Само 17 от общо 132 плажа ще са с безплатни чадъри и шезлонги

Заседание на Министерския съвет - Николина Ангелкова

© Юлия Лазарова

Заседание на Министерския съвет - Николина АнгелковаМинистерството на туризма има 132 действащи договора за обслужване на плажове в България (57 са за концесии и 75 са за наем на плажове), като от тях едва в 17 от тях цените на чадъри и шезлонги са "нулеви", обяви министърът на туризма Николина Ангелкова в Слънчев бряг.


"Нулеви са цените на чадъри и шезлонги за "Каваци-юг", "Каваци-север", "Елените", ММЦ "Приморско", "Царево-централен", "Ахелой", "Обзор-юг" и др.", съобщават от Министерството на туризма, като засега няма пълен списък кои са останалите плажове с безплатни плажни принадлежности.


Само 17 от общо 132 плажа ще са с безплатни чадъри и шезлонги

© Юлия Лазарова
За останалите плажове цените на чадърите и шезлонгите ще варират от 1 до 5 лв., обобщават от Министерството на туризма и посочват примери: "В Златни пясъци плажните принадлежности ще са по 2 лв., в Слънчев бряг - по 4 лв., Албена - 1 лев, Балчик - 1.5 лв., Созопол - между 3 и 5 лв."


Днес изтече крайният срок, до който концесионерите трябва да обявят намалените цени на плажни принадлежности. До края на месеца пък Министерството на туризма трябва да изпрати до концесионерите и наемателите на плажове информация как ще намали таксите им. Една от мерките за насърчаване на вътрешния туризъм, която се въвежда с промените на Закона за здравето, предвижда концесионерите и наемателите на плажовете да предоставят на посетителите през този летен сезон плажни принадлежности на цени, намалени с не по-малко от 50% от максималните цени за сезон 2019 г. В съобщението на министъра се припомня, че при неизпълнение на законовите изисквания за чадърите и шезлонгите се налага санкция в размер на 50 хил. лв., а при повторно извършване на същото нарушение наказанието е глоба в размер на 100 хил. лв.


За замърсяването във Варненското езеро четете тук и тук


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK