Чуждестранните студенти по медицина в Софийския университет ще завършат присъствено

Чуждестранните студенти по медицина в Софийския университет ще завършат присъствено

© Юлия ЛазароваЛетният семестър за медицинските специалности в СУ "Св. Климент Охридски" се удължава до 31 юли 2020 г. Това стана със заповед на ректора на университета Анастас Герджиков от вчера, с която се регламентират мерките с цел ограничаване на опасността от разпрострастранението на коронавируса.


Заради затварянето на границите и липсата на онлайн лекции по медицинските специалности чуждестранни студенти, свързали се с "Дневник", изразиха тревогата си за това как ще завършат семестъра. Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев от днес отпада забраната гражданите на ЕС и на страни по Шенгенското споразумение да влизат на територията на България. Поставянето под 14-дневна карантина на влизащите в страната обаче остава. Между България, Сърбия и Гърция ще се пътува без 14-дневна карантина, обаче границите остават затворени за всички извън ЕС поне до 14 юни.


"Затварянето на границите е проблем както за чуждестранните, така и за нашите студенти. Чуждестранните студенти от различните висши училища са засегнати по различен начин от това. Има студенти, които безпроблемно ще завършат академичната година. А всеки възникнал казус следва да бъде решен от висшето училище според конкретната му специфика", отбелязаха от МОН на въпрос на "Дневник".
За специалностите "Медицина", "Медицинска сестра", "Медицинска рехабилитация и ерготерапия" и "Оптометрия", както и за магистърските програми "Астрономия и популяризация на астрономията" и "Оптометрия" удължавам летния семестър до 31 юли 2020 г., пише в заповедта си Герджиков. За периода 15 юни - 31 юли 2020 г. разрешавам провеждане на присъствени занятия. Редовната изпитна сесия да се проведе в периода 3 август - 21 август 2020 г. неприсъствено чрез дистанционни средства или курсови работи и проекти и др. За изпитите, които не могат да бъдат проведени дистанционно, разрешавам присъствено провеждане, посочва ректорът.


До началото на изпитната сесия деканите на факултети ще трябва да изготвят график на изпитите с информация за начина на провеждане на всеки изпит - присъствено или чрез дистанционни средства.


Поправителната изпитна сесия ще се проведе при същите условия като редовната сесия в периода 17 август - 13 септември 2020 г.


Всички завръщащи се от чужбина членове на академичния състав, служители от администрацията и студенти, както и чуждестранните преподаватели, изследователи и студенти, пристигащи от чужбина, се задължават да се подложат на 14-дневен карантинен период, се казва още в заповедта. В случай на проявени симптоми на остри респираторни болести ще трябва да се изследват за за COVID-19 и при положителен резултат подлежат на задължителна изолация и лечение в домашни условия за период от 28 дни от датата на потвърдителното лабораторно изследване, се уточнява още в текста.


Министерството на образованието и науката (МОН) е отправило препоръки към ръководствата на висшите училища при необходимост от присъствено обучение или провеждане на практика университетът да осигури тяхното безопасно провеждане, като се спазват стриктно всички противоепидемиологични мерки, казаха пред "Дневник" от МОН.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Читател
    Читател
    Рейтинг: 1900 Неутрално

    Това е добре, но не ми е ясно защо тук редовно има статии за Софийския университет, а вчера нямаше нито ред за 100-годишния юбилей на втория най-стар университет у нас - УНСС. И същевременно говорим за свобода на словото, журналистическа етика и стандарти.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK