Бракониери са убили черния лешояд Ултрон, който трябвало да върне вида в България

Бракониери са убили черния лешояд Ултрон, който трябвало да върне вида в България

© Фонд за дивата флора и фаунаЧерният лешояд Ултрон, на когото са били залагани надежди, че ще допринесе за завръщането на защитения вид в България, е бил намерен прострелян в района на Кърджали, съобщават от природозащитната организация "Зелени Балкани".


Птицата е била екипирана със сателитен предавател, който е сигнализирал за проблема. Ултрон се е връщал обратно към България, след като прекарал зимата в гръцката част на Източните Родопи, но заради лошото време и мъглата се е приземил в района на Кърджали. Там се смята, че е бил прострелян от бракониери. Ветеринарни лекари не са успели да спасят живота на Ултрон.


Бракониери са убили черния лешояд Ултрон, който трябвало да върне вида в България

© Фонд за дивата флора и фауна
Черният лешояд е бил дарен на България през лятото на 2019 г. от зоопарк в Белгия като първа стъпка от опит видът да се върне в страната ни. В района на Котел Ултрон е бил пуснат на свобода и след няколко месеца е започнал да прави характерното за младите лешояди скитане - посещение на близки и далечни страни, събиране на опит, създаване на контакти, преди евентуално да се завърне в родната територия, за да отгледа свое потомство", обясняват от "Зелени Балкани".

Лешоядът не се е отдалечил много от територията на България и е зимувал в района на Национален парк Дадя в Гърция, "където се намира и единствената естествена колония на вида на Балканите". Наскоро Ултрон се е насочил обратно към България, но заради лошото време и мъглата е кацнал в района на Кърджали, където е бил прострелян от бракониери. Природозащитниците са намерили птицата окървавана.


Бракониери са убили черния лешояд Ултрон, който трябвало да върне вида в България

© "Зелени Балкани"


Черният лешояд е защитен вид, а случилото се с Ултрон ще разследват окръжната прокуратура в Кърджали и екоинспекцията в Хасково. Но от "Зелени Балкани" се надяват да намерят отговорните за престъплението благодарение на сателитния предавател, който е бил поставен на Ултрон. Природозащитната организация моли всеки, който има допълнителна информация, да се свърже с разследващите.


Ултрон в родното гнездо

© Христо Пешев, Фонд за дивата флора и фауна

Ултрон в родното гнездо


За собственика на гората с унищожените гнезда на корморани - тук
Снимки от завръщането на ловния сокол в България - тук
Интервю на "Дневник" с представител на Природен парк "Витоша" четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK