Българският отбор, който спечели първо място на международно състезаниe по право

От ляво на дясно: Доника Ставрева, Иван Иванов, Сибел Хасан, Ива Белчева, Мирослав Йонов, Валери Благоев.

© Личен архив

От ляво на дясно: Доника Ставрева, Иван Иванов, Сибел Хасан, Ива Белчева, Мирослав Йонов, Валери Благоев.Сибел, Валери, Доника, Ива, Иван и Мирослав са в "карантина" много преди обявяването на извънредното положение. Близо 9 месеца те трябва да разпределят времето си така, че да успеят да съчетаят работа, учене по право и подготовка за най-престижното състезание по право в света. "Три паралелни живота", които изключват в някаква степен социалните контакти, излизането навън с приятели и шляенето.


Те са отборът от Софийския университет "Св. Климент Охридски", който стана първи в света на международното състезание по право "Philip C. Jessup" - най-старото състезание по международно публично право.


Наградата получиха в разгара на кризата с разпространението на коронавируса, а докато отговарят на въпросите на "Дневник" вече се набират нови участници за следващия отбор, който да се яви на състезанието през 2021 година.


Три паралелни живота и само 24 часа за тях
Софийският университет има традиции в участието си на подобни състезания и конкретно "Jessup" (което е и най-старото състезание, провежда се от 1960 г.). Всяка година се формира отбор, който първо минава национален кръг, където се бори с други университети от страната, а след това спечелилите заминават за Вашингтон, САЩ. Това е трябвало да се случи и с отбора на Сибел Хасан и Валери Благоев (те са треньори), но заради пандемията остават в страната. От дистанция и в конкуренция с над 700 други отбора, взимат престижната награда. Участниците решават казус в сферата на международното публично право, който обикновено е посветен на актуални въпроси от глобално значение.


Отборът на СУ печели наградата Richard R. Baxter за най-добра писмена защита на ответник. Освен това, отборът се нарежда на четвърто място в света в общото класиране за писмени защити.


Зад успеха стоят много усилия, време и чудене - дали правиш достатъчно, дали ще ти стигне времето, как да станеш по-добър. Подготовката отнема повече от половин година, като материалът, който трябва да се изчете е огромен. Но почти никой не си е помислял да се откаже. А ако такава мисъл, все пак е преминавала, другите са успявали да я разсеят.


"Имаше дни, в които ми се струваше, че живея 3 паралелни живота, които изискват собствени 24 часа от денонощието, но никога не съм си и помисляла да се откажа. Да се откажа би означавало да натоваря някой от съотборниците си с всичко, което аз имах като отговорност, а всеки от тях имаше също толкова", разказва една от участничките - Доника Ставрева. Тя е пети курс право в СУ, като докато се е подготвяла за състезанието е и работела. Казва, че "всъщност солидарността е една от основните причини да вземем тази награда - всички в отбора виждахме колко усилено се трудят останалите и искахме да сме на едно ниво", защото само така се печели състезание като това.


"Неминуемо има и трудни моменти, в които човек се пита дали си заслужава да инвестира толкова време и усилия, аз също съм имала такива моменти, но отборният дух и фактът, че целият отбор е вложил много време и усилия са нещата, които ми помагат в тези моменти. Освен това фактът, че получавам подкрепа от семейството си, приятелите си и колегите си от работа също допринася да преодоляването на трудните моменти", споделя Сибел Хасан - един от треньорите.


Всички разказват, че най-ценното, което участието им в състезанието е донесло, е приятелството. Гордеят се един с друг и с усилията, които са положили. И всички искат да останат да работят в България, след като завършат. Дотогава очакват един от треньорите да се появи с татуировка - обещание, дадено че ще направи, ако спечелят.


Ето кои са участниците в отбора и какво казват за преживяването.


Сибел Хасан: Балансът между социалния живот и състезанието е възможен


Сибел е студентка по Право в пети курс, в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Интересът й към състезанията по право се проявява още в началото на юридическото й образование. Тогава също е участник в "Jessup", а преди това в "Telders" (темата там също е международно публично право, но на европейско ниво). Става треньор, след покана от миналогодишните треньори на отбора.


За нея подготовката за състезанието се е отразила положително на обучението й в правния факултет. "Това, което са изисква за състезанието до голяма степен е универсално за юридическата професия, затова усъвършенстването на уменията ми за анализ на правни текстове, за писане, за решаване на казуси, се отрази много добре върху обучението ми и върху развитието на личностните ми качества. Във връзка със социалния живот мога да кажа, че неминуемо социалните контакти намаляват, защото и свободното време е малко, но въпреки това балансът между състезанието и социалния живот е възможен", казва още Сибел.


За нея най-ценното от цялото преживяване е приятелството. "Да бъда треньор беше предизвикателство, защото по презумпция ролята ми на треньор изисква да бъда наясно с всички въпроси по казуса и да координирам цялостната подготовка на отбора. Всеки един от участниците беше напълно посветен на състезанието, поради което постоянно кипеше работа и беше трудно да се поддържа това темпо", отговаря още младото момиче.


Валери Благоев: Усърдният труд си струваше винаги


Другият треньор - Валери Благоев завършва право в юридическия факултет през 2019 г. От втори курс досега е участвал като състезател и треньор в "Jessup". "Реших да участвам като треньор, за да "върна" на състезанието, което ми донесе толкова много приятелства, знания прекрасни емоции през годините", казва Благоев.


"Подготовката ми помогна да науча как да проучвам различни правни въпроси и да се запозная с дейността на редица международни организации. В миналото се е отразявало на свободното ми време и възможността да излизам с приятели, но усърдният труд си струваше винаги", споделя Валери. За него сред най-ценните неща от преживяването е "приятелство и възможността да помагам на по-млади от мен да минат през състезанието, както са помагали в миналото на мен.


Благоев казва, че е горд със съотборниците си и от изключителния им професионализъм и усърден труд, който полагаха неуморно. "Същевременно сме благодарни и на подкрепата, която отборът ни получи от Сдружението за международни състезания по право, асоциация Америка за България, Американското посолство и Юридическия ни факултет", казва Благоев.


Доника Ставрева: Състезанието помага да опознаеш силните и слабите си страни


Доника е пети курс право в СУ. По състезанията се запалва чрез един уъркшоп, който Сдружението за международни състезания организира всяка есен - "Be the Devil's advocate". "През 2017 г. съвсем на шега се записах за него, без да подозирам, че две седмици по-късно ще пледирам в 15-та зала на ВКС и ще изпитам едно от най-опияняващите чувства - удоволствието от това да си убедил някого в аргумента си, въпреки всичките му въпроси и колебания". Първо минава през участието в друго състезание - "Tellders", което й дава ценен опит.
Казва, че солидарността е една от основните причини за наградата.


Доника смята, че едно такова състезание те кара да се замислиш кои са приоритетите ти, така че да намериш време през деня си само за най-важните неща. За нея ползите от участието трудно се измерват с думи. "Състезанието ми даде нови приятелства и нови умения, даде ми множество уроци по търпение, по упоритост, по човечност. Състезанието ми показа коя съм, защото тук и най-вече в стресовите части преди предаването на писмените защити и преди националните всичко много засилено - стресът е много, радостта е много. Поставянето в такива ситуации ни показва кои сме всъщност на най-първично човешко ниво, а това да се опознаеш със силните и слабите си страни, за мен е най-голямото ми оръжие в живота", казва още младото момиче.


Ива Белчева: Най-ценното беше, че бях с останалите


Ива Белчева е трети курс право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". "Реших да участвам, тъй като имах желание да се занимавам с някаква "извънкласна" дейност с практическа насоченост, както и да развия знанията си по юридически английски език".


Ива казва, че е имала трудни моменти, когато обемът от работа е бил голям. Случвало й се е дори и да иска да се откаже, защото е губила вяра, но останалите я подкрепят и успяват да й върнат мотивацията и хъса ми за победа.
"Най-ценното нещо, което състезанието ми даде е познанството с треньорите и съотборниците ми. За мен беше чест и удоволствие да работя заедно с такива целеустремени, амбициозни млади хора, които имат и подход към работата, и не на последно място са страхотни отборни играчи и приятели. За мен това е най-ценното от цялото преживяване, тъй като вярвам в максимата, че човек е сборът от тримата души, с които прекарва най-много време. А когато денонощно си с такъв отбор, няма как да не се заразиш с техният ентусиазъм и да искаш да развиваш себе си към по-добро", казва още Ива.


Иван Иванов: Състезанието ме научи какво е да преследвам една цел


Иван Иванов е от Русе, завършва трети курс право в СУ. "От моя гледна точка всяка една направена жертва е била напълно оправдана с оглед високите ни цели. Не е хубаво да се изпада в крайности, но и човек не може да очаква много, ако не е готов да даде същото. В моя случай състезанието имаше приоритет над всички ангажименти и така трябва да бъде. В противен случай не виждам смисъл от участие - не съм привърженик на олимпийския принцип", споделя Иван.


Казва, че сред най-ценнните неща, които участието му е донесло е методологията на работа. "Състезанието е събитие, което минава. Дори и не е задължително някой да оцени участието и успеха ни в него или дори и това да се случи, ще трае кратко време. Това, което остава от участието в подобни състезания е безкромпромиснотта, с която бих поел друга задача в университета или на работа. В състезанието имах възможност да се сблъскам с един малък модел на това какво е да преследваш една цел и какви жертви би дал. Ако човек усвои това качество, може да го приложи навсякъде", казва момчето.


Мирослав Йонов: Всичко е постижимо, ако положиш достатъчно труд


Мирослав Йонов е от Пазарджик. Завършва втори курс право в СУ. Влиза в отбора заради желанието да изгради умения, които впоследствие ще са му необходими, за да се реализира като юрист. "В процеса на подготовката за състезанието, под въздействие на амбициозните треньори и съотборници, това желание прерастна в една споделена мечта да се класираме измежду най-добрите университети от цял свят. Общата визия, която имахме в отбора, изигра най-ключова роля в нашия успех", казва още Мирослав.


"Най-трудният момент от състезанието определено е седмицата при предаване на писмените защити, която се пада непосредствено преди започване на сесията в СУ. Тази седмица се характеризира с денонощно преправяне и изкристализиране на аргументацията. Пикът идва точно в последния ден, когато вече си отделил над 100 часа в рамките на 7 дни, очите ти не издържат, умът ти почти блокира, но ти нямаш избор, защото вече си вложил около 3 месеца от живота си в писане. Най-щастливият момент идва непосредствено след предаването, когато след последния прочит на защитите, осъзнаваш, че целият ви труд се е отплатил."


За него най-ценното от състезанието е увереността, че по нищо не отстъпваме на най-добрите университети в света, а също така и урокът, че всичко е постижимо, ако положиш достатъчно труд, време и желание.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  Интересна работа, докато са студенти - първо място, отличници. Като започнат да работят се "сътворяват" продажни гювендии като Филчев, Цацаров, Гешев и пр.

  Извод: Сал една наука не е достатъчна, трябва и морал. "Интегритет" както казват американците.

  ПП. Между другото - в нашия език няма точен превод с една дуна на "интегритет". Което също може да те наведе към някои разсъждения.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 2. 2 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#1] от "simval":

  Те ще заминат извън България.

 3. 3 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Прекрасно!
  И на този фон имаме грухтящия ВСС, каскетлията Радостин - оръдие на Бога и Дани Кирпича.
  Тотална смет, но подходяща за прислуга на Оня от джипката.
  Дали все някога ще се научем да въздигаме най-добрите от добрите?!

 4. 4 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 988 Неутрално

  До коментар [#1] от "simval":Те ще заминат извън България.
  —цитат от коментар 2 на waterfall


  Определено. С тези знания нямат място в страната на невежите тулупи.

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5557 Весело

  ЯВНО Ръбъла не им е бил треньор !!! Браво на младите !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3191 Неутрално

  Сега трябва да минат на кастинг при Ясен, Дани и Красю Черничкия.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 7. 7 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Ристу и Радань да са в треньорския щаб?
  А защо не?
  И двамата са видни изпълнители на късия пас в дългия правно-реформаторски мохабет

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4591 Неутрално

  Дори и да влязат реално в съдебната система, самата "Система" ще им обясни как се случват и как трябва да стават НЕЩАТА.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 9. 9 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#1] от "simval":
  Има - целокупност, пренцепно вграждане, базова съвкупност.

 10. 10 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#1] от "simval":

  Имаш впредвид почтеност ?

  This is the place where puddings die.
 11. 11 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#8] от "hamiltonf":

  Системата не е всевишна и въздесъща. Макиавели има една много хубава книга с добри съвети... които се практикуват и от държавата в лицето на управниците ни сравнително успешно за сметка на всеобщият интерес.

  This is the place where puddings die.
 12. 12 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3541 Неутрално

  До коментар [#1] от "simval":

  Интересна работа, докато са студенти - първо място, отличници. Като започнат да работят се "сътворяват" продажни гювендии като Филчев, Цацаров, Гешев и пр.
  ▪️▪️▪️▪️▪️

  Тези, които сега заемат първите места, никога няма да станат "Цацарови - Гешеви" :(((
  За такива длъжности, се назначават кандидати по напълно други качества.

 13. 13 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 985 Неутрално


  Интересна работа, докато са студенти - първо място, отличници. Като започнат да работят се "сътворяват" продажни гювендии като Филчев, Цацаров, Гешев и пр.Извод: Сал една наука не е достатъчна, трябва и морал. "Интегритет" както казват американците.ПП. Между другото - в нашия език няма точен превод с една дуна на "интегритет". Което също може да те наведе към някои разсъждения.
  —цитат от коментар 1 на simval


  Писмени защити пишат само адвокатите,който е влязъл в такъв отбор е ясно към каква професия се е ориентирал и то много преди да помисли за участие в състезние.Не ги мисли,спечелването на състезание е и репутация,и доказване на квалификация ,като придобият правоспособност тях ще ги търсят да постъпят в кантора и канторите ще се конкурират за тях,

 14. 14 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  До коментар [#10] от "Deadpudding":

  Ами не е само почтеност.
  "Интегритет" като човешко качество се отнася за цялостно изграден почтен човек, със завършен непокварен характер, основан на нравствени принципи, за които има куража и постоянството да ги следва, защитава и налагаха.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 15. 15 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 3151 Неутрално

  Голямо браво момчета и момичета! Исключително стимулиращо е да виждаш, че страната ни все още е способна да изкарва кадри на световно ниво.

 16. 16 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1117 Весело

  Прас няма ли да спонсорира едно международно състезание "Калинка", че да ударим всички в земята?

 17. 17 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  До коментар [#1] от "simval":

  Да те насочи! Ако те "навежда" може да има лоши намерения. У нас това навеждане е по вина на недоучилите партийци-прависти, които не са си превели руското "наводить" - да насоча.

 18. 18 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  До коментар [#10] от "Deadpudding":

  Правилно е изнапредвид!

 19. 19 Профил на Turk
  Turk
  Рейтинг: 343 Неутрално
 20. 20 Профил на kirkata
  kirkata
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Браво! Това е голям успех. Там конкуренцията е голяма, а и отборите идващи от страни с английски официален език и общо право, винаги са с предимство

 21. 21 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4128 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Не, не накуп.
  Не се бутайте.
  Не се вграждайте.

  Целомъдрие е думата.

  До коментар [#9] от "Лелка":
  До коментар [#1] от "simval":

  Има - целокупност, пренцепно вграждане, базова съвкупност.

 22. 22 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4128 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  First thing first
  Хич да не е в... първо следва да знаем що е ;)

  До коментар [#10] от "Deadpudding":
  До коментар [#1] от "simval":

  Имаш впредвид почтеност ?

 23. 23 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2235 Неутрално

  А Гешев защо не е в отбора?

 24. 24 Профил на oldschool
  oldschool
  Рейтинг: 253 Весело

  тези дали и те са протестирали на абитуриентския си?

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8107 Неутрално

  Жалко за тези умни деца, родени в държава, в която Данаил Кирилов е министър на правосъдието.

 26. 26 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  На теория сме силни, но в практиката нещата се случват по-иначе. Там трябва да слугуваш на силните на деня, а не да раздаваш правосъдие. Пожелавам на младежите да останат все така млади и дръзновени и да не се поддават на общия упадък в българското правораздаване.

 27. 27 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Дано сред тях е новите Джовани Фалконе и Паоло Борселино!
  Пожелавам им смелост! Да зубрят могат мнозина.
  Смисълът на правото е въздаването на справедливост, а не службица, кариерка, апартаментче, две, количка, ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK