България отбелязва виртуално Деня на просветата 24 май

България отбелязва виртуално Деня на просветата 24 май

© Цветелина Николаева, КапиталБез шествия и тържествени церемонии, а по-скоро виртуално ще е тази година честването на националния празник 24 май - денят на българската просвета, култура и славянската писменост на Кирил и Методий. "Дневник" събра информация за събитията по повод празника.


Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова в 10 часа ще положат цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Цветя ще поднесат и служителите на библиотеката, която е подготвила и множество онлайн събития:


Виртуална изложба "Иван Вазов: Документи и свидетелства за живота и дейността" по повод 170-годишнината на писателя; Онлайн поредица "Перли в Короната", в която се представят истории за документи, притежание на библиотеката; Рубриката "Духът на словото" - поредица от всекидневни виртуални срещи с изтъкнати български поети и писатели. В всички събития можете да се запознаете на сайта на библиотеката.
Празнични програми са подготвили и телевизиите. Нов музикален клип на химна "Върви народе възродени!", годишните награди "Питагор" за постижения в науката, книгите и новите технологии са акцентите на празничната програма на БНТ, съобщиха от медиата. "Нова телевизия" ще излъчи българския филм "Писма от Антарктида".


Българска музика, изпълнена от съставите на БНР, ще излъчат едновременно 11 български културни институти в Европа на 24 май. Празничният концерт ще започне в 12 ч. българско време с химна "Върви, народе възродени" и ще бъде излъчен на всички платформи на българските културни институти във Варшава, Виена, Братислава, Берлин, Будапеща, Лондон, Москва, Париж, Прага, Рим и Скопие. Проектът е под патронажа на Министерството на културата.


В същото време Инициативният комитет на работещите български танцови, творчески и музикални дейци организира мирен протест от 11.45 ч. на пл. "Независимост" в София в района на стъклените куполи с искането да се разреши работата в помещения на закрито, в които се провеждат занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство. От 11 май посещенията в кина, музеи, галерии и библиотеки на закрито, както и на културните събития, провеждащи се на сцени на открито, са позволени, но при спазване на определени изисквания за дистанция.


От 9.30 часа в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще бъде отслужена литургия от Мелнишкия епископ Герасим, а тържественият молебен по повод Деня на българската просвета и култура и славянската писменост ще оглави патриарх Неофит. Молебенът започва в 11 часа и ще бъде излъчен на живо на страницата на Св. Синод във Фейсбук.


На 24 май Пловдивският митрополит Николай ще оглави молебен в храм "Св. св. Кирил и Методий" в града от 10.30 часа.


Изпълнители от състава на Варненската опера ще пеят от балкон на историческата сграда в навечерието на 24 май. Концертът, посветен на българската песен, ще започне в 18 ч. на 23 май може и да бъде гледан на живо - тук.


Културата в България през 2019 г.


Към края на 2019 г. в България работят 160 самостоятелни музея,74 театъра и 47 библиотеки (с фонд над 200 хил. библиотечни единици - книги, продължаващи издания - вестници, списания, бюлетини и др., аудио-визуални, електронни, графични и картографски издания). Данните са на Националния статистически институт (НСИ) и обобщават информацията за културата в България през 2019 г.


Регистрираните в библиотеките читатели са 243 хил., което е с 1.9% повече в сравнение с предходната 2018 година, докато посещенията се увеличават с 4.1% и достигат 4 751 хиляди. Заетият от читателите библиотечен фонд е 6 542 хил. библиотечни единици. В Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий" през 2019 г. има регистрирани 8 262 хил. библиотечни документа, или с 69 хил. повече в сравнение с предходната година.


През 2019 г. са произведени общо 104 пълнометражни , късометражни и среднометражни филма, в това число 51 за киномрежата, 41 за телевизията. Дигитално са заснети 90.4% от филмите. В края на 2019 г. кината в страната са 74, а киноекраните - 237 като броят им се увеличава съответно с 5, и 11 спрямо 2018 година.


В България през миналата година са работили 82 лицензирани радиооператори, които са излъчили 721.4 хил. часа радиопредавания, или с 0.8% (5.6 хил. часа) по-малко в сравнение с 2018 година. Най-голям е делът на излъчените музикални предавания - 54.7%, следван от новините (бюлетини, коментари, спортни новини и прогнози за времето) - 11.6%.Общо 128 са лицензираните български телевизионни оператори, функционирали през миналата година (с 12 повече от предходната). Телевизиите с наземно разпръскване и тези по кабел и сателит са излъчили програми с обща продължителност 855.7 хил. часа, или с 15.2% повече в сравнение с 2018 година. Специализираните предавания са разпределени по часове, като художествените предавания (игрални, телевизионни и видеофилми) са заели общо 196.1 хил. часа; музикалните предавания -119.0 хил. часа; новините и прогнозите за времето - 93.9 хил. часа; за реклами са отделени 50.8 хил. часа; за образователни предавания - 10.5 хил. часа.


Ключови думи към статията:

Коментари (150)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  Стига с тази славянска .... исмеността е БЪЛГАРСКА!!!

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 2. 2 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 105 Неутрално

  Честит национален празник Българи!

 3. 3 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  Честит 24 май - денят на българската просвета, култура и писменост.

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 4. 4 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3123 Неутрално

  Стига с тази славянска .... исмеността е БЪЛГАРСКА!!!
  —цитат от коментар 1 на ironhorse


  Точно така е
  И още по-точно това е ГРЪЦКАТА ПИСМЕНОСТ
  АДАПТИРАНА за БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК

  Набедените за славяни ПОЛЯЦИ ЧЕХИ СЛОВАЦИ СЛОВЕНЦИ и ХЪРВАТИ
  използват адаптираната за техните езици ЛАТИНСКА писменост

  НЕСЛАВЯНИТЕ монголци казахи буряти калмики молдовци татари
  волжски българи и прочее
  ползват АДАПТИРАНАТА за БЪЛГАРСКИЯ език гръцка писменост
  поради ИМПЕРСКАТА си ЗАВИСИМОСТ към русия

 5. 5 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3123 Неутрално

  ГРЪЦКИТЕ ЧИНОВНИЦИ и граматици Кирил и Методий
  и създадената от тях по ПОРЪЧКА на ВИЗАНТИЙСКИЯ ИМПЕРАТОР
  за НУЖДИТЕ на ВЕЛИКОМОРАВИЯ и НЕ ПРОСЪЩЕСТВУВАЛА
  и десетилетие след тях ГЛАГОЛИЦА

  НЯМАТ НИЩО ОБЩО нито с България нито с българската култура и език

 6. 6 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1658 Любопитно

  Да повторя още един път поста си:

  Мнение от Интернет, което споделям:

  "...Терминът „славяни” е измислен, за да обслужи първо „илирийската идея”, а по-късно и нейното продължение – панславизма. За да се спретне история и култура на славяните е ограбена българската история. Например: древните ни предци са наречени ПРА-българи /т.е. пра-хора/, а родината им - запратена НЕЙДЕ из Азия /тъй и не се откри този митичен район/; етносът им бе подчертан като тюркски, външните черти – монголски, животът им номадски, което ще рече, че са били и кривокраки, и изобщо … скалъпили са ни грозна картинка от първосигнални деди…
  На нелицеприятния й мрачен фон обаче ярко изпъкват многобройните русоляви добряци – славяните. Тяхното племе, разделено на три бързо се разселило по всички посоки из Европа, вкл. и из целия Балканския полуостров. Претопили всички току срещнати етноси, освен гърците /!!!!/ и като смлели и българите, създавайки държава с тях, тайно и полека за има-няма двеста години, израснали „на няколко века”. От землянкаджии, които една гаванка нямат оставена за артефакт на потомците си днес, славяните станали високоразвита цивилизация с градове, култура, писменост и религия…
  /О, бедни ми Гинес, защо пропусна туй невиждано чудо!?.../
  …..........
  Спорът ми завърши със сръдня навеки от страна на моя опонент. Явно бях разхвърлила важни опорни точки на самочувствието и самоидентичността му…

  Тогава за първи път написах в любимия Гугъл думата „славяни”.

  Имах надежда, че може да е позадухал вятърът на промяната в главите на „древните” ни „учени” и те най-после да са заработили за своята държава. Т.е. бавно и подчертано да са започнали да пишат ИСТИНСКАТА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ И НА БЪЛГАРИТЕ!!! Бях убедена /убедена съм и сега/, че това трябва да започне с изхвърлянето на ГОЛЯМАТА ЛЪЖА - СЛАВЯНИ! Т.е. на всички измислици, манипулации, стъкмявания и приказни сюжети, с които е пълна официалната българска история
  ……………………..
  Но както сигурно се досещате, оптимизмът ми бе опроверган - Голямата лъжа за „Славянското море” се оказа с толкова здраво вкоренени метастази, че, помислих си, едва ли някога ще се възстанови истината… /Една лъжа като се повтори сто пъти – става истина!, както се твърди в „Напътствия на агитатора” /. Навсякъде продължава да е натъпкано със статии, изследвания и прочее, в които иначе добре пишещи историци и археолози, доказвайки каквото и да било за историята ни, наричат предците ни славяни, а в по-добрия случай до тях поставят и малко на брой ПРА-българи ...
  /Обаче никой не нарича владетелите ни славяни!!! Българският цар … , българският княз… Не смеят, щото те са се подписвали като български владетели…/

  Гледах интервю с д-р Тодор Чобанов – много интересен млад историк, проучващ културата на българите в Дунавска България и близостта й с културата на другите български държави по това време и преди това. Нито веднъж не каза „пра-българи”, но, макар и много пестеливо, употреби на няколко пъти думата „славяни”. Каза, че било открито едно малко селище на славяните до Дръстър, ама МАЙ още не е много сигурно.
  Дано новите учени изчистят историята ни!..

  Засега обаче ситуацията е трагична – който и да реши да потърси нещичко, все попада на статии от „учени”-представители на про-руската и про-гръцка слугинажна школа. Те не показват артефакти, нямат и писмени извори за своите про-славянски твърдения. Е, размахват някакви снимки на дръжки от стомни, гръцки и руски „проучвания”, но написани пак от такива като тях. НИКЪДЕ НЯМА НИТО ИЗВОР, НИТО АРТЕФАКТ ЗА И ОТ СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА СЛАВЯНИТЕ! Няма градове, черти и резки, следи от бит и култура, едно поне колие на жена-славянка, едно оръжие на мъж-славянин да бяха открили!..

  Твърдят се абсурди, които нямат равни в историографията! Например - славяните нападали българите и отвличали жените им, правели им по пет-шест деца и така станало претопяването!!!…

  Навсякъде някой нещо казва, предполага вероятности, но доказани факти досега няма!...

  Всички данъкоплатци и прочее спонсори-приятели на властта са осигурявали достатъчно средства за слугинстващите „учени” да търсят, да копаят и да пишат историята на България и българите, а те са пишели онова, което е в съгласие с поръчката...

  Аз обаче вече не искам да чета техните писания /макар че често ми се налага/! Освен заради всичко, което описах, и защото се чувствам здраво предадена от българските „големи” историци! Учех любимия си предмет – История – от учебници, написани по начин, нареден от Партията и съгласно „ленинските тезиси”, с подчертано преклонение пред братския руски славянски народ, дружбата с който трябваше да ми бъде „като слънцето и въздухът за всяко живо същество”. И прочее измишльотини…

  А знайно е, че винаги в интерес на Русия са били поне три Големи лъжи:
  ~ Многобройното добро и умно славянство, начело с руския народ;
  ~ Великото минало, сила и мощ на Душанова империя – лъжа, която и до днес е в основата на Великосръбския национализъм, но която прекрасно е служела на Руските интереси и е затвърждавала и налагала идеята за Панславизма
  ~ В синхрон с всичко това иде третата, най-голямата лъжа – „Българската държава е създадена през 681 г.” – изписано ни беше чак на националния герб – да не го забравяме! Имало е и повеля /заповед/ всички да забравим за времето отпреди 681 година! Един от многобройните факти: Повечето от съветските учени в Днепропетровската археологическа експедиция, открила гроба на канас Аспарух през 30-те години на миналия век, са интернирани, репресирани или разстреляни в сталинските концлагери (ГУЛАГ). Сред тях са акад. Д.И. Яворницки, В.А. Гринченко, В.Г. Короленко, М.М. Коцюбински, Д.И. Немирович-Данченко, П.К. Саксагански, И.Е. Репин, В.О. Ключовски, А.А. Потебня, М.Ф.Сумцов, Д.И. Багалий, С.С. Гамченко, П.К. Смоличев, А.Б. Доброволски, А.К. Тахтай и др. … Сам по себе си този факт представя как са се разправяли с учените, искащи да правят честна наука, осмелили се да открият български находки, а не “славянски” или “хазарски”…
  Прибавете към всичко това и лъжите в интерес на гърците, които се смятат за потомци на всички народи във Византийската империя, и се заформя пълен разгром на всичко, което подчертава България като много древна държава /държави/ с много древен народ, сътворил цивилизации с богата история и култура

  Така от една страна ни притискат руските интереси, заради които наричат българите „славяни”. И от другата е твърдението, че гърците, а не българите, са дали прогреса и културата на всички на Балканите и на цялото „славянство”!
  А срещу тези две тези застават въпросите, които си задава всеки човек с „отворени очи”: „Добре де, ама тогава, когато българите са основавали държави, строили са градове, развивали са култура, НИКОЙ НЕ Е СПОМЕНАВАЛ ИМЕТО „СЛАВЯНИ”, НИТО ПЪК ИМЕТО „ГЪРЦИ” !!!...

  И се пораждат съмненията...

  Всичко това пиша, не защото питая някакви лоши чувства към руси, гърци, сърби и македонци! А защото съм развила категорична нетърпимост към всичко, което е политика в историята. А политиката, разбрахме вече, е синоним на Голяма манипулация. Манипулира се всичко, за да се поддържат определени интереси. Русия, Сърбия и Македония бранят стъкмените измислици в историята, чрез пълното активиране на репресивните си служби, а Гърция - чрез използване на икономически и други лостове. Крадат и преиначават историята на българите /и не само на тях/. А какво правят нашите хора, „учените”?
  Например:
  За да не обидят гърците наричат древните находки от тракийската цивилизация – „находки от живота на СКАЛНИТЕ ХОРА” / Н.Овчаров/
  За да не обидят руснаците продължават да наричат нашата, българската писменост и култура „славянска” ./„24 май – Ден на славянската писменост и култура”/ А всъщност колко народа още се пишат славяни? Колко празнуват 24 май? Колко признават, че литературният им писмен език няколко века е бил българският, защото първите им книги са им донесени от България, и са написани на български език? Колко народи отчитат, че, като започнат да копаят пластовете, все на български находки достигат?
  …........
  В крайна сметка
  КЪДЕ Е БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА В ИНТЕРЕС НА БЪЛГАРИЯ?!

  Не ни е нужно да преиначаваме и да си измисляме – имаме си факти, артефакти, извори и всичко, което ни е нужно, за да бъде най-сетне написана Историята на България. Истинската!..."

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 7. 7 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3123 Неутрално


  НЯМА СЛАВЯНСКИ ЕЗИК
  Още по-малко пък ЦЪРКОВНО-СЛАВЯНСКИ език
  Тъй както НЯМА
  Джамийско-арабски
  Синагого-юдейски
  Катедрало-латински
  езици

  Има ГОВОРИМ и ПИСМЕН БЪЛГАРСКИ ЕЗИК
  който се е наложил като говорим и писмен език за
  БЛАТНИТЕ УГРО-ФИНСКИ ПЛЕМЕНА в БЛАТАТА около МОСКВА
  за УКРАЙНА
  за СЪРБИЯ
  за ВЛАШКО и МОЛДОВА
  за територията на Вардарска и Беломорска Македония и Тракия

 8. 8 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3123 Неутрално

  Най-гадната НЕИСТИНА съчинена от малограмотните
  имперски ПРОПАГАНДИСТИ в Петербург и Москва е
  НЕИСТИНАТА за така наречения ЦЪРКОВНО СЛАВЯНСКИ ЕЗИК

  Наименуването на СТАРИЯ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК като църковно-славянски
  има за единствена цел да прикрие факта че
  русия използва КРАДЕНОТО ОТ КИЕВСКАТА РУСЬ ИМЕ и
  говори и пише на ПОДАРЕНИЯТ ИМ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ВЛАДЕТЕЛИ

  БЪЛГАРСКИ ЕЗИК

 9. 9 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Неутрално
 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Любопитно

  До коментар [#8] от "Hawaii":


  До коментар [#7] от "Hawaii":


  До коментар [#5] от "Hawaii":

  А спри се поне на най-българския празник да внасяш отрицателни настроения!
  Честит празник!

  [email protected]
 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Любопитно

  До коментар [#4] от "Hawaii":

  Чувал ли си за Кирил и Методий ?

  [email protected]
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4724 Неутрално

  Честит празник на всички, които чувстват този език като СВОЙ !!!
  Само лошо впечатление прави НЕучастието на МС в празника. Дано севда им набие канчетата и ни изненадат с появяването си както на 6-ти май !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Разстроено

  До коментар [#5] от "Hawaii":

  Май не...................

  [email protected]
 14. 14 Профил на Котаракът в чизми
  Котаракът в чизми
  Рейтинг: 42 Неутрално

  Да ни е честит най българският празник!

  Законите са като наденичките. По-добре да не виждаш как се правят. /Ото фон Бисмарк/
 15. 15 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3687 Неутрално

  Честит празник на всички българи! Бъдете живи, здрави, щастливи и късметлия!

 16. 16 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3123 Неутрално

  До коментар [#8] от "Hawaii":До коментар [#7] от "Hawaii":До коментар [#5] от "Hawaii":А спри се поне на най-българския празник да внасяш отрицателни настроения!Честит празник!
  —цитат от коментар 10 на karabastun


  Приятелю
  Не отричам че това е най-българския празник
  Празник на БЪЛГАРСКАТА култура и просвета
  Ще те поправя че историческите истини които пиша
  не внасят отрицателни настроения

  ИСТИНАТА разобличаваща
  ВЕЛИКОРУСКАТА ИМПЕРСКА ПРОПАГАДНА
  внася отрицателни настроения само и единствено
  в тези които робуват на имперската пропагадна и
  са на хранилката на Империята

  ЧЕСТИТ ПРАЗНИК на теб и на всички българи !!!!

 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Неутрално

  Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост!

  [email protected]
 18. 18 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3123 Неутрално

  До коментар [#4] от "Hawaii":Чувал ли си за Кирил и Методий ?
  —цитат от коментар 11 на karabastun


  ГРЪЦКИ ЧИНОВНИЦИ и граматици създали
  нежизнеспособната ГЛАГОЛИЦА по поръчка на Византийския Император
  за нуждите на Велика Моравия

  Нищо общо с България с българските писменост и култура

  Смешно е когато се рисуват картини и се ваят статуи на които
  двамата ГРЪЦКИ ЧИНОВНИЦИ са надиплили букви с които те двамата
  нямат НИЩО ОБЩО

 19. 19 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3123 Неутрално

  Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост!
  —цитат от коментар 17 на karabastun


  Набедените за славяни ПОЛЯЦИ ЧЕХИ СЛОВАЦИ СЛОВЕНЦИ и ХЪРВАТИ

  ще ти се изсмеят за тази СЛАВЯНСКА !!!!! писменост

  Писмеността е БЪЛГАРСКА

  И покрай БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК влиза в русия в сърбия в Украйна във Влашко и Молдова

 20. 20 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Неутрално

  Не не е Денят на просветата, нито на Министерството на просветата !

  [email protected]
 21. 21 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Неутрално

  Празникът на буквите е специална дата за всички нас, и без значение къде се намира човек, трябва да пази спомена от жизнерадостната атмосфера в този светъл майски ден.

  [email protected]
 22. 22 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Неутрално

  Кирил и Методий са родени в Солун (днешна Гърция). Методий - през 810г., а брат му Кирил - през 827г. В наши дни са запазени сведения само за по-важни събития в живота им. Двамата братя произлизат от многочислено семейство. Баща им,който се казвал Лъв, бил високопоставен военен управител, а майка им се казвала Мария.

  [email protected]
 23. 23 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Неутрално

  Поради ранната кончина на Лъв, грижата за двамата братя поема чичо им Теоктисто – висш държавник на Византийската империя. С годините двамата братя се образовали и изградили авторитет на уважавани и начетени личности. Кирил станал преподавател в Магнаурската школа, а Методий бил назначен за игумен в манастира Полихрон.

  [email protected]
 24. 24 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Неутрално

  Около 855 година Константин-Кирил Философ създава най-старата българска азбука - глаголицата. „Сказание за буквите“ на Черноризец Храбър свидетелства за това. С нея се слага началото на голямото просветителско и книжовно дело на Кирил и Методий. Двамата братя се заемат да популяризират християнството на славянски език във Великоморавия. Те превеждат от гръцки на старобългарски език най-необходимите богослужебни книги и така полагат основите на старобългарския литературен език.

  [email protected]
 25. 25 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Неутрално

  Кирил починал в Италия на 14 февруари 869 година и е погребан в базиликата „Св.Климент” в Рим. След смъртта на брат си Методий продължил да разпространява славянската писменост до последния си дъх на 6 април 885 година.

  В края на IX век двамата братя са канонизирани от църквата за светци.

  [email protected]
 26. 26 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Неутрално

  Делото на Кирил и Методий бива продължено от техните ученици Климент, Наум, Ангеларий, Горазд и Сава, които, идвайки в България, намират подкрепа за своето дело от българския цар Борис I. Така били създадени Охридската и Преславската книжовни школи. В резултат на просветната и книжовната дейност на учениците на Кирил и Методий, България станала основен център на славянската писменост.

  [email protected]
 27. 27 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Неутрално

  Думата "азбука" произлиза от имената на първите две букви от глаголицата - азъ и боукы. Английската дума за азбука "alphabet" пък се получава от имената на първите две букви от гръцката азбука - алфа и бета.

  [email protected]
 28. 28 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Неутрално

  Глаголицата е азбуката, която била създадена от двамата братя. Техните ученици създали по-лесни за изписване букви и тази азбука била наречена кирилица в чест на Кирил. Около 10 % от държавите на планетата днес пишат на кирилица. Глаголицата представлява система от графики. Тя се е състояла от 38 букви, предназначени да отразяват съвсем точно звуковите особености на старобългарския език.

  [email protected]
 29. 29 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Неутрално


  Кирилицата била създадена към края на IX век вероятно в Преславската книжовна школа. Тази азбука включвала 24 букви от гръцката азбука. Към тях били добавени още няколко букви, които отразявали спецификите на старобългарската реч. Кирилицата и глаголицата се ползвали едновременно в продължение на няколко века. На глаголица били писани църковните книги, а на кирилица - светските. Постепенно обаче новата азбука изместила глаголицата.

  [email protected]
 30. 30 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Неутрално

  "Върви, народе възродени" е химнът на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

  [email protected]
 31. 31 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4199 Неутрално

  Стига с тази славянска .... исмеността е БЪЛГАРСКА!!!
  —цитат от коментар 1 на ironhorse


  И за да бъдем още по точни, писмеността ни е КИРИЛИЦА която както всички знаят е адаптирана за Българите от Глаголицата, която двамата Гръцки служители са измислили.
  Честит празник на всички които са с Българско самосъзнание и носят българско сърце, култура и обичаи в себе си.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 32. 32 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 575 Любопитно

  До коментар [#11] от "karabastun":
  Големият въпрос е не дали е чувал за Кирил и Методи , а откъде българите са чули че двамата са създали "славянската писменост".
  Първият който започва да пропагандира тази теза е руският поданик Найден Геров, а защо го прави и защо последствията от тази лъжа продължават да промиват и до днес мозъците на хиляди българи .Идеята на великата Российская империя , е че не може България и българският народ да са създали своя азбука и език . На тях им се налага да крадат името ,герба , знамето и азбуката от други народи , а някакви там българи имали наглостта да създадат собствена писменост .

 33. 33 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3123 Неутрално

  писмеността ни е КИРИЛИЦА която както всички знаят е адаптирана за Българите от Глаголицата
  —цитат от коментар 31 на padrino


  https://i.pinimg.com/originals/9f/71/f0/9f71f0afc40fe431fbf697423fb8d56f.jpg

  Ето ги и глаголицата и ГРЪЦКАТА АЗБУКА адаптирана за БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК
  на която пишем

  НИКАКВА АДАПТАЦИЯ НЯМА и това е очевадно

 34. 34 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#32] от "lout66":

  Ние и без това не пишем на азбуката на Кирил и Методий. Ние си пишем на българска азбука създадена по поръчение на Симеон.
  Въпросът е защо Русия пише на българската азбука?!

 35. 35 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3123 Неутрално

  Глаголицата представлява система от графики. Тя се е състояла от 38 букви, предназначени да отразяват съвсем точно звуковите особености на старобългарския език.
  —цитат от коментар 28 на karabastun


  Глаголицата НЯМА НИЩО ОБЩО със СТАРОБЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК

  Правена е по разпореждане на Византийския Император за

  ЕЗИКА ГОВОРЕН във ВЕЛИКА МОРАВИЯ

  България и българския език НЯМАТ НИЩО ОБЩО с ГЛАГОЛИЦАТА

 36. 36 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Любопитно

  До коментар [#32] от "lout66":

  А недей ся па Найден Геров, а Житие на равноапостолния наш отец Кирил Философ....?

  [email protected]
 37. 37 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3123 Неутрално

  До коментар [#32] от "lout66":Ние и без това не пишем на азбуката на Кирил и Методий. Ние си пишем на българска азбука създадена по поръчение на Симеон.Въпросът е защо Русия пише на българската азбука?!
  —цитат от коментар 34 на Да вярваме на истината


  Защото им е дадена от българските владетели в комплект с

  БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК

 38. 38 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Любопитно

  Като пристигна Кирил в Моравия с брат си Методий, Ростислав го прие с много почит, събра ученици и му ги предаде да ги учи. А той скоро преведе целия богослужебен чин и ги научи на утринна, часове, вечерня, повечерие и тайнствената служба – света литургия. Тогава според пророческите думи, отвориха се ушите на глухите да слушат библейските слова и стана ясен езикът на гъгнивия. Бог се възвесели за това, а дяволът се огорчи. Но докато се ширеше Божието учение, изначалният зъл завистник – проклетият дявол, влезе в своите съседи и започна да подбужда мнозина, като им говореше: "Така не се глави Бог. Ако това би Му било угодно, не можеше ли да напра-ни така, щото и славяните да славят Бога още от начало, като пишат с букви своята реч? Ами избра само три езици, с които подобава да Му се въздава слава – еврейски, гръцки и латински!" Това говореха латински клирици – владици, свещеници и техните ученици, Философът се пребори с тях, както Давид с другородците, победи ги с библейски думи и ги нарече триезичници или пилатяни (Защото на тия три езици Пилат написал надписа на кръста Господен.) И не само това говореха, но и на друго безчестие учеха народа: че под земята живеят човеци с големи глави; че всички влечуги са дяволско творение, че ако някой убие змия, заради това ще се избави от девет свои грехове, че който убие човек, три месеца да пие от дървена чаша, а до стъклена да не се докосва; не забраняваха на народа си да прави жертвоприношения по стар езически обичай, както не забраняваха и безчестните женитби. Всичко това философът изсече като тръни и го изгори със словесен огън, като им казваше заедно с пророка: "Принеси жертва Богу хвала и отдай на Всевишния твоите оброци!" "Правехте това, което Аз ненавиждах: защото Господ е свидетел между тебе и жената на твоята младост, която си оставил. А тя е твоя другарка и твоя законна жена. Пази духа си, и не напущай жената на твоята младост! Ако ли я възненавидиш и напуснеш, безчестие ще покрие твоите помисли!" И в Евангелието Господ казва: "Слушали сте, че бе казано на древните: Не прелюбодействувай! Аз пък ви казвам, че всеки който поглежда на жена с пожелание, вече е прелюбодействувал с нея в сърцето си". И пак: "Казвам ви, който напусне жена си, освен по причина на прелюбодеяние, той я прави да прелюбодейства, и който вземе напусната от мъжа й, и той прелюбодейства". И още: "Което Бог е съчетал, човек да не разлъчва!"

  След като прекара 40 месеца в Моравия, той се отправи за Рим, за да посвети своите ученици. Пътьом го прие Коцел, князът на Панония, който обхванат от такава силна любов да се научи на славянските книги, му предаде около 50 ученици, за да ги научи. Оказа му голяма почит и го препрати в неговия път. И не взе нито от Ростислав, нито от Коцел злато или сребро, нито друго нещо, понеже беше положил в сърцето си евангелското слово, а само измоли пленници от двамата деветстотин и ги пусна свободни.

  Когато беше във Венеция, против него се събраха като врани на сокол епископи, свещеници и монаси, подигнаха триезическата ерес и казваха: "Човече, кажи ни, как сега си направил книги за славяните и ги учиш, когато никой друг преди тебе не ги е изнамерил – нито апостол, нито римски папа, нито Григорий Богослов, нито Иероним, нито Августин? Ние познаваме само три езика, на които подобава да славим Бога в книгите – еврейски, гръцки и латински!" философът им отговори: "Не вали ли дъжд от Бога и слънцето не свети ли еднакво на всички?" И въздухът не е ли еднакъв за всички? И как не ви е срам, като мислите, че езиците са само три, а на всички други народи и племена заповядвате да бъдат слепи и глухи? Бога ли си представяте немощен, че не може на всички да даде това, или завистлив, че не иска? Но ние познаваме много народи, които си имат своите книги, и които въздават слава на Бога всеки на свой език: арменци, перси, авазги, ивери, сугди, готи, авари, тирси, хазари, араби, египтяни, сирийци и много други. Ако ли не искате да разберете от това истината, поне в Библията вижте присъдата си. Давид вика и казва: "Възпейте Господу песен нова, възпейте Господу, цяла земьо!" И пак: "Възклицавайте Господу, цяла земьо, тържествувайте, веселете се и пейте!" И на друго място: "Цялата земя да Ти се поклони и да Ти пее, да пее на Твоето име, Вишний" И пак: "Хвалете Господа, всички народи! Прославете Го, всички племена!" и "Всяко дихание да хвали Господа!" А Евангелието казва: "Които Го приеха, даде им възможност да станат чеда Божии". В същото Евангелие Господ говори: "И не само за тях се моля, но и за ония, които по тяхното слово повярват в Мене, за да бъдат всички едно, както Ти, Отче, си в Мене и Аз в Тебе!"

  С тези и още много други думи ги посрами, остави ги и си замина по своя път.

  Като узна за него, Римският папа изпрати да го посрещнат. А когато пристигна в Рим, сам папа Адриан излезе да го посрещне с всички граждани, които носеха свещи, защото философът носеше и мощите на свети Климент, мъченик и Римски папа. Тогава Бог извърши там много преславни чудеса: един парализиран човек и много други от различни болести се изцериха.

  Философът заедно със своите ученици не преставаше да въздава хвала на Бога за всичко това. А римляните не преставаха да идват при него и да го разпитват за всичко, каквото за питане си имаше всеки, и получаваха от него двойно и тройно обяснение.

  Понеже му се наложи да извърши много трудове, той се разболя. Докато с търпение понасяше болестта си, веднъж видя някакво Божие явление и започна да пее така: "Зарадвах се, когато ми казаха: да идем в дома Господен". Облече се в прилични дрехи и така весел прекара целия оня ден, като казваше: "Отсега нататък вече не съм слуга нито на царя, нито на някой друг на земята, а само на Бога Вседържителя!" На другия ден бе постриган в светия монашески образ, получи светлина към светлината и си нарече името Кирил. И в този образ преживя 50 дни. И така си почина в Господа, на 42 години, 14 февруари 869 година, втори индикт.

  Папата заповяда да се съберат всички гърци, които бяха в Рим, и всички римляни, за да извършат над него надгробно опело със свещи и да го изпратят така, както биха направили на самия папа. Така и стана. Брат му Методий рече на папата: "Нашата майка ни е заклела, който от нас пръв умре, другият да го пренесе в нашия братски манастир и там да го погребе." Тогава папата заповяда да го положат в ковчег и да го заковат с железни гвоздеи, и така го държа седем дни в подготовка за далечен път. Но римските епископи му рекоха: "Понеже Бог го доведе тук и тук прие душата му, след като беше ходил по много земи, тук трябва и да бъде погребан като скъпоценен човек!" Папата рече: "Добре, тогава ще наруша римския обичай и заради неговата святост и любов ще го погреба в моя гроб, в църквата "Свети апостол Петър"! Но брат му рече: "Понеже не ме послушахте да ми го дадете, тогава, ако ви е угодно, нека лежи в църквата на свети Климент, с когото дойде тук!" И папата заповяда да бъде така. Събраха се епископите с целия народ, понеже искаха с почести да го изпратят, и рекоха: "Нека отковем ковчега и да видим, дали може да бъде взето нещо от него!" И макар че много се мъчиха, не можаха да го отковат. Божията воля беше такава. Затова така с ковчега го поставиха в гроба, от дясната страна на олтара в църквата "Свети Климент", където започнаха да стават много чудеса, които римляните, виждайки, още повече се привързаха към неговата святост и почитание. Нарисуваха и неговия образ над гроба му и започнаха да палят над него кандило ден и нощ, като хвалеха Бога, Който така прославя ония, които Го прославят. Нему слава и чест и поклонение във вечните векове. Амин!

  [email protected]
 39. 39 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#29] от "karabastun":

  Имаме 13 езикови реформи от 893 година до днес. Най-важната е на патриарх Евтимий от 1371 година. Тогава я сближава с гръцката.
  Интересно, че все още смятате, че българският език 893 година и днес е един и същ. Езикът се променя непрестанно.

 40. 40 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Любопитно

  До коментар [#16] от "Hawaii":

  :)
  ''Каква безконечна скала от звукове! Почни от най-нежния шум на копринен плат, па свърши с това мощно ъ, за което един от най-мъдрите французи, като говори за английския език, що също има тоя звук, дълбоко съжалява, че липсва в родния му. Но нашите хора биха желали езикът ни да има само меки, нежни звукове - да прилича например най-малко на сръбския. Ние не подозираме какво преимущество е, дето в нашия език се намират звуци за най-нежната песен на влюбения и за мощния прасък на бойната тръба; за невнятния шум на есенните листа и за рева на морската буря... Не, тоя малко познат дори нам език, който е класическият език на славянството, който не само не отстъпва на бавния детински руски език, ........''

  [email protected]
 41. 41 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Любопитно

  До коментар [#33] от "Hawaii":

  Ако има българина нещо, с което може справедливо да се гордее, то е езикът.

  Да оставим настрана богатия речник; да оставим настрана суверенната свобода в постройката на фразите - свобода, която ни позволява да изразим най-неуловимите отсенки на мисълта и която е непозната на много от най-обработените езици; да оставим настрана разнообразието в ударенията - преимущество, на което също малко европейски и славянски езици се радват; да оставим чудната игра на представките, особено при глаголите и пр.; нека се вслушаме само в мелодията на тоя дивен език.................''

  [email protected]
 42. 42 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Любопитно

  ''Един древен летописец, багдадският мисионер у волжките българи Ибн Фадлан, казва за нашите прадеди, обитателите на великанския някога град Болгар, че те вярвали [...], че богато надарените хора сред тях не били за тоя свят, а трябвало да служат на бога: затова ги убивали. Аз се съмнявам, че ще се намери българин, чието сърце да не изтръпне пред това свидетелство на летописеца и който да не си помисли: "Аа, значи тоя народ открай време сам се е духовно обезглавявал! Но не е ли изчезнала с вековете на варварството тая чудовищност, или само средствата на духовно обезглавяване са се променили?''

  [email protected]
 43. 43 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Любопитно

  ? Аз мисля, че който си спомни преждевременната загуба на дълга редица ценни българи от епохата на нашето възраждане, от времето на нашите революционни борби и от освобождението насам, включително съдбата на най-силните македонски деятели, ще дойде до заключение, че второто е вярно. Но нима провидението може да допусне това? Животът, преследвайки недостъпни за нашето съзнание цели, създава в даден народ известен брой по-възвишени хора, по-сложни интелекти - създава ги преди всичко за благото на тоя народ. Ако той сам отиде да ги унищожи, ще търпи ли това природата? Та всеки от нас може да намери и в своите лични наблюдения не един случай, за да се увери, че възмездието е неизбежно дори при отделен пакостен човек: че изкупителният удар пада или върху него, или - още по-страшно - върху неговото потомство! Ако се затворим малко по-продължително в тоя кръг мисли, ние непременно ще се запитаме настръхнали: "Няма ли някаква тайнствена връзка между бедите, които съдбата в такова изобилие ни е пращала през вековете, и нашите и на нашите деди прегрешения; не е ли то мзда (въздаяние - б.а.) за това, че ние не само сме отритвали благата на избраните, които провидението ни е пращало, но и сме унищожавали носителите им?".

  [email protected]
 44. 44 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Любопитно

  Език свещен на моите деди
  език на мъки, стонове вековни,
  език на тая, дето ни роди
  за радост не - за ядове отровни.

  Език прекрасен, кой те не руга
  и кой те пощади от хули гадки?
  Вслушал ли се е някой досега
  в мелодьята на твойте звуци сладки?

  Разбра ли някой колко хубост, мощ
  се крий в речта ти гъвкава, звънлива -
  от руйни тонове какъв разкош,
  какъв размах и изразитост жива?

  [email protected]
 45. 45 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Любопитно

  Не, ти падна под общия позор,
  охулен, опетнен със думи кални:
  и чуждите, и нашите, във хор,
  отрекоха те, о, език страдални!

  Не си можал да въплътиш във теб
  създаньята на творческата мисъл!
  И не за песен геният ти слеп -
  за груб брътвеж те само бил орисал!

  Тъй слушам сè, откак съм на света!
  Сè туй ругателство ужасно, модно,
  сè тоя отзив, низка клевета,
  що слетя всичко мило нам и родно.

  [email protected]
 46. 46 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Любопитно

  Ох, аз ще взема черния ти срам
  и той ще стане мойто вдъхновенье,
  и в светли звукове ще те предам
  на бъдещото бодро поколенье;

  ох, аз ще те обриша от калта
  и в твоя чистий бляск ще те покажа,
  и с удара на твойта красота
  аз хулниците твои ще накажа.

  Пловдив, 1883

  [email protected]
 47. 47 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Любопитно

  ''Велики учителю, почивай спокойно! Ние даваме обет пред твоя зинал гроб, че ще бъдем достойни за тебе! А можем да бъдем достойни за тебе само така: като не пречим с нищо на твоите сподвижници и продължители; като бъдем справедливи и милостиви към тях; като ги оставим да допринесат към общия духовен капитал на нацията онова, за което природата е вложила сили в душите им; като не се гневим лекомислено, когато трябва да бъдем принудени да ни кажат някои горчиви, но целебни истини! Само улеснявайки делото на твоите продължители ние, целият народ, ще можем да кажем, че сме заслужили великия учител, когото с такава безкрайна мъка българският народ откъсва днес от своето сърце.

  Спи, богувдъхновени, своя вечен сън все със същата крепка вяра в бъдещето на просветена, духовно израсла България!''
  поетът Кирил Христов

  [email protected]
 48. 48 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Любопитно

  До коментар [#33] от "Hawaii":

  +++++++++++
  Нека се мъчат поляци и чехи да пишат ''Ч'' с пет латински букви !!!!

  [email protected]
 49. 49 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3123 Неутрално

  До коментар [#32] от "lout66":А недей ся па Найден Геров, а Житие на равноапостолния наш отец Кирил Философ....?
  —цитат от коментар 36 на karabastun


  Колегата ти говори за Найден Геров като проводник
  на руската великоимперска пропагадна за славянските език и писменост

  Църковният тропар в проза по повод Кирил и Методий който посочваш
  няма отношение към историческата истина за това какво са създали
  и че то няма нищо общо с българския език и книжовност

 50. 50 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#37] от "Hawaii":

  Ами именно. До 1829 година в Русия според Венелин знаят, че говорят на български език до времето на Ломоносов. Цитирам.
  В 1846 година Чертков преиначава Манасиевата хроника дето българите да описани като многобройни и измисля снешката за многото славяни и 20 000 орда българи номади. В 1856 година пък в Русия измислят термина Църковно славянски език.
  Но от Бактра и Зариастра до Драч имаме само български градове.
  Така, че руските мошеници въобще не трябва жда се слушат.

 51. 51 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Любопитно

  До коментар [#33] от "Hawaii":

  Нека сърбе да пишат с пет азбуки и алфавити , и да се вироглавят !

  [email protected]
 52. 52 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Любопитно

  До коментар [#33] от "Hawaii":

  Нека руснаци да мъчат монголците да пишат с нашите букви !

  [email protected]
 53. 53 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  Ай стига ве! Пут*ин Великий каза, че азбуката е руска а Кирил и Методий само я били адаптирали за българите! Не бе...за македонците!Българите не съществуват! Всичко де-що пише на руската азбука са славяни а славяните са извънземни защото на Земята няма техни паметници. Та така ние сме се присламчили към македонците и ползваме руската азбука и то без да плащаме авторски права! Аааа, ще се освобождаваме за пореден път май!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 54. 54 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Любопитно

  Не веднъж през изминалите векове българите са се обръщали към чужд език, като по-богат, по-звучен и по-красив. Преди 125 години патриархът на българската литература Иван Вазов създава стихотворението си "Българският език" и отбелязва:

  "Написано в ответ на единодушните почти тогава твърдения за грубост и немузикалност на нашия език, твърдения, давани от чужденците, като пишеха за нова България, в това число и русите. В хармония с тях повтаряха това и самите българи!"

  [email protected]
 55. 55 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Любопитно

  Първият славянски книжовен език е старобългарският.
  Той е и един от първите книжовни езици на Стария континент.

  [email protected]
 56. 56 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Любопитно

  Няколко века старобългарският език е всъщност международен книжовен език за редица народи в Югоизточна Европа.

  България се налага като културен център за славянския свят, а езикът й се възприема като книжовен и държавен от други страни в Източна Европа и на Балканите /Влахия и Молдова/.

  [email protected]
 57. 57 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Липсва обобщението - имаме 7.89% повече култура от същия период на миналата година. Чудя се кому беше нужна тази лавина от бройки, метри, минути, проценти, растежи... За укрепване а нечие самочувствие ли?
  Честит действителен национален разник на всички българи!

 58. 58 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Любопитно

  Българският език е БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА - Българският език - СМЕ ние БЪЛГАРИТЕ !!!

  [email protected]
 59. 59 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Неутрално

  До коментар [#39] от "Да вярваме на истината":

  Ма изобщо не смятам , че българският език 893 година и днес е един и същ. !!!!!!!!!!!!!!

  [email protected]
 60. 60 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3123 Неутрално

  До коментар [#33] от "Hawaii":Нека руснаци да мъчат монголците да пишат с нашите букви !
  —цитат от коментар 52 на karabastun


  Нека но май-май няма да е за дълго
  Една по една средноазиатските бивши съветски републики
  Казахстан. Азербайджан, Туркменистан и Узбекистан
  преминаха към латиницата.
  Сигурен съм че и в Монголия рано или късно ще го направят

 61. 61 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 704 Весело

  Нещо се обърках, сега, ще трябва ли да бутаме паметника на Кирил и Методи, щот са гърци или не?! Дали не трябва да забраним на руснаците да използват нашата азбука, или най-малкото да ни плащат два-три милиарда годишно за авторски права?!

 62. 62 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Неутрално

  До коментар [#39] от "Да вярваме на истината":

  Смятам , че както аз не съм моя прадядо от преди хиляда години - така и езикът не е ... Само, че аз съм му род, ДНК и т,н, - тоест ИМА ПРИЕМСТВЕНОСТ И ПРЕ-пре-пре даване - но ЕЗИКЪТ , основно чрез Азбуката се запазва, а иначе -НЕ!!!

  [email protected]
 63. 63 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 704 Весело

  До коментар [#60] от "Hawaii":

  Хм, че то ние вече сме го направили, ти виждал ли си как се пише у фейса и чатовете?!

 64. 64 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Думата "азбука" произлиза от имената на първите две букви от глаголицата - азъ и боукы. Английската дума за азбука "alphabet" пък се получава от имената на първите две букви от гръцката азбука - алфа и бета.
  —цитат от коментар 27 на karabastun


  А първите две букви (и някои други) на гръцката азбука са еврейските алеф и бет! Следват гимел (гама), далет (делта) и прочее.

  без подпис!
 65. 65 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3123 Неутрално

  Няколко века старобългарският език е всъщност международен книжовен език за редица народи в Югоизточна Европа.България се налага като културен център за славянския свят, а езикът й се възприема като книжовен и държавен от други страни в Източна Европа и на Балканите /Влахия и Молдова/.
  —цитат от коментар 56 на karabastun


  Ами то и почти цяла Югоизточна Европа няколко века
  е била в пределите на БЪЛГАРСКАТА ИМПЕРИЯ
  БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК е бил официалния език
  Инерцията за това впоследствие да стане официален език
  и след като съответните земи престават да са в пределите
  на БЪЛГАРСКАТА ИМПЕРИЯ е повече от логична

  Това което впечатлява е че БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК СЕ НАЛАГА
  за разлика от гръцкия език който след историческите перипетии
  се оказва локален малък езичец съпоставим с арменския албанския или грузинския

 66. 66 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3123 Неутрално

  До коментар [#33] от "Hawaii":+++++++++++Нека се мъчат поляци и чехи да пишат ''Ч'' с пет латински букви !!!!
  —цитат от коментар 48 на karabastun


  Нека и ние да пишем Щ и да се чудим защо аджеба няма
  барем една буквица за ЖД за ЗД или за СТ

 67. 67 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3123 Неутрално

  До коментар [#60] от "Hawaii":Хм, че то ние вече сме го направили, ти виждал ли си как се пише у фейса и чатовете?!
  —цитат от коментар 63 на ban


  Така е но с уговорката че там поне една четвърт от пишещите
  са полуграмотни тийнове мутри мутреси и прочее екзотики

 68. 68 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 10 Неутрално

  ЧЕСТИТ СВЕТЪЛ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ! Да пазим буквите и езика си! Да не го замърсяваме излишно с чуждици. Да го ценим и уважаваме.

  без подпис!
 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 70 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Весело

  До коментар [#65] от "Hawaii":

  Това което впечатлява е че БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК СЕ НАЛАГА
  за разлика от гръцкия език който след историческите перипетии
  се оказва локален малък езичец съпоставим с арменския албанския или грузинския
  *-----------------------------
  Ми защото - ОБРАЗНО казано гърце са 5 човека, а БЪЛГАРИ 5000 !!!
  ------------
  и, ако обичаш адресирай ми коментарите с бутонче ''отговор'', че не е работа да ги търся , като натиснеш бутонче '' цитиране''..:_:)
  Става ли ? :)

  [email protected]
 71. 71 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#62] от "karabastun":

  Естествено. Но за историята има значение. Например оборва македонистката теория:)

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 73. 73 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "Върви, народе възродени"
  Текст-Стоян Михайловски
  Музика-Панайот Пипков
  15 април 1882 г., Русе

  Честито, българи. Бог да ви благослови.

 74. 74 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1658 Любопитно

  До коментар [#61] от "ban":

  Огромната заслуга на братята Кирил и Методий е, че разбиват догмата за свещената триезичност.
  Без съмнение кан Борис I е могъл да натовари екип свещеници от България да направи българска азбука, да преведе богослужебните книги, да приеме сам християнска вяра, да покръсти всички езичници, да обяви християнството за официална религия в България, да свика Народен събор, който да реши християнството да се изповядва на български език. И е знаел какво ще последва — папството и константинополският патриарх светкавично, въз основа на триезичната догма, щяха да обявят българската азбука за неканонична, българите и владетеля им — за еретици. Това свежда до нула търсения външнополитически ефект от приемането на християнството. Даже става по-лошо. Християнските държави воюват с много по-голямо настървение срещу еретици, отколкото с езичници. Защото езичниците след победа над тях могат да се кръстят, а от еретиците, според разбиранията в Средновековието, нищо не става, та затова се изтребват до крак. Така става с албигойците в Прованса, протестантите в Германия, хугенотите във Франция и т.н.
  Ако в IV–V век всеки е могъл да прави каквито си иска азбуки и да превежда свещените християнски книги на каквито си иска езици, то във втората половина на IX век това е невъзможно. Всичко вече в тази област е политика. В започналия вече двубой за върховенство в християнския свят между римското папство и константинополския патриархат езиците, на което се практикува християнството, са част от оръжията, и то солидна част. Латинският е езикът на папството, гръцкият — е на Константинопол. От нафталина е изкарана триезичната догма, според която християнството може да се практикува само на еврейски, гръцки и латински. Не че не се е нарушавала в миналото — християнството се изповядва отдавна и на етиопски, коптски, арменски, грузински… Но вече, и най-вече в Европа, не може, защото и папата, и патриархът на Константинопол прекрасно знаят, че нов език, на който да се изповядва религията, означава и нов властови център в християнството, особено когато, какъвто е случаят с България, става дума за европейска политическа и военна суперсила с многобройно население и войска.

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Любопитно

  До коментар [#71] от "Да вярваме на истината":

  :) македонистката теория:)
  и такава ли теория ИМАЛО, А РУМЪНСКАТА ?

  [email protected]
 77. 77 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  Честит празник на всички! Ще го отпразнувам, като си препрочета нещо от Талев - любимият ми писател.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 78. 78 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3897 Весело

  До коментар [#77] от "7777":

  Изстуди си и една бутилка бяло вино.
  Честит празник!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 79. 79 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  До коментар [#65] от "Hawaii":Рожбо има по зле от теб българи...дето ми мислат, че са измислили киселото млеко, лютеницата, мусаката и...швейцарското дупчено сирене...Ми що по света казват карилица а не българица...немаш отговор..М?
  —цитат от коментар 75 на Соломон Дермоедов


  Кирилицата драги, е измислена в Преславската книжовна школа от Климент Охридски. И той именно я кръкава "Кирилица" в чест на Кирил-философ! А Киселото мляко и лютеницата, както и компютъра са измислени от българи!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 80. 80 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Любопитно

  До коментар [#71] от "Да вярваме на истината":

  рЪМЪНСКИЯТ ''ЕЗИК;; Е български с 50 % чужда лексика - Не знам, дали знаете - например звукът ''Ъ'' на румънски се пише или ''ЕА'' - НАПРИМЕР Тулчъ - ТУЛЦЕА, или с ударено А , или с ударено Е ...............
  ма нека се мъчат франкофоните?!!!:)

  [email protected]
 81. 81 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Любопитно

  До коментар [#71] от "Да вярваме на истината":

  Да не почвам как краставици на ''румънски'' е кастравици - дайте ми е даци ми ...

  [email protected]
 82. 82 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До коментар [#78] от "hamiltonf":

  Разбира се. Наздраве!

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 83. 83 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#75] от "Соломон Дермоедов":

  Хърватите направиха филм за 2 милиона евро по световен канал и се изкарват българи. Чехия, Полша и Словакия се обявиха наследници на държава Симо на някакъв брат на Кубрат наречен Шамбат. Унгарците непрекъснато пускат така наречената унгаро-българска връзка заради Атила и Арпадите. В 1522 година Авентин написва "Общ произход на баварците и българите". Даже англичаните митичният крал Артур го изкараха българин син на цар Натан и имал брат Сатан. Логично щото Англия има емблема трите ни лъва, а Уелс сарматският ни дракон, който е изобразен почти на всяка тока на колан от българската армия 7-9 век.
  Само русофилите все антибългареете.
  Апропо имету България е въведено от Кан Ирник синът на Атила.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 85. 85 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Любопитно

  До коментар [#71] от "Да вярваме на истината":

  И че ''румънскиЯТ'' е единствения ''романски ''език с пълен член след думата, което е жив БЪЛГАРСКИ !!!

  [email protected]
 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 87. 87 Профил на PMG Baba Tonka Tonka
  PMG Baba Tonka Tonka
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Стига с тази славянска писменост или кирилица. Названието е едно и то в българица. По-логично е да се нарича словенска писменост от СЛОВО или глаголица от ГЛАГОЛ=образ, действие.

 88. 88 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Държава,в която българската азбука се нарича славянска и в която се честват византийски чиновници за азбука,на която не пишем,вместо българите,които са създали тази,на която пишем,то тази държава няма бъдеще.

 89. 89 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3931 Любопитно

  До коментар [#6] от "mitko11":

  "За да не обидят гърците наричат древните находки от тракийската цивилизация – „находки от живота на СКАЛНИТЕ ХОРА” / Н.Овчаров/
  За да не обидят руснаците продължават да наричат нашата, българската писменост и култура „славянска” ./„24 май – Ден на славянската писменост и култура”/ А всъщност колко народа още се пишат славяни? Колко празнуват 24 май? Колко признават, че литературният им писмен език няколко века е бил българският, защото първите им книги са им донесени от България, и са написани на български език? Колко народи отчитат, че, като започнат да копаят пластовете, все на български находки достигат?
  …........
  В крайна сметка
  КЪДЕ Е БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА В ИНТЕРЕС НА БЪЛГАРИЯ?!"


  Нека поне днес, поне на този наш толкова светъл празник да го кажем ясно и категорично : това е БЪЛГАРСКИЯТ празник, който само потвърждава нашата светла просветителска мисия като народ, не само сред европейските народи, но и в целия свят !

 90. 90 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#85] от "karabastun":

  Те румънците излязоха най-хитри. Казаха ние сме 70% българи. Хакнаха 24 май за празник и решиха проблема. И като идват, а те идват масово в Търново и Габрово като говорят с българин си говорят на български, а помежду си минават на румънски.

 91. 91 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#76] от "karabastun":

  Че как. Македонистка теория. Сега Русия финансираше с оня Пасков тракедонистка. Само и само да ни заграбват цивилизацията:)

 92. 92 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 279 Неутрално

  България отбелязва ДенЯ, допълнение, непълен член. Граматика за 3-и клас.

 93. 93 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3931 Любопитно

  "А знайно е, че винаги в интерес на Русия са били поне три Големи лъжи:
  ~ Многобройното добро и умно славянство, начело с руския народ;
  ~ Великото минало, сила и мощ на Душанова империя – лъжа, която и до днес е в основата на Великосръбския национализъм, но която прекрасно е служела на Руските интереси и е затвърждавала и налагала идеята за Панславизма
  ~ В синхрон с всичко това иде третата, най-голямата лъжа – „Българската държава е създадена през 681 г.” – изписано ни беше чак на националния герб – да не го забравяме! Имало е и повеля /заповед/ всички да забравим за времето отпреди 681 година! Един от многобройните факти: Повечето от съветските учени в Днепропетровската археологическа експедиция, открила гроба на канас Аспарух през 30-те години на миналия век, са интернирани, репресирани или разстреляни в сталинските концлагери (ГУЛАГ). Сред тях са акад. Д.И. Яворницки, В.А. Гринченко, В.Г. Короленко, М.М. Коцюбински, Д.И. Немирович-Данченко, П.К. Саксагански, И.Е. Репин, В.О. Ключовски, А.А. Потебня, М.Ф.Сумцов, Д.И. Багалий, С.С. Гамченко, П.К. Смоличев, А.Б. Доброволски, А.К. Тахтай и др. … Сам по себе си този факт представя как са се разправяли с учените, искащи да правят честна наука, осмелили се да открият български находки, а не “славянски” или “хазарски”…
  Прибавете към всичко това и лъжите в интерес на гърците, които се смятат за потомци на всички народи във Византийската империя, и се заформя пълен разгром на всичко, което подчертава България като много древна държава /държави/ с много древен народ, сътворил цивилизации с богата история и култура

  Така от една страна ни притискат руските интереси, заради които наричат българите „славяни”. И от другата е твърдението, че гърците, а не българите, са дали прогреса и културата на всички на Балканите и на цялото „славянство”!
  А срещу тези две тези застават въпросите, които си задава всеки човек с „отворени очи”: „Добре де, ама тогава, когато българите са основавали държави, строили са градове, развивали са култура, НИКОЙ НЕ Е СПОМЕНАВАЛ ИМЕТО „СЛАВЯНИ”, НИТО ПЪК ИМЕТО „ГЪРЦИ” !!!..."


  За съжаление, и руснаци, и гърци продължават с провокациите срещу нашата нация, срещу нашата история, култура и принос за европейската цивилизация като тиражират все нови и нови лъжи в тази посока ! Последно гърците изобщо се представят за наследници на траките, руснаците - на Византия ! На нас ни е отредена ролята на поредната "славянска"нация, която да бъде безличен придатък на руската имперска политика на Балканите.....Не е ли време да се събудим и да прогледаме за коварните и антибългарски планове на нашите неприятели ?

 94. 94 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  Стига с тази славянска .... исмеността е БЪЛГАРСКА!!!
  —цитат от коментар 1 на ironhorse

  Днешния ден е избран, защото на него са чествани Св.св. Кирил и Методий.
  А тяхната мисия е за просвещение на славяните (чехите - моравци)
  Като прочетеш изворите от средновековието - навсякъде се пише за славянска.
  Прочети "За буквите", "Житието на Кирил", "Азбучна молитва"....

 95. 95 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  До коментар [#75] от "Соломон Дермоедов":...... Чехия, Полша и Словакия се обявиха наследници на държава Симо на някакъв брат на Кубрат наречен Шамбат. ....
  —цитат от коментар 83 на Да вярваме на истината

  Ще си позволя няколко корекции:
  1. човека не се казва Симо а се казва Само
  2. за произхода му се спори -> едни хроники твърдят, че е франкси търговец, други, че си е местен славянски вожд
  3. чехите не се сматат за наследници на въпросният Само. Отбелязват само, че това е бил първият опит за славянска държава на тази територия
  4. Създаването на чешката държава е доста по сложен процес и там легендата и фактите са съвсем други

  Ето малко научно популярна информация за Само и неговата държава>
  https://cs.wikipedia.org/wiki/Sámo
  https://cs.wikipedia.org/wiki/Sámova_říše

  Нарочно го давам линка на чешки, защото там е отразена тяхната гледна точка. За повече инфо може да минеш и на немски и английски.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 96. 96 Профил на Соломон Дермоедов
  Соломон Дермоедов
  Рейтинг: 194 Неутрално

  До коментар [#90] от "Да вярваме на истината":
  Убреее...ти да не си на крек..М? Че фаче?
  Ти ли беше лудия дето продава габровски пистолети на Пентагона...М?

  ¯\_(ツ)_/¯.
 97. 97 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 736 Неутрално

  България е страната на траките и ние българите сме техните назледници. Азбуката е Българска, Кирил(Църхо) и Методи(Страхотна) са българи-внуци на Княз Събин от рода - Дуло. Във Ватикана и в правия за този факт съществуват писмени извори. Българин е и Климент Охридски(Охрид е старата българска столица). Българи са и Наум и Ангеларий. Българи са и учениците им. Българската Охридска школа е първият български университет един от най-старите в Европа. А денят на Св. Климент Охридски трябва да бъде българският национален празник. Така както за малка Ирландия е денят на Св. Патрик, който се знае от целия свят.

 98. 98 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1019 Любопитно


  А първите две букви (и някои други) на гръцката азбука са еврейските алеф и бет! Следват гимел (гама), далет (делта) и прочее.

  [quote#64:"Лопе де Вега"][/quote]
  Понеже пък в гръцката азбука няма Ш и Ц,в кирилицата са ги заели от еврейската такава:
  Ш-ש; Ц-צ

 99. 99 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3123 Весело

  До коментар [#71] от "Да вярваме на истината":И че ''румънскиЯТ'' е единствения ''романски ''език с пълен член след думата, което е жив БЪЛГАРСКИ !!!
  —цитат от коментар 85 на karabastun


  В един от букурещките магазини за обувки
  край чифт гумени галоши се мъдреше
  многозначителен надпис

  ПАПУЦИ де гума

 100. 100 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3123 Весело

  човека не се казва Симо а се казва Само
  —цитат от коментар 95 на DDR


  За много българи и малкото име на Левски е САМО

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK