На 24 май и Рамазан Байрам "Столипиново" ви пожелава заразно добро

Собствениците са доволни, защото с парите могат да си позволят да заредят с още стока. Длъжниците също са благодарни, защото са получили неочаквана помощ.

© Ферат Алманяли/Личен архив

Собствениците са доволни, защото с парите могат да си позволят да заредят с още стока. Длъжниците също са благодарни, защото са получили неочаквана помощ.Доброто е заразата. Това се опитваме на покажем и на българи, и на турци, и на цигани. На всички. Няма смисъл да чакаме държавата да ни помогне. По-добре е да си помогнем сами със заразно добро". Така Абдул Самед и Ферат Алманяли обобщават серията от инициативи, с които те двамата и още десетина техни съмишленици се опитват да помогнат на хората от пловдивския квартал "Столипиново".


Днес мюсюлманската общност празнува Рамазан Байрам и преди няколко дни Абдул Самед и Ферат Алманяли заедно с други съмишленици от фейсбук групата "Жители на Столипиново" решили да зарадват хората, с които делят един квартал, но са изпаднали в затруднено положение.


"Първо мислехме да изкараме маси и столове на открито и да осигурим храна на хората. После се сетихме, че през последните месеци заради карантината много хора нямаха работа и заради това са натрупали дългове в магазините", започва разказа си пред "Дневник" Абдул Самед.
Със собствени пари няколко мъже започват да обикалят малки и по-големи магазини и павилиони. "Питахме собствениците дали имат тефтер за вересии. В началото ни се смееха и мислеха, че се майтапим, защото много от тях ни познават от предишни благотворителни инициативи. С усмивки ни казваха, че и да нямаме пари, ще ни дадат каквото е нужно", разказа Ферат Алманяли.


"Така откупихме тефтерите с борчове и вересии на хората. Избирахме магазините на случаен принцип. Плащахме различни суми, всичко с наши собствени пари. Единственото ни изискване беше във вересиите да няма алкохол", добавя още Алманяли и казва, че изобщо не е проверявал и не е искал да знае кой какво дължи.


Собствениците са доволни, защото с парите могат да си позволят да заредят с още стока. Длъжниците също са благодарни, защото са получили неочаквана помощ.


Историята на добрите инициативи започва със създаването на група във фейсбук преди 3 години, когато в нея са се събрали близо 2000 души, жители на "Столипиново".


"85% от населението на квартала е турско. Ние сме мюсюлмани. При нас идват и живеят и българи, живеят и роми. Ние не се делим. Помагали сме и на българи, и на роми, и на турци", разказват Абдул Самед и Ферат Алманяли пред "Дневник". Групата е започнала да се разраства и съвсем скоро вече има и собствен сайт - "Филибелии", където се публикуват новини, информация за инициативи, мнения и въпроси.

"Пандемията от коронавирус беше невиждано зло в света, а за нас донесе добро - станахме по-сплотени. Започнаха да ни се обаждат и чужденци, които искаха да помогнат. Събирахме различни суми, които раздавахме на нуждаещите се. Веднага след като откупихме тефтерите с вересиите помогнахме като осигурихме дрехи и обувки на сирачета. На някои от тях осигурихме и пакети с храна за няколко дни", разказват двамата жители на пловдивския квартал.

Раздали са 4 курбана прясно месо на хора, които не могат да си позволят прясно месо. В няколко кампании са помогнали с пари и храна на над 500 семейства по време на извънредното положение - познати и непознати, турци, българи и роми.


През целия месец Рамазан Ферат Алманяли раздава лично всеки ден от 30 до 50 порции храна за нуждаещите се. Успели да да помогнат със средства, транспорт и да съдействат да бъдат докарани телата на четирима души, издъхнали зад граница.


През целия месец Рамазан Ферат Алманяли раздава всеки ден от 30 до 50 порции храна за нуждаещите се.

© filibeliler.wordpress.com

През целия месец Рамазан Ферат Алманяли раздава всеки ден от 30 до 50 порции храна за нуждаещите се.


"Семействата им не могат да си го позволят. Включиха се хора и от други квартали - от "Аджисан махала", "Шекер махала" и от целия град. Всички бяхме спонтанни и решихме по този начин да съберем парите. Събрахме около 40 000 евро, уредихме всички нужни документи чрез посолството. По време на извънредното положение не може да се пътува, но успяхме да помогнем на хората да погребат свои близки, починали в Германия и Франция", разказва Самед.


Той самият живее и работи във Франция, а Ферат Алманяли е в "Столипиново", където се прибрал от дългогодишен гурбет в Германия. Общуват онлайн със съмишлениците си в групата чрез видеовръзки и уговарят следващата инициатива.


Искат да помогнат на бездомно семейство, което не разполага с обзаведен дом. Вече са получили първото дарение от 500 лв. и са убедени, че ще направят всичко възможно, за да съберат парите. "Не ги познаваме, но носим храна. Ако подадем сигнал в общината, ще кажат да си изчакат реда", казва Абдул Самед. Той иска да регистрира официално сдружение, с банкова сметка, на което да се събират средства за помощ и благотворителност, след като са успели да се преборят за доверието на хората от "Столипиново".


"Искаме хората - и българите, и турците да разберат, че не всички в "Столипиново" да лъжци, крадци и измамници. Много българи идват да пазаруват тук и нито един не е бил изгонен, пребит или обиден. Ние не се делим", допълват Самед и Алманяли.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (96)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 807 Любопитно

  безплатно добро няма ;)
  някоя фондация някой имам от някъде ;)

  "сиренето е с пари ";)

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 2. 2 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5506 Неутрално

  Ако парадираш със собствените си помощи и дарения, това е лицемерие. Нека самите дарени да те прославят, а не ти сам да се биеш в гърдите пред хората. Не е морално.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 3. 3 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  Браво на хората, така се прави. Подходящ момент с оглед празника да помогнат на най-засегнатите в тия времена.
  Обаче направо ми призля, като разцъках няколко клипчета от акцията и видях, че те дори и не се опитват да говорят и пишат на български. Всичко е на турски, братче, няма шест-пет. Интеграция ли? Да, ама в друга държава.

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
 4. 4 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Да са живи и здрави! Дано зад тях не наднича някой оглеждащ за бъдещи джихадисти и шахиди.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 5. 5 Профил на Michael Panayotov
  Michael Panayotov
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#1] от "MititU":

  Така е.Вкарват и други хора в "правата вяра"

 6. 6 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  ""85% от населението на квартала е турско. Ние сме мюсюлмани." - времената се менят, кварталът нараства, религиите също - живи и здрави, както се казва. Самоопределянето е право, религията е надежда, религиозните хора обаче не са много, защото ако бяха, България щеше да е различна от това, което е днес.
  Честит 24 май на България, честит Рамазан на мюсюлманите, а за заразяването с добро трябват вирусоносители, които не правят нещата избирателно.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 7. 7 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  До коментар [#2] от "Незнайко в Слънчевия град":
  Предпочитам тези хора да бъдат разгласени като пример и "Предай нататък", а не обикновенния депутат ПееФ да бъде споменаван в национални медии и Щаб като мега дарителя на милатародино.

 8. 8 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Тия са толкова турци,колкото аз съм виетнамец.

 9. 9 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 807 Неутрално
 10. 10 Профил на Котаракът в чизми
  Котаракът в чизми
  Рейтинг: 71 Весело

  Някой си е продал бентлито или ролса. Жив да си боко! Каква идея даде само.

  Законите са като наденичките. По-добре да не виждаш как се правят. /Ото фон Бисмарк/
 11. 11 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2743 Неутрално

  До коментар [#3] от "Darulio":

  При положение, че езика за общуване по между им е турски, няма причина в клиповете да говорят на български. Същото съм го виждал и при мероприятия на българи в чужбина —> общуването е изцяло на български и тук таме с някой гост на чужбински.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 12. 12 Профил на Λllαν Βalckmore
  Λllαν Βalckmore
  Рейтинг: 132 Любопитно

  Сметката е на името на вашия джихадистки вожд. Докато го дават заедно с кликата му по телевизията нито една сметка не е оправена.

  All games must end... https://m.youtube.com/watch?v=Wa0Nmruih_A
 13. 13 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1226 Любопитно

  Дианета ли прозира отзад или някоя саудитска фондация?

 14. 14 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  До коментар [#3] от "Darulio":При положение, че езика за общуване по между им е турски, няма причина в клиповете да говорят на български. Същото съм го виждал и при мероприятия на българи в чужбина —> общуването е изцяло на български и тук таме с някой гост на чужбински.
  —цитат от коментар 11 на DDR


  Един циганин от Столипиново ми разказа следната история-отишъл в Белгия,където живеела дъщеря му.И разбрал,че някаква фондация раздава помощи на циганите. Наредил се и той. Но вътре някакъв циганин го попитал нещо на цигански и тоя не го разбрал.Изгонили го,без да получи помощи.

 15. 15 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1226 Любопитно

  "85% от населението на квартал Столипиново е турско..."

  Това пък е толкова плитка лъжа.

 16. 16 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2743 Весело

  До коментар [#14] от "Мусаши":

  😂

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 17. 17 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1226 Весело

  "Включиха се хора и от други квартали - от "Аджисан махала", "Шекер махала" и от целия град..."

  За един истински турчин няма никакъв проблем да произнесе името "Хаджи Хасан махала" ама когато си от турчеещите се брат'чеди горното някак автоматично се превръща в "Аджисан маала"...

 18. 18 Профил на me13
  me13
  Рейтинг: 222 Любопитно

  цитат : "откупихме тефтерите с борчове и вересии на хората"....
  Така правят и колекторските фирми...

 19. 19 Профил на me13
  me13
  Рейтинг: 222 Любопитно

  цитат : "откупихме тефтерите с борчове и вересии на хората"....
  Така правят и колекторските фирми...

 20. 20 Профил на me13
  me13
  Рейтинг: 222 Любопитно

  цитат : "откупихме тефтерите с борчове и вересии на хората"....
  Така правят и колекторските фирми...

 21. 21 Профил на Λllαν Βalckmore
  Λllαν Βalckmore
  Рейтинг: 132 Неутрално

  До коментар [#16] от "DDR":

  Попитали са го на грешния цигански. Явно в Белгия циганите говорят индийски цигански, а наш'те - египетски цигански :)

  All games must end... https://m.youtube.com/watch?v=Wa0Nmruih_A
 22. 22 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  До коментар [#16] от "DDR":Попитали са го на грешния цигански. Явно в Белгия циганите говорят индийски цигански, а наш'те - египетски цигански :)
  —цитат от коментар 21 на Λllαν Νeemore


  Циганите от Столипиново говорят на турски език и се турчеят.Само че познавам и истински турци в Пловдив и те в никакъв случай не признават циганите за турци.

 23. 23 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2743 Весело

  До коментар [#21] от "Λllαν Νeemore":

  Имахме сътрудник един чешки циганин (инженер). Та той твърдеше, че говорел унгарски в къщи с родителите си (след войната се преселили от унгарската част на Словакия в Северна Чехия). Беше командировка около два месеца да наблюдава един обек в България и като се върна, каза, че и в Бг, някои заварчиците цигани на обекта знаели унгарски... Голям майтап падаше с него.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 24. 24 Профил на Λllαν Βalckmore
  Λllαν Βalckmore
  Рейтинг: 132 Неутрално

  До коментар [#23] от "DDR":

  10q ама електрожен не ползвам и на Хюндай не се возя. У Маджаре си е убаво.

  All games must end... https://m.youtube.com/watch?v=Wa0Nmruih_A
 25. 25 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  дълбок поклон.
  така се прави.
  евала.

 26. 26 Профил на gih43648488
  gih43648488
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Същото съм го виждал и при мероприятия на българи в чужбина
  —цитат от коментар 11 на DDR

  Да ама тия първо не са гастарбайтери като българите в чужбина, а са родени в България. И второ, откъде ще знаят писмен турски?

 27. 27 Профил на gih43648488
  gih43648488
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тия са толкова турци,колкото аз съм виетнамец.
  —цитат от коментар 8 на Мусаши

  А кои са истинските турци в България и кое ги прави такива?

 28. 28 Профил на Венко
  Венко
  Рейтинг: 102 Неутрално

  Уж са турци, а пък имената им са арабски.

 29. 29 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Циганите си помагат едни на други при всякакви обстоятелства, но ние българите - не. Ние сме завистливи егоисти и лицемери.

 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3700 Неутрално

  Ферат Алманяли е в "Столипиново", където се прибрал от дългогодишен гурбет в Германия.
  ======
  Оправете му името ....
  Написано е грешно....

  Bukalemun
 31. 31 Профил на Славея Маринова
  Славея Маринова
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Понеже тези от ДАНС продължават да спят и да се чудят на кой Господар да се кланят, да им напомним някои факти от Албиона:
  1. Джихади Джоунс - как от рапър в Лондон стана резач на глави в Сирия
  2. Моллата Омар, който от молитви по улиците на Лондон завърши с екстрадиция в Щатите! А бе започнал именно с такива инциативи като горната, в Северен Лондон.
  Смущаваш е факта за това как ромите в Пловдив и Пазарджик станаха ревностни мюсюлмани за 10 години и как няколко правителства все се провалят с интеграцията им към светски начин на живот! Нищо расистко не търсете в коментара ми, но както е тръгнало България наистина ще изчезне като държава! Хубавата новина е че евреите няма да устискат следвашите 40 години на Арабския полуостров и искат да се пренеста на нашата територия! Дано този път робското ни племе да случи на управници! Бъдете здрави и се пазете - поздрави от Албиона!

 32. 32 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  [quote#27:"gih43648488"][/quote]

  Истинските турци са тези,чийто прадеди са били такива.Само циганите се признават за турци едни други.Нито българите,нито турците ги признават за такива.Досега не съм видял българин като види турскоговорящ циганин и да го нарече турчин.

 33. 33 Профил на gih43648488
  gih43648488
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#32] от "Мусаши":

  И откъде знаеш какви са били прадедите на една или друга група с турско самосъзнание? Какво изобщо значи да са били турци? Да идват от земите на днешна Турция? Да са се наричали турци, да са говорили турски или какво?
  Кои точно турци следва да ги признаят за турци, след като не е ясно кои са "истински" и кои не?

 34. 34 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#6] от "ЗаНиЗа":

  Бих Ви поправил - не религиозни, а вярващи хора са необходими на всяко общество.

 35. 35 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  Да бе , турци били. Няма турчин на тоя свет , детоще търпи такавамизерия.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 36. 36 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  Да бе , турци били. Няма турчин на тоя свет , детоще търпи такавамизерия.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 37. 37 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  До коментар [#32] от "Мусаши":И откъде знаеш какви са били прадедите на една или друга група с турско самосъзнание? Какво изобщо значи да са били турци? Да идват от земите на днешна Турция? Да са се наричали турци, да са говорили турски или какво?Кои точно турци следва да ги признаят за турци, след като не е ясно кои са "истински" и кои не?
  —цитат от коментар 33 на gih43648488


  Дреме ми кои са турците.Въпросът е, че циганите се определят като българи или турци,а си живеят циганският начин на живот.И си мислят,че негативното отношение към тях е заради произхода им,а то е заради начина им на живот.Ако ще и датчани да се самоопределят,докато живеят така ,няма да има промяна в отношенията към тях.

 38. 38 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3700 Неутрално

  До коментар [#6] от "ЗаНиЗа":

  Самоопределянето е право, религията е надежда, религиозните хора обаче не са много, защото ако бяха, България щеше да е различна от това, което е днес
  ========
  Точно така е.....
  В България, атеизма е двойно инжектирана отрова....

  Bukalemun
 39. 39 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3700 Неутрално

  Така Абдул Самед и Ферат АлманялЪ обобщават серията от инициативи,
  =====++
  Аллах да помага и насърчи благородното ви дело....
  Allahım Rabbım,ellaalemiin... Nasılsın 🙌

  Bukalemun
 40. 40 Профил на gih43648488
  gih43648488
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#37] от "Мусаши":

  Кой как живее си е негова работа, въпросът беше кои са турците, щом тия не са.

 41. 41 Профил на gih43648488
  gih43648488
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да бе , турци били. Няма турчин на тоя свет , детоще търпи такавамизерия.
  —цитат от коментар 36 на schwimmwagen

  Турци като етнос не съществуват, разберете го вече. Тия цигани са турци точно толкова, колкото и останалите, дето не живеят в гета.

 42. 42 Профил на Ogyges
  Ogyges
  Рейтинг: 676 Любопитно

  До коментар [#41] от "gih43648488":

  Като си казал А, продължи и с Б.... развий си теорията, на прав път си.

  Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω
 43. 43 Профил на gih43648488
  gih43648488
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#42] от "Ogyges":

  Какви теории, това е факт, нема какво да се развива тука.

 44. 44 Профил на Ogyges
  Ogyges
  Рейтинг: 676 Любопитно

  До коментар [#43] от "gih43648488":

  Ами добре, но младежа с коментар #39 твърди, че е чистокръвен турчин /каквото и да означава/ и дори води ислямистка пропаганда.
  Помислих, че имаш доказателства, че не е турчин, а ..... нещо друго.
  Ок, като не можеш, не можеш.

  Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω
 45. 45 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  До коментар [#37] от "Мусаши":Кой как живее си е негова работа, въпросът беше кои са турците, щом тия не са.
  —цитат от коментар 40 на gih43648488


  Ами не си е негова работа как ще живее.Има си закони,които трябва да се спазват.

 46. 46 Профил на gih43648488
  gih43648488
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#44] от "Ogyges":

  Ами като иска да е турчин нека се чувства турчин, това си е негова работа. Може да влага и некакъв друг смисъл - принадлежност към турска нация, турчин в религиозен смисъл, синоним на османец, неправилен превод на туркмен/туркоман и пр.
  Аз казах, че нема турски етнос, но не съм обещавал безплатни уроци по история. Гърците също са измислен народ - две хилядолетия се наричат римляни и изведнъж западняците ги подсещат, че са "елини".

 47. 47 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2743 Любопитно

  ..... Дано този път робското ни племе да случи на управници! Бъдете здрави и се пазете - поздрави от Албиона!
  —цитат от коментар 31 на Славея Маринова


  Моля без такива - всеки да обобщава само за своя си произход и племе.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 48. 48 Профил на gih43648488
  gih43648488
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#45] от "Мусаши":

  Личен избор е дали ще спазваш законите или не, въпросът е в прилагането им. В България не се прилагат, затова и липсва мотивация да се спазват.

 49. 49 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2039 Неутрално

  До коментар [#31] от "Славея Маринова":

  Имате силно въображение, щом от това че някой раздал храна на гладните стигнахте до Джихади Джон и Молла Омар.

 50. 50 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2039 Неутрално

  До коментар [#46] от "gih43648488":

  Само турците и гърците ли са измислени?

 51. 51 Профил на Ogyges
  Ogyges
  Рейтинг: 676 Весело

  До коментар [#46] от "gih43648488":

  Аз казах, че нема турски етнос, но не съм обещавал безплатни уроци по история. ".
  —цитат от коментар 46 на gih43648488


  Ей, а толкова се надявах....

  Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω
 52. 52 Профил на Ogyges
  Ogyges
  Рейтинг: 676 Весело

  До коментар [#50] от "half truth":

  Позитански т.р.о.л. еднодневка е, и не е неграмотен. Явно глада го е подгонил яко завалийката.

  Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω
 53. 53 Профил на gih43648488
  gih43648488
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#50] от "half truth":

  Това дали са само те или има и други не променя нищо.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  До коментар [#45] от "Мусаши":Личен избор е дали ще спазваш законите или не, въпросът е в прилагането им. В България не се прилагат, затова и липсва мотивация да се спазват.
  —цитат от коментар 48 на gih43648488


  И откъде имате подробни наблюдения относно прилагането на законите,та правите такива категорични изказвания?

 56. 56 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Почти цялото население на Столипиново е ромско, както и населението на другите етнически махали. Като цяло в Пловдив няма турци или са съвсем малко. Голяма част от ромите се водят мюсюлмани, което изобщо не означава, че са турци. Това се знае от всички, но при такова негативно отношение към циганите, разбираемо е да декларират друга идентичност.

 57. 57 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2271 Неутрално
 58. 58 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6756 Неутрално

  Турци ама друг път, чудя се защо се турчеят като са си цигани и няма нищо лошо в това.

 59. 59 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3700 Неутрално

  До коментар [#58] от "Peni Nikol":

  чудя се защо се турчеят
  ========
  Трудно ще го разбереш.....

  По света има и турчеещи се германци, негри, корейци.....дори японци......
  Ако човека на снимката има турско самосъзнание.....няма нищо по нормално от това....

  Bukalemun
 60. 60 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3700 Весело

  До коментар [#45] от "Мусаши":

  Ами не си е негова работа
  =======
  :)....теб ще те пита той.....
  Или какво..... Относно ВП ли ще правиш.....?
  Този път и бушмените от Африка ще ви се смеят.....

  Bukalemun
 61. 61 Профил на 88
  88
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Най-голямото добро, което можете да направите на всички и най-много на България е да съберете всички цигани и да ги заведте в Германия... и никога да не се връщате.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 62. 62 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  До коментар [#58] от "Peni Nikol":чудя се защо се турчеят========Трудно ще го разбереш..... По света има и турчеещи се германци, негри, корейци.....дори японци...... Ако човека на снимката има турско самосъзнание.....няма нищо по нормално от това....
  —цитат от коментар 59 на eti mehter


  Отдава имах подозрения,че си циганин и сега ги потвърждаваш.Служил съм в казармата заедно с цигани и турци.И турците най-много мразеха цигани,които се представят за турци.Имаше един турчин казваше се Марем от Попово.И като дойдеше някой такъв „турчин„новобранец и оня побесняваше,че се представят за турци.А и доста други турци познавам и всички са настроени негативно към циганите,които се представят за турци.Само не и ти.Не може всички турци да са така,а само ти онака.Значи не си турчин.

 63. 63 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  [quote#41:"gih43648488"][/quote]

  Пишете абсолютна глупост. Турците са на тая земя от Балканите до Тян-Шан и Тихия Океан. Точното название е Тюрки. Прабългарите (Булгарите) са Тюрки. Хуните на Атилла са Тюрки. Ние наричаме жителите на днешна Турция Турци, но по тяхному се казва Тюрк.
  Тия на снимката са си Цигани. И още нещо - оригиналните, чистите Тюрки са светлокоси и светлооки хора - Куманите (Половцы) и повечето северни Тюрки в днешно време са запазили тези черти. Оригиналните Тюрки не са нито тъмни, нито жълти. Чингис Хан е бил риж и зеленоок един от най-известните Тюрки. Тимур е бил риж също. Тюрките са от корена на Бялата Раса.

 64. 64 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  До коментар [#42] от "Ogyges":Какви теории, това е факт, нема какво да се развива тука.
  —цитат от коментар 43 на gih43648488


  Факт за невежи като теб. Вземи да четеш, преди да пишеш глупости!

 65. 65 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  До коментар [#44] от "Ogyges":Аз казах, че нема турски етнос, но не съм обещавал безплатни уроци по история. Гърците също са измислен народ - две хилядолетия се наричат римляни и изведнъж западняците ги подсещат, че са "елини".
  —цитат от коментар 46 на gih43648488


  Можеш да даваш уроци по история на овцете в полето. Тия плиткоумия по-добре си ги пази за себе си - ще ти се смеят.
  Турски етнос не само че има, но се простира от Унгария до Тихия Океан с много разновидности. За да разбереш това, освен познания по История, са ти нужни няколко езика и е нужно да си бил в тия страни. Аз, освен че съм Читател на Историята, знам 5-7 езика, а и съм бил в много от тия страни (и навсякъде се разбирам с хората именно на Тюркски език).

 66. 66 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3700 Разстроено

  До коментар [#62] от "Мусаши":

  Имаше един турчин казваше се Марем от Попово.И като дойдеше някой такъв „турчин„новобранец и оня побесняваше,че се представят за турци.
  =======
  А това е грехотта.....
  Аз също съм участвал в подобна казармена трагедия....
  Караха ме да малтретирам по черни новобранци от мене....
  Чак след години разбрах какви простотии съм извършил.... :(.....

  Всичко зависи от училищното и социално възпитание на човека.....
  Осъзнах как светско комунистическа просвета ме е превърнала в идеологически расист на европейско ниво.....
  Макар и да не виждам вина у себе си... Искрено съжалявам....
  Минаха години за да мога да бъда излекуван от всичко това....

  Bukalemun
 67. 67 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  До коментар [#44] от "Ogyges":Гърците също са измислен народ - две хилядолетия се наричат римляни и изведнъж западняците ги подсещат, че са "елини".
  —цитат от коментар 46 на gih43648488


  Още една тъпня. Днешните Гърци в голямата си част са потомци на древните. Били са по бреговете на цялото Средиземно Море - почти всички големи градове по бреговете му са основани от Елините, древните Гърци. Изобщо не са се наричали Римляни. И нямат общо нито в произход, нито в език. Т.нар. Византийска Империя е всъщност Източно-Римска, Ромейска Империя с много народи. Гръцкият език взима връх в Константинопол чак след 800-та година. Гърците не са Ромеи, а Елини. Страната им се казва ЕЛАДА. А бе вземете че попрочетете нещо от Историята!

 68. 68 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 680 Неутрално

  цитат : "откупихме тефтерите с борчове и вересии на хората"....Така правят и колекторските фирми...
  —цитат от коментар 19 на me13


  Ми да, ама колко от тях опрощават дълговете?
  Има и такива , дето на обикновени хорица им забравят(опрощават ) дълговете, ама си ги търсят от фирми и мошенници и работят за доброто .
  те купуват дългове 1 за 100 или 10 за 100 ии могат да си го позволят.
  А относно "Столипиново" и на другите места - някой прочете ли текста , че се опрощават всякакви дългове, но не и за аклохол?
  За хряна и за необходими за семейството неща, но на и за дивотии.
  По -хуманнна инициатива не съм срещал, освен онази която не съм виждал с очите си, ама прокламирана в медии " купи и остави" - купи стоки и остави в кошница за нуждаещи се.
  Не видях подобно нещо никъде , където съм пазарувал.
  Евала на тия хора - ще са им признателни хората от квартала/а и доколкото разбрах и "Аджесан маала " и "Шекера"!
  Виждал съм подобни жестове и преди време - когато нямаше хляб в магазините - чаках на опашка за 2 хляба(толкоз даваха на човек) и като ми дойде реда , продавачката каза , че са безплатни - минал некъф бизнесмен и платил всичкия хляб и казал просто да ги раздава на хората...

 69. 69 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3700 Любопитно

  До коментар [#63] от "transvaal":

  Тюрките
  ======
  Само че спора не е това.....
  Става въпрос за социално нравствената форма на определението турчин.....
  Това е и идеологическата теза на Ататюрк..... TÜRK MİLLETİ.... турска нация.....която се състои И ОТ тюрки.....
  Иначе едва ли би съществувала Република на име Турция....

  Bukalemun
 70. 70 Профил на Ogyges
  Ogyges
  Рейтинг: 676 Любопитно

  До коментар [#65] от "transvaal":

  Посмали Манго, тук си никой, т.е. избрал си да си анонимен ... като всички останали. Това море от тюрки, знае ли, че са турци или си имат други имена, традиции, история и т.н.
  Но дори и да приемем това за вярно, колко сте значими за развитието на човечеството, каква му е ползата от вас (на човечеството).
  Хайде изненадай ме, разкажи ми за вашата безценна цивилизация и колко важна е например за космонавтиката?

  Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω
 71. 71 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Караха ме да малтретирам по черни новобранци от мене.... Чак след години разбрах какви простотии съм извършил.... :(.....Всичко зависи от училищното и социално възпитание на човека..... Осъзнах как светско комунистическа просвета ме е превърнала в идеологически расист на европейско ниво.....Макар и да не виждам вина у себе си... Искрено съжалявам....Минаха години за да мога да бъда излекуван от всичко това....
  —цитат от коментар 66 на eti mehter

  Айде стига писа простотии срещу светското образование. Именно светското образование те прави мислещ човек. Що се отнася до малтретирането - аз също съм против малтретиране на когото и да било заради цвета и произхода му. Но не смятам, че Циганите като народ и като цялост могат да са равни на Турците или Българите. Не са. Също както и черните - един черен индивид може да е по висш от повечето бели индивиди. Възможно е. Качествата и умът на индивида са си на индивида, без значие от цвят и произход. Но, че черните като ОБЩНОСТ и народи са НЕПЪЛНОЦЕННИ, в това няма и не може да има НИКАКВО СЪМНЕНИЕ. Нямат държавност и никога не са имали. Подобно е за Циганите. Ако вземем даже Индия - след 4-ТИ век са управлявани от Тюркски династии чак до към 17-ти век, когато щафетата се поема от Британия. Има голяма разлика между ИНДИВИД и ОБЩНОСТ. Затова е съвсем нормално, че никой истински Турчин не желае по никой начин да бъде асоцииран с Цигани, Араби и пр. Защото Турчинът е Тюрк много преди да е мюсюлманин. Пък не всеки Тюрк е мюсюлманин. Плъзгаш се по една пропаганда, която е типична в Арабския Свят и не е достойно за Турчин да споделя такива виждания. Да се смяташ за равен на разни Либийци и Палестинци си е унижение, след като сте имали Империя на три континента!

 72. 72 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  До коментар [#62] от "Мусаши":Имаше един турчин казваше се Марем от Попово.И като дойдеше някой такъв „турчин„новобранец и оня побесняваше,че се представят за турци.=======А това е грехотта..... Аз също съм участвал в подобна казармена трагедия.... Караха ме да малтретирам по черни новобранци от мене.... Чак след години разбрах какви простотии съм извършил.... :(.....Всичко зависи от училищното и социално възпитание на човека..... Осъзнах как светско комунистическа просвета ме е превърнала в идеологически расист на европейско ниво.....Макар и да не виждам вина у себе си... Искрено съжалявам....Минаха години за да мога да бъда излекуван от всичко това....
  —цитат от коментар 66 на eti mehter


  Просто си лицемер.Нищо повече.

 73. 73 Профил на Ogyges
  Ogyges
  Рейтинг: 676 Весело

  До коментар [#71] от "transvaal":

  Е добре де Апартейда нали го премахнаха от Южна Африка, какво става, пак ли се възражда?

  Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω
 74. 74 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  До коментар [#69] от "eti mehter":

  С всичкото ми огромно уважение и възхищение от Кемал Ататюрк - безспорно един от титаните на 20-ти век, не мисля, че Турците като народ са се пръкнали през 1923. Тюрките са в Анатолия много преди битката при Манзикерт (Малазгирт) през 1071 година. Близо половината Ромейска воиска са Тюрки вече по това време! Османската династия консолидира не само Тюрките в Анатолия, но и тези на Балканите и отвъд Балканите. Общото название Тюрк важи и се употребява за всички тях. В днешно време, Азерите, преди да са Азери са Тюрки, както и другите на Изток - Азери Тюрклери, Казах Тюрклери, Къргъз Тюрклери, Озбек Тюрклери и пр. и пр. Ататюрк създава ФОРМАТЪТ на държавата и дефиниция на народност, по-широка от расовата и езиковата определеност.

 75. 75 Профил на gih43648488
  gih43648488
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Турците са на тая земя от Балканите до Тян-Шан и Тихия Океан. Точното название е Тюрки. Прабългарите (Булгарите) са Тюрки. Хуните на Атилла са Тюрки. Ние наричаме жителите на днешна Турция Турци, но по тяхному се казва Тюрк.
  —цитат от коментар 63 на transvaal

  Пий си хапчетата, болен ненормалник! Това за което говориш е езиково семейство, не етнос. Това е все едно некой да си кръсти държавата Индоевропейстан и после да претендира, че всички индоевропейски народи са му сънародници.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  До коментар [#73] от "Ogyges":

  Апартейдът е още от древна Индия с кастовата система. Има го в Исляма на верска основа. Има го навсякъде под една или друга форма. В ЮАР е институционализиран, което не е похвално. Трябвало е да има възможност за прогрес на всеки човек в зависимост от образование, успехи, заслуги. Въведен е не случайно. До 1913, мнозинството на населението е БЯЛО. На 80% от територията на ЮАР, оригиналното население е БЯЛО. Апардейдът е въведен през 1949. Африканерите са искали да си опазят държавата от черните. А черните никога не са могли да създават държави. И днес няма нито един пример за успешна черна държава. Това, че ЮАР горе-долу се държи е благодарение на белите и най-вече на Африканерите, които са ГРЪБНАКЪТ на държавата. Те са фермери и изхранват тая държава. Всички постижения са техни - Нобел за Химия, 1953, първо присаждане на сърце, проф. Барнард 1968, атомна бомба някъде около 1983, доста сериозни постижения плюс много хай-тек области. Да не говорим за военната индустрия, която и досега е добра на базата на тези постижения.

 78. 78 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  До коментар [#75] от "gih43648488":

  Тюрк е ЕТНОС. Виж какви са характеристиките на етноса, преди да пишеш простотии.

 79. 79 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Вижте, спорове за това кой е турчин и кой е циганин ги има в тази общност от години _тези които се броят за турци, не се имат за цигани и обратно , но турците не приемат циганите за част от тяхната общност, макар че за българите( (всички са граждани на България) всички са цигани,Не е така и даже не е това единственото деление - има и копанари и те са голяма група и нямат нищо общо с останалите.
  А турци в България има много - след 1878 много турски семейства са предпочеки да останат да живеят тук , вместо да бягат с отстъпващите турски войски.
  Пловдив е един пример за мирно и добронамерено съжителство на различни общности - турци , гърци, евреи, арменци и всякакви други. Винаги са живели в разбирателство...до 1944г.
  След това...
  А сега всичко това е разпиляно от средствата за масова дезинформация и разни политически измишльотини , които имат мерак за власт.
  Хората, обикновените хора, пловдивчани ,истински пловдивчани, помнят онези времена и никога не са били расисти- те си познават комшиите и си живеят в мир с тях.
  Пришълците, теса като скакалци - след тях и потоп, нито уважение , нито традиции...

 80. 80 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  До коментар [#76] от "gih43648488":

  НЕВЕЖЕСТВО е причината да пишеш тия глупости. Тюрките НЕ СА МОНГОЛОИДИ. Оригиналните Тюрки са бели, руси, светлооки. Не случайно, Германските теоретици от РАЙХА ги причисляват към АРИЙЦИТЕ като раса.
  Думата МОНГОЛ е измислена от самия Чингис-Хан. МЕНГЮ-ИЛ значи Моят Народ. Понеже империята на Чингис е универсална и приема всеки. Чингизидите са бели хора. Познавам истински Чингизиди от бившия СССР. Бели и руси. Монголоидният примес при Тюрките се дължи на неколкократно плячкосване на цял Китай, както и на три Китайски и две Манджурски инвазии към днешна Монголия след Чингисхановата Империя.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  [quote#76:"gih43648488"][/quote]

  Доказвало се било генетично. А бе ти и генетик се извъди. Не е така. И аз чета статиите с генетика на народите на Евразия. Тюрките са не само от корена на Бялата Раса. Самият Тюркски език стои най-близо до Прото-Индоевропейския език, сравнен с който и да било днешен Индоевропейски език, въпреки че го причисляват към Алтайската Група. Която група обаче, днешните лингвисти започват да считат за невалидна и една от причините е именно тази. Я да те шокирам още повече - сигурно не си чувал, че Етруските текстове най-точно се превеждат и разбират през Тюркски.

 83. 83 Профил на gih43648488
  gih43648488
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#78] от "transvaal":

  Били са етнос изначално преди всеко племе да поеме по своя път и да се смеси с други племена. Както и ранните индоевропейци са били етнос, ранните угро-фини и пр., но това е било преди хилядолетия, а сега сме 21-ви век, изкуфел идиот.

 84. 84 Профил на gih43648488
  gih43648488
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тюрките НЕ СА МОНГОЛОИДИ. Оригиналните Тюрки са бели, руси, светлооки.
  —цитат от коментар 80 на transvaal

  Кое точно не можа да схванеш, болна отрепко? Светлият европеиден елемент у тюрките е от смесване с иранските племена и това се доказва чрез наличието на индоевропейската хаплогрупа R1a, бавноразвиващ ли си? Това е факт, какво има да пишеш глупости, боклук извратен? Оригиналните тюрки са чисти монголоиди като останалите народи от алтайското семейство.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3700 Любопитно

  До коментар [#71] от "transvaal":

  Плъзгаш се по една пропаганда,
  =======
  И какво от това.....?
  Ако ме плъзга в правилната посока....къде е проблема?
  Цял век се плъзгахме по чуждите западни и светско англо саксонски пропаганди......
  Нещо хубаво ли видяхме?
  Само войни, мизерия и преврати....
  Колко хора измряха.....заради една шепа светски превратаджии........готови да продадат и майчиното си мляко.....заради мераците на някакви чужди империалисти.....

  Bukalemun
 87. 87 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 291 Неутрално

  [quote#71:"transvaal"][/quote]

  Ами не ти е лош постинга, ама паленстинците и либийците са араби и като такива и те са имали империя на три континента.

 88. 88 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4496 Любопитно

  Похвално е да помагаш , но следват и притеснения......предстоят избори …..резултатите ще са същите.....

 89. 89 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#32] от "Мусаши":

  Така е - нарича се мангал.

 90. 90 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  Ебаси жалката османска пропаганда.
  Турските и саудитските фондации не се спряха. Как така за 10 години от чисто цигански квартал, сега 85% от населението е турско и са мюсюлмани.
  И сега разиграват картата с добротата и съпричастието, точно по празника, та да не каже някой, че царят е гол.
  Смешници.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 91. 91 Профил на Милен Минчев
  Милен Минчев
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Много е притеснително, че всички цигани се пишат турци. Вярно, че обществото ни не ги предразполага да се чувстват българи, това е отделен проблем. Но като се сетя за светогледа и декларираните външнополитичски цели на Ердоган и се замисля, че преди 20 години никой, поне в цитираните квартали, не се самоопределяше като турчин...
  Отделно, пловдивските цигани бяха и от най-ревностните християни (вкл. евангелисти, католици помня, че имаше много), сега пък явно са станали мюсюлмани?! Това същото всъщност съм го виждал и в Родопите - например Сърница в зората на демокрацията всички се самоопределяха "помаци" - българи и на вид и по език, изповядващи Ислям. Сега ако ги питаш, ще ти обяснят, че са "турци". Много майсторска пропаганда е да смесваш, както ти е удобно, език/етнос/вяра... Дано ДАНС да не спи!

 92. 92 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Не знам как всичко в коментарите се обърна на плюене на роми и турци. Абе, проблемите с етноса са ясни.
  Важното в статията е съвсем друго. Организират се и си помагат истински. Това е само за адмирации.
  Един страничен въпрос. Защо ние великите българи някак си не сме такива? Някой от вас да е чул българин да прави подобни инициативи? Фондации имаме, има щедри дарители. Но обикновените хора като в тази история не си помагаме и гледаме само собственото си съществуване. Този път съвсем в позитивен смисъл казвам, че нормални хора от малцинствата ни разказаха играта и показаха какво е да сме хора.

 93. 93 Профил на Златимир Дуков ΖΔ
  Златимир Дуков ΖΔ
  Рейтинг: 23 Любопитно

  Ашколсун на тези хора. Дано Аллах дари с радост и берекет дните им. Само едно уточнение. В Столупиново няма нито един турчин. Има турски цuraнu

 94. 94 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  [quote#85:"gih43648488"][/quote]

  Ти пък си престъпно невеж и явно не си чел нищо от изследователите след 2000-та година. И не е простимо - ползваш интернет. Я вземи да прочетеш нещо за връзката между Етруски и Тюркски език (в Турция имат двама, които са признати като най-добри преводачи на Етруски текстове, точно на тая база). За R1a също ще те разочаровам - фундаментален маркер е при чистите Тюрки без Персийски примес, от Великата Степ.
  За езика - Корените на поне две-трети от фундаменталните думи в Германски и Славянски езици, в малко по-малка степен в Романски езици, са си действащи думи или синоними със същото значение в сегашните Тюркски езици.
  Тюркските (както и Угро-Финските езици) са аглутинативни, което ги прави изключително консервативни - за измененията за 100 години във флексивните езици е нужно поне хилядолетие в аглутинативните. Затова, Тюркските езици съвсем явно пазят оригинала на думите на Прото-индоевропейските езици. И прочети за невалидността на Алтайската група. Има много статии по въпроса.
  Виж в Нета Марио Алинеи и неговите книги - Тюрките са в Украина и Южно-Руската степ от Неолита насам. Никакви монголоиди не са и няма как да бъдат. Монголоиден примес при Тюрките се появява по времето на Атилла, това се вижда от черепите на Хунски погребения и могили. Монголоидите тогава, в 4-ти век са малка част. Киргизите преди Христа са високи руси, рижи хора според Китайски летописи (а и е видно от мумиите от пермафроста в Източен Туркестан (Зап. Китай). Само че, днес те са най-монголоидните Тюрки. Ясно е защо.

 95. 95 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  До коментар [#86] от "eti mehter":

  В Европа има мир от 75 години насам. По-дълъг такъв период е само Августовския 200 годишен мир (Император Август).
  И това е на основата на една Светска именно Европа. Попрочети малко история. Ще видиш, че и в Христианския и в Мюсюлманския свят рядко е имало периоди на мир за повече от 10 години. Непрекъснати войни са от края на Римската Империя, чак до ново време. Мир е имало тогава, когато империализмът тържествува - Римска, Ромейска, Османска, Испанска, Френска и Британска империи са осигурили мир на десетки народи в техните предели (които веднага почват да се колят взаимно след разпада на тия империи). И не само мир носи империализмът. Носи търговия, просперитет, ниво на образование, хората пътуват, живеят прилично. Днес, ЕС е един вид възстановяване на Римската Империя. Вярно е, че засега са беззъби, не изграждат нужната военна сила и агресивна политика, понеже разчитат на Американския чадър. Всъщност, днешният Рим, това е Америка. И колкото и да не ти харесва, без Америка светът щеше да е една огромна кочина от военни конфликти, несигурност и мизерия. Що се отнася до Светското образование, виж Нобеловите лауреати във Физика, Химия, Биология и виж как техните достижения допринасят за живота на МИЛИАРДИ, за изхранването на хората на две-трети от земята (високодобивните сортове пшеница, за които се смята, че спасяват от гладна смърт поне 300 милиона души на планетата са дело на Американски изследовател, който заради значимостта на направеното от него, получи Нобел преди години, въпреки че областта му не е точно микробиология - агроном е човекът). Всички велики постижения до които се докосваш ВСЕКИ ДЕН са дело на хора, получили модерно образование. Дори Католическите колежи (които държат абсолютното първенство в света по ниво и богатство на средното образование) не смесват образованието с религия. Има си отделен предмет, казва се РЕЛИГИЯ. И тежестта му е наполовина на тежестта на математиката и литературата, с равна тежест с Географията. Учил съм в такова училище и знам. И още нещо - религията е материя за лична и домашна употреба. Религията е БАЗА на морала и е важно нещо. Но религията не може да служи за база на ЗАКОНИТЕ на една държава. Защото религиите не са наука, нямат логика (ако имаха щяха да са наука) и с тях не може да се управлява държава. Секулярната държава означава държава с пълно разделение между държава и религиозни институции. В Европа, първата секулярна държава е Франция от 1908 насам. Втората мисля че е Турция от 1923 насам. Светска значи Секулярна.

 96. 96 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  [quote#71:"transvaal"]
  —цитат от коментар 87 на Rex
  Ами не ти е лош постинга, ама паленстинците и либийците са араби и като такива и те са имали империя на три континента.[/quote]

  Арабите НИКОГА не са имали империя. Те не са имали дори държавност. Арабският халифат е теокрация, т.е. религиозно подобие на държава, но това не е държава в истинския смисъл на думата, каквато е да речем Римската Република, после империя. Интересно е, че при Арабите и Евреите, религията има първенстваща роля. При Европейските народи, включително при Турците, първостепенна е държавата, а религията идва на второ място.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK