Родители поискаха доживотен затвор за акушерката, пребила новородено

Акушерката Емилия Ковачева очаква присъда на последна инстанция.

© Велко Ангелов

Акушерката Емилия Ковачева очаква присъда на последна инстанция.Най-тежкото наказание - доживотен затвор, поискаха близките на малката Никол, която бе жестоко пребита преди 5 години от акушерката от неонатологията в болница "Софиямед" Емилия Ковачева. Никол е с тежка епилепсия, степен на инвалидност и по 5 пъти дневно приема медикаменти, които да потискат гърчовете, в които изпада, а лекарствата сами по себе си ще се отразят негативно на функцията на черния дроб и бъбреците в дългосрочен период от време. Това са последствията днес от побоя, който нанесе акушерката 3 дни след раждането на момиченцето.


Делото стигна до Върховния касационен съд, който трябва да се произнесе с окончателна присъда в срок, след като днес изслуша както близките на малката Никол, така и защитата на акушерката.


"Знам, че един човек причини на мен и семейството ми нещо, което не може да се поправи. Има няколко причини Никол да оцелее - не само лекарската помощ, но и волята й за живот. Никол беше една седмица в кома", разказа пред съда бащата на момичето Румен Димитров.
"Нанесени са й 11 удара в рамките на 4 минути, се казва в експертизите на записите от видеокамерите. Записа не съм го гледал. Ако го бях гледал, сега може би щях да съм от другата страна (на подсъдимата скамейка - бел. ред.). Чел съм единствено експертизата", призна пред съда бащата.


Той каза, че обвиняемите са изключително защитени от закона - могат да изискват експертизи, да не се съгласяват с факти и доказателства, а детето му чака вече пета година справедливост.


"Ние с майка му чисто психически и емоционално не сме същите хора. Думата справедливост губи всякакъв смисъл. За мен има много по-голяма тежест думата адекватност. Не искам никой да съжалява никого. Искам адекватно решение и справедливост", заяви Димитров пред съда и каза, че по време на процеса акушерката многократно е сменяла версията си, като е обяснявала поведението си с бърнаут, бели петна и други.


"Не мога да въздействам нито чрез медии, нито чрез други хора на съдебния състав, затова само се надявам на адекватност и справедливост", каза бащата на детето.


Адвокат Мария Даскалова, която представлява семейството на Никол, обясни пред съда, че присъдата на Ковачева е била намалена от Софийския апелативен съд, след като магистратите от втората инстанция са формирали неправилно вътрешното си убеждение и са надценили изказаното от подсъдимата съжаление за стореното, както и добрите характеристични данни.


"Никол е планирано, очаквано, износено и родено здраво дете, което е предадено на грижите на длъжностно лице - акушер. Майката на родилката също е акушер и това още повече тревожи цялото семейство. В тази стая в неонатологията е имало 5 деца. 4 от тях са бити. Никол е бита най-тежко, най-дълго и най-жестоко и е увредена за цял живот", заяви Даскалова.


Прокуратурата също смята, че наказанието на Ковачева е занижено, а се отличава с особена жестокост и обществена опасност. "Наказанието трябва да бъде увеличено. Изяснени са всички обстоятелства, не са допуснати съществени процесуални нарушения", заяви прокурор Кирил Иванов.

Адвокат Жанет Желязкова, която защитава Ковачева, обясни, че никъде по данните от делото не може да се направи категоричен извод, че е налице умисъл за убийство на новородено дете.

"Подсъдимата не е целяла и не е допускала смъртта на бебето. Сигнализирала е лекарите за проблеми при детето. Ако е искала да направи опит за убийство, не е имало никаква причина, която да й попречи. Можем да говорим за причиняване на телесна повреда, но не и за опит за убийство", смята защитата.

Адвокат Желязкова припомни, че персоналът на здравното заведение е работил в разрез с трудовото законодателство, а служителите са полагали тежък и извънреден труд, доста над допустимия годишен.


"Заради липса на персонал и от страх да не загубят работата си хората са били принудени да работят извънредно. Емилия Ковачева е работила допълнително и на ледена пързалка в Самоков, заради което е пътувала често", обясни още защитата.


Тя посочи, че оригиналните записи от видеокамерите липсват, а експертизите са направени по копия, които не са иззети по законовия ред. По думите на адвокатката на кадрите се забелязва раздвоение на личността - в един момент акушерката завива и гали детето, а след това се виждат удари.


През ноември миналата година състав на Софийския апелативен съд (САС) намали с 2 години наказанието на акушерката Емилия Ковачева и я осъди на 16 г. затвор за опит за убийство на новородено. Магистратите потвърдиха и на втора инстанция обезщетението от 400 000 лв., което трябва да плати на родителите на пострадалата Никол.


Присъдата на състава с председател Камен Иванов и членове Алексей Трифонов и Емилия Колева не е окончателна и може да бъде обжалвана или протестирана пред Върховния касационен съд (ВКС).


На първа инстанция в Софийския градски съд акушерката беше осъдена на 18 години затвор за опит за убийство на новородено, а според експертизите единствено навременната намеса на лекарски екип е спасил детето.


През декември 2015 г. Емилия Ковачева беше обвинена, че в нощта на 17 срещу 18 април в неонатологичното отделение на болница "Софиямед" в стая за интензивно лечение и специални грижи за новородени направила опит умишлено да убие Никол.


Час и половина тя е била с юмруци и е душила 3-дневното тогава бебе, като му е нанесла поне 39 удара. Детето имаше множество травми, включително счупена черепна кост, и само адекватната лекарска намеса впоследствие предотвратила смъртта.

По-късно се разбра, че действията на Ковачева са били записани и на камери, като записите бяха използвани по делото. То обаче продължи близо 2 години на първа инстанция заради постоянни възражения на защитата на подсъдимата и множеството експертизи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  Майко мила, да пази Господ от такива ужаси. !
  Акушерката очевидно е психопат, куршум би било най доброто решение за всички,включая подсъдимата.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 2. 2 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5568 Неутрално

  Жената е с психични проблеми и каквото и да я осъдят и трябва клиника

 3. 3 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#1] от "schwimmwagen":

  Иди в която и да е неонатология и ще ти се изправят косите, не случайно са сложили камери там.

 4. 4 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  Звучи като кошмар. Не става ясно защо е била детето.
  Професионалното изгаряне не е достатъчно обяснение.
  Лошото е, че каквото и да е наказанието - не мопже да се върне здравето.

  E PLVRIBVS VNVM
 5. 5 Профил на Animals As Leaders
  Animals As Leaders
  Рейтинг: 342 Гневно

  Адвокат Ж. Желязкова: "Подсъдимата не е целяла и не е допускала смъртта на бебето. Сигнализирала е лекарите за проблеми при детето. Ако е искала да направи опит за убийство, не е имало никаква причина, която да й попречи", смята защитата.

  Не знам колко нагъл трябва да си и колко ниско трябва да е моралът ти, за да кажеш подобно нещо. Т.е. родителите едва ли не трябва да бъдат благодарни, че не им е убила детето!
  Какво значение има как юридически се нарича това престъпление, когато е извършено от изрод и е изродско? Как би се почувствал всеки на мястото на родителите, които ПЕТ години чакат онези баламурници в съда да спорят за простотии и да протакат дали било опит за убйство или не било и колко била претоварена тая гледачка, защото работела на сто места едновременно?!?

 6. 6 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Доживотен затвор БЕЗ право на замяна. Гледала съм записа. Още ми държи влага.
  Никол беше осъдена от тази социопсихопатка на бавна и мъчителна смърт, родителите и са увредени в психоемоционален аспект за цял живот.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 7. 7 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  Жената е с психични проблеми и каквото и да я осъдят и трябва клиника
  —цитат от коментар 2 на pet_fire


  Не не е с психически проблеми които да не и позволяват да прави разлика между добро и зло. Всички сме нервни, изморени и на всички ни е писнало но това не значи че може да унищожаваме човешки животи и да се извиняваме с психически или психологични проблеми. Ако се докаже че е неспособна да различава правилно от неправилно, следва този който я е назначил на работа да отиде в затвора за много дълго време. А обезщетението не трябва да се търси от тази пача, която сигурно няма и 10 лв а от болницата. Боницата има задължението да предоставя безопасна среда за болните и новородените, също и за посетителите, лакарите, сестрите и служещите. Дори ако външен човек влезе и напрви някоя пакост пак болницата е отговорна.
  Не го разбирам това правосъдие в България.
  В САЩ тази акушерка без проблеми щеше да бъде в затвора поне за 25 години Болницата щеше да плати не по-малко от 30-40 милиона. Има си цели книги в които е описано как се изчисляват тези компенсации. Това е новородено, което има очаквана продължителност на живота поне 75г. Има потенциал да изкара със средна заплата акумулирана за 40 ил 45 години милиони. Освен това сега цял живот ще и бъде необходима медицинска помощ и гледачка. Тези неща се знаят колко струват и се добавят. И накрая има и наказателна част която се изразява в пари и се решава от съдията а не се изчислява по книгите и формулите. И това наказание може да е много милиони. Болниците тук са частни и като се набутат да платят веднъж такова обезщетение, повярвайте ми, само свестни хора назначават на работа.
  Тук 70% от времето имаш контакт с асистенти и сестри. Те те преглеждат, записват всичко на компютъра, мерат ти кръвно, ЕКГ и всички други неща. Лекаря идва накрая и вече знае всичко за тебе. Той само поставя диагноза и предписва лечение. Всичко друго се прави от среден и нисък персонал. Масово това са филипинки, мексиканки, рускини, украинки, портогалки, корейки, китайки .... всякакви. За повече от 30 години не съм попадал на сестра или асистентка, която да не е усмихната, да не се обръща към тебе само със "сър". Която да не е готова веднага да скочи и да ти помогне. Децата ми са раждани тука, всички сестри и акушерки бяха токова мили, непрекъснато ги целуваха и галеха и им говореха. Това да оставиш такъв идиот като подсъдимата да работи с деца и бебета е направо престъление!
  Не мога да си представя мъката на тези родители. Аз на тяхно място бих уредил да я убият тази отврат. Има си хора в затвора които за заплащане ще я свършат тази работа чудесно. Ще я намерят самоубита чрез удушаване с чаршаф, това е най-честия случай.

  California Über Alles
 8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5966 Разстроено

  До коментар [#4] от "PavelCZ":

  Burn-out се превежда "прегаряне" на Български.
  Относно тази жена, дали е със всичкия си - никой не знае какво се случва в женския мозък. Това е неразгадана мистерия.
  Жалко за детенцето...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 9. 9 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Ако е луда, да я пратят в лудница. Щом я съдят, значи съзнава действията си и релултата от тях. За опит за убийство на новородено трябва да и дадат доживотен без право на замяна. Опитва се да се измъкне и се страхувам, че ще успее. Съчуствам дълбоко на родителите на Никол.

 10. 10 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Не мога да разбера каква е тази държава, в която акушерки пребиват новородени, а учителки в детски градини се отнасят с децата като с говеда, нагрубяват ги и ги шамаросват. Като не ти се занимава с деца, намери си друго амплоа, не си го изкарвай на бебенце на 3 дни,

 11. 11 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  Мангъров пропагандира подобно отношение към възрастните и намира подръжници.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 12. 12 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Няма нищо , което да компенсира родителите. НО. Аз искам да обърна внимание на условията , при които е работила медицинската сестра. На основен , допълнителен и граждански договор. Дълги , безкрайни смени по 24 часа и повече. В тази частна болница това дали не е постоянна практика? Или пък е близка до властта. Има ли достатъчно лекари , не само на хартия ? Какви смени работи персонала. Да не коментирам стая за 120 лв на вечер с протрит и разкъсан дюшек.Съдът би трябвало да установи условията на работното място , които според мен са спомогнали за професионланото прегаряне на една притисната от живота жена

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  Системата в БГ е лоша и за персонал и за пациенти. макар, че не знам дали това е обяснение за този случай.

  Лошото е, че такива хора, уви, ги има навсякъде. В ЮК най-масовият убиец е лекар, който е умъртвявал стари хора. И го е правил в продължение на много години:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Harold_Shipman

  В Германия най-масовият убиец също е медик:

  https://bit.ly/2ypKmt7

  Каквото и да мислим това си е голяма драма. Съсипан човешки живот.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 15. 15 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1242 Гневно

  Майко мила, да пази Господ от такива ужаси. !Акушерката очевидно е психопат, куршум би било най доброто решение за всички,включая подсъдимата.
  —цитат от коментар 1 на schwimmwagen


  Никак не си прав!За акушерката куршум(обесване) е най-доброто решение,въпреки,че и това и е малко,но защо трябва,да бъдат разстреляни(обесени) също малката Никол с близките си,бащата на момичето Румен Димитров, адвокат Мария Даскалова,и състава с председател Камен Иванов и членове Алексей Трифонов, и Емилия Колева ,и прокурор Кирил Иванов,и адвокат Жанет Желязкова?!?!?!?!

 16. 16 Профил на ziguli
  ziguli
  Рейтинг: 383 Любопитно

  Има ли някой инфо,от къде идва тази идиотщина да се работи 24ч? Що годе тук сте грамОтни хора.Има ли нормален човек(не работохолик),който може да: спи,яде,пие ,слуша музика,релаксира 24 часа в денонощието?Никога няма да разбера човешката глупост да се постави индивид в такава среда.Колко хора са способни да издържат 24ч. пред монитор дори?Ами не вярвам ,на дежурство в АЕЦ например,при проблем да се регира адекватно на 22-ия час!Глупостта и безкрайността на Вселената в каква ли зависимост са?Активно,под сериозно напрежение средностатистическия труженик е в кондиция около 6 часа.

 17. 17 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Мангъров пропагандира подобно отношение към възрастните и намира подръжници.
  —цитат от коментар 11 на Корки


  Четене с разбиране му е майката - той казва възрастните да се пазят, а младите без допълнителни заболявания да не бъдат затваряни. Ама друго си е да не си мърдаш гъза да вземеш мерки за възрастните - а всички под ключ, кой умрял-умрял - и да викаш "благодарете се, че ви управлявам".

 18. 18 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#10] от "proza":

  Сипи една голема ракия на коя да е дърта акушерка дето е работила последните 20 години на 3 смени без да спи, и ще ти разкаже какви ли не "тарикатски" пинизи за справяне със ситуациите.

  Също и за лелките в яслите, те са ми любимата категория изроди!

 19. 19 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  Това е едно от най-гнусните престъпления, което човек може да си представи. Да малтретира жестоко невинно новородено бебенце!
  А 24 часовите смени са налагани не от болницата, а самите сестри са се сменяли за да си събират почивните дни.
  Тази трябва да излежи отреденото й наказание цялото, без да й бъде намалено. От всичко, което четох по случая не признава вина и не са разкайва, а се оправдава, че не била тя, че не помнела и др. такива. На това чудовище изглежда й е крив целият свят и си го изкарва като бие бебетата.
  За малката Никол и родителите й наказанието е доживот.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK