Държавата разширява отеснелите плажове край нови хотели по Северното Черноморие

"Малкият плаж" в курорта Св. Св. Константин и Елена край Варна, който държавата ще направи по-голям и ще промени напълно контура му.

© Скрийншот от Google maps

"Малкият плаж" в курорта Св. Св. Константин и Елена край Варна, който държавата ще направи по-голям и ще промени напълно контура му.Варненската областна администрация се е заела да увеличи площта на плажове в курорта "Св. Св. Константин и Елена" край Варна. Това показа проверка на "Дневник" след сигнал за започнало строителство в акваторията на т.нар. "Малък плаж". Той се намира на по-малко от 100 м. от огромния хотелски комплекс, който в момента се изгражда на мястото на някогашния триетажен х-л "Бор", който имаше едва 26 стаи и 4 апартамента.


Хотелът, заедно с прилежащия му парцел, бе придобит през 2003 г. от "Св. св. Константин и Елена холдинг", свързан с бизнес групата около "Химимпорт" и "Централна кооперативна банка", като част от активите на някогашното държавно дружество "Дружба". Сега на мястото на "Бор" и съседния му ресторант, във финална фаза на изграждане са две тела на нов хотел, който многократно надхвърля площта и височината на разрушените постройки. Така "Малкият плаж" очевидно ще се окаже тесен след откриването на новия хотел и държавата явно се е заела да го увеличи.


Още в началото на май т.г. част от плажа беше засипана пръст и строителни отпадъци, а в морето пред южната му част започна изграждането на каменна буна (изкуствен насип, използван като брегоукрепително съоръжение).
Новият хотел, който се изгражда на мястото на някогашния "Бор" с 26 стаи и 4 апартамента.

© Спас Спасов

Новият хотел, който се изгражда на мястото на някогашния "Бор" с 26 стаи и 4 апартамента.


Според отговорите на въпроси, изпратени до Областната администрация във Варна, започналото


мащабно строителство


в морето обхваща целия залив, в който освен "Малкия плаж" се намира и изградения неотдавна СПА комплекс "Аквахаус".


"За реализирането на проекта се налага временно складиране на материали и механизация в най-близко разположените имоти за извършване на дейности по депониране и складиране на каменни блокове, тетраподи и др.", пише още в изпратената информация. В нея обаче не се уточнява нито размера на инвестицията, която предстои да направи държавата, нито на кого са възложени строителните дейности в акваторията на Черно море.


След близо двуседмично мълчание, областният управител на Варненска област Стоян Пасев отложи отговора на тези въпроси, като поиска те да му бъдат зададени по реда на Закона за достъп до обществена информация (това означава още 14 или 28 дни за реакция).


Строителството на "Малкия плаж" в курорта Св. Св. Константин и Елена продължава и в момента.

© Спас Спасов

Строителството на "Малкия плаж" в курорта Св. Св. Константин и Елена продължава и в момента.


В началото на най-проблематичния от десетилетия насам летен сезон по Черноморието, проектът за разширяване на "Малкия плаж" в курорта Св. Св. Константин и Елена е в ход, но очевидно няма да бъде завършен в близките месеци. След края му обаче


контурът на бреговата ивица ще бъде напълно променен


Това става ясно от решението, с което през 2018 г. Министерството на околната среда и водите е определило, че за целите на проекта няма нужда да се извършва оценка на въздействието върху околната среда. Мотивите за това са, че неговата реализация "няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху природни местообитания, популации и видове, предмет на опазване в защитени зони".


В същото решение се уточнява, че в акваторията на "малкия" и съседния "голям" плаж в най-стария курорт по Черноморието, ще бъдат изградени "носови форми, подводен риф - вълнолом и надводна част". Освен това


"ще бъде създадена нова територия, която може да се използва за рекреация"


Ще бъдат удължени също водната линия на плажа и фронтът му за достъп до водата.


Особено място в текста на решението е отделено на "благоприятния факт", че изкуственият подводен риф, който предстои да бъде естествено местообитание за развъждането на "най-добрият филтър" на морската вода - черната мида. А по време на щорм нейните черупки щели да се натрошават и така да се превръщат в допълнителен плажообразуващ материал.


Във връзка със започналото строителство на "Малкия плаж" в курорта Св. Св. Константин и Елена "Дневник" изпрати въпроси и до едноименното дружество, което е негов концесионер. В продължение на близо месец обаче


отговори не бяха получени


Разширение на пясъчната ивица, като това, които сега предстои на "Малкия плаж" преди две години беше направено и в друга част на курорта "Св. Св. Константин и Елена". Това стана успоредно със строителството на петзвездния "Астор гардън" с разгъната застроена площ от близо 19.5 хил. кв.м и луксозния комплекс "Вила чинка" на самия морски бряг. С насип в морето там беше създаден изсутвен залив с плаж.


Насипването на още пясък върху изкуствения плаж, създаден преди две години пред х-л "Астор гардън" продължава.

© Спас Спасов

Насипването на още пясък върху изкуствения плаж, създаден преди две години пред х-л "Астор гардън" продължава.


Държавата не за първи път проявява подобна грижа към морския туристически бизнес на компаниите, свързани с групата "Химимпорт". В края на юли м.г. главният архитект на Варна Виктор Бузев обяви, че край Варна и курортните комплекси край града


предстои изграждането на четири острова като


"брегоукрепителни съоръжения по крайбрежието".


Първият от тях е предвиден в Подробния устройствен план на курорта "Св. св. Константин и Елена". В него изкуственият остров е описан като "противоабразионно и брегоукрепително съоръжение за увеличаване на плажната площ, което ще има и участък - яхтено пристанище".


Изкуственият островът, залегнал в Подробния устройствен план на курорта Св. Св. Константин и Елена ще бъде построен от държавата срещу най-големият хотел и СПА комплекс в курорта

© Дневник

Изкуственият островът, залегнал в Подробния устройствен план на курорта Св. Св. Константин и Елена ще бъде построен от държавата срещу най-големият хотел и СПА комплекс в курорта


Друга любопитна подробност е, че върху островите ще може да се строи. Тази възможност беше допусната с поправки в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, приети от Народното събрание още през 2013 г. По време на дебатите тогава стана ясно, че строителството на изкуствени острови в морето ще се допуска като


концесия за строителство на морски плаж


"Нашата задача е да маркираме в плановете такава възможност, в случая - срещу бившия минерален басейн на някогашния курорт "Дружба" ("Св. св. Константин и Елена" - бел. ред.). След като островът бъде изграден, ще допуснем строителството на яхтено пристанище и подводен ресторант", каза тогава при предствянето на проекта главният архитект на Варна.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (113)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  Направеното до тук е добро , дано СВ Константин и Елена станат като Дубай в България , да се използват и минералните води и даденостите на природата ,а не да се унищожава всичко хубаво ,което имаме ,сега комплекса е прекалено презастроен и определено му липсва плаж .

 2. 2 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Трябва да се спре порочната практика да се строят хотели на самия плаж.

 3. 3 Профил на тони
  тони
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Направеното до тук е добро , дано СВ Константин и Елена станат като Дубай в България , да се използват и минералните води и даденостите на природата ,а не да се унищожава всичко хубаво ,което имаме ,сега комплекса е прекалено презастроен и определено му липсва плаж .
  —цитат от коментар 1 на edin drugii


  това ли е новата партиина линя - наше лайноморие о ти наш дубай

 4. 4 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  Държавата на мутрите? Бетонирай! И последния да загаси лампата, ако има лампа де....

 5. 5 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Всичко е неприятно по морето ни. Там всичко става по втория начин. Реално държавата ще им подари своя инвестиция в пари, труд и ресурс, за да правят те пари за себе си. Областния управител би следвало веднага и спокойно да даде информация, но той не го прави. Схемата е една и съща. Областните управители през последната година от управлението на дадено правителство, правят най- бруталните и незаконни неща, като за последно.
  Най- лошото обаче по морето е местното население. То винаги свирепо мълчи. Това е така, понеже те самите са убедени, че нещата стават по втория начин, а и почти всяко семейство строи, пристроява и пише Хотел. Местните не се сещат, че когато големите грозни хотели станат факт, никой няма да иска да ходи в съседните хотели- къщи или малките хотели. Тоест, тези ще им съсипят и прехраната. За протест на местните за екология- почти забрави. Тоя наглец вчера, кмета на Варна, говори невероятни лъжи и няма кой да му прасне няколко жалби за замърсения залив. Как от август миналата година не излезе никой да протестира в немалкия град Варна. Нали се сещате колко души ще дойдат сега във Варна през лятото с тая "реклама".

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Разстроено

  Няма да коментирам !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  "Св. св. Константин и Елена холдинг", свързан с бизнес групата около "Химимпорт" и "Централна кооперативна банка", като част от активите на някогашното държавно дружество "Дружба"."

  Поради що така деликатно се избягва споменаването на "Отбора"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на nickbg
  nickbg
  Рейтинг: 14 Гневно

  Ама чакайте сега, нещо не разбирам. Някой направил хотел на плажа, плажът изчезнал/намалял и сега държавата ще го разширява? Ами направо да си кажат, че тази държава работи само за този някой! А всички други, дето ни затварят принудително на територията, да им ходим на плажовете.

 9. 9 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 647 Разстроено

  И Клюна ни кани на море в българските курорти!!! Ми то не остана пясък (нищо че разширяват плажа) и природа, хотел до хотел, бетон до бетон!!! Не, мерси!

 10. 10 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1916 Весело

  Браво. Един нормален човек и 8 плювача досега:)
  Обаче само един ми е употребил любимото Бетономорие.
  Ами по-смело де.

 11. 11 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3118 Разстроено

  Варна е напълно превзет град и в този смисъл в текста няма изненада.
  Това със скасаната тръба за фекалии и наглия кмет на мен поне ми дойде в повече.
  Най-глупавото е, че местната и централната власт подценяват интелигентността на публиката, която чете какво се случва на фона на идиотските идеи от рода "до подкрепим българския черноморски туризъм" и "български букинг".

 12. 12 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#5] от "grayeagle": "Най- лошото обаче по морето е местното население..."

  Да, разбирам, на българите от вътрешността не са им проблем мутрите и оня с джипката, а населението от морето, в случая "варненци". Те са провинциалисти, елементарни.
  Само да напомня, преди 18 години правителството на НДСВ направи нова авиокомпания, и я хариза на ТИМ (Химипорт).
  Точно държавата продаде северната част на плажа, и построената с общински средства Алея 1 на Химимпорт.
  Публична тайна е, че Химимпорт е точно толкова българска групировка, колкото и ДПС (но не е турска).
  Във Варна постоянно пребивават над 40 000 руски граждани.
  Химипорт настъпва и към летище Терминал 2.

 13. 13 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3811 Неутрално

  Всички сме равни, но някои са по - равни. А държавата активно се грижи за големите си спонсори. Малките, да се спасяват сами. Ако могат.

 14. 14 Профил на dinko
  dinko
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Може да ползват лайна от аварията край езерото, хем да увеличат плажа хем да решат еко проблема със спуканата тръба.

 15. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  До коментар [#10] от "Да вярваме на истината":

  Проблема не е в плювачите, нито в самото строителство, проблема е, че във всеки закон има вратичка.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 16. 16 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  Държавата се е задействала да работи в полза на една от мощните престъпни групировки у нас ! Пълен съпорт, спор няма !

 17. 17 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Ама чакайте сега, нещо не разбирам. Някой направил хотел на плажа, плажът изчезнал/намалял и сега държавата ще го разширява? Ами направо да си кажат, че тази държава работи само за този някой! А всички други, дето ни затварят принудително на територията, да им ходим на плажовете.
  —цитат от коментар 8 на nickbg


  Да, тази държава работи за Шиши (ДПС), и Химимпорт.
  Но народонаселението най-много мрази хората от "лайноморието", и се радва на елита си в 44-то НС, който му построи магистрала до гръцките плажове. И си мята пикник-кошниците в багажниците на колите, газ до дупката на юг.
  Мечтая за партия, която да организира референдум за присъединяване към Румъния!

 18. 18 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3118 Разстроено

  До коментар [#5] от "grayeagle":

  Абе много българи може и да не дойдат заради лайната, но руснаци и други чужденци ще има, макар и доста по-малко от обичайното заради пандемията.
  2021 г., ако паднат ограниченията, всичко ще се забрави, уви.
  Жалко за Варна и варналии.

 19. 19 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  Май държавата ще трябва да налива и субсидии в тия хотели, на които сега строи плажове.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 20. 20 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3118 Любопитно

  До коментар [#15] от "дерибеев":

  Във Варна специално ми се струва, че проблемът е, че през вратичката влиза само ТИМ.
  На други места чат-пат и някой случаен....

 21. 21 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  ""Св. св. Константин и Елена холдинг", свързан с бизнес групата около "Химимпорт" и "Централна кооперативна банка", като част от активите на някогашното държавно дружество "Дружба"."

  Поради що така деликатно се избягва споменаването на "Отбора""  Трагедия ! Мутрите си имат превзета държава ! Варненското езеро е умален макет на цялата на нея тия дни с тоновете фекалии, които го задушават...... ! Хората вече се задушават от мащаба на организираната престъпност и нейните схеми у нас ! Тимаджийте са пример на срастване на държава и групировка !

 22. 22 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  До коментар [#15] от "дерибеев":

  Туризъм и развитие на Държавата и обществото не се прави с плюене. А на ТИМ го спасява, че за разлика от всички други приватизатори техните фирми работят и произвеждат. Не ги придадоха за скраб.
  И все пак Варна не е само ТИМ.

 23. 23 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2181 Весело

  О, под тази дописка ще има яки ментални изфъргания😂😂😂
  от хора, дето не ги засяга

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 24. 24 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  До коментар [#5] от "grayeagle":

  " Всичко е неприятно по морето ни. Там всичко става по втория начин. Реално държавата ще им подари своя инвестиция в пари, труд и ресурс, за да правят те пари за себе си. Областния управител би следвало веднага и спокойно да даде информация, но той не го прави. Схемата е една и съща. Областните управители през последната година от управлението на дадено правителство, правят най- бруталните и незаконни неща, като за последно.
  Най- лошото обаче по морето е местното население. То винаги свирепо мълчи. Това е така, понеже те самите са убедени, че нещата стават по втория начин, а и почти всяко семейство строи, пристроява и пише Хотел. Местните не се сещат, че когато големите грозни хотели станат факт, никой няма да иска да ходи в съседните хотели- къщи или малките хотели. Тоест, тези ще им съсипят и прехраната. За протест на местните за екология- почти забрави. Тоя наглец вчера, кмета на Варна, говори невероятни лъжи и няма кой да му прасне няколко жалби за замърсения залив. Как от август миналата година не излезе никой да протестира в немалкия град Варна. Нали се сещате колко души ще дойдат сега във Варна през лятото с тая "реклама"."

  А Варненци бяха първи в протестите преди години ! Жалко, хората си живуркат в будна кома.......

 25. 25 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  И Клюна ни кани на море в българските курорти!!! Ми то не остана пясък (нищо че разширяват плажа) и природа, хотел до хотел, бетон до бетон!!! Не, мерси!
  —цитат от коментар 9 на Калиманата


  Междувремено на плажа покрай Алея 1 монтираха нови "преместваеми" заведения на плажа на бетонова основа. Включ. и един червен фургон за Чикенбургър или нещо подобно. Зелени във Варна няма. Всички зелени реват около магистрала Струма.
  Кой знае, може и да се изгради нещо хубаво, но на мен ми идва малко в повече строителството точно в Морската градина и на плажа. Не покрай езерото, където терените трябва да се облагородят, а точно в Морската градина, уредена от чеха Антон Новак.

  Съседите ни имаха късмет, че заедно успяха да спрат армиите на София към Егейско и Адриатическо море. А тогава Варна и околностите приеха десетки хиляди изселници от Беломорска Тракия и Македония.

 26. 26 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drugii":

  А кой го презастрои? Или той сам?

 27. 27 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  Май държавата ще трябва да налива и субсидии в тия хотели, на които сега строи плажове.
  —цитат от коментар 19 на Norman Granz


  " Май държавата ще трябва да налива и субсидии в тия хотели, на които сега строи плажове."

  А, тя отдавна го прави ! Всички евросубсидии отиват в собствениците на огромни земеделски масиви, където отдавна са се позиционирали тимаджиите ! Пари имат, спор никакъв ! Купили са си хората държава.......

 28. 28 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#15] от "дерибеев":Във Варна специално ми се струва, че проблемът е, че през вратичката влиза само ТИМ.На други места чат-пат и някой случаен....
  —цитат от коментар 20 на boevbisser


  И друг проблем има - в русофилските патрЕоти. Преди година ГЕРБ уж решиха да вдигнат забраната европейци (като физически лица) да купуват земеделска земя. ВсичкотопатрЕоти нададе вой до небето - българската земя на българите.
  Но има вратичка, чужденци могат да "инвестират", и да купуват земеделска земя, идват руснаци и турци, регистрират ЕООД за 2 лв, и готово. Източните Родопи се изкупуват от турски граждани, в Източна България руски граждани. А на европейците не им се занимава с подобни глупости, и си заминават.

 29. 29 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  До коментар [#20] от "boevbisser":

  Сериозните успехи на отбора са в/през София, във Варна по скоро останаха "хобитата" им. Марешки, Хидрострой ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 30. 30 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  До коментар [#10] от "Да вярваме на истината":

  Добре, че се намери един от Габрово, за да ни обясни. Сигурно и на Св. Константин не си стъпвал, ама дрънкаш?!

  Бивш tww09306483.
 31. 31 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#24] от "samoedin": "Тоя наглец вчера, кмета на Варна, говори невероятни лъжи и няма кой да му прасне няколко жалби за замърсения залив."

  Преди известно време една млада архитетка, независима се опита да кандидатства за кмет, и хиляди пъти съжалява.
  ти разбираш ли? СМАЗАХА я! Пуснаха един порно клип в нета, уж с нея,с някакво жиголо Галин, а самия него го качиха на билборд, усмихнат, той бил "чукал" кандидат кметицата. Иванчева ряпа да яде пред нея, но поне местната архитетка не лежа в ареста.

 32. 32 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  До коментар [#22] от "Да вярваме на истината":

  Ами, отивай да правиш оборот. Недей само да приказваш от балкона на панелката в Габрово. :)))

  Бивш tww09306483.
 33. 33 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  До коментар [#30] от "Petleshev":

  Аз не харесвам Константин и Елена от малък. И затова откакто играех Бридж преди 30 и кусур години не съм стъпвал.
  А иначе естествено, че от Габрово щ давам акъл. Варненци ни оправиха туризма. Респективно пък Габровци както виждаш инвестираме във Варненска и Добричка област:)

 34. 34 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  До коментар [#11] от "boevbisser":

  “Варна е напълно превзет град ...”

  Цяла България е Варна, колега. Но явно 97-те процента са доволни да киснат в езерото, след като все ние 3-процентните сме им по-омразни от онези, които го напълниха с лайна...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 35. 35 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  До коментар [#32] от "Petleshev":

  Другата седмица ще ходят да сключват договори за рентите в Добричко:) А иначе ходя достатъчно по Черноморието. Естествено, че няма да отида в Шамони щото баири по-залесени от Шамони си гледам непрестанно.

 36. 36 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#10] от "Да вярваме на истината":

  “ Браво. Един нормален човек и 8 плювача досега”
  ——
  И туй колко е в проценти? Или са затрудни да ги изсмяташ?

  И един риторичен въпрос: как пък не можа веднъж да заемеш разумна позиция? ... това, че е написано от Спас не е извинение

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 37. 37 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2181 Весело


  Съседите ни имаха късмет, че заедно успяха да спрат армиите на София към Егейско и Адриатическо море
  —цитат от коментар 25 на historama

  Ех, защо не влезнаха румънците в София а съебите не взеха северозапада. Сега Видин щеше да е процъфтяващ град и торлсшкия щеше да се лее свободно
  😂😂😂

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 38. 38 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#12] от "historama":

  И ДПС и ТИМкорпорация се отчитат в Москва,така че -"Да здраствуеть,,,,

 39. 39 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  До коментар [#36] от "Gretel":

  И кое е разумното?!
  Да правим бунгала тип соц като Гърция и по един Лидъл на километър. И да го наричаме туризъм ли?! Ами ние нямаме 20 000 километра брегова ивица.
  На Черноморието има достатъчно диви места А тези дето искате да серете по храстите има си и градчета и села тип малки хотелчета има си и големи комплекси. Всеки може да отиде и намери това, което му харесва естествено. Никой не те кара да ходиш във Варненското езеро например. Отиваш си спокойно за разлика от Гърция дето не ти позволяват на някое дивашко място и се радваш на живота. Що трябва цялото Черноморие да е дивашко щото един процент обичали да са диваци. Ами има си предвидено и за такива.

 40. 40 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 980 Неутрално

  До коментар [#12] от "historama":

  Ами мене ми дойде до гуша, всички сигнали за съсипана природа по морето да ги подават хора от останалата част на страната. Примерите са стотици. Като с Васил Гюров. Местното население, иначе суперактивно в интернет , е с широко затворени очи и уши за ставащото на няколко километра оттам. Всичките сигнали идват от хора извън градовете по Черноморието. Навсякъде другаде, сигналите са от местни хора, което е логично, понеже те първи виждат безобразията.
  Колкото до Химимпорт, те са оплели всички. Не случайно Трайчо се оказа с крупно участие в Химимпорт. И после как да се очаква да протестира срещу тях. Това е като КТБ- всички партии вътре с влогове- от Глас Народен до ДСБ.

 41. 41 Профил на sanvito
  sanvito
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Това лято, черномоските дарове по варненските ресторанти ще са хит, вкусно мммм

 42. 42 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  До коментар [#31] от "historama":

  "До коментар [#24] от "samoedin": "Тоя наглец вчера, кмета на Варна, говори невероятни лъжи и няма кой да му прасне няколко жалби за замърсения залив."

  Преди известно време една млада архитетка, независима се опита да кандидатства за кмет, и хиляди пъти съжалява.
  ти разбираш ли? СМАЗАХА я! Пуснаха един порно клип в нета, уж с нея,с някакво жиголо Галин, а самия него го качиха на билборд, усмихнат, той бил "чукал" кандидат кметицата. Иванчева ряпа да яде пред нея, но поне местната архитетка не лежа в ареста."

  Отдавна е ясно че живеем в състояние на война ! Мафията воюва с нас ! Държавата е превзета и е предоставила всичките си ресурси и институции на нейна страна ! Разберете, не е въпрос на политически или идейни виждания за каквото и да било ! Въпросът е на война с организираната престъпност, която няма спирачки в нищо ! Тя убива, но преди това се опитва да ти съсипе живота по всякакъв начин ! ФАКТ ! Не само с тази архитектка !
  какво казва Найденов за черепа, как си завършвал " посланията" ?
  Бъдете живи и здрави, докато не ви изнасиля, изпратя да ви убият или пребият !
  Това е реалността почти навсякъде у нас, където се ширят престъпни интереси !

 43. 43 Профил на bsd_vc
  bsd_vc
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Хотел "Бор" беше едно от най-чаровните места в комплекса, може би лъхащо малко на соц, но на страхотно местоположение. Осирането на Варна продължава с пълна сила, родно мило Черноморие...А бе ТИМ що не си направят официален анклав в тая нещастна държавица?

 44. 44 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  До коментар [#24] от "samoedin":

  “Жалко, хората си живуркат в будна кома.......”

  И си гласуват все за ГЕРБ, оти бате Бойко ги кефи, държи здраво!

  Да ми е жал ли? Хмм, не знам, не знам...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 45. 45 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  До коментар [#43] от "vinoto":

  “ТИМ що не си направят официален анклав в тая нещастна държавица?”

  Що им е анклав, като вече официално е тяхна?! На ТИМ и ДПС. По-скоро да очертаят една демаркационна линия по хребета на Балкана: дотук сме ние, натам сте вие.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 46. 46 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Крайно време е тази "държава" да се прекръсти от България на Корупция.

 47. 47 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Е, нищо ново. Родното море е мега грозно, благодарение на нас, единствено. Но, щом ги кефи руснаците, винаги ще има бълхари, които от прекрасен зелен хотел и плаж да направят голям, грозен хотел, за да направят пари. Моя избор си го правя всяка година, като не съм бил на море в България от 10г.

 48. 48 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  До коментар [#35] от "Да вярваме на истината":

  Даже не знаеш, кога се сключват договорите за наем и аренда, ама приказваш. Кой сключва договори в края на месец май? :)))

  Бивш tww09306483.
 49. 49 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  До коментар [#48] от "Petleshev":

  До края на юли нали знаеш, че всичко трябва да е вписано:) Сключваме и януари и февруари и така до края на юли:)

 50. 50 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Колкото и злост и завист да се лее от статията, а и от повечето комплексари-коментатори, Константин и Елена е страхотен курорт. И естествено, че държавата ще се грижи за един от топ-курортите си.
  Интересни хора са аватарите на Спасов - ревахте като заклани, че държавата не се била грижила за туризма и покрай мерките на Правителството, и покрай "екологичната катастрофа", сега пък ревете, че се грижила?! Маргинална работа ;)

 51. 51 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Браво. Един нормален човек и 8 плювача досега:)Обаче само един ми е употребил любимото Бетономорие.Ами по-смело де.
  —цитат от коментар 10 на Да вярваме на истината

  Имате си Ваши кретерии за определяне на параметъра нормалност. Вероятно и уред за измерване.
  Априори всеки, който изразява различно от Вашето мнение не е нормален и директно се определя с обидни и иронични епитети, в случая плювачи. Без размяна на мнения, разсъждения, без дискусия.
  Пример за интелект, манталитет, обноски, възпитание, ...
  Все пак не всичко е в тъмни краски - Вие не олицетворявате истината за цяла България и всички българи.

 52. 52 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Чудесна новина! Който трябва е завзел каквото е могъл и сега държавата помага. Малка подробност - как точно смятат да ползват новата придобивка? Тази година сезонът свърши преди да започне, за есента се предвижда масов мор, безработица и нови затваряния на границите. 2021 вероятно ще е по-зле от великолепната 2020 г. Какво правят тогава малките китни хотелчета на брега на морето?

  master
 53. 53 Профил на Suicyco
  Suicyco
  Рейтинг: 61 Неутрално

  Първо серат в морето, после канят "курортисте" да се изкъпят.
  Благодаря!

  Trump=Putin=Orban=Maduro=Borisov
 54. 54 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 279 Любопитно

  До коментар [#47] от "m_todorov":

  А бе всички сте големи любители на природата, ама избягахте от село и право в града да се радвате на бетона.

 55. 55 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2855 Неутрално

  До коментар [#19] от "Norman Granz":

  60/40 взимат доста хотели

 56. 56 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  До коментар [#50] от "Valeria":

  “... ревахте като заклани, че държавата не се била грижила за туризма ...”

  Истерия ... ъъ, таквоз - Валерия, би ли цитирала кога някой от нас е “ревал като заклан”, че държавата не се грижила за туризма?

  С препратка към конкретен постинг - име на участника, дата, час?

  Че иначе мнението ти увисва някак валерично - ъъ, истерично...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 57. 57 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Първо серат в морето, после канят "курортисте" да се изкъпят. Благодаря!
  —цитат от коментар 53 на Suicyco


  За ТЯХ проваленият сезон е добре дошъл.
  Ще строят.

 58. 58 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 850 Гневно

  Трябва да се спре порочната практика да се строят хотели на самия плаж.
  —цитат от коментар 2 на dpnps


  И още по-порочната държавата да им строи плажове и острови които те ще застроят отново,а държавата тоест ние ще платим.Изроди...

 59. 59 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#8] от "nickbg":

  Никой не е направил хотел на плажа. Въпросният хотел е на поне 100м от плажа. ТИМаджиите правят каквото си искат в този КК, както и във всичко друго в и около Варна. Чакаме и ние видов ден. Май те останаха последни от недосегаемите. Но не виждам нищо лошо курортът да се развива, защото беше една занемарена селска кочина.

 60. 60 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#56] от "Norman Granz":

  ;) Нормално е да не помниш, някой колега е бил на работа и е ти е ползвал ника.
  Ако толкова не се сещаш, тук са статиите: https://www.dnevnik.bg/author/84 - едва ли има някоя, в която да не сте се отчели.

  БТВ, мислех си, че в Лидуей ползвате някаква интегрирана система, за да се проследява кой къде с какво е хранил правителството... И това ранно ставане в събота по команда от Спасов...
  Хайде със здраве!

 61. 61 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#47] от "m_todorov":

  Хотелът въобще не беше "зелен" и "прекрасен", по-скоро приличаше на селски обор, както и целия курорт. Той си е такъв и досега, с малки изключения. За съжаление единствените, които правят нещо по курортите (вероятно перат лесни пари) са нашите родни мутри. Къде са "почтените, честни" бизнесмени, изкарали мизерните си милиончета с пот на челото? Къде е държавата да направи международен конкурс за цялостно развитие и архитектура на курортите ни?

 62. 62 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 849 Неутрално
 63. 63 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Да, на правилните хотели !!!

 64. 64 Профил на danielv
  danielv
  Рейтинг: 1367 Весело

  Ставате смешни! Преди 2 седмици имахте жална статия как плажовете ерозирали, а държавата не правела нищо:

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/04/12/4053628_moreto_otnovo_iziade_chast_ot_piasuchnata_ivica_na/

  Сега още по-жална, че държавата се грижела да не ерозират?!
  Последно? Или Курнелия/Бойкикев още не са решили коя е партийната линия?

 65. 65 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 598 Неутрално

  БГ туризъм и управленски приоритети - морето пълно с лайна, те дават парите да трупат пясък на частен плаж който ше бъде отнесен след два-три месеца!!

 66. 66 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  До коментар [#58] от "Димитър Димитров":

  "И още по-порочната държавата да им строи плажове и острови които те ще застроят отново,а държавата тоест ние ще платим."

  Бате Бойко никога няма да остави Георги Гергов, братя Велчеви и Маргините на сухо...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 67. 67 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  На мафията не и трябва държава. Гази през законите , правилата, природата и хората.

 68. 68 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1657 Любопитно

  Поне за мен е любопитно , защо самите варненци продължават да си траят от унищожаването на природата край морето и самото море , чрез напълно излишен бетон и замърсяване на самата околна среда.....Елементарната сметка показва , че нито българите ще станат повече летуващи там ( освен " хлапетиите " ходещи да се напиват...) , защото намаляваме осезателно , нито руснаците ще заменят Крим и Сочи , нито германците ще препълнят хотелите като едно време , когато дюни , море и тишината , бяха предимството пред другите техни възможности....Напротив , когато започна изкупуването на апартаменти от руснаците най-вече , времената бяха коренно различни във всяко отношение.....сега , политиката е съвсем друга , а собствеността им играе новата си роля …..Да приемем , че някой си мисли , че нашето Черноморие ще се развива като Маями , поне да обясни как и защо ще стане , при тези ограничени параметри на всичко.....вкл. морето !

 69. 69 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  До коментар [#67] от "Роси":

  "На мафията не и трябва държава."

  Тя си има. ;)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 70. 70 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#54] от "our12595545":

  Хаха, пич, едно време преди ти и родата ти да дойдете в София, тя беше малък, красив, зелен град. Та аз съм си свикнал с бетона, затова гледам почивките ми да не са по бетонирани дестинации, или поне да са красиво направени такива (да, има).

 71. 71 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Разширявайте към морето, може да стане.

 72. 72 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Тимаджийските фирми си имат държава. За едни фирми 60/40, а за други 160/0
  Само едно се чудя: дали соца беше по-зле или мутро-соца сега е по-противен..

 73. 73 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  Имат си държава, разширява им. Беше много хубав курорт, ама отдавна.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 74. 74 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 850 Гневно

  О, под тази дописка ще има яки ментални изфъргания😂😂😂от хора, дето не ги засяга
  —цитат от коментар 23 на DDR


  И кои са тия,дето не ги засяга ве?Всеки българин го засяга.Другите не ме касаят.

 75. 75 Профил на Здравко Здравков
  Здравко Здравков
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Няма да е лошо да са по-широки плажовете на Константин и Елена, особено тези на юг от най-големия соц-хотел, забравих му името. Пред станцията на МВР е супер тясно. Всъщност други недостатъци, според мен, курортът няма. Ако решите да ходите в Бг на море - препоръчвам горещо. Има както частни вили и апартаменти, които можете да наемете обидно евтино (под 500 лв/седмица за семейство), така и 4-5 звездни ол-инклузиви (2000 лв/седмица). Има (все още) от онези ресторантчета от късния соц, останали по ведомствените почивни станции, които, с всичките си кусури, са някак много бг-морски (а може би просто ми напомнят за детството). Има и такива, в които не съм чувал половината неща в менюто и все не разбираш това порцията ли е, или декорацията. Ако пък предпочитате сами да готвите - има и Лидл от миналата година. Природните дадености са действително уникални - в буквалния смисъл на думата - аз поне не знам други места, в които на морския бряг има гореща минерална вода, а си до борова гора... Ако пък природата не е благосклонна към плажуване, Варна е на 10 минути - с всичките изкушения на голям и красив град. В самият курорт също можете да се разхождате - през сенчести алеи, заобиколени от гора, с часове. Стопаните на курорта се грижат за него, нищо общо няма със Златните или Слънчака - няма стотици сергии (само една улица), няма милиони пияници. По-скоро е нещо като цивилизован Синеморец или Царево. Изобщо, размечтах се.
  П.П. Не обръщайте внимание на всички глупости за замърсяване, презастрояване и т.н. Верни са точно толкова, колкото и че Варна била западнал град - а и същите хора ги говорят. Идете сами до Варна, преценете сами.

 76. 76 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#8] от "nickbg":Никой не е направил хотел на плажа. Въпросният хотел е на поне 100м от плажа. ТИМаджиите правят каквото си искат в този КК, както и във всичко друго в и около Варна. Чакаме и ние видов ден. Май те останаха последни от недосегаемите. Но не виждам нищо лошо курортът да се развива, защото беше една занемарена селска кочина.
  —цитат от коментар 59 на Oggie Petkov


  а хотел Сириус?

 77. 77 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  Масово разпродаване на апартаменти от руски граждани по нашето Черноморие, ама наистина масово.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 78. 78 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#75] от "zztop11":

  Плажът на Св. Константин винаги е бил малък, около 1000 м, , вероятно около 15-16 дка. И тъй като по стандартите от 60-те, 70 -те години на всеки летовник трябваше да се предоставят 8 кв.м., и капацитетът на легловата база бе лимитирана до 2000 легла. Специалното на Св. Константин и Елена бе уникалния микроклимат, някога на мястото на "Слънчев ден" бе построен санаториум за туберколозно болни. Наличието на минерални извори е изкушило инвеститорите да комбинират морски и спа туризъм - нищо лошо. Лошото е руския вкус в инвестициите, и вместо да се появят хотели за една по-изискана и платежоспособна публика (имам предвид средната класа от Европа), на мястото на хотели с по 40-50 стаи (100 легла) се появиха мастодонти с по 200-300 стаи (400-500 легла), наистина по руски вкус, за масов туризъм.

 79. 79 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#2] от "dpnps":

  строежът на хотели върху пясъка е престъпление, за което прокуратурата отказва да се сезира, а не 'порочна практика'.

 80. 80 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#8] от "nickbg":

  в случая мафията е тим, а не кой.

 81. 81 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Масово разпродаване на апартаменти от руски граждани по нашето Черноморие, ама наистина масово.
  —цитат от коментар 77 на hamiltonf


  И в Св. Константин го правят, но бъди уверен, че ТИМ инвестират руски пари.

  Между другото през 60-те години и по френските плажове е имало проблеми, Брижит Бардо направи плажа на Сен Тропе култов (И Бог създаде жената), и френски милионери си купиха вили с части от плажовете, така че в един момент морето стана недостъпно. Тогава държавата се намеси, и обяви плажните ивици, изобщо брега за държавни, да не би на общините да им хрумне да продават парцели. За съжаление при нас е обратното - държавата разпродава плажове.

 82. 82 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 944 Неутрално

  ТИМ изпитват нужда от държавна подкрепа?

 83. 83 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#60] от "Valeria":

  вие като пишете с голямо п правителство, сигурно се разтапяте.
  курортът е една кочина. с тимадйиските хотели на пясъка, разбитите пътища и селското си излъчване. паркираните дежурни полицаи да следят на тимаджиите някой да не им попреч да си паркират колите. пълен с бедни ръмнци, руснаци, и варненци дошли с автобуса. относително скорошни спомени. пък сега щели да карат пясък с нашите данъци. ми да карат... туриститие с какво ще ги закарат?

 84. 84 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#75] от "zztop11": "особено тези на юг от най-големия соц-хотел, забравих му името."

  "Гранд хотел варна", собственост на Балкантурист АД (от холдинга на Мултигруп).
  Преди да стане кмет Иван Портних бе директор, т.е. той е бил още тогава доверено лице.
  Не съм гласувал за Портних, но вероятно и той има думата точно колкото Фандъчето. И все пак от това време ще останат няколко хубави статуи в града, на ул. Колони статуя на кмета М. Колони, пред хотел Мусалла пейката със статуята на седналия на нея арх. Дабков, на самия вълнолом статуи на момче и момиче с взор към морето, и стихове на Валери Петров.
  Хубаво деяние бе облагородяването на територията на пристанището с общински средства стана прекрасно място, и само след година ТИМ го застрои с ресторанти.

 85. 85 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 497 Неутрално

  ТАКА ТРЯБВА!!
  ПЕЧАЛБИТЕ - ЧАСТНИ /НА МАФИЯТА/
  РАЗХОДИТЕ -ДЪРЖАВНИ /НА ТЪРПЕЛИВИТЕ ОФЦЕ/.😎

 86. 86 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Масово разпродаване на апартаменти от руски граждани по нашето Черноморие, ама наистина масово.
  —цитат от коментар 77 на hamiltonf


  Да разпродават,петоколоници си имаме достатъчно!А облагородяването на тази територия няма как да се случи без строителство,важното е проектите да не са днес за утре."Аквахаус'е нещо великолепно,дава възможност за целогодишен сезон.Хотела който се строи е за да има къде ползвашите СПА да отсядат.

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА Ако срещу Радев се яви г-н/жа "ФИЛАНКИШИЯТА",аз ще гласувам за втория!
 87. 87 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1010 Разстроено

  ТИМ си имат държава, изненадани?

 88. 88 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#68] от "Николай Бучков":

  "Поне за мен е любопитно , защо самите варненци продължават да си траят от унищожаването на природата край морето и самото море , чрез напълно излишен бетон и замърсяване на самата околна среда...."

  Същият въпрос може да се зададе и на сифиянци, и доколко са успешни техните усилия да опазят Витоша? По някакво чудо все още е опазен Южен парк (може и да бъркам), но строителите масово застрояват подстъпите на планината, а и в самата планина. И не е необходимо всеки ден да се борим, и да пазим природата, а попитаме и дебилите, които изплащаме в НС какви закони гласуват там? Защото се оказва, че бетонджиите много рядко нарушават закона!

 89. 89 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  ТИМ изпитват нужда от държавна подкрепа?
  —цитат от коментар 82 на До руските мекерета


  Както всички български милионери, и ТИМ са назначени, и милионите не са много техни. Откланят някакви за скъпи коли, къщи, изучават децата си в чужбина, имат съпи любовници, и толкова. винаги има един момент, кога трябва да се отчетат (Банев, Минков, сега и В. Божков, а някои даже ги убиват (Е. Кюлев). Шиши и Доган са реално като икономи, но когато през ръцете им минават милиарди, не е трудно да отклонят някой милион.

 90. 90 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#2] от "dpnps":строежът на хотели върху пясъка е престъпление, за което прокуратурата отказва да се сезира, а не 'порочна практика'.
  —цитат от коментар 79 на owen


  Да но според дебилите от НС се оказва, че част от тези пясъчни плажове не са плажове, а ниви или пасища. И подобни заключения се виждзат и в съдебни експертизи, направени от експерти-вещни лица.
  Водил съм много дела с варненски мутри - по някой път си мислиш че е по-лесно да пробиеш с главата си бетонна стена, отколкото да убедиш властите.

 91. 91 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4588 Неутрално

  Масово разпродаване на апартаменти от руски граждани по нашето Черноморие, ама наистина масово.
  —цитат от коментар 77 на hamiltonf


  Чудесна новина. Дано!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 92. 92 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  До коментар [#84] от "historama":

  " "Гранд хотел варна", собственост на Балкантурист АД (от холдинга на Мултигруп).
  Преди да стане кмет Иван Портних бе директор, т.е. той е бил още тогава доверено лице.
  Не съм гласувал за Портних, но вероятно и той има думата точно колкото Фандъчето. И все пак от това време ще останат няколко хубави статуи в града, на ул. Колони статуя на кмета М. Колони, пред хотел Мусалла пейката със статуята на седналия на нея арх. Дабков, на самия вълнолом статуи на момче и момиче с взор към морето, и стихове на Валери Петров.
  Хубаво деяние бе облагородяването на територията на пристанището с общински средства стана прекрасно място, и само след година ТИМ го застрои с ресторанти."


  Сантиментите в страната на организираната престъпност са излишни ! Друг е въпроса, че всяка една престъпна групировка ще завърши като събитията, които виждаме да се разиграват с империята на черепа, но какъв смисъл и от това, когато преди е успяла да пусне отровата си върху всички нас и да съсипе това, което е трябвало да бъде в полза на всички, които сме го градили във времето назад ?

 93. 93 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Познавам "Константин и Елена" от времето, когато освен манастира имаше само един хотел - Бор.
  След това многократно съм бил там както на почивка, така и на някоя конференция. В дома на учените най-вече.
  Преди 3-4 години отново се озовах там. Самият дом все още се крепи и поддържа известно ниво.
  Но наоколо - не ти трябва да ходиш до ориента. А от терасата към морето се виждаха поне три кулокрана и две-три затворени строителни площадки.
  Почти никакъв свободен достъп до морето. И един канал, вкарващ в морето кафяви мръсотии.
  Да не говорим за "косачите" с моторните измишльотини, които не само че бръмчаха от сутрин до вечер, но и "освежаваха" морския въздух с бензиновите си изпарения.
  Та това, очевидно ще е последната ми визита там.
  Така че желая ви приятно прекарване в "Свети Константин и Елена".

 94. 94 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  О, под тази дописка ще има яки ментални изфъргания😂😂😂от хора, дето не ги засяга
  —цитат от коментар 23 на DDR


  И кои са тия,дето не ги засяга ве?Всеки българин го засяга.Другите не ме касаят.
  —цитат от коментар 74 на Димитър Димитров


  Много добър въпрос на който веднага отговарям:
  Ако сте обърнал внимание, под такива материали основният брой коментиращи са хора, които:
  1. от години не посещават българското черноморие и са горди с това
  2. не живеят в България и също не посещават българското черноморие (поради географска отдалеченост или липса на време при посещенията им в Бг)
  Най-активна и многобройна спрямо останалите коментиращи , но с никакъв принос към качеството на коментарите е първата група, която повтаря едни и същи неща (бетономорие, лайноморие, мутри, фалит, никога, гърция) до "бела брада"
  Хората, които живеят по черноморието или ходят там на почивка, и коментират тук, обикновенно са подложени на осмиване и подигравка независимо от това, дали коментара им е обективен или не. Всяко мнение различно от "бетономорие и лайномориие" бива обругано с невероятна хъс.
  Относно това, че всеки българин трябва да го интересува -> не, не трябва всеки, отделно не е ясно, какво разбирате под "българин" (човек с българско гражданство или човек самоопределящ се като част от българският народ. Друг е въпроса че един бесарабски българин го интересуват по-други неща отколкото един банатски или албански българин)

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 95. 95 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2109 Неутрално

  Хотелчето мяза на окръжна болница. Нищо, като влязат гипскартонджиите, ще стане шик хахахаха

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 96. 96 Профил на ART
  ART
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Бях миналата година в Константин и Елена. Не бях стъпвал там петнайсетина години. Курортът е унищожен. Няма и следа от някогашния китен курорт с алеи сред дърветата. Направо ми стана мъчно. Няма и плаж. Не виждам как, ако хотелите имат дори само 50 % заетост хората ще си наквасят спокойно краката в морето. Аз не ходя в Гърция или другаде. Винаги избираме със семейството ми черноморието. Но напоследък става все по трудно да намерим нормално място за почивка.

 97. 97 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 261 Любопитно

  Хммм ... Хотелът, заедно с прилежащия му парцел, бе придобит от "Св. св. Константин и Елена холдинг", свързан с бизнес групата около "Химимпорт" и "Централна кооперативна банка"...

  още едно Хммм ...Изкуственият островът, залегнал в Подробния устройствен план на курорта Св. Св. Константин и Елена ще бъде построен от държавата срещу най-големият хотел и СПА комплекс в курорта....

  След двете Хммм ... и Шекспир да беше жив, щеше да каже... Няма какво да кажа!
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 98. 98 Профил на Катапулт
  Катапулт
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Встрани от настроенията и внушенията и на статия и на коментиращи, всъщност нищо странно. Дори не разбирам тезата на написаното: че не е трябвало да се прави? Или че по принцип трябва, но не точно тук?
  Естествено е държавата да се грижи за плажовете, да ги разширява и укрепва: хем са нейна собственост, хем са част от инфраструктурата, подобно на магистрали, чрез която индиректно подпомага собствените си доходи.
  Нормално е и да се приоритизират плажове по хубавите курорти - но не заради ГЕРБ или Гърция или ТИМ или Путин или ДПС или Марешки (даже гледам форумният гений ги обявява за едно и също вече...) или там каквато друга конспирация им се привижда на някои, а просто защото е по-логично да оправиш тези плажове, които имат нужда. Другото място според мен трябва да е Несебър, но не откъм Сл.бряг, а от другата страна - и там са много изядени. В Иракли какво да правиш допълнително? На ходещите там хем за по месец-два хиляда надрусаняка даже тоалетни твърдят, че не им трябват.

  Impossible Is Nothing
 99. 99 Профил на Василева
  Василева
  Рейтинг: 234 Любопитно

  Каква ли статия щяхме да четем ако този изкуствен остров бе планиран да е частен?
  Може би каквато статия прочетохме за частния вълнолом в морето край сарая на Доган? :)

 100. 100 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Колкото и злост и завист да се лее от статията, а и от повечето комплексари-коментатори, Константин и Елена е страхотен курорт. И естествено, че държавата ще се грижи за един от топ-курортите си.Интересни хора са аватарите на Спасов - ревахте като заклани, че държавата не се била грижила за туризма и покрай мерките на Правителството, и покрай "екологичната катастрофа", сега пък ревете, че се грижила?! Маргинална работа ;)
  —цитат от коментар 50 на Valeria


  Тази „мъдрост“ сама ли я измисли или йоркшиският териер ти помагаше?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK