"Булгаргаз" вече подготвя споразуменията за възстановяване на надплатените от клиенти им суми

"Булгаргаз" вече подготвя споразуменията за възстановяване на надплатените от клиенти им суми

© Георги КожухаровДържавният газов доставчик "Булгаргаз" обяви, че изготвя споразуменията, които ще предложи на своите клиенти за възстановяване на надплатените от тях суми за ползван природен газ в периода от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г. До връщането на пари се стигна след като компанията се разбра с "Газпром" за промяна на договора със задна дата и включване в цеообразуването на борсова компонента.


В резултат на това руският монополист в бранша върна на българското дружество 198 млн. лв. с ДДС, които сега "Булгаргаз" ще изплати на клиентите си. Възстановяването става възможно след като Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се произнесе по всички внесени от държавния снабдител заявления за нови цени за всеки месец от август до края на март.


Това позволява пресмятането на продадените по високите цени количества за всеки месец спрямо новите по-ниски цени и връщането на парите на всеки от контрагентите на "Булгаргаз". Според приетите поправки в Закона за енергетиката "Булгаргаз" има 20 дни след вземането на решенията на КЕВР да изчисли какво има да връща на всеки и да им предложи споразумение. След сключването ме дружеството има 14 дни да преведе парите, които са наличност след трансфера от "Газпром експорт".


Това означава, че към края на юни държавното газово дружество трябва да си е разчистило сметките със своите клиенти, след което газоснабдителните дружества ще могат да започнат да преизчисляват сметките на своите потребители.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на juk
  juk
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Когато трябва да се връщат пари, процедурата изведнъж става сложна, бавна и мъчителна.

 2. 2 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2381 Любопитно

  Много ми интересно, колко струва сега газ, за крайни потребители?:)
  Това, че България плаща за газ, по-скъпо от цяла Европа, знам го, но колко повече?

  "Чуждестранен агент"
 3. 3 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 526 Неутрално

  А "Топлофикация" кога?

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 4. 4 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Топлофикация ще преизчислява до Рождество

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 5. 5 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1126 Весело

  Чета и се щипя, да не би да сънувам: Монополист връща пари? В БЪЛГАРИЯ?!?

  Май второто пришествие е дошло: Ще заживеят заедно в мир и любоФ (и коректни бизнес'отношения) вълк и агнец😀

  П/С. Някой да знае какъв % от домакинствата ползват газ за битови нужди: Отопление, готвене и т.н. "Климатици на газ" май нЕма, нали?

  А, и колко струва (чрез нормални домакински уреди) ...кхм...кхм...трудно ми е да формулирам въпроса (лисва ми българската терминология) да готвиш на газ вместо на електричество. И да отопляваш дома си?

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 6. 6 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  До коментар [#2] от "putinxujlo":

  Май в Европа е 65 долара , а ние плащаме по около 90 на "братушките" за 1000 кубически метра . Нещо такова .

 7. 7 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2823 Неутрално

  Европейската комисия наложи на "Газпром" задължението за преразглеждане цената на природния газ на 24.05.2018 г. Като новата по-ниска цена влиза в сила със задна дата от датата на искането за преразглеждане на цената.

  "The new lower price will be applied retroactively from the date of the price revision request."

  https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_18_3921

  Това искане за преразглеждане на цената можеше да бъде направено пред "Газпром" още в края на месец май 2018 г.

  Пита се в задачата защо Министерство на енергетиката и "Булгаргаз" депозираха пред "Газпром" българското искане за намаляване на цената ча-а-ак на 5 август 2019 г.?

  Защо харизаха на "Газпром" 14 месеца и близо 260 млн. лв.?

  Отделно от този подарък за "Газпром" ако искането за преразглеждане на цената беше направено през май-юни 2018 г. новата цена щеше да влезе в сила още преди отоплителния сезон 2018-2019 г. и нямаше да се стига до тези сложни изпълнения в момента.

  Дали прокуратурата ще се поинтересува от този прелюбопитен случай, който съвсем очевидно попада под ударите на доста членове от Наказателния кодекс?

 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5434 Неутрално

  До коментар [#1] от "juk35625824":

  +++++++++++++++++++++++++
  И често много продължителна

 9. 9 Профил на uej03527584
  uej03527584
  Рейтинг: 843 Неутрално

  До коментар [#5] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  отоплявам и охлаждам над 300 квадрата резепе с газ и е пет пати по ефтино от тока.чекам сега новите сметки.за април още нема

 10. 10 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 875 Неутрално

  До коментар [#2] от "putinxujlo":
  Последната ми сметка е шест реда. Крайната цена е от няколко компонента, в т.ч: Разпределение, Снабдяване, Доставка, Пренос на газ, Достъп до мрежата и акциз с нулева ставка. Както искаш така ги разбирай. Намалението от 40+% е за цената на доставката. Подобно на автомобилните горива, най-голямата тежест е в разпределението от дебелата тръба на Булгаргаз до тънките на местния оператор монополист.

 11. 11 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1126 Весело

  До коментар [#7] от "Един препатил":

  Ааа, питаш прекалено много "неудобни" въпроси😀

  П.С. Имаш ЛС. Ако не знаеш как да виждаш свойте ЛС-моля прочети мойта сигнатура до края. Там има хиперлинк към коментар в друга тема относно ползването на разни функции в този сайт.

  П.П.С. Съветвам всеки да прочете сигнатурата ми до края.

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 12. 12 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Докато Булгаргаз смята , комшиите действат :

  "Турция планира да увеличи покупките на втечнен природен газ на спот пазара, заяви източник в енергийния сектор на страната пред Reuters.

  „Втечненият газ сега е значително по-евтин от този по руския газопровод, така че поведението на Турция има смисъл“, казва Карлос Торес Диас, ръководител на проучването на пазара на газ в Rystad Energy."

 13. 13 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1126 Весело

  До коментар [#5] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":отоплявам и охлаждам над 300 квадрата резепе с газ и е пет пати по ефтино от тока.чекам сега новите сметки.за април още нема
  —цитат от коментар 9 на uej03527584


  КАК охлаждаш на газ, моля? В Израел сме "газифицирани", (не тръба до всяко жилище, но мнозинствотобсме на газ) ама климатиците за охлаждане са на електричество. А сме стиснати евреЙи, к'о сме изпуснали от охлаждане на газ?
  До коментар [#9] от "uej03527584":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 14. 14 Профил на uej03527584
  uej03527584
  Рейтинг: 843 Неутрално

  До коментар [#13] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  ми с чилър система.ма е ного скъпа и голема и ти не е по джеба и квадратурата.па за вас неми пука ич колко сте стиснати

 15. 15 Профил на ibj26649459
  ibj26649459
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Пълна глупост е да се връщат пари; частна фирма щеше ли да ги върне? Това са си отношения между Булгаргаз и Газпром, каква връзка имат тука клиентите? Имали - платили.

 16. 16 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4319 Весело

  Кмета ще си отдъхне най-после :)) Учудвам се че не е първи тук да напише че още си чака парите:)))

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Колкото и да ни връщат, все ще е малко.

 18. 18 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4319 Любопитно

  Много ми интересно, колко струва сега газ, за крайни потребители?:)Това, че България плаща за газ, по-скъпо от цяла Европа, знам го, но колко повече?
  —цитат от коментар 2 на putinxujlo


  Не знам как е за България но аз плащам в Шотландия:
  Газ: 2.925p за kWh (малко под 3 пенса или малко над 6 стотинки на kWh)
  Електричество: 15.820 за kWh (под 16 пенса или малко над 34 стотинки за kWh)

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 19. 19 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1126 Весело

  До коментар [#13] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":ми с чилър система.ма е ного скъпа и голема и ти не е по джеба и квадратурата.па за вас неми пука ич колко сте стиснати
  —цитат от коментар 14 на uej03527584


  Знай'ш ли...😀😀😀 Сърби ме клавиатурата да ти напиша "на баба ти фърчилото, мижитурко окаяна, овлажни ли си междучаталието като написа горния коментар"😀 Ама съм вежлив съфорумник и няма да напиша това😀

  ОК, споменаваш "чилър систем" без данни/модели. Е, пък аС съм инженерин (ПГС ама съм чат и на други неща), та....си припомних как бачкат по новите модели хладилници: Компресионират (с ел'енергия) въздух и после го пускат разреден в хладилника.

  Принципно системата може да работи и за жилище: С газ(компресор ползващ газ за енергия) компресираш въздух и го освобождаваш разреден в жилището, което той охладява.

  Странно но факт: Не съм виждал/чувал за подобни системи в Израел (където газът като БТУ/пари) е по евтин от електричеството.

  Лично това не ме интересува- с мойта "мизерна" пенсийка нЕмам прАблеми да ползвам климатик по жегите (не го ползвам често по други причини, както и климатика в колата докато шофирах лично няколко часа/ден).

  Беше ми интересно принципно, не желаеш да споделиш данни-ами чувствай се ГО'УЕМА С ВЛАЖНО МЕЖДУЧАТАЛИЕ ЧЕ СИ ЗАТАПИЛА ЕДИН ЕВРЕЙ ВЪВ ФОРУМА😀😀😀
  До коментар [#14] от "uej03527584":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 20. 20 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1126 Весело

  Не знам как е за България но аз плащам в Шотландия:
  Газ: 2.925p за kWh (малко под 3 пенса или малко над 6 стотинки на kWh)
  Електричество: 15.820 за kWh (под 16 пенса или малко над 34 стотинки за kWh)
  —цитат от коментар 18 на padrino


  Ааа, шотланците са циции ама по нашенско ви задминаваме: 1 КВЧ (дневна тарифа) е 30 ст/квч, нощна (за който има такъв електромер) е към пол'винта. Има сезонни разлики, ама те са от порядъка на 10-20%

  . Утре щесе поразровя да видя колко е газовата енергия. Предполагм МНОГО по евтина: Тук в малки жилища под наем не се плаща за газ. Който се ползва само за готвене , МНОГО РЯДКО за отопление (тука е горещо, МА'А МУ!!!).
  До коментар [#18] от "padrino":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 21. 21 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Ползвам газ метан (природен газ) за отопление и топла вода за миене от 20 години в апартамент 120 м2. Средното годишно потребление е около 1400-1600 м3 (отскоро ги изчисляват в МВт).Досегашната цена е около 900-1000лв. за 1000м3 газ.Грубо казано-левче на час,когато работи отоплението.Не е толкова евтино,но е практично и чисто,можеш да регулираш топлината и времето за работа на котела,а под душа не броиш минутите и не питаш "включи ли бойлера?".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK