурността ни... и ще разберете защо няма пари в хазната😂 И защо един пиклив Божков и един Цветан Василев ни направиха за смях

 23. 23 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1495 Любопитно

  Изглежда искат да го оставят на следващите.....

 24. 24 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  До коментар [#23] от "Николай Бучков":
  Какво са за нас едни още 30 години?...

 25. 25 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 572 Неутрално

  За крайградският гамен, по стечение на обществената безотговорност, явяващ се премиер на България, правото и законността са на ниво квартално-улично-криминално право.
  Масовото благоразположение на "електората" към незаконни схеми за ограбване на обществен и частен ресурс е мръсната вълна, която го крепи на власт. Същата крадлива вълна, която завладя СДС и демонизира икономическия и прозападен спасител на България Иван Костов. Начело с националния провал Симеон II.

  Върховенството на закона и нужните му реформи са фундаментално неразбираеми за ГЕРБ ценности и основи на икономическия просперитет. Текущата криза няма да изтърпи тази посредствена елементарност в управлението у нас и сегашните властимащи ще изпаднат в тежка немилост.

  Въпросът е кой е готов да ги замени и изведе страната на по-достойно за уважение и солидарност ниво. Не виждам засега.

  ...

  Navigare Necesse Est
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK